linuss1 23.11.04, 09:53 Witam, fajny artykul, z waznymi informacjami, polecam lekturke i pozdrawiam linuss Jak delfiny: kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,1634107.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agga72 Re: super artykul 23.11.04, 10:18 Bardzo ciekawy, szkoda tylko że nam jeszcze daleko do takich porodów w naszych szpitalach, a nie ukrywam że bardzo bym chciała w ten sposób urodzić. Ciekawe czy jest ktoś na forum kto właśnie w ten sposób już rodził??? Odpowiedz Link Zgłoś
linuss1 Re: super artykul 23.11.04, 13:02 ja nie znam nikogo. Ale ponoc wanny sa dostepne w niektorych szpitalach. Liste szpitali z wannami mozna znalezc na stronach Fundacji Rodzic po Ludzku. www.rodzicpoludzku.pl pozdro linuss Odpowiedz Link Zgłoś
lillika Re: super artykul 23.11.04, 19:22 linuss1 napisał: > ja nie znam nikogo. Ale ponoc wanny sa dostepne w niektorych szpitalach. > Liste szpitali z wannami mozna znalezc na stronach Fundacji Rodzic po Ludzku. > www.rodzicpoludzku.pl > pozdro > linuss Jakiś czas temu dowiadywałam się, że u mnie w najbliżsym szpitalu jest wanna ale zgodę na użycie wydaje ordynator a wydawać zgody za bardzo nie chce. Ciekawe czy się cos zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
linuss1 Re: super artykul 23.11.04, 19:31 Lillika, Szara rzeczywistosc jest zwyczajnie bardzo smutna. Tzn. personelowi szpitalnemu zwyczajnie sie nie chce stosowac nowszych metod. Wygodniej jest ulozyc kobiete na lozku, najlepiej na plecach. Wbrew zasadom grawitacji i wbrew korzysciom wynikajacym ze sprawdzonych i stosowanych w innych krajach metodach. I widac ten szpital jest takim przykladem. Stary ordynator pewnie przyzwyczail sie do starych metod z lat 70. czy 60. i tego sie trzyma. Mam nadzieje,z e ta sprawa sama sie jakos ulozy, ze jesli kobiety w trosce o godne przekazywanie zycia zaczna wybierac osrodki, ktore taka godnosc zapewniaja albo przynajmniej staraja sie pomoc kobiecie, jesli zaczna wybierac lekarzy myslacych w nowoczesnych kategoriach i dobre polozne, to bedzie to wielki sukces i ulga. Tylko szkoda bo to sa pewnie zmiany pokoleniowe. Ktos tu juz kiedys pisal, ze nawet w Rosji dzieci rodzi sie latwiej niz w Polsce. mimo wszystko nie wolno sie zalamywac tylko walczyc o swoje. pozdrawiam, linuss Odpowiedz Link Zgłoś
lillika Re: super artykul 23.11.04, 20:03 Witaj Linuss Masz 100% rację. Kiedyś (w sąsiednim forum) pisałam jak jedna lekarka powiedziała mi wprost, że "my [tj. lekarze] musimy myśleć o własnej wygodzie" - tylko o czym to świadczy. Upominanie się o własne prawa może coś da, choć niekoniecznie. Jednak w pojedynkę niewiele się zmieni. Musi nas być więcej. Poza tym dobrze byłoby, gdyby pieniądze szły za pacjentem - wtedy lekarze mają motywację, a nie jakieś absurdalne limity gdzie dobry lekarz nie bedzie mieć zapłacone bo przekroczył limit. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś