Dodaj do ulubionych

twardniejący brzuch

23.11.04, 13:32
Witam, byłm wczoraj u ginekologa i wyczuł, że mój brzuch jest trochę za
twardy. Ja czułam jak on twardnieje pod wieczór (jestem w 21 tc). Czy macie
lub miałyście takie same objawy i jak wasz ginekolog na ten fakt zareagował?
Mój przepisał mi magnez B6 i kazał się bardziej oszczędzać. (Jestem na
zwolnieniu. Czy te objawy mogą być niepokojące?
Monia
Obserwuj wątek
    • mimi261 Re: twardniejący brzuch 23.11.04, 13:36
      hello monia!! własnie cos podobnego wpisałam przed chwilą, tylko że ja juz
      jestem po pobycie w szpitalu.. rzeczywiście oszczędzaj się (pewnie jak leżysz
      to jest Ci lepiej?) Ja tam w szpitalu to sie naoglądałam dziewczyn które miały
      tak jak ja skurcze i nagle w 27 tyg musiały leżeć plackiem żeby donosić do 30
      t.c;
      Naprawdę radzę Ci leż jak najwięcej ale jakby to się coraz częściej działo to
      pędem do lekarza !!
    • aaala1 Re: twardniejący brzuch 23.11.04, 13:44
      Spokojnie , nie masz co panikowac, ja też tak mam od 20-tego tygodnia, jestem
      na zwolnieniu. Teraz to juz 28tydzień. Łykam magnez i nospę, dużo leżę i
      pomaga, czasmi wcale nie czuje w ciagu dnia tych skurczy, czasami kilka. Jeśli
      to są niebolesne twardnienia to kilka w ciagu dnia to cłkiem normalne, macica
      ćwiczy przed porodem.
      Dużo odpoczywaj i nic sie nie martw.
      Gdyby Cię to zaczęło boleć albo zdarzało sie bardzo często to zadzwoń do
      lekarza.
      Pozdrawiam
      • monia1973 Re: twardniejący brzuch 23.11.04, 14:10
        Dzięki dziewczyny za odzew. Ponieważ jestem w 1 ciąży to pewnych objawów nie
        jestem w stanie rozróżnić. Jak rozróżnić skurcze od np. ruchów dziecka? Bo w
        tych tygodniach czytałam, że ruchy dziecka są delikatne i przypominają
        przelewanie się a ja codziennie wieczorem czuję jakby dziecko kopało mnie
        silnie w brzuch. Czy to możliwe? Czy to właśnie nie są ruchy tylko skurcze? Czy
        skurcze bardziej polegają na bólu w okolicach krocza?
        Monia
        • aaala1 Re: twardniejący brzuch 23.11.04, 14:16
          Hej Monia.
          Ruchy to raczej inne uczucie niż skurcze.
          Skurcz to tak jakby Ci ktoś brzuszek napompował tak maksymalnie mocno i tak Ci
          się postawi i cały będzie twardy. To nie jest bolesne ale takie dość
          nieprzyjemne bo się skóra napina mocno. Nie powinno Cię to boleć. Krocze to
          chyba nie ma nic do tego bo to skurcz macicy. A dziecko całkiem możliwe że Cię
          kopie, ja też nie czułam żadnych bąbelków tylko od razu stuknięciasmile))
          Jeśli to ruch dziecka, np. się wypina tyłeczkiem to tylko częściowo brzuszek
          się napnie a przy skurczu cały robi się twardy, dosłownie na kilka sekund.
        • maaaluszek Re: twardniejący brzuch 23.11.04, 14:21
          czesc! jesli skurczy bezbolesnych tzn takich twardnien jest max 15 na dobe to
          jest to do przelkniecia...wtedy spoczynkowy tryb zycia i jakies leki
          rozkurczowe typu nospa...o ile rzecz jasna szyjka jest twarda i sie nie skraca
          ani nie rozwiera...jesli wiecej niz 15 to mozesz z czasem dostac fenoterol
          rozkurczowo ale to z tego co wiem po 25 tc bo wczesniej ponoc nie dziala...ja
          mialam twardnienia od 22 tc i do 29 tc jechalam na nospie i relannium a potem
          przez 6 tygoidni bralam min. dawki fenoterolu...teraz juz powoli zblizam sie do
          konca 37 tc i nie biore nic i pomalu czekam..smile))
          powodzenia
          Magda
    • annawis240 Re: twardniejący brzuch 23.11.04, 14:50
      Posłuchaj swojego gin i sie oszczedzaj to szczesliwie dotrfasz do konca.Ze mna
      tez tak było,od 27 tyg.mialam skurcze,dostalam fenoterol 6x1 i musiałam
      lezec,ale tak wytrzymałam do 37 tyg.i czekam na dalszy rozwoj
      wydarzen.Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka