Dodaj do ulubionych

ILE RAZY USG?

27.11.04, 12:56
Dziewczyny napiszcie mi ile razy w ciagu ciazy mozna robic USG?Bo ja mam
robione na kazdej wizycie.
Obserwuj wątek
    • grochalcia Re: ILE RAZY USG? 27.11.04, 13:02
      Wiesz, co lekarz to opinia. Ja zaczynam 6 miesiac a moj lekarz robil mi usg
      dopiero 2 razy, bo jest zdania, ze nie mozna za czesto. Na trzecie badanie
      udalam sie do Lodzi, bo chcialam wykluczyc wady genetyczne. I tam pan dr tez
      sugerowal, zeby nie robic za czesto i proponowal kolejne dopiero po 30 tygodniu
      ciazy. Ale mnostwo dziewczyn ma za kazdym razem. Krazy tez opinia, ze czesto
      prywatni lekarze robia usg za kazdym razem, by podniesc koszt wizyty.
      Pozdrawiam, Kasia i 22 tyg. Szymus
      • gosia152 Re: ILE RAZY USG? 27.11.04, 13:59
        spokojnie to ci nie zaszkodzi, jak nie chcesz to powiedz, jeśli nie ma wskazań
        to lekarz zrobi to tylko trzy razy w ciągu ciąży, ja miałam 8 razy chyba.
        • nikarafi744 Re: ILE RAZY USG? 27.11.04, 14:07
          pewnie,nie ma co się denerwować.Mój ginekolog,dzięki temu kontroluje moją
          dzidzie(miałam już 1 poronienie).Pytałam sie go o ryzyko częstotliwości,i mnie
          uspokoił.Ja myslę,że on dba o mnie,jak poroniłam,zajął się mną fachowo,często do
          mnie zaglądał jak leżałam w szpitalu.Wię chyba mu mogę zaufać.Trzymajcie się,nie
          bójcie się,bedzie dobrze
          • madzia9916 Re: ILE RAZY USG? 27.11.04, 21:15
            Ja miałam usg 4 razy, pierwsze w 12 tyg. ciaży, w 5, 7 mcu i teraz ostatnie
            przed porodem w 9 miesiacu ( 37 tydz.dokładnie). Mówią, ze usg jest bezpieczne,
            ale po co dzidzie ciągle prześwietlać, niech sobie rośnie w spokoju. pozrawiam.
    • rekawka Re: ILE RAZY USG? 02.12.04, 19:48
      W fizjologicznej ciąży, jeśli rozwija się prawidłowdo i nic się nie dzieje
      specjaliści zalecają 3-krotne wykonanie USG. W I trymestrze 10-14 tydzień,
      Potem między 20-24 tygodniem (tu warto zwrócić uwagę na serduszko, bo jest
      jeszcze dobrze widoczne, nie przykryte przez skostniałe żeberka) i miedzy 30 a
      34 tygodniem (waga dziecka, ułożenie, stopień dojrzałości łożyska i jego
      lokalizacja). Nie ma jakiś syganałów że badanie USG (ultradźwiękami) szkodzi,
      ale czytałam artykuł naukowy, w którym autorzy wiązali częstość badań USG z
      późniejszym występowaniem czy skłonnością dysleksji u dziecka. Czy w to
      wierzyć. Pewnie co lekarz to inna opinia.
      Pozdrawiam wszystkie mamy
      Przyszła mama Kasia i dzidzia 35tydz.
    • wsuwka1 Re: ILE RAZY USG? 03.12.04, 08:09
      Wczoraj byłam na wizycie i byłam przekonana, że będę miała ponownie usg (16tc)
      ale moja pani gin. właśnie wróciła z sympozjum i powiedziała, że w tej chwili
      odchodzi się od częstego prześwietlania. Sprawdziła tylko tętno. W sumie
      wystarczą 3 usg: 9-10 tydz. (można stwierdzić wtedy dokładny termin porodu), 20
      tydz. (konieczne DOKŁADNE zbadanie serduszka)i pod koniec ciąży.
      A z tą dysleksją to może i coś jest, bo w poprzedniej ciąży miałam częstsze usg
      i moje dziecko (6 lat) jest leworęczne, odwraca literki. Jeszcze nie wiem czy
      rzeczywiście będzie dyslektykiem, ale...
    • ladylu Re: ILE RAZY USG? 03.12.04, 09:53
      Ja jestem w 17 tygodniu, i mam badanie USG co trzy tygodnie. pytaliśmy
      ginekologa czy nie zaszkodzi Maleństwu takie częste "podglądanie go", i doktor
      stwierdził, że nie. Wierzę mu, bo to świetny i doświadczony lekarz. Acha,
      wizyty sa prywatne...
      • kaczkadm Re: ILE RAZY USG? 03.12.04, 22:11
        Ja jestem w 25tyg.a USG mialam juz robione 7 razy.A wszystko jest z dzidzia
        ok.Pierwsze 3 robil mi inny lekarz na potwierdzenie ciazy,ale ta do ktorej
        obecnie chodze robi mi USG za kazdym razem.Wolalabym twgo nie robic tak czesto.
    • rozallia Re: ILE RAZY USG? 03.12.04, 22:40
      Czytałam w PubMedzie, gdzie sa artykuly mesyczne z calego swiata, ze trawja
      badania nad szkodliwoscia fal ultradzwiekowych na tkanki . Nie sa one obojetne
      zwlaszca dla plodu. Osoba z mojej bliskiej rodziny jest konsultantem woj. z
      radiologii i rowniez uwaza, ze usg nie jest obojetne dla plodu. Powoduje wzrost
      temperatury tkanek, jej mechaniczne uszkodzenia i jako efekt tego
      mikrouszkodzenia. Moze okazac sie potem np , ze dzieciak moze miec zaburzenia
      neurologiczne, uszkodzenie szpiku za kilka lat.
      Aby mi to pokazac wzial szklanke wody i zblizyl glowice usg-woda zaczela
      strasznie buzowac!!!!!!
      Ja tez mialam czesto usg, ale tylko z mojej czystej ciekawosci, aby sie
      uspokoic, ze jest ok. Teraz nie podchodze tak juz do tego, tylko minimum!!!
      A jesli chodzi o lekarzy to oni nie mysla co bedzie z twoim dzieckiem za kilka
      lat, byle doprowadzic cie do porodu!!! Jestem z rodziny lekarskiej wiec znam
      to od podszewki.
      Podobnie bylo kilkanascie lat temu z rtg, tez robiono np by zobaczyc jak
      dzidzia jest ulozona- a teraz nikt nie zrobi ciezarnej rtg.
      Europejskie standardy mowia : usg 3x w ciazy9 do 12 tyg, 20-22tydz, 30-32
      tydz), chyba, że sa ewidentne medyczne wskazania.
      Pozdrawiam.
      rozalka
      • kaczkadm Re:do Rozallia 03.12.04, 22:52
        No to mnie wystraszylas a zarazem przekonalas.Na nastepnej wizycie poprosze ja
        aby nie robila mi USG skoro z dzidzia wszystko dobrze.Bo to jest bez
        sensu.Dzieki,Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka