Dodaj do ulubionych

witaminy w ciazy?

06.12.04, 22:38
no wlasnie brac czy nie brac. slysze czasami opinie ze jesli sie w miare
roznorodnie i zdrowo odzywiasz to nie musisz brac zadnych dodatkowych
preparatow witaminowych w ciazy, bo ich nadmiarem mozesz wiecej zaszkodzic
niz pomoc. Od poczatku ciazy lykam feminatal i nie wiem czy dalej lykac czy
przestac. Ja sie odzywiam normalnie tak samo jak przed ciaza, raz zjem cala
miche salatki owocowej czy jarzynowej innego dnia zlapie tylko cos w
przelocie zeby uciszyc glod itd... nie wiem w koncu czy odstawic te witaminy
czy je dalej lykacsad(( czy wy wszystkie lykacie witaminki, czy sa tez jakies
mamy ktore zaprzestaja na w miare zdrowym odzywianiu?
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: witaminy w ciazy? 06.12.04, 22:52
      Generalnie o tym czy powinnas brac czy nie decyduje lekarz. Sa tacy ktorzy naprawde kieruja sie wynikami badan (chodzi glownie o zelazo) a sa tacy ktorzy wraz z rozpoczeciem drugiego trymestru od razu kaza brac witamny. Moj lekarz przez cala ciaze nic mi nie zalecal (jestem w 32tc). Zaczely mnie lapac skurcze lydek jakis czas temu, co swiadczy o niedoborze magnezu i potasu. Biore Aspargin i skurcze sie nie pojawiaja.To jedyne "witaminy" jakie biore. Poza tym inny lekarz, ktory mial wyklady w szkole rodzenia, gdzie chodzimy powiedzial rowniez, ze jezeli masz zbilansowana normalna diete, wyniki badan w normie to nie ma potrzeby brac czegokolwiek innego.Jezeli juz, to nie codziennie ale np raz na kilka dni. Mowil ze przyjmowanie duzej ilosci mineralow powoduje silne zmineralizowanie koscca dziecka (zwlaszcza glowki) co powoduje, ze glowa nie jest tak miekka jak powinna byc i sa wieksze problemy z "wydobyciem" jej z kanalu rodnego, czesciej trzeba nacinac krocze bo glowka nie jest podatna itp. Oczywiscie nie jest to nic strasznego ale po co? Poza tym jestem zdania, ze organizm sam podpowiada czego mu brakuje (oczywiscie jeszcze raz podkreslam waznosc wynikow badan)i jestesmy same w stanie zaspokic jego potrzebysmile))

Ale jak znam zycie i to forum to zaraz bedzie lawina postow o koniecznosci brania witamin i ich niezbednosci w trakcie ciazysmile)
      Pozdrawiamsmile
      • zeberr Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 11:59
        Dobrze, że poruszyłaś temat kośćca dziecka. Ostatnio pojawiły się w literaturze
        fachowej zalecenia odnośnie brania witaminy D standardowo w trzecim trymestrze
        ciąży. Chodzi oczywiście o profilaktykę krzywicy. I tak się właśnie
        zastanawiam, jaki to ma wpływ na porody.
    • jowa20 Re: witaminy w ciazy? 06.12.04, 23:01
      ja od poczatku ciazy nie bralam witamin,gdyz mialam b.dobre wyniki badan i mam
      do tej pory(nie zapeszyc).Stawiam raczej na warzywa,owoce i mysle ze to
      wystarczy,jesli masz dobre wyniki nie ma sensu przyjmowac witamin,takie jest
      moje zgadnia.Mysle,ze wiele kobiet w ciazy przesadza z tymi witaminami,co za
      duzo....Pozdrawiam.Jowa 34tc.
    • iwka901 Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 07:34
      hej,
      Generalnie o zażywaniu witamin powiniemn zadecydować lekarz. Mój w I trymestrze
      wcale nie kazał nic łykać oprócz folika, dopiero później, gdy wyniki krwi
      trochę się pogorszyły zalecił preparat witaminowy. Jeśli ciężarna ma dobre
      wyniki i odżywia się przwidłowo dodatkowe witaminy nie są potrzebne.
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 07:54
      ja jak tylko pojawiłam się na 1 wizycie na potwierdzeniu ciązy dostałam recepte
      na feminatal wink tylko że ja zawsze byłam blada i z niedowagą więc to może i
      dobrze że witaminki jem wink choć ostatnie badania ponoć miałam bardzo dobre wink
      • okulewiczu Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 12:03
        Hej! Ja biorę witaminy od drugiego trymestru, bo miałam fatalne wyniki.
        Jednakże wyniki poprawiły się,a lekarz stwierdził, że witaminy należy brać do
        końca ciąży. Ja chyba odstawie na jakiś czas, bo zaczynam odczuwac mdłości po
        wzieciu feminatalu, dodam, że wcześniej go tolerowałam. Może to faktycznie już
        za dużo?
        pozdrawiam Ula i Pawełek 36 tc
        • jodie22 Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 12:49
          Witam wszystkich,
          ja mam ten sam problem ... moj lekarz na pierwszej wizycie powiedzial mi ze mam
          brac raz dziennie folik i witaminy, wiec biore ale przekonana do tego nie
          jestem. Zwlaszcza ze ostatnio wyczytalam w necie ze nie powinno sie brac
          witamin w I trymestrze bo np. nadmiar wit. A moze uszkodzic plod. No i co tu
          robic? Wydaje mi sie ze trzeba sluchac lekarza bo w gazetach rozne rzeczy pisza
          a on przeciez nie pierwsza ciaze prowadzi i miec nadzieje ze wszystko bedzie ok.
          Pozdrawiam
          • izetka Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 13:50
            co do wit A to jej i tak nie ma w feminatalu wogole. jest tylko beta-karoten a
            ten podobno nie jest szkodliwy. a czym to grozi jak sie ma za duzo tych
            witaminych. czy ktos cos wie?
        • dziewczynka_bez_zapalek Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 19:42
          ja na początku przy kilku pierwszych tabletkach strasznie się czułam po
          feminatalu (bolał mnie żołądek) teraz już jest ok i dalej mam brać go czyli
          skończyłam dziś 1 listek czyli miesiąc brania a doktorka zapowiedziała żebym
          sobie kupiła następne opakowania jak się skończy czyli chyba całą ciąze
          posiedze na tych witaminkach wink
    • gosia.chb Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 18:44
      Witam wszystkich! Ja jako młoda farmaceutka ..... (hi,hi,hi.....) mogę zapewnić
      szanowne Panie, że wszystkie preparaty dla kobiet ciężarnych mają tak dobrany
      skład, że jaśli przyjmujemy je zgodnie z zaleceniami producenta, to nie
      przekroczymy zalecanych dawek. A na wit.A faktycznie powinnyśmy uważać. Nie
      wolno brać dodatkowo innych prep. zawierających w swoim składzie wit.A, ani
      używać kosmetyków z wit.A (zwłaszcza tzw. dermokosmetyków, które mogą zawierać
      spore ilości pochodnych tej wit.np. Retin A czy Diacneal firmy Avene). O
      działaniach ubocznych nie będę pisała, ponieważ jeżali ktoś świadomie nie
      suplementuje wit.A prep. zawierającymi duże ilości tej wit., to hiperwitaminoza
      mu nie grozi. Pozdrawiam!
      • madzia9916 Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 19:31
        Ja biore witaminy {elevit} od poczatku ciazy, tak mi kazała moja doktorka i ja
        jej zaufałam. Nie zastanawiałam sie, czy warto brać, czy nie, to ona prowadzi
        ciązę i wie co dla mnie i maluszka dobre. Dodatkowo od jakiegos czasu
        suplementuje żelazo, bo spadło z poczatkiem II trymestru.Wszystkie wyniki mam
        b. dobre, córunia rośnie zdrowo wg Usg. Jem witaminy, by dostarczyć jej
        niezbędna dawkę każdego dnia, bo bywaja dni, ze nie zjadałam nawet jabłka....a
        tak nie musze sie zastanawiać, by zjeść kilogram owoców i warzyw dziennie.Poza
        tym, czytałam, ze dziecko wykorzystuje tyle ile trzeba witamin, reszty sie
        pozbywa.Pozdrawiam
    • pulpec Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 18:50
      ja równiez biorę Feminatal, ale nie od początku, bo to nie ma większego sensu,
      ale dopiero od ok. 20 tc.
      tak więc jesli juz zaczęłaś brać, to wydaje mi sie, że raczej bez sensu teraz
      odstawiać. w końcu w zimie nie ma aż tylu naturalnych witamin, co latem i jesienią.
      • izetka Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 19:09
        a czemu bez sensu brac witaminy od poczatku?
    • e_rubi Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 19:21
      Ja biore od II trym Feminatal, wczesniej lykalam tylko Folik, tak zalecil lekarz. Z powodu mdlosci (18 tydz i ciagle niestety mi towarzysza) odzywiam sie dosc dziwacznie i moja diete trudno by nazwac zbilansowana, dlatego uwazam, ze w moim przypadku lykanie suplementow ma sens. Kazda z nas jest inna i uwazam, ze to lekarz powinien podjac decyzje, oczywiscie po przeanalizowaniu wynikow badan.
    • anna.michal Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 19:55
      Tutaj jest mój wątek, gdzie można znaleźć linki do preparatów witaminowych dla
      kobiet w ciąży i ich orientacyjne ceny.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=18364970
    • opieniek1 Re: witaminy w ciazy? 07.12.04, 20:02
      ja nie brałam w ciązy żadnych syntetycznych witamin. Jestem wegetarianką i
      odżywiam się normalnie. Wyniki super.
    • emma_euro_emma Re: witaminy w ciazy? 08.12.04, 00:25
      Lekarz kazał mi brać witaminki i Folik już na pierwszej wizycie. Ale z Foliku zrezygnowałam, ponieważ Prenatal, który biorę, ma dwa razy więcej dziennej dawki kwasu foliowego niż folik. Powiedziałam o tym lekarzowi przy kolejnej wizycie; powiedział, że to dobrze. Teraz biorę drugie opakowanie, ale przy pierwszym zdarzało się, że mój organizm odrzucał pigułę i godzinę po zażyciu musiałam ją zwrócić.
      Ja myślę, że organizmy dziecka i matki najlepiej wiedzą, co przyjmować, a czego nie i selekcjonują sobie zażywane rzeczy. Jak coś się im przyda, to zostawiają, a jak niepotrzebne - to są naturalnie wydalają. Nie przewrażliwiajmy się - na pewno będzie wszystko ok.
      Gorąco pozdrawiam i życzę szerokich uśmiechówsmile

www.tickerfactory.com/ezt/d/1;0;31/st/20050604/dt/6/k/c292/preg.png
      • mumi1 Re: witaminy w ciazy? 08.12.04, 08:54
        prosze napisz mi czy zażywanie dużej ilości kwasu foliowego może zaszkodzić
        dziecku. Lekarz zalecił mi witaminy i kupiłam w aptece prenetal, ale dodatkowo
        jesze przez tydzień kazał brać kwas foliow. Czy w takiej sytuacji kiedy przez
        tydzień brałam i kwas foliowy i witaminy prenatal o dwukrotnie większej dawce
        kwasu foliowego, to czy nie zaszkodzi to dziecku.

dziękuje za odpowiedź.
        • emma_euro_emma Re: witaminy w ciazy? 08.12.04, 11:08
          To moja pierwsza ciąża, więc zdaję się całkowicie na lekarza. Jeżeli lekarz stwierdził, że masz brać, to widzę powodu do niepokoju. Tym bardziej, że to tylko tydzień. Będzie dobrze, nie martw się. W razie czego podziel się z lekarzem swoimi obawami. Ale szczerze mówiąc, to nie wydaje mi się, żeby to mogło zaszkodzić Tobie lub Twojemu Maleństwusmile
          Pozdrawiam.
          Kasia / Gdańsk / 15 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka