Dodaj do ulubionych

pytan kilka co do wyprawki

10.12.04, 21:28
powoli kompletuje sobie wyprawke i chcialabym zapytac doswiadczonych mam lub
przyszlych mam o kilka rzeczy.
po pierwsze jakie rozmiary ubranek kupowac? 56 wydaja mi sie potwornie male
(choc juz dwa body kupilam)a poza tym mam wrazenie ze starcza na najwyzej
tydzien. natomiast boje sie ze 62 bedzie za duze - ale chyba to nie problem
podwinac rekawki. chyba jednak lepiej kupowaac na 62 - co o tym myslicie?
po drugie (mam nadzieje ze bede karmic piersia) ale wole miec kupiony
wczesniej zestaw niezbednych butelek - to nie sa drogie rzeczy. Jakiej firmy
butelki warto kupowac i dlaczego, a poza tym co w podstawowym zestawie
powinno byc? jakie pojemnosci butelek, jakie sa roznice w butelkach do mleka
i do herbatek? ile ogolnie tych butelek? to samo dotyczy smoczkow.
po trzecie - jakie wkladki laktacyjne wrto kupic (juz sobie wyobrazam te
ciagnace sie wlokienka posklejane...)
i chyba to wszystko, jesli mozecie to odpiszcie bede wdzieczna
pozdrowienia
Agata i Maja (26 tyg)
Obserwuj wątek
    • ingutka Re: pytan kilka co do wyprawki 10.12.04, 21:42
      Ja nie polecam Ci kupowania ubranek 56 (dużej ilości) - niektóre dzieci rodza
      się nawet wieksze! A w rozmiarze 62 możesz podwinąć rękawki. Na pewno jednak
      jakieś podstawowe ciuszki musisz mieć, bo takie maleństwa bardzo lubią brudzić
      ubranka (przesikiwać, ulewać, wymiotować na nie).
      Odnośnie butelek - jeśli będziesz karmić piersią to wystarczy ci jedna. Pewnie
      każda mama poleci Ci inną butelkę, ja mam butelkę aventu, która podobno nie
      zakłóca przy karmieniu piersią (ale tego nie wiem bo karmie tylko butelką) i
      jestem baardzo zadowolona.
      Odnośnie wkładek - używam wkładek belli - są bardzo chłonne i użyteczne, mi
      odpowiadają.

pozdrawiam
    • radowinkaala Re: pytan kilka co do wyprawki 10.12.04, 21:43
      Ja używam butelek i smoczków firmy AVENT. Te najmniejsze butelki mają smoczek
      nr 1 przeznaczony dla noworodków. Plastik z którego są wykonane butelki podobno
      jest lepszy i trwalszy - mocniejszy i nie bieleje szybko w procesie wyparzania.
      Smoczki do butelek są silikonowe (o niebo lepsze od kauczukowych). "Dydole" z
      AVENTU są silikonowe i kauczukowe - do wyboru, a różnica w cenie niewielka. Są
      podzielone na grupy wiekowe - my na razie używamy takiego 0-3m. Co prawda
      doświadczenia z innymi firmami nie mam wcale, bo zdałam się na opinię bardziej
      wprawionej mamy, ale jestem z AVENT-u zadowolona.
      Ja na początek kupiłam 2 butelki po 125ml (dokładnie takie same) - i w
      pierwszym m-cu wystarcza (jedna na mleczko, druga na herbatkę). Od drugiego
      muszę już używać większej butelki 260ml, bo córcia wypija 160ml mleczka, a
      herbatki nawet 200ml, więc znowu 2 większe. Jeżeli będziesz robiła zapasy
      mleczka np. na noc, albo na wyjścia to przyda się więcej butelek. Ilość zależeć
      będzie od sposobu karmienia dzieciaczka. Przy piersi wystarczą 2 szt.
      Ubranka? Moja córa miała 60 cm przy urodzeniu. Na szczęście posłuchałam mojej
      mamy która powiedziała mi, że nogawki w śpioszkach mogą wisieć, a rekawki można
      podwinąć i wcześniej kupiłam ciuszki na 62 cm. Jedyny kaftanik na 56 cm
      niestety był za krótki w każdym miejscu.
      Wkładki laktacyjne mam firmy Canpol (40szt za 11 zł, dla porównania Penaten
      30szt za 17 zł) i jestem z nich zadowolona. Gerber ma takie cieniutkie, ale są
      sztywne i szybko przeciekają. Myślę, że w tym przypadku to kwestia wypróbowania
      na sobie.
      Życzę trafnych decyzji.
    • lilyth Re: pytan kilka co do wyprawki 10.12.04, 22:19
      Co do ubranek - ja mialam tylko kilka sztuk 56. Maly urodzil sie troche ponizej
      3 kilo i te ubranka... okazaly sie za wielkie. pasowalo jedno ktore raczej bylo
      na 50 smile Maly w dodatku zaczal spadac na wadze, najmniej mial 2600.
      Ale mimo wszystko to chyba rzadki przypadek, wiekszosc dzieci z r. 56 wyrasta
      momentalnie (my po 3 mies. juz nosilismy 74!!!)

Butelki polecam Aventa, zwlaszcza jesli okaze sie ze chcesz karmic piersia i
      dopajac/dokarmiac butelka. Do nich smoczki nr.1 na poczatek.
      Ja mialam 4x 125 ml (taki dzidziek je na poczatku chyba z 6 czy 7 razy o ile
      pamietam, wiec i tak trzeba w srodku dnia myc, co mi sie nie podobalo). Uwazam
      ze 4 male to chyba jednak za duzo. Lepiej kupic 2x125 (potem beda do soku i
      herbatek) i 3-4x260ml, bo te wieksze starczaja na nastepnych kilka miesiecy
      (moze nawet i do konca okresu butelkowego). To jest wg mnie ilosc optymalna i
      praktycznie "calodniowa". Dla mnie to istotne, bo bylam sama z malym i czasem
      naprawde NIE MIAŁAM 15 minut zeby umyc i wysterylizowac butelki. Aha minusem
      aventa jest to ze wszystko trzeba dokupywac z ich firmy - tzn. pozniej smoczki
      w wiekszym rozmiarze, sterylizator, podgrzewacz itp., no i cena też nie taka
      niska.

Smoczki gryzaczki polecam NUK 1, jak wiekszosc mam, fajne sa też NUBY - w ogóle
      fajna tylko malo dostepna firma.

Wkladek laktacyjnych prawie nie uzywalam, ale w ciazy do siary, której mialam
      sporo, mąż kupil mi Bella i byly zupelnie dobre.

Pozdrawiam ciebie i Maje
      • anfi74 Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 09:40
        Popieram wybór wkładek Bella, po przetestowaniu wszystkich, te najbardziej mi
        odpowiadały

Z ubrankami miałam podobna sytuację do Lilyth, wszystkie na 56 były za duże. Po
        1,5 m-ca ubralismy pierwsze 62. Myślę, że to jest loteria. Najlepiej będzie,
        jeśli kupisz więcej na 62, a jeśli na ostanim USG okaże się, że dziecko nie
        jest duże, wtedy dokupisz jeszcze kilka sztuk na 56.

Mi wystarczyły dwie butelki po 125 ml... na kilka m-cy - karmiłam piersią.

Miłego kompletowania wyprawki, Ania 28 tc
    • klubiale1 Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 09:51
      Jak przeczytałam powyżej na temat ciuszków powiedziane zostało już wszystko.
      Co do butelek - jeśli chcesz karmić piersią na początku nie kupuj butelek.
      Wystarczy kupić laktator w zestawie z 1 lub 2 butelkami (z tego co wiem butelki
      w komplecie z laktatorem ma Avent, Canpol). Ja miałam Avent z 1 butelką 125 ml
      i smoczkiem, i starczyło do 15 msc. Ale karmiłam głównie piersią - butelką
      dawałam wodę koperkową na kolki, a potem soczki i herbatki. Piersią karmiłam do
      14 msc i mój synek nigdy nie pił mleka z butli tylko od razu przeszedł na
      kaszki mleczne podawane łyżeczką.
      Sama zobaczysz jak karmienie będzie wyglądało u Ciebie, zawsze zdążysz dokupić
      butelki, gdybyś miała ich za mało.
      Wkładki laktacyjne używałam Belli - bo dla mnie były bardzo wygodne (są dość
      duże i nie latały w staniku), a i cena przystępna.
      Próbowałam też Johnsona i Avent, ale mi się przyklejały.
      pozdr
    • jan28102004 Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 10:14
      Moj synek mial przy porodzie 53 cm. Nosil body na 54 cm przez jakies 2
      tygodnie. Teraz ma 6 tygodni i niektore ubranka na 3 mce sa na niego za male!
      Mysle, ze dobrze jest miec ze trzy body na 54 cm, bo jezeli zalozysz duze body
      pod dopasowana pizamke, dziecko moze miec niewygodnie. Odradzam ubranka
      wkladane przez glowe i z ciasnymi rekawkami: horror dla dziecka i dla rodzicow.
      Polecam na pizamki z dluzszymi nogawkami zakladac skarpetki, zeby maly nie
      wyjmowal nozek. Osobiscie najbardziej lubie zestaw: body i pizamka, ale ubieram
      tez malego w body, cieple spodenki-rajstopki i sweterek. Co do butelek, to
      rowniez uwazam, ze Avent jest dobry. Ja dokarmiam malego sztucznym mlekiem,
      dostaje 1-2 butelki dziennie, nie przeszkadza mu to w uwielbianiu piersi. Mam 4
      butelki, co pozwala mi sterylizowac rzadziej, wysterylizowane butelki wkladam
      do lodowki. Dziwi mnie opinia, ze do Aventu trzeba miec sterylizator i
      podgrzewacz tej firmy, ja sterylizuje w sterylizatorze parowym w mikro, a
      podgrzewam ciepla woda, bo nie denerwuje mnie dlugie czekanie na gotowa
      butelke. Pozdrawiam!
    • iwcia75 Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 10:35
      to zalezy,jakiej wielkosci bedzie Twoje dziecko. ja kupilam troche na 56, bo
      spodziewam sie raczej malego dziecko- w 32 tyg wazy troche ponad 1600g, ja
      jestem szczupla,a jako noworodek wazylam 2400. nie sadze,zeby moj chlopczyk
      wazyl duzo wiecej niz 3kg i dlatego kupilam male ciuszki.
      rozwaz moze to w ten sposob. ale na 62 ubranka ci sie na pewno przydadza tak
      czy inaczej. nie ma jednak co kupowac za duzo, bo kazdy gosc,ktory cie
      odwiedzi, przynosi ciuszki, babcia pewnie tez cos kupi.
    • verla Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 10:39
      czesc, jako mama miesiecznej ewci radze Ci:
      body na 56 w h&m bo starczaja na dluzej ( oczywiscie zalezy jakie dziecko
      dlugie sie urodzi). moja corcoa miala 57 cm a po miesiacu nadal nosi ciuchy 56
      a urosla 2 cm ! wiec to roznie bywa. nie za duzo ale nie za malo bo pralka
      bedzie chodzic codziennie. o tej porze roku lepsze sa ciuszki przylegajace do
      ciala bo dziecku w nich cieplej wiec podwijanie nie sprawdza sie najlepiej.
      butelki odradzam kupowac - bedzie cie kusic karmienie z nich bo poczatek
      karmienia w moim przypadku byl katastrofalny. brodawki bolaly potwornie. nie
      mialam butelek wiec nie mialam wyjscia a teraz jest super. ale dobre sa butelki
      aventu i canpol - tala nowa bankowata butelka. a wkladki przetestowalam
      wszystkie i zadne dla mnie nie sa super ale gerber ma takie cienkie ktore nie
      rozklejaja sie a penathen mieciutkie. ale przy nawale pokarmu kiedy ci z cyckow
      niemak kapie odradzam bo dzialaja jak kompres a brodawki cie bola dluzej niz
      bez nich. kup rozne - i tak zuzyjesz.

pozdrawiam verla i ewcia
    • jaque Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 12:52
      Jeśli chodzi o ubranka - nie sugeruj się tylko rozmiarami. Np. 56 niektórych
      firm jest większe od 62 innych. Staraj się porównywać wielkość tego co kupujesz
      z tym co już masz - wtedy będzie Ci łatwiej ocenić ile rzeczy rzeczywiście masz
      w konkretnej wielkości (mój syn zaraz po urodzeniu nosił i 56, i 62, i 68 -
      ważył 4530).
      Co do butelek - na Twoim miejscu kupiłabym na początek jedną (ale szklaną bo
      dokładniej można je umyć, nie rysują się itd.). Może się okazać, że będziesz bez
      żadnego problemu karmiła piersią i wtedy większa ilość butelek będzie Ci
      niepotrzebna (czego Ci życzę smile. Możesz jednak mieć jakieś problemy - a wtedy
      będzie jak znalazł... Ja byłam pewna, że będę karmić tylko piersią (więc nic nie
      kupiłam). I do teraz pamiętam mojego męża jeżdżącego w środku nocy taksówką po
      Warszawie w poszukiwaniu jakiejkolwiek butelki i mleka. Synek całą swoją
      pierwszą noc w domu wył - jak sie potem okazało - z głodu (bo niestety mojego
      mleka nie wystarczyłoby mu nawet na jeden posiłek dziennie).
      Jeśli chodzi o firmę - to chyba nie ma aż takiego znaczenia czy będzie to Avent,
      Nuk, Canpol czy jeszcze inna (wszystkie mają atesty itd.). Ja od poczatku miałam
      wszystko Nuka (butelki szklane i plastikowe, smoczki silikonowe, smoczki -
      gryzaczki) i byłam zadowolona. Jaś też - przez kilka tygodni ssał tak samo
      chętnie i z butelki, i z piersi (jeśli tylko coś w niej było smile.
      pzdr
      M.
    • kurova Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 17:00
      Odpowiem ci w sprawie butelek a właściwie smoczków.Kupiłam oczywiście Aventa bo
      reklama robi swoje.Karmiłam piersią więc butelek używałam tylko do herbatki ale
      i wtedy niezabardzo chciał pić.NAjgorzej było gdy musiałam odstawić od piersi
      na 48 godzin ze względu na żółtaczkę,horror, prawie nie jadł.Okazało się że ja
      mam całkiem inne brodawki niż smoczki Aventa.Musisz pod koniec ciąży zobaczyć
      czy masz brodawki miękkie to wtedy kup Nuka, a jeżeli masz twarde takie prawie
      kwadratowe mocno wystające ,kup Aventa.Tak było u mnie.
    • margarettka Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 22:17
      Witaj,
      Ja po prostu napisze jak bylo u mnie. Ciuszki kupowalam wszystkie na 62, synek
      wazyl 3.650, mierzyl 58 cm. Na poczatku troszke to bylo za duze, ale to jest
      naprawde chwila moment. Nie ma sensu kupowac ubranek na 56, przynajmniej moim
      zdaniem. Co do butelek, to wszystko sie tak ladnie mowi...bedziesz karmic
      piersia, to po co Ci butelki. Ja tak nie uwazam, zawsze lepiej miec niz nie
      miec. Ja karmilam piersia, a np kiedy Ignacy mial niespelna 3tyg dostalam
      zapalenia nerki i musial przejsc na 4 dni na sztuczne mleko. Rozne sytuacje sie
      zdarazaja. Poza tym butelki tez przydadza sie, gdy bedziesz chciala gdzies
      wyjsc i zostawic w nich odciagniete mleko. Polecam tez laktator Avent. Uzywalam
      z powodzeniem przez 7,5 m-ca. Teraz jestem juz niekarmiaca mama i pozdrawiam z
      nad sobotniego drinka smile)
      • margarettka Re: pytan kilka co do wyprawki 11.12.04, 22:18
        P.S. butelki i smoczki tez oczywiscie Avent smile
    • zuzia270775 Re: pytan kilka co do wyprawki 12.12.04, 00:37
      witam cie maju
      ja rodzilam w kwietniu
      kup mubranka w rozmiarze 56 i 62 jak dzidziusia ubierzesz w zaduze to mu nie
      wygodnie a 62 gwarantuje ze ci sie przydadza - najlepsze sa pajacyki ale tez
      warto kupic kompleciki czyli kaftanik spioszki i bluzeszka no i koniecznie
      czapeczka
      jesli chodzi o butelki to ja korzystam z butelek avent - sa rewelacyjne
      na poczatek smoczki nr 1 a potem kolejno 2 itd avent bardzo dokladnie okresla
      kiedy co kupic i po co wiec jak kupisz sobie male buteleczki 125ml to dolaczona
      bedzie ksiazeczka z ich oferta co jest bardzo pomocne, ja bardzo krotko
      karmilam piersia wiec bylo mi potrzebnych kilka butelek zebym wykorzystywala
      wolny czas na odpoczynek a nie na ich mycie i sterylizacje ale jak bedziesz
      karmic piersia to mysle ze potrzebujesz kompletu butelek roznej pojemnosci - w
      avencie sa juz takie komplety.oferuja on rowniez wkladki laktacyjne tez bardzo
      dobre.wszystkich artkulow tej firmy uzywam juz 8 miesiecy i jestem bardzo
      zadowolona dlatego goraco polecam
      • aagulek Re: pytan kilka co do wyprawki 28.12.04, 23:05
        zuzia ja mam pytanko, taki Maluch urodzony w kwietniu to do kiedy chodzi w
        dlugich rekawkach?mam termin na lipiec i sie zastanawiam czy kupowac rzeczy
        cieniutenkie czy grubsze, np welurkowe, nie bedzie mu za cieplo?Agnieszka
    • ainer1 Re: pytan kilka co do wyprawki 28.12.04, 23:26
      hej!

ja kupilam kilka na 56 cm i wiecej na 62 cm, maly urodzil sie ponad 4 kg i 57
      cm dlugi - ale i tak zalowalam ze nie mam wiecej na 56 cm (wyszly wieksze niz
      56 cm firm Sofija - spioszek i firmy tup-tup spioszek) bo ciagle musiala
      chodizc pralka, a juz przy 62 cm <tylko> co 2-3 dziensmile
      Zgadzam sie, ze najlepze ubranka to rozpinane lub na zamek na calej dlugosci
      oraz w jasnych kolorach (mniejsze ryzyko ze uczula barwniki).
      Karmilam tylko piersia do konca 6 miesiaca i nadal akrmie, ale mam 2x125 ml,
      2x260 ml i 320 ml - uzywam butelek(wszystkie Avent) do podania soku, kaszki,
      zamrazania pokarmu i trzymam w zamrazarce na wszelki wypadek. Polecam bo sie
      oplaca bardziej niz woreczki.
      Bardzo przydal mi sie laktatro aventu (mimo, ze nie pracuje)-dzieki niemu
      moglam wyjsc np wieczorem.
      Wkladki mam nuka, avent, belli i jeszcze kilka - lubie wielorazowe aventu ale
      sie pzremieszczaja oraz nuka jednrazowe bo amja plaster i sie ladnei trzymaja
      ale wychodza drozej.
      Polecam jeszcze stanik Tryumpha micro oraz anita.

pozdrawaim!
      Renia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka