cc2 13.12.04, 09:48 Czy robić przed porodem w domu lewatywę? A może w szpitalu albo w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1jagienka Re: Robić lewatywę? 13.12.04, 09:54 witaj, to zależy jakie obyczaje panują w szpitalu, w którym będziesz rodzić. Tam gdZie ja rodziłam dali mi (do samoobsługi w ubikacji) czopek z gliceryny(??). Natomiast w innym szpitalu wiem, że tak czy siak wykonują sami lewatywę. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Robić lewatywę? 13.12.04, 10:04 jest pare szkol. Jedna mowi, ze lewatywe zrobic nalezy zeby pozniej razem z dzieckiem nie urodzic stolca ) mozna zrobic sobie lewatywe w domu lub w szpitalu. Druga ze szkol mowi ze lewatywa tylko niepotrzebnie rozwalnia stolec, organizm sam na ogol sie oczyszcza przed akcja porodowa, w jelicie tak czy siak moga zostac resztki pokarmu szczegolnie jak czlowiek rodzi kilkanascie godzin, a polozne sa nawykle do takich niespodzianek, zmieniaja podklad, polewaja ci krocze woda i juz. Co ci da wiekszy komfort psychiczny tak uczyn Odpowiedz Link Zgłoś
izabela72 Re: Robić lewatywę? 13.12.04, 11:41 Polecam - zabieg jest szybki i bezbolesny, a daje komfort podczas parcia. Dziewczyna rodząca obok mnie nie miala... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: Robić lewatywę? 13.12.04, 12:09 ja mam zamiar zrobić , koleżanka nie zrobiła i niestety... mówiła potem, że to było baaaardzo krępujące...Niby się zdarza i wszyscy przyzwyczajeni, ale jak można przeciwdziałać takim niespodziankom , to chyba warto. Odpowiedz Link Zgłoś
nupik Re: Robić lewatywę? 13.12.04, 13:23 nawet sobie nie wyobrazam zeby nie zrobic, mysle ze lewatywa czy czopek sa owiele mniej krepujace niz taki przykry wypadek w czasie parcia, bleeeee. Na mojej szkole rodzenia polozna dokladnie opowiedziala o skutkach nie zrobienia leatywy i slabo mi sie zrobilo. jej i lekarzom to nie przeszkadza, taki maja zawod ale dziewczyny rodzace ktorym sie przytrafi wpadka sa na maxa skrepowane,maz nad glowa stoi i troche szok, a nic nie powinno denerwowac w czasie porodu. Zreszta mowila ze lepiej o niebo sie prze i glowka szybciej schodzi, bo nic nie blokuje. ja na pewno dam sobie zrobic. Jesli bardzo sie ktos tego wstydzi, moze zrobic w domu. Czopki glicerynowe mialam tez podane prezd laparoskopia i nie pojmuje co w nich takiego strasznego, pomijajac opory przed wlozeniem sobie czegos w tylek. Radze przecierpiec i potem w komforcie przec maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kapelusik Re: Robić lewatywę? 13.12.04, 15:26 A jak dziś robi się lewatywę? Wystarczą te czopki glicerynowe czy są jeszcze inne metody? K. Odpowiedz Link Zgłoś
lenifer moje śmieszne doświadczenie ;) 13.12.04, 16:05 Zanim poszłam do szpitala posłusznie pobiegłam do apteki w celu nabycia gruszki z enemą ale tuż przed porodem dostałam takiej biegunki ze strachu że nie zdążyli mi nic zrobić. Siedziałam w kiblu na porodówce i za przeproszeniem z jednej strony rozwolnienie z drugiej wymioty... dobrze że zaraz obok muszli była umywalka bo miałyby panie położne co sprzątać. Nie byłam do końca pewna czy i dziecko w muszli nie wyląduje. Przeczyściło mnie do zera. Po paru godzinach męczarni kibelkowej zaczęła się ostatnia faza porodu przyszła pani doktor i przykuła mnie do łóżka kroplówką. Jak przyszło co do parcia to jeszcze ze mnie coś wyskoczyło i wszyscy zaczęliśmy się już z tego śmiać hihi Odpowiedz Link Zgłoś
lenifer Re: moje śmieszne doświadczenie ;) 13.12.04, 16:06 Zapomniałam dodać że pozdrawiam i nie martwcie się. I tak będzie co ma być Odpowiedz Link Zgłoś