basiulka999 13.12.04, 14:27 wysypka o którą się martwiłam to wlaśnie ten łupież.też się martwię. bo l;ekarz u którego byłam był pijany i nie wiem czy mu wierzyć. chociaż objawy są typowe dla tego łupieży ( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anfi74 Re: CZY KTÓRAŚ Z WAS MIAŁA ŁUPIEŻ RÓŻOWY GIBERTA 13.12.04, 14:52 Miałam i właśnie kończę już przygodę z nim . Kilka z dziewczyn też służyło mi doświadczeniem w wątku "grzyb na piersi". To choroba wirusowa, na którą obecnie jest sezon. Najpierw pojawia się plamka "matka", a po tygodniu, dwóch następuje wysyp innych. I to odróżnia ten trądzik/łupież od grzybicy, bo wygląd samych plamek jest zbliżony w obu wypadkach. Trwa 6 tygodni, ale może też i dłużej nawet 3 m-ce. Ja stosowałam 2 x dziennie maść nawilżająco-chłodzącą, robioną w aptece. Nic "mocniejszego" nie było potrzebne. Właśnie mija 6 tygodni od pojawienia się pierwszej plamki i chyba sytuacja juz opanowana - tylko spostrzegawcze oko zauważyłoby gojące się zmiany. Aha, wiekszośc plamek ulokowała się na piersiach i stamtąd przeszła na dekolt, szyję, brzuch i boki, tylko nieliczne dotarły do pleców. To chyba tyle, jaby co, to pytaj . Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: i c.d. 13.12.04, 14:58 I nie zagraża na pewno dziecku. A tu link do tego wątku o grzybie, który dotyczył jednak tego łupieżu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=585&w=17724336&a=17724336 Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: i poprawny link 14.12.04, 08:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=17724336&a=17724336 nie wiem dlaczego tamten się podzielił Odpowiedz Link Zgłoś
blablatka Re: CZY KTÓRAŚ Z WAS MIAŁA ŁUPIEŻ RÓŻOWY GIBERTA 13.12.04, 14:55 Lekarz zaczął już imprezę sylwestrowa??Jedyne co wiem na temat tego łupieżu (od znajomej która leczyła go latem) to, że w czasie leczenia i trochę po leczeniu nie wolno się opalać bo mogą zostać szpecące plamy...ale teraz Ci to nie grozi więc ok....swoją drogą - ta nasza służba zdrowia podupada...ja w piątek byłam u dermatologa (jakias wysypka na twarzy, przestraszyłam się, że różyczka) i kobieta kazała mi opisywać słownie wygląd zmian, bo nie chciało się jej chyba wstać zza biurka, zapalić lampki i obejrzeć, nie daj Boże mogłaby się zarazić....rozbój w biały dzień. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles Re: CZY KTÓRAŚ Z WAS MIAŁA ŁUPIEŻ RÓŻOWY GIBERTA 13.12.04, 15:22 Ja tez miałam to obrzydlistwo!!! Byłam u dwóch dermatologów i obaj potwierdzili, że nie zagraża dziecku. A łupież Gilberta zaczął się od plamki w okolicy pępka, potem w ciągu trzech tygodni rozprzestrzenił sie na brzuch, plecy, ręce i boki. Doktor nie zalecał tego niczym smarować, żadną maścia specjalną, tylko natłuszczać np. oliwką. Tydzień temu zniknęły wszystkie plamki, po 7 tygodniach Odpowiedz Link Zgłoś
grzybnia Re: CZY KTÓRAŚ Z WAS MIAŁA ŁUPIEŻ RÓŻOWY GIBERTA 14.12.04, 13:09 Ja złapałam tę chorobę w czasie ciąży z pierwszym dzieckiem. Ani dermatolog ani ginekolog nie byli mi w stanie powiedziec czy może ona mieć jakiś wpyw na ciążę. Mówili, że raczej nie ale w końcu to wirus...Jednak jak się okazało nic złego się nie stało Julci, która ma teraz 8 lat i od początku jest zdrowa jak rybka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś