Dodaj do ulubionych

jak długo w gondoli

27.12.04, 18:41
Jestem przed zakupem wózka. Maluszek urodzi się w marcu i nie wiem czy kupić
wózek uniwersalny (gondola + spacerówka) czy tylko spacerówkę z możliwością
zainstalowania wkładu (minigondoli) do przewożenia noworodka. Nie wiem jak
długo będe mogła wozić maluszka w gondoli i czy jest sens ją kupować.
Doradźcie od którego miesiaca można wozić malucha w normalnej spacerówce.
Dzięki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam. Aga i 29tc Miloszek.
Obserwuj wątek
    • mikanm Re: jak długo w gondoli 27.12.04, 18:52
      mam ten sam problem smile mój dzidziul też urodzi się w marcu. radziłam się na
      forum gazety, zdania były podzielone. większość obstawała za minigondolką. z
      tego co się dowiedziałam dziecko musi lezeć na płasko do 6-7 miesiąca życia. ja
      zdecydowałam się na droższą opcję tzn gondola i spacerówka. po pierwsze dziecku
      będzie w niej wygodniej i przytulniej. po drugie - nie wiadomo czy np po 4
      miesiącach dziecko nie przestanie ci się mieścić w minigondolkę bo i tak się
      zdarza z tego co mi dziewczyny napisały. no i po trzecie - kupujemy ten
      wózek "na zawsze" a na jednym dziecku nie zamierzamy poprzestać smilei raczej
      trudno będzie przewidzieć kiedy ewentualnie urodzi się następne dziecko któremu
      też ten wózek posłuży (mam nadzieję).
      pozdrawiam mikan i 28 tc Mateusz
      • coronella Re: jak długo w gondoli 27.12.04, 19:19
        Wszystko zalezy od dziecka!!! Są dzieci, które w gondolkach jezdzą długo, inne
        bardzo szybko z nich wyrastają. I są rózne gondolki.
        Moja Dominika urodziła sie w lutym. Mielismy wózek Nestora- Damian. Głeboko-
        spacerowy z takim specjalnym wkładen dla noworodków. Taka torba- nosidełko, z
        usztywnianym dnem. I u nas to rozwiązanie sprawdziło się bardzo dobrze. We
        wkładzie Dominika jezdziła 3,5 miesiąca, albo 4- teraz juz nie pamietam. Potem
        wkład jej wyjełam, i jeżdziła w spacerówce, ale zabudowanej jak gondolka- czyli
        na plasko z taką barierka na koncu, która robila z niej wozek głeboki. Tak
        przejezdzila następną zimę, czyli do 13 miesięcy super się miescila. Żadna
        gondolka nie jest tak duza.
        Wielka zaletą mojego wozka jest to, ze:
        - spacerówka jest bardzo duza, jak pisalam, gdy dominika juz siedziala,
        wkladalam jej do wozka zabawki, i bardzo fajnie sie nimi bawila na spacerach.
        Nie plakala, nie musialam jej nosic- co nie omija znacznej wiekszosci mam.
        zima wchodzil gruby spiworek (drugiej zimy) i koc plus dziecko w kombinezonie.
        Bylo cieplo i przytulnie. W wozkach z osobnymi spacerowkami tego sie nie zrobi.

- wozki gleboko- spacerowe mają przekladane raczki. Dla mnie rewelacja!!
        Korzystalam z tego bardzo, bardzo czesto!!! Gdy wialo, swiecilo slonce, oj,
        mnostwo bylo takich sytuacji. Niestety, odchodzi sie od tego, niestety!!! A
        mocowana w dwie strony gondola i spacerowka to juz nie to samo.

Ale takie wozki sa ciezkie. I po ponad roku mialam go serdecznie dosyc.
        Taszczenia, pakowania do samochodu. Kupilam lzejszą spacerowke.

Teraz, dla drugiego dziecka, szukam juz czegos lzejszego i poręczniejszego.
        Chyba kupie peg perego atlantico z gondolką Navetta i fotelikiem.
    • joisana Re: jak długo w gondoli 27.12.04, 19:12
      Cześć, to bardzo zależy od dziecka, jego temperamentu i tego jak wcześnie
      zacznie siadać. Moja Lili zaczęła próbować już pod koniec 4 miesiąca i za nic w
      świecie nie chciała leżeć w głębokim wózku, a ponieważ na spacerówkę z
      postawionym oparciem było oczywiście za wcześnie, na stelażu głębokiego wózka
      montowałam fotelik graco(0-13kg). W ten sposób ona widziała wszystko, a ja
      byłam spokojna o jej kręgosłup. Są jednak maluchy które eksploatują gondolę
      nawet 9 miesięcy. Niezależnie od tego co wybierzesz dopiero pasażer wózka
      zdecyduje co woli smile. Dlatego dobrym pomysłem jest kupienie na pierwsze
      miesiące klasycznego niedrogiego głębokiego wózka polskiej produkcji lub zach.
      na allegro , a dopiero później fajnej spacerówki razem koszt będzie niższy niż
      od razu kompletny system. Może zajrzyj na forum "edziecko zakupy". Tam podobne
      tematy były już poruszane wiele razy.
      • kamilka1979 Re: jak długo w gondoli 28.12.04, 09:35
        Mój synek mieścił się w gondoli do wieku 5 miesięcy,teraz ma 7 i jeździ w
        rozłożonej na płasko spacerówce.Na spacerach śpi,więc właściwie wogóle go nie
        sadzam.
    • omn3 Re: jak długo w gondoli 28.12.04, 09:50
      Moj synek urodzony w listopadzie jedzil w gondoli tylko 4 miesiace(nie miescil
      siesad((),przemeczylam sie w foteliku(0-13)(w ktorym tez sie nie miescil) do 5,5
      miesiaca.Siedzial juz pieknie wiec za zgoda ortopedy mogl jezdzic w spacerowce
      ale praktycznie polozonej.Do fotelika(9-18) przeszedl w wielu 7 miesiecy.
    • mmala6 Re: jak długo w gondoli 28.12.04, 10:52
      Ja rodze na poczatku lutego i na sam poczatek mam uzywany gleboki wozeczek. Mam zamiar przejsc na pp atlantico tak szybko jak sie da. Ten wozek ma oparcie rozkladane na plasko wiec uwazam, ze nie ma potrzeby w maju, czerwcu dusic dziecka w glebokim wozku (oczywiscie zakladam, ze pogoda bedzie bardzo letnia, jak nie, to pozostanie w gondoli).Przeciez jak bedzie mial te 4 m-ce to moze sobie lezec w przewiewnej spacerowce a nie w dusznej gondoli.
      • wieczna-gosia Re: jak długo w gondoli 28.12.04, 10:59
        Przy przemku nie korzystalam z gondolki w ogole, on byl letnim dzieckiem, ale
        Ola zimowa a tez jezdzila od razu w spacerowce. Nie lubie wozkow z gindolami,
        uwazam ze jesli sie plauje miec jeden wozek, to lepsza solidna spacerowka wink
    • magdek2 Re: jak długo w gondoli 28.12.04, 11:21
      tez mam termin na marzec, i myslałam o Roan marita, bo nie musze taszcyc wózka
      po schodach a okolice zdarzaja sie z wertepami, ale teraz zaczęłam sie
      zastanawiać, myślałam o kupnie wózka uzywanego, ale mam obiekcje czy zdołam
      porządnie wyprać pokrycie.... czy spacerówki montowane do tych wózków
      uniwersalnych są rzeczywiście tak nieporęczne i cięzkie ? trudno przewidziec
      temperament małej... i nie wiem juz na co sie zdecydować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka