Dodaj do ulubionych

herbata z malin - owoce i liście

28.12.04, 12:48
Kobietki,
czuję się niepewna, bo w kótrymś poście przeczytałam, ze herbatka z malin
przyspiesza poród. Upewnijcie mnie czy dobrze myślę, ale tylko herbata z
liści malin ma takie działanie - właśnie od kiedy ją piłyście?
natomiast herbatka z owoców malin nie pobudza akcji porodowej - ja ją piję
jako napój, nie lek. Dobrze myślę? Proszę upewnijcie mnie.
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • iwka901 Re: herbata z malin - owoce i liście 28.12.04, 15:50
      Hej.
      Dobrze myślisz, nie wolno pić herbaty z liści malin , z owoców mozna.
    • e_rubi Re: herbata z malin - owoce i liście 28.12.04, 17:20
      Z owocow jest bezpieczna cala ciaze, a z lisci malin dziewczyny pisaly, zeby zaczac pic ok. 2 tyg przed terminem porodu, to mialo ulatwic chyba rozwieranie sie szyjki, czy jakos tak. Nie jestem pewna, czytalam o tym w ktoryms watku o nienacinaniu.
      • mama5plus Re: herbata z malin - owoce i liście 28.12.04, 21:06
        oj oj oj wink Pomieszanie z poplateniem z tego wychodzi. Chyba skutki poczty
        pantoflowej wink
        Przede wszystkim chodzi o LISCIE MALIN.
        One nie tyle wywoluja porod jak niektorzy sadza co przygotowuja miesnie macicy
        tonujac je odpowiednio i uelastyczniaja szyjke macicy. Dzieki temu
        potencjalnie, porod gdy juz sie zacznie to postepuje szybciej z reguly i
        skurcze sa efektywniejsze czyli postep lepszy.

Niektorzy tez twierdza, ze nie mozna jej pic w czasie ciazy ale tak naprawde w
        lisciach malin nie wykryto zadnej substancji indukujacej skurcze a tylko te,
        ktore tonuja miesnie (czyli je wzmacniaja). W zwiazku z tym wiele kobiet pije
        (i od wiekow pijalo) ja z dobrym skutkiem przed poczeciem (ulatwia koncepcje)
        plus przez cala ciaze( m in pomaga przy zagniezdzeniu sie zarodka, mdlosciach a
        nastepnie sukcesywnie wzmacnia macice przygotowujac ja do porodu. Rowniez
        pomaga zapobiegac kurczom lydek ze wzgledu na duza zawartosc kilku mineralow.
        Po porodzie z kolei wplywa na poprawe laktacji, pomaga uniknac krwotoku itd.

Aha, wrecz sa mocne argumenty na to, ze liscie malin wplywaja relaksujaco na
        macice w przypadku tendencji do nadmiernej kurczliwosci czyli zapobiegaja
        przedwczesnemu porodowi. I jeszcze pare innych zalet - zarowno w czasie jak i
        po ciazy.

Jednak z powodu braku dostatecznej ilosci badan z zasady odradza sie picie jej
        kobietom ze sklonnosciami do poronien nawykowych i tym podobnym przypadkom- tak
        na wszelki wielki bo nie ma 100% tej pewnosci.
        W tej sytuacji okreslono granice bezpiecznego popijania poczynajac od 32go
        tygodnia ciazy. Jesli ktos woli czy bardzo boi sie przedwczesnego porodu, mozna
        poczekac do 34-36go tyg.

Wiecej na ten temat:
        www.birthsource.com/proarticlefile/proarticle90.html
        www.pregnancy.com.au/raspberry_leaf.htm
        www.liquid-herb.com/redraspberry.html
        Tyle o lisciach.

Natomiast jesli chodzi o OWOCE i korzen malin to na tym forum wlasnie ktos
        wspominal
        , ze wszelkie herbatki, soki malinowe sa niewskazane w czasie ciazy. Poszlam
        tym tropem i wyszukalam pare informacji ktore to w jakis sposob potwierdzily.
        Nie mam teraz pod reka, ale jesli znajde chwile to odgrzebie szczegoly. Dotyczy
        to rowniez korzenia.
    • magda1975 Re: herbata z malin - owoce i liście 28.12.04, 21:52
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady. W końcu rozumiem o co w tym chodzismile

Pozdrawiam
      Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka