Dodaj do ulubionych

Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie!!!!!

30.12.04, 12:48
Dziewczyny na dwoch kolejnych usg w 32tc i 35tc wyszlo,ze dzidzia ulozona
jest posladkowo,czyli glowka do gory.Raczej nie ma szansy,zeby sie
odwrocila,tym bardziej,ze mam zmniejszona ilosc wod.Moj gin powiedzial,ze cc
robia zazwyczaj tydzien przed terminem.Wiec na tydzien przed terminem mam isc
do szpitala?A co bybylo gdyby wczesniej np.odeszly mi wody,bo dzidzia
zapragnela by przyjsc na swiat np.w 38tc,wkoncu to juz terminowo.Piszcie,czy
sa tu mamy z ulozeniem posladkowym dzidzi?Pozdrawiam.Jowa 37tc.
Obserwuj wątek
    • nnika5 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 13:03
      czescsmile
      moja zuzka tez byla ustawiona pupa na swiat. ale moj gin nie mowil nic o robieniu cesarki przed terminem...po co??? my czekalismy az dzidzia sama da sygnal ze juz chce wychodzic...tylko ze sie ie doczekalismy niestety. no i w 42 tyg wzieli mnie na stol bez zadnych (!) skurczow i bez podania oksytocyny. NIGDY WIECEJ BYM SIE NA TO NIE ZGODZILA!! przeciez to dziecko daje znak ze juz jest gotowe do wyjscia na swiat. mysle ze wlasni dlatego ze to lekarze zdecydowali za moja zuzke urodzila sie ona z objawami niedotlenienia (po urodzeniu zapomniala oddychac). na szczescie skonczylo sie dobrze...ale mam nauczke...
    • iwka901 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 13:13
      Jowa, nie załamuj mnie . Moja mała też "siedzi" w sumie od 15 tc nie zmienia
      pozycji, czy to oznacza cesarkę na 100%???
      • jowa20 do iwka901 30.12.04, 13:46
        Skarbie jestes jeszcze wbardzo wczesnej ciazy i dzidzia jest jeszcze malutka i
        pewnie z kilkanascie razy sie jeszczze obroci.Tu chodzi juz o bardziej
        zaawansowane ciaze.kiedy dzidzia nie ma juz pprosu miejsca na
        obrot.Pozdrawiam!!!
        • iwka901 Re: do Jowa 30.12.04, 15:49
          Ja juz w 31 tc jestem i dlatego się obawiam, że raczej się nie obróci. Wtedy
          tylko cesarka?
    • sonnya Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 13:17
      Hej! Moj szkrab tez jest jak narazie tyleczkiem w dol (32tc) i nie wiem czy da
      rade zrobic fikolka, bo nie mam zbyt pokaznego brzuszka sad
      Nie wiem jak bedzie wygladala decyzja mojego lekarza, bo wizyte mam dopiero za
      kilka dni, a na poprzedniej w ogole nie ujmowal tego w kategorii problemu!
      Zapytam sie o te przedterminowa cesarke i dam Ci znac! Jakos wolalabym chyba
      naturalnie i sama wypchnac dzieciaczka na swiat, ale jesli okaze sie
      uparciuchem do samego konca, pojde grzecznie pod noz wink I tez ciekawi mnie jak
      wyznacza sie date takiego porodu. Przewidywany termin? Troche wczesniej?
      Pozniej? A moze wtedy gdy zaczna sie skurcze (yhmm tu wlasnie slyszalam, ze
      raczej nie!)?
      Moze ktoras z Mam jest bardziej w temacie?
      Pozdrawiam wszystkie
      sonnya i maly indywidualista! wink
      • jowa20 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 13:48
        Aha z tego co sie orientuje cc robi sie zazwyczaj z tydzien lub nawet dwa
        przed terminem(tylko dzidzia ma miec powyzej 3000g),a to ztego powodu by
        pierwszy nie zaczal sie porod naturalny czyli np.odejscie wod,bo pozniej trzeba
        bybylo robic cesraka na gwalt,a po co sie spieszyc.Zreszta dzidzia w 38tc jest
        juz gotowa i przygotowna do przyjscia na swiat.Jowa 37tc.
    • mmala6 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 14:26
      Ja slyszalam od swojego lekarza i w szkole rodzenia i z wielu innych zrodel, ze dziecko moze sie dzien przed porodem odwrocic, nie ma reguly. Moj Maly jest glowa do dolu (35tc) ale lekarz powiedzial, ze to wcale nie oznacza ze tak bedzie do konca. Ilez to slyszalam przypadkow, ze dziewczyna miala rodzic naturalnie,a w ostatniej chwili w szpitalu okazywalo sie ze dziecko postanowilo przybrac inna pozycje i trzeba bylo ciacsmile
      Moja kolezanka rodzila przez cc (ze wzgledu na wade wzroku) i koniecznie chciala isc wczesniej, ale jej lekarz i inni specjalisci mowili, ze lepiej zeby dziecko samo dalo znac kiedy chce przyjsc.Poza tym jej lekarz nie chcial jej ciac wczesniej. A ze Malej zachcialo sie 10 dni przed terminem to inna sprawasmile
      Mnie sie wydaje ze lepiej czekac na to jak zadecyduje natura.
      • sonnya Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 14:35
        hmmm, widze, ze jest kilka wersji wydarzen i trzeba sie po prostu nastawic, ze
        w kazdym przypadku jest nieco inaczej! Z jednej strony ciac zanim odejda wody
        (czyli wyznaczyc wczesniejszy termin), z drugiej - czekac na znaki od malucha
        (a co jesli, wlasnie to bedzie odejscie wod?). Tak czy inaczej wazne jest, zeby
        dzidzius byl caly i zdrowy i to niezaprzeczalny priorytet! W tym wszystkim
        jednak fajnie by bylo bylo jakby i mamunia jakos przez to wszystko przelazla! wink
        • jowa20 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 14:59
          Mhhh widze ze sa rozne opinie,akurat w tym szpitalu co bede rodzila robic sie
          cc raczej przed terminem.A co do odwracania sie dzidzi to tez slyszalam,ze tak
          moze byc ze odwroci sie przed samym porodem,tylko tak sie nie dzieje w
          przypadku gdy jest malo wod(tak jak u mnie)z jasnych chyba przyczyn.Ja tam sie
          ciesze i chcialabym miec ta cesarke,juz sie nastawilam...Jowa 37tc.
          • plumcio Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 15:37
            Dziewczyny,
            ja synka ułozonego posladkowo miałam obracanego zewnętrznie na głowkę. U mnie
            trwało sekunde , pod kontrola USG, było bezbolesne i urodziłam naturalnie. W
            takich obrotach specjalizuje sie IMiD ( dr Zwoliński) i Instytut Matki Polki w
            Łodzi.
            Nikogo nie chce namawiać, uwazam że najlepiej skontaktowac się z lekarzem i u
            zródła dowiedzieć się jak to wyglada, czy jest jakies ryzyko itp.
            Ja przed zabiegiem wahałam sie bo czytałąm dziwne opinie dziewczyn, które w
            dodatku takiego zabiegu miały...
            Jesli wybierześz sie do IMID, do polilkliniki, powiesz, że przychodziśz z
            ułozeniem posladkowym dziecka , to jetem przekonana, że cię przyjmą i skieruja
            do lekarza który takie obroty robi.
            Reszta będzie zależała od wyników rozmowy, obrazu USG i Twojej decyzji.

POwodzenia!

Plumcio
            • jowa20 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 15:48
              Wiem,ze na pewno wykonuja to doswiadczeni lekarze,ale ja osobiscie nigdy bym
              sie na cos takiego nie zgodzila,mysle,ze mam prawo decydowac.Jowa 37tc.
    • iwka901 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 15:56
      Dziewczyny napiszcie mi , czy przy położeniu pośladkowym robiona jest zawsze
      cesarka ( zakładając, że nie zgadzam się na obrót), czy też jeszcze lekarzom
      przychodzi do głowy poród pośladkowy- to chyba gorsze?

31tc
      • jogaj Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 18:14
        Wszystko zalezy od lekarza na jakiego trafisz i od szpitala,ja przy pierwszej
        ciazy mialam ulozenie posladkowe i w szpitalu poweidzieli mi,ze jak dziecko
        poniezej 3500 to moze lekarz zdecydowac sie sie porod naturalny.A moj gin
        poweidzial,ze zawsze moze sie znalezc jakis "ambitny" poloznik.Na szczescie u
        mnie sie nie znalazl i dwa dni przed treminem mialam cc.
        Teraz jestem w 33 tc i dzidzia znowu lezy jeszcze glowa do gory.
        Pozdrowienia-Jola
      • lolalilu Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 18:46
        przy takim ułożeniu lepiej żebyś miała cc. Bo poród pośladkowy może się
        skończyć wyłamanym barkiem lub innymi uszkodzeniami u dziecka - a do tego
        bardzo dużym nacięciem (oby nie pęknięciem) krocza... Ale sa lekarze,
        którzy "przekładają" dziecko (napewno umie to robić dr Puzyna z Żelaznej, może
        w Twojej okolicy też jest ktoś kto to potrafi zrobić). Jednak skoro pisałaś, że
        w twoim szpitalu nawet nie ma możliwości zrobienia zzo (o ile dobrze
        pamiętam...) to ja bym radziła cc. I Ty i dziecko wyjdziecie na tym lepiej...
        Jeśli oczywiście dziecko się nie przekręci.
      • lolalilu Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 18:48
        był tu niedawno post o szpitalu na Inflanckiej bodajże - gdzie dziewczyna
        została zmuszona do naturalnego urodzenia dziecka w pozycji pośladkowej... Ja
        bym się nie zastanawiała i prosiła o cc - położenie pośladkowe jest wskazaniem
        medycznym do cc.
      • kanna Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 30.12.04, 18:50
        Zależy od szpitala. Np. mna Inflanckiej przy pierwszym porodzie i ulożeniu
        pośladkowym cesarka robiona jest zawsze. W szpitalach nastawionych
        bardziej "naturalnie" np. Żelazna, bywa różnie.

Ja jestem teraz w drugiej ciązy (34 t) i dzidek tez jest ulożony pośladkowo.
        Biorąc pod uwagę, że moje pierwsze dziecko ważyło 4600 (poród kleszczowy), to
        teraz mam nadzieje, że jak sie maly nie obróci, to nie natrafie na żadnego
        ambitnego polożnika i po prostu zrozbia mi cesarkę.

pozd. Ania
        • jowa20 do iwka!!! 31.12.04, 13:25
          Nie masz sie co martwic,ulozenie posladkowe jest jak najbardziej wskazaniem do
          cc.Co do obrotow zewnetrznych nigdy bym sie na niego nie zgodzila.Jest jesczze
          szansa ze dzidzia sie u Ciebie obroci,choc czesto pozostaje tak juz do
          konca.Najwyzej bedziesz miala cc tak jak ja,nie masz sie czym
          martiwc,przynajmniej szybciej sie spotkasz z dzidziulkiem.Serdecznie Was
          pozdrawiam!!Jowa 37tc.
      • eva78 Re: Ułożenie pośladkowe dzidzi i cięcie cesarskie 31.12.04, 15:45
        Moja koleżanka byłą umówiona na cc, bo jej córeczka nie obróciła się główką na dół do końca ciązy. Gdy przyjechała na miejsce i obwieściłą, że ma miećcc, lekarz przebywający akurat na dyżurze, stwierdził, że nie ma się co spieszyć. Podłączyli ją do kroplówki z oksytocyną, pochodziła godzinę z tą kroplówą po korytarzu. Urodziła w ciągu 2 godzin(od momentu podłączenia kroplówki), w sposób tradycyjny. Z całego porodu najgorzej wspomina zszywanie- to ją najbardziej bolało. Córeczka urodziła się z wagą 3200. 5 dni po porodzie, gdy ją odwiedziłam w domu siedziała na łóżku po turecku, nie popękała w trakcie porodu, miała robione malutkie nacięcie. Ile kobiet z dziećmi ułożonymi główką do dołu ma takie porody? Ja chciałabym mieć taki ekspresowy i mało bolesny.
        Tak więc nie zawsze ułożenie pośladkowe równa się cc. Zależy to pewnie w dużej mierze od budowy kobiety i rozmiarów dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka