Dodaj do ulubionych

Zasiłek macierzyński

03.01.05, 15:47
Przez cała ciąże jestem na zwolnieniu i zasiłek chorobowy wypłaca mi zus
(oczywiście po 1szym miesiącu zwolnienia). Zatrudniona jestem na czas
nieokreślony. Pytanie: Kto będzie mi wypłacał zasiłek na urlopie
macierzyńskim zus czy pracodawca?
Dzięki
Beata
Obserwuj wątek
    • aajn2 Re: Zasiłek macierzyński 03.01.05, 15:49
      macierzynski zawsze wyplaca ZUS!!
      • gonja Re: Zasiłek macierzyński 03.01.05, 16:16
        Nie zawsze wyplaca ZUS!! Tylko w zakladach zatrudniajacych do 20 osob. W
        wiekszych zakladach wyplaca pracodawca.
    • ewcik29 Re: Zasiłek macierzyński 03.01.05, 15:51
      Wiesz co, z tego co wiem skoro zakł.pracy nie ma uprawnień do wypłaty zasiłku
      chorobowego (jest stosunkowo mały) to macierzyński też będzie Ci zus płacił a
      pracodawca będzie Cię wykazywał na miesięcznej deklaracji osób ubezpieczonych z
      odpowiednim kodem "macierzyński" ale będziesz w tzw. zawieszeniu.
      Pozdrawiam
      • b-e-a-t-k-a Re: Zasiłek macierzyński 03.01.05, 15:52
        dziękuję
    • jassaww [...] 16.10.15, 23:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ka.sznaj Re: Zasiłek macierzyński 07.01.16, 10:38
      Odświeżam wątek i mam dodatkowe pytania: jestem zatrudniona u 2 pracodawców - u obu na zwolnieniu lekarskim praktycznie przez całą ciążę. Zasiłek chorobowy od jednego wypłaca mi zus a od drugiego sam zakład pracy. U tego mniejszego mam umowę na czas określony (wygasa z dniem porodu) i macierzyński dostanę z ZUS. U większego na czas nieokreślony. Kiedy, jakie i u kogo składam dokumenty, wnioski - chcę wziąć roczny macierzyński
      • ani-a1987 Re: Zasiłek macierzyński 07.01.16, 16:56
        w zakładzie pracy składasz wniosek o przyznanie tego urlopu, ksero aktu urodzenia dziecka i zaświadczenie o porodzie ze szpitala potrzebne do macierzyńskiego i to tyle smile ja załatwiałam jakieś 2 tygodnie po porodzie, ale wcześniej należy powiadomić telefonicznie chociaż o tym, że się urodziło bo od tego dnia jesteś na macierzyńskim i przestają naliczać chorobowe.
        • ka.sznaj Re: Zasiłek macierzyński 26.01.16, 19:34
          Wystarczy ksero aktu urodzenia??? Moje kadry twierdzą, że musi być odpis (oryginalny z urzędu)
          • fly77 Re: Zasiłek macierzyński 27.01.16, 10:18
            W naszym mieście UM wydaje tylko jeden odpis aktu urodzenia, a dokument potrzebny był u mnie w pracy, u męża, do becikowego. W domu na wszelki wypadek też trzeba mieć przecież. Wszędzie w naszym przypadku robili ksero i sobie potwierdzali zgodność z oryginałem lub chcieli ksero i oryginał do wglądu do porównania. Wydaje mi się że oryginał nie jest wymagany.
            • ka.sznaj Re: Zasiłek macierzyński 27.01.16, 17:13
              Dzięki za podpowiedź z tym ksero potwierdzanym. To chyba najlepsze rozwiązanie. Chcociaż przypomniałam też sobie jak byłam rok temu na szkoleniu o ochronie danych osobowych to pani kategorycznie zabraniała zabierania oryginałów i nawet robienia kserokopii. Wolno przechowywać tylko DANE - czyli spisać informacje z przedłożonego dokumentu (dane osobowe, nr dokumentu itp.) Ale tym się nie przejmują nawet pracodawcy w budźetówce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka