Dodaj do ulubionych

pierwsze tygodnie

06.01.05, 10:45
Witam.
Ostatnią @ miałam 28 listopada. Zaczęłam więc podejrzewać, że jestem w ciąży
więc zrobiłam sobie test, który wykazał dwie ciemne kreski (pierwsza ciąża).
Zapisana jestem do lekarza dopiero na początek lutego (w ramach NFZ). Czy to
nie za późno? Lepiej zapłacić i pójść wcześniej?
Chciałabym się również dowiedzieć, czy sama bez wcześniejszej konsultacji z
lekarzem mogę sobie kupić w aptece kwas foliowy i go łykać bo wiem, że to
jest bardzo istotne w pierwszych tygodniach?
Pozdrowienia dla Wszystkich przyszłych mam.

Obserwuj wątek
    • marta301 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 10:56
      Witaj, gratuluję ciąży!
      Kwas foliowy powinnaś oczywiście kupić i już zacząć przyjmować. Co do wizyty u
      gina: ja na pierwszej byłam w 8 tyg ciąży i wcale nie było za późno.
      E.
      • sonia26 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:02
        Dla mnie nie chcieli sprzedać kwasu foliowego bez recepty... kupiłam folik.
        Ja jestem 4/5tc-właśnie musi to potwierdzić mój gin, do którego zaraz uciekam.
        G R A T U L U J Ę.
        • czarrrna Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:42
          Soniu folik to właśnie kwas foliowy...i zawsze był i jest bez recepty (jestem
          farmaceutką).
          KATINKO-oczywiście kup jak najszybciej i łykaj po 1 tabl.dziennie-to bardzo
          wazny lek w pierwszych tyg. ciąży-zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu (np.
          rozszczep kręgosłupa). Jesteś w 5 tyg. i 4 dni ciąży. Jak to obliczyć? Otóż tyg.
          ciąży na całym świecie liczy się od daty ostatniej miesiączki, tak samo termin
          porodu:
          data ostatniej miesiączki+rok-3miesiące+7 dni=termin porodu(czyli u Ciebie 4.09).
          Co do wizyty u ginekologa to chyba jednak troszkę to późno, pierwsza wizyta
          powinna się odbyć między 6-8 tyg, ale jeśli nic się nie dzieje-tzn. nie boli Cię
          brzuch podobnie jak przy miesiączce, nie plamisz to nie ma powodów do niepokoju
          i sama zadecyduj czy iść wcześniej do lekarza. W przypadku powyższych objawów
          jak najszybciej jedz na izbę przyjęć szpitala położniczego i tam na pewno z
          takimi objawami Cię zbadają i usopkoją w każdej chwili.
          Pozdrawiam,
          • katinka Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:46
            Wielkie dzięki. W takim razie dzisiaj po pracy lecę do apteki.
      • katinka Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:04
        Do tej pory, profilaktycznie, łykałam sobie 1 tabletke dziennie z zestawu
        witamin VIGOR. Jest też tam i kwas foliowy, czy mogę dalej to brac, czy lepiej
        odstawić i kupic sam kwas foliowy?
        • marta301 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:09
          Jeśli chcesz łykać witaminy to najlepiej specjalne dla kobiet w ciąży, zresztą
          porozmawiaj o tym ze swoim ginem. Jedni wypisują pomimo dobrych wyników
          morfologii i każą przyjmować, inni tylko jeśli zachodzi taka potrzeba.
          Najlepiej kup folik i przyjmuj 1 tabl/dobę. A o resztę zapytasz przy pierwszej
          wizycie u lekarza.
          E.
      • katinka Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:09
        Dziękuję, dziękuję i również się cieszę, że Wy też macie to szczęście.

Według moich obliczeń to jestem w 4 tyg. ciąży (liczone od momentu
        owulacji).Powiedzcie jak się czułyście w tym pierwszym okresie?

pozdrawiam
        • sonia26 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:23
          4 lub 5tc, muszę to potwierdzić u lekarza. Czułam się do poniedziałku dobrze.
          Bolały mnie tylko piersi. W niedzielę zjadłam zupke chińska, po której w nocy
          miałam pierwszy raz zgagę. W poniedziałek zrobiłam dwa testy a we wtorek jeden.
          Na wszystkich były 2 krechy. Wczoraj odebrałam wyniki z krwi, które wskazują na
          4tc. Od poniedziałku mam straszne mdłości, nie mogę zwymiotować. Nie mam ochoty
          na jedzenie a jak coś zjem to cały czas odbija mi się powietrzem. Zbiera mi sie
          dużo śliny w buzi. W nocy nie mogę spać, w dzień ziewam smile. Bolą mnie piersi,
          od wczoraj odczuwam lekkie kłócie w brzuchu.
    • ania28.1 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:28
      wizyta po takim czasie? lepiej zaplac i idz wczesniej- ale dobrze jak bedziesz
      miala jednego lekarza,...pamietaj ze 1 miesiace sa b. wazne
    • katinka Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 11:39
      Ja jak na razie czuję się dobrze. Bolą mnie jedynie trochę piersi i czasami
      lekko pobolewa w dole brzucha, tak jak przed miesiączką. Ale od dwóch dni
      często budzę się i przewracam w nocy, co mi sie nigdy nie zdażało. Spałam
      zawsze jak kamień.

pozdrawiam
    • katinka Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 12:14
      A jeszcze jedno. Niestety nie zdążyłam przed samą ciążą pojść do dentysty.
      Ostatni raz byłam w czerwcu. Czy jeszcze teraz można leczyc zęby, gdyby okazało
      się, że coś jest nie tak?
      • marta301 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 12:19
        Tak, możesz leczyć zęby. Tylko uprzedź dentystę że jesteś w ciąży, wtedy w
        razie potrzeby poda Ci odpowiednie znieczulenie.
        E.
        • a2jan Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 12:27
          Witam
          jesteśmy w tym samym okresie ciążysmile)))
          ja również ostatnia @ miałam 28.11.2004, i termin mam dokładnie co Tysmile))
          mam identyczne objawy do Twoich , też bardzo często budzę się w nocy, ale
          żadnuch mdłości jeszcze nie mam, to moze być jeszcze przed namismile))
          Ja ide do gina 19-ego ,
          Zapraszam na wątek Wrzesień 2005 założony przez szwedkekredke tam się trochę
          udzielam i na pewno opisze moją wizytę

Pozdrawiamsmile))
          I oczywiscie olbrzymie gratulacjesmile))
          • a2jan Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 12:29
            acha atek jest na forum "w oczekiwaniu"
          • katinka Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 14:23
            Witam serdecznie!

Ja tez jak na razie żadnych mdłości, aczkolwiek dzisiaj jakoś dziwnie się czuję
            tzn. kręci mi sie troche w głowie i jakos tak dziwnie inaczej.
    • justa0103 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 12:35
      we wszystkich publikacjach ktore ja czytalam a nawet na opakowaniach testow
      ciazowych jest napisane zby w przypadku stwierdzenia ciazy natychmiast isc do
      lekarza - nie lekcewaz tego lepiej . a kwasu foliowego ja bym sama nie
      brala..... moja ciaza byla zagrozona i nie moglam przyjmowac na poczatku
      zadnych tabletek nawet witamin (!) . a najlepiej idz do przychodni i w ramach
      nfz niech ci koniecznie przepisza wizyte na wczesniejsza powiedz im ze jestes w
      ciazy zle sie czujesz i musza wyznaczyc ci inny termin.....
    • sonia26 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 14:34
      Wróciłam od lekarza. Jestem w 5tc wink)))))))) Jestem taka szcześliwa. Widziałam
      nawet na usg mała fasoleczkę. Przenosze się na watek WRZESIEŃ 2005
      • wiki4 Re: pierwsze tygodnie 06.01.05, 21:15
        Witam no to jesteśmy na tym samym etapie ja też ostatnią @ miałam 28 listopada
        u gina byłam w środę i też widziałam swoją fasoleczkę tylko szkopuł jest w tym
        iż nie zgadzam się z miom ginem z obliczeniami według niego to 6 tc a według
        mnie 4 tc.
        Jak to jest u Ciebie.Bo ja zgadzam się ,że jest to 6 tydzień ale nie ciązy
        tylko czasu który minął do dnia dzisiejszego.Skoro sex był 8 i 12 grudnia to na
        dzień dzisiejszy i wychodzi 4 tc. nawet robiłam bete i też wskazuje na 4 tc i
        bądź tu czlowieku mądry.
        • a2jan Re: pierwsze tygodnie 07.01.05, 08:39
          A jakie Ci lekarz zalecił badania ppo tej wizycie? byłaś prywatnie czy na nfz?
          i ewentualnie ile płaciłaś za badania?
        • katinka Re: pierwsze tygodnie 07.01.05, 18:11
          Witam i gratuluję!

Ja jeszcze nie byłam u lekarza, dlatego nie wiem jaki jest jego pogląd na ? tc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka