gumecka 06.01.05, 12:07 Ja wlasnie mam taka dolegliwosc, zaczelo sie na poczatku 16tc i przewaznie w nocy lapia mnie te skurcze łydek. Nie wiecie co z tym poczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martiii Re: Skurcze łydek. 06.01.05, 12:17 ja jestem w 30 - stym tyg i mi sie wlasnie to zaczelo. Otoz wyczytalam, ze oznacza to brak wapnia a za duzo, czekaj, chyba fosforanow. Wiem, ze oznacza to, ze powinno sie spozywac wiecej wapnia, czyli jogurtow, mleka, serow, a mniej miesa. ALE! U mnie nie wchodzi w gre zmiajszenie spozywania miesa, ze wzgledu na latwo przyswajalne zelazo, ktorego mi akurat rowniez brakuje. Dlatego zanim z czegos zrezygnujesz, to skonsultuj sie z lekarzem, a nie ograniczaj na wlasna reke. Ja nie ograniczylam miesa a zwiekszylam wapn - pije duzo jogurtow i jem sery. I powiem ci ze - jak na razie to pomoglo. Jeszcze przed snem dobrze jest zrobic kilka razy takie cwiczenie - zadzierasz do gory palce stopy i kilka razy przyciagasz noge do siebie ( ugieta w kolanie ) Potem druga. Tylko po malu, zeby cie skurcz nie zlapal )) Jak na razie to jedyne co wynalazlam, ale mi akurat pomoglo. Powodzenia, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: Skurcze łydek. 06.01.05, 12:26 ja zaczelam lykac magnez i przeszlo... 30 mg/ dobe pozdr, magda, 27 tc ps niedawno na tym forum czytalam, ze przy skurczach nog mleko nalezy ograniczyc. hmm, czy ktos moglby potwierdzic lub odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Re: Skurcze łydek. 06.01.05, 12:30 Dzieki kobietki, wlasnie moze rzeczywiscie brak wapnia, jem malo serow i jogurtow, wole raczej miesko(zwlaszcza teraz). Odpowiedz Link Zgłoś
mkrzatala Re: Skurcze łydek. 06.01.05, 12:33 Wit B complex i magnez powinny pomóc, no i nogi do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
mk32 Re: Skurcze łydek. 08.01.05, 20:27 Ja mam je rzadko (jestem w 34 tygodniu), natomiast przez jakiś czas brałam Furagin i jakieś dwa dni po rozpoczęciu kuracji tym lekiem przez około 7-8 dni miałam skurcze takie, że chciałam wyskoczyć przez okno, dodatkowo traciłam czucie w stopach. Horror.Po odstawieniu leku jakieś dwa dni później wszystko przeszło. Moja pani ginekolog nie słyszała o takim przypadku, że po tym leku są takie objawy, natomiast internistka stwierdziła, że na 10 osób bioracych ten lek jakieś 6-7 wyje po nocach z powodu tych skurczów. Czyli coś w tyjm jest. Może bierzesz jakieś leki? A może po prostu taka Twoja uroda W każdym razie życzę żeby szybko przeszło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
klowa1 Re: Skurcze łydek. 08.01.05, 21:58 Witam, ja dostałam od lekarza MAGNEZIN na receptę i od tamtej pory nie miałm jesze ani jednego skurczu. Naprawdę polecam. Pozdrawiam Kasia 34tc Odpowiedz Link Zgłoś
dagmar11 Re: Skurcze łydek. 08.01.05, 22:18 Ja też mam skurcze, zaczęły się parę dni po tym, jak zaczęłam łykać furagin. Dziś na szczęście ostatnia tabletka. Skurcze pojawiły się mimo tego, że łykam magnez. Mam nadzieję, że teraz znikną. Daga z Fasolką Odpowiedz Link Zgłoś
klubofaza Re: Skurcze łydek. 09.01.05, 14:01 Ja miałam i brałam MAGNE B6, i jak ręką odjął. 2 razy dziennie 2 tabletki, potem można robić przerwę. I można wykorzystać mężczyznę do robienia masaży - to też pomaga, wiem że noc nie jest najlepszą porą dla np. pracujących ukochanych ale jak ma pomóc? Mnie pomagało bardzo, polecam. Pozdraiwma Aga z 34 brzuszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
monanan Re: Skurcze łydek. 09.01.05, 22:29 ja doradzam magnes ale przede wszystkim codziennie SOK POMIDOROWY (z prawdziwych pomidorow . Nic innego mi nie pomoglo. Szklanka na wieczor i byl spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
syrenka70 Re: Skurcze łydek. 09.01.05, 22:47 DZięki za te pomidory moze one pomogą bo od skurczu łydki przedwoczoraj do dziś boli mnie noga jakby się w niej zrobiły zakwasy po wysiłku. W poprzedniej ciąży lekarz zapisał mi magnez , ale po tych sztucznych witaminach to mój układ pokarmowy wariuje. Spróbuję tego soku moze zadziała. JA słyszałam ze dużo magnezu mają też suszone morele. Odpowiedz Link Zgłoś
meti1 Re: Skurcze łydek. 09.01.05, 22:59 Na kurcze łydek tylko magnez, polecam, pomaga. Po konsultacji z lekarzem kupiłam niedrogi preparat ASMAG, zażywam, pomaga. Pozdrawiam Edyta 32tc Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: Skurcze łydek. 10.01.05, 04:59 u mnie w 16t.ciazy pojawily sie skurcze i trwaja do dzis (29+6) wtedy nawet musialam lezec plackiem przez 2 tygodnie...brzuch tez robil sie twardy i bolal obecnie od 2 miesiecy regularnie nie sypiam...kilka razy w nocy wstaje...przechadzam sie lykam magnez...znow chodze...klade sie, po top aby po chwili znow prezyc nogi i wyginac palce...czuje wtedy bol w okolicach kolalna i ponizej w lydce...ciekawa jest tez to, ze to tylko wlasciwe ta jedn noga (prawa) sprawia mi caly czas wielki problem..drugiej praktycznie nie czuje.. moze ktoras z was wie jaka dawka magnezu, potasu i wapnia jest wskazana dla ciezarnej..mnie lekarz zapisal tylko magnez, ale ostatnio on tez nie pomaga... niewiem jak dotrwam jeszcze 2,5 miesiaca..prawie 3 Odpowiedz Link Zgłoś