24.01.05, 17:20
Miałyście robione badania aby wykluczyć gestoze -stan przedrzucawkowy, a mam
robione co drugi miesiąc, lekarz mówi że niby wszystko na granicy, ale trzeba
kontrolować. MAm takie objawy ciśnienie 140/90, ból głowy, ból brzucha po
prawej stronie, rana mdłości , zgaga,małopłytkowość, czasem puchnie ręcę, na
początku ciązy twarz. Lekarz mówi że trzeba uważąc przy porodzie. Czy wam tez
robią badania aby wylkuczyc gestoze
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Gestoza 24.01.05, 18:25
      Sprawdzam ciśnienie i obecność białka w moczu - może świadczyc o zatruciu
      ciążowym. Bierzesz leki obnizające cisnienie?

pozd. Ania
    • andaba Re: Gestoza 24.01.05, 18:31
      Jażeli jesteś regularnie badana to dobrze. Ciśnienia jakie podajesz jest na
      granicy normy. W którym jesteś tygodniu? Objawy brzuszne jakie podajesz nie
      mają raczej związku z gestozą. Obrzęki owszem. I białko w moczu. Masz?
      • katrinka3 Re: Gestoza 24.01.05, 18:40
        Na kolejnych wizytach u lekarza prowadzącego moją ciążę miałam ciśnienie ok
        135/100 i z tego powodu byłam na obserwacji w szpitalu. Na szczęście obserwacja
        w kierunku gestozy nie potwierdziła się z powodu nieobecności białka w moczu, a
        ciśnienie samo się unormowało smile) teraz jesteśmy z dzidzią w domku i sama
        kontroluję ciśnienie. Skoki mogły nastąpić u mnie na tle emocjonalnym.
        Pozdrawiam Katrinka Ines lub Michałek 25 tydz.
        • flora Re: Gestoza 24.01.05, 19:11
          Nie białka w moczu nie mam, a badanie ciśnienia mam kontrolować, właśnie
          pozyczam cisnieniomierz. Normalnie przed ciąz miałam zawsze bardzo niskie
          110/90, 100/80, a od kiedy jestem w ciąży to cisnienie mi rośnie 130/90,
          140/90. Teraz musze zrobic jeszcze raz badania, mam nadzieje że to nie ta
          gestoza, Teraz jestem w 35tc. Ewa
          • 71gosik Re: Gestoza 25.01.05, 12:47
            Myślę, że badanie moczu jest bardzo istotne i polecałabym Ci częściej niż raz w
            miesiącu. W poprzedniej ciąży dopadła mnie gestoza, także normalnie jestem
            niskociśnieniowcem, w 7 czy 8 m-cu ciśnienie podniosło się, jednak wszystko w
            granicach, wyniki prawidłowe, czasem ból glowy, a potem sporadycznie skoki
            (ok35tc) 140/100, 150/90. Okresowe wyniki moczu nadal prawidłowe (robiłam co
            miesiąc), sama po 2 tygodniach powtórzyłam i już było bialko w moczu, po 2
            dniach kolejne badanie i juz znaczny przyrost, cały czas mierzyłam ciśnienie i
            wcale nie przekraczało drastycznie norm (sporadycznie do 150/100). Lekarz juz
            nie zwlekal, skierowal do szpitala, a tam błyskiem zrobili cc, ale to już byl
            37 tc. Potem wyczytalam, ze nie musza byc przekroczone normy(140/90) by mowic o
            nadcisnieniu, wazne jest odniesienie do tego na poczatku ciąży. Dlatego
            polecam, by oprócz codziennego mierzenia częściej badać mocz.
            Małgorzata i Michał(15.05.2003)
            • flora Re: Gestoza 25.01.05, 12:54
              Dziękuje.
              A czy przy gestozie to zawsze musi byc ceserskie ciącie i czy ona moze sie
              pojawic pod koniec ciąży i czym ona grozi, ja nigdy nie miałam kłopotów z
              cisnieniem , wrecz z niedociśnieniem. Mocz bede badać co tydzień.
              • andaba Re: Gestoza 25.01.05, 13:16
                Nie musi być CC. Ja miałam podniesione ciśnienie 160/110 i koszmarne obrzęki,a
                o cesarce nawet mowy nie było. Ciśnienie po ciąży wróciło do normy (równie
                niskiej jak u Ciebie), a obrzęki zeszły błyskawicznie. Urodziłam wieczorem, w
                nocy chodziłam siku, ale po ciemku się sobie nie przyglądałam, a rano własnych
                nóg nie poznałam, taki były chude!
    • mabami Re: Gestoza 25.01.05, 14:22
      mój pierwszy poród zakończył się rzucawką. Wyniki w ciąży zawsze miałam w
      porządku. Niskie ciśnienie i brak białka w moczu. Puchły mi tylko ręce i nogi.
      Więc skąd rzucawka do dziś nie wiadomo. rób badania często i przy przyjęciu do
      szpitala podkreśl wyraźnie że jest niebezpieczeństwo wystąpienia stanu
      przedrzucawkowego. Drugi poród obył się bez komplikacji, po prostu uważniej
      mnie obserwowano. Aha, obydwu synków urodziłam naturalnie, przy drugim
      zastanawiano się nad cc bo zapowiadał się na dużego chłopca (4300g). Życzę
      powodzenia.
    • ania.silenter_exunruzanka Re: Gestoza 25.01.05, 15:22
      Sprawdzam ciśnienie, od czasu do czasu mam robione badanie moczu na obecność
      białka, patrzę też czy nie puchnę. W 1 ciąży miałam zatrucie ciążowe i cc w 31
      tc.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka