Dodaj do ulubionych

brzuch - normalne że boli?

02.02.05, 08:42
jestem w 10 tc, zaczął mnie boleć brzuch, macica konkretnie (takie mam
przynajmniej wrażenie), trochę tak jak w trakcie okresu, nie mocno. Nie udało
mi się złapać wczoraj mojego lekarza, teściowa twierdzi, że to normalne,
rozciągają się więzadła macicy, czy coś tam, że tak pobolewa przez większość
ciąży, że jeśli nie ma plamienia (a nie ma) to jest ok.
też tak macie? wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • marianka.m Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 08:49
      Ja właśnie wróciłam z kilkudniowego pobytu w szpitalu. Brzuch prawie wcale mnie
      nie bolał, czułam tylko pewien dyskomfort. Dla spokoju ducha, odwiedziłam izbę
      przyjęć, na której stwierdzono twardą macicę (skurcze) i uchyloną szyjkę
      macicy, nie plamiłam. Natychmiast zatrzymano mnie na oddziale z rozpoznaniem
      poronienia zagrażającego. Szczęśliwie, nic złego się nie stało. Mam jednak
      czyste sumienie i dziękuję lekarzom za dmuchanie na zimne.

Nie słuchaj teściowej, tylko swojego organizmu. Nie warto czekać na obecność
      swojego lekarza. W każdym szpitalu położniczym zostaniesz zbadana i poważnie
      potraktowana.
    • ggosiek Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 08:50
      Zależy jaki to rodzaj bólu. Jeśli ten ból jest tak silny, że nie możesz
      wytrzymać, to może być to bardzo niebezpieczne. Natomiast jeśli to tylko taki
      delikatny ból, jakbyś miala wrażenie że ktoś ci coś w środku rozciąga to nie ma
      obaw. Rozmawiałam z lekarzem na ten temat. Powiedział że niewielki ból
      spowodowany jest rozciąganiem sie macicy a kłucie w okolicach jajników
      spowodowane jest tym że dzidziuś nie jest usadowoiny dobrze w jednym miejscu i
      lata sobie po brzuchu jak piłka i jeśli zakuje nas brzuch w okolicach jajników
      oznacza to że dzidzi nie podoba się pozycja i trzeba ją zmienić. Więc jeśli to
      tylko lekkie pobolewnie brzucha to nie ma obaw natomiast jeśli to bardzo silny
      i rwiący ból i twoje upławy zmienią znacząco kolor to musisz jak najszybciej
      zgłosić się do lekarza.
      • marianka.m Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 08:55
        Niedźwiedzica pisała o bólu przypominającym ból miesiączkowy, a ten nie ma nic
        wspólnego z rozciąganiem się więzadeł macicy. Naprawdę dla świętego spokoju
        powinna odwiedzić lekarza lub szpital. Nie chcę absolutnie nikogo straszyć, ale
        radzę z własnego doświadczenia.
        • niedzwiedzica_sousie Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 08:59
          ja mam leciutki ból i właśnie takie kłócie w jajniku raz po raz, ale pewnie
          wybiorę się jutro do lekarza na wszelki wypadek.
          a w którym tygodniu ci się to stało? i jaki to był dokładnie rodzaj bólu?
          • marianka.m Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 09:07
            Na koniec 15tc. To było ledwo wyczuwalne ćmienie, takie jak na miesiączkę, ale
            ledwo wyczuwalne. Jeśli czujesz kłucie w okolicach jajników, to zapewne
            więzadła. Wszystko na pewno jest w najlepszym porządku, ale co spokojna głowa,
            to spokojna - idź do lekarza.
            • annpatka Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 12:29
              Radzę odwiedzić lekarza!!!!! Ja też odczuwałam lekkie bóle jak przy okresie a
              moja gin mówiła, że tak może być ale po tygodniu takiego pobolewania zaczęłam
              krwawić i wylądowałam w szpitalu. Zmieniłam lekarza!!!!!!!! Na szczęście nic
              się nie stało i teraz mam już 12tygodniowego synka i jestem najszczęśliwsza na
              świeciesmile)))))
              • magda742 Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 13:57
                hm juz sama nie wiem, kazda z Was inaczej mowi, ja tez mam takie bole, niezbyt
                intensywne - tak poboli chwile i przestanie - czasem taki bol jak kolka, czasem
                jak przy miesiaczce (ale slaby) czasem takie klucie w kroczu, jakby w pochwie,
                dzis mialam wizyte u lekarza, uspokoil mnie i powiedzial, ze to wszystko w
                normie i ze w miare rozwoju ciazy te bole beda sie nasilac, no i komu juz mam
                wierzyc? chyba uwierze wlasnemu lekarzowi...
                • grubaska20 Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 14:49
                  hmm.. to widze, ze nie jestem sama.. tyle, ze u mnie to dopiero konieć
                  6tygodnia.. takie dziwne jakby pobolewanie, jakby jak przed okresem, jakby jak
                  niewiadomo co.. z jednej strony myśle, ze to za wcześnie.. a z drugiej, boje
                  sie stracić groszka.. przecież podobno ileśtam procent ciązy do 3miesiaca moze
                  sie sama z siebie poronić, odkleic.. nie chcę tego!
                  • niedzwiedzica_sousie Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 14:57
                    natychmiast spluń przez lewe ramię!!!!!! smile
                    • grubaska20 Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 15:15
                      hehesmile moja droga, własnie zaplułam moje panele w biurze hehesmile
                      • niedzwiedzica_sousie Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 15:35
                        no to teraz grzecznie dylaj po ściereczkę. przynajmniej się odświeżyły smile
    • cruk do lekarza! 02.02.05, 15:01
      jesli bol to klujace w boku bolesnosci podobne do kolki, to rozciaganie
      wiazadel, bole podobne do miesiaczkowych sa niestety niepokojacym objawem -
      moga swiadczyc owszem o rozciaganiu sie macicy, ale tez i o skurczach.
      Jakkolwiek kazdy bol powinno sie konsultowac z lekarzem.

Slyszalam rozne bagatelizujace bole opinie - takze lekarzy (nie
      tylko "znajacych sie" mam cioc tesciowych czy kolezanek), ktore doprowadzaja do
      lekkiej schizofrenii.

Mnie lekarz z powodu bolesnosci podbrzusza i wymiotow zatrzymal na obserwacji w
      szpitalu, poddano mnie serii badan by wykluczyc ich wplyw na stan ciazy.

Biore teraz 3 x magnefar B6(po 500mg) i w razie potrzeby spasmoline
      (rozkurczowe) poniewaz no-spa - nawet w zastrzykach mi nie pomagala.
    • agniecha79 Re: brzuch - normalne że boli? 02.02.05, 16:14
      Mnie do dzisiaj pobolewa brzuch i często się zdarza, że jest to ból podobny jak
      w czasie okresu jestem w 12 tc.. Mój lekarz powiedział, że jest to normalne,
      własnie rozciaganie wiazadeł macicy. Niepokojący jest każdy ból który nie
      ustepuje po zarzyciu nospy. I oczywiście jeżlei pojawiają sie plamienia.
      Ale i tak powinnaś sie wybrać do lekarza, chociażby po to, żeby rozwiać
      wątpliwosci.
      Pozdrawiam
      Aga i Iskierka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka