little_dream 05.02.05, 18:54 cześć dziewczyny, ja mam termin na 22 luty, wybrałam wołomin (do wody), czy są tu jakieś zbliżone terminem mamusie i jaki poród wybrałyście, jaki lekarz Was prowadzi? pozdrawiam Kasia i Malutki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania28.1 Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 05.02.05, 19:28 ja mam termin na 18 lutego i bede rodzic w szpitalu na czerniakowskiej. Porod drogami natury- do dyspozycji wanna. Zdecydowana jestem na znieczulenie- to na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
little_dream Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 06.02.05, 11:19 czyżby nikt nie miał mojego terminu??? hallo)) Odpowiedz Link Zgłoś
annovi Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 06.02.05, 16:59 czesc, ta tez bede rodzic w Wolominie. Ale do porodu mam jeszcze daleko, wiec nie zastanawiam sie jeszcze nad tym jaki porod wybiore. Mnie prowadzi dr Stańczak. Znany jest tez w tym szpitalu dr Lipa (polecam). Jestes z Wolomina? ann Odpowiedz Link Zgłoś
kwajkowska Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 06.02.05, 19:05 ja też wybieram się do Wołomina i do wody. Ale mam termin na 17 marca. Na razie jeszcze w szpitalu nie byłam. Lekarzy też nie znam. Chodzę do Limu. Opłacałaś może położną? Masz jakiś kontakt? A to wszystko pod warunkiem, że moja córeczka zechce się odwrócić. Na razie leży pupą w dół. pozdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
little_dream Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 06.02.05, 21:49 nie, nie jestem z Wołomina, poprostu zdecydowałam się na ten szpital ze względu na możliwość porodu do wody (400zł)oczywiście z mężem byliśmy tam z mężem ok 2 tyg. temu, oddział jest wyremontowany,więc sprawia bardzo korzystne wrażenie, cisza,spokój,czystość i ciepło,sale w idealnym porządku, personel bardzo miły, sale poporodowe kameralne, możłiwość wynajęcia płatnych jedno lub dwu-osobowych (ja wezmę zwykłą, chcę mieć kontakt z innymi mamami, jak nam siły pozwolą na pogadanie) oprowadzał nas lekarz,który mnie prowadzi w przychodni-Lipiński, jedni na niego narzekają, ja po 9 m-cach zażaleń nie mam ( no może jedno-mógł wspomnieć 3 tyg. temu o diecie wątrobowej,to bym uniknęła przykrych niedogodności cholestazy); do dr Lipy zaczęłam chodzić prywatnie na początku ciąży,ale ponieważ cały II i III trymestr przebiegały bez zarzutu uznałam,że nie ma sensu chodzić na podwójną kontrolę (u niego wizyta to 5 min i do widzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 06.02.05, 22:49 Witam. Ja urodzilam w Wolominie 14 m-cy temu i ze wszystkich sil polecam ten szpital. Mi sie udalo urodzic do wody, nie bylo akurat innych chetnych do tej duzej sali. Ale jakby co, to jest tam druga sala, z mniejsza wanna, do ktorej teoretycznie nie mozna rodzic. Z tym, ze zanim kupili ta duza wanne, kobiety rodzily do malej Dlatego sprobuj sie moze dowiedziec, czy na pewno Ci na to nie pozwola. Dobrym pomyslem jest kontakt z polozna Malgosia (chyba Olszewska, nie pamietam dokladnie, ale wystarczy, ze zadzwonisz na oddzial i poprosisz Malgosie, ktora prowadzi prywatna szkole rodzenia w szpitalu) - mysle, ze ona ew. pomoglaby Ci obejsc procedury, jesli glowna sala "wodna" bylaby zajeta. Polecam zabrac ze soba plyty, bo dostepny jest magnetofon, a zawsze to milej rodzic przy Armstrongu niz przy akompaniamencie wrzaskow z sasiedniej sali No i najlepiej przygotowac sie na to, ze jedzenie jest niejadalne, niestety. Mi podali panierowane krokiety z kapusta i nalesniki z serem i smietana = kolka i alergia na dzien dobry.. A co do wspolnej sali, to ja bym sie jeszcze zastanowila na Twoim miejscu. To, co dzieje sie po porodzie jest b. intymne: lezysz bez majtek z wielka pielucha miedzy nogami, cycki trzymasz na wierzchu i smarujesz mascia, czasem mususz skorzystac z basenu.. Tu nie chodzi nawet o inne matki (chociaz ich dzieci najczesciej dra sie, kiedy Twoje zaczyna zasypiac), ale o tabuny odwiedzajacych. Dla mnie byloby to nie do zniesienia. Bardzo sobie chwale wybor osobnej sali, zwlaszcza, ze Janek od urodzenia byl spokojniutki i przynajmniej moglam sie wyspac bez wrzeszczacych dzieciakow na poziomie moich uszu . Pozdrawiam, jesli masz jakies pytania pisz na priva. Maja Odpowiedz Link Zgłoś
little_dream Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 07.02.05, 08:31 a może i racja z tą oddzielną salą? gdyby miały łazienki wzięłabym w ciemno...rzeczywiście, gdy zwiedzaliśmy oddział byli odwiedzający i to widać nie bynajmniej po 1 szt. na rodzącą i jak tu krocze wietrzyć ? ) pomyślę nad tym płytki wezmędzięki! cieszę się z twojej pozytywnej opinii na temat tego szpitala, jedyne co nas stresuje to droga do niego...byliśmy tam tylko raz, wieczorem,po ciemku z kolegą, który też tam rodził z żoną i ciekawe jak to będzie z trafieniem (z bródna), jakoś damy radę na wzięcie jedzenia już się sama namyśliłam, niestety trzeba się dokarmiać bardzo dziękuję za posta! pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
schaapje dojazd do Wolomina? 07.02.05, 08:39 no wlasnie - jak ktos juz byl/rodzil w Wolominie - napiszcie troche na temat dojazdu - ja chcialabym tam rodzic na poczatku czerwca, ale boje sie, ze z Konstancina do Wolomina droga moze potrwac za dlugo... to moj pierwszy porod.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
velopedus Re: dojazd do Wolomina? 07.02.05, 12:44 Z tym dojazdem to bez przesady.. W koncu porod nie zaczyna sie zazwyczaj nagle, zwlaszcza pierwszy. Ja akurat mieszkam w samym centrum Warszawy i do Wolomina jezdzilam czesto, bo tam chodzilismy do szkoly rodzenia. Najdluzsza podroz, w megakorkach i zima, trwala godzine i 5 min. Naprawde nie jest tak zle, w tym czasie co najwyzej rozwarcie zwiekszy sie o jakis centymetr. No chyba, ze bedzie sie szykowal superszybki porod, ale w takim wypadku z Brodna mozesz nie zdazyc nawet na Zelazna. 4 moje znajome rodzily w Wolominie (jedna nawet 2 razy i jechala z Jelonek!) i wszystkie po przyjezdzie mialy jeszcze duuuzo czasu . Jeszcze dwie rzeczy mi sie przypomnialy. Po pierwsze - nalegajcie na porod do wody, nie bierzcie pod uwage innej mozliwosci. Czasem w toku porodu kobiety rezygnuja, bo pod koniec sa juz niezle zakrecone i nie chca czekac, az np. napelni sie wanna. WARTO POCZEKAC! Nie wyobrazam sobie rodzenia na sucho - wanna daje ogromny odpoczynek pomiedzy skurczami, partymi i tymi wczesniej, stwarza wrazenie "domowosci", uspokaja szum wody i naprawde duuuuzo mniej boli. I to, co dla mnie najwazniejsze - nie tna krocza! Ja mialam jedno male pekniecie wewnatrz, zalozyli mi tam jeden malutki szew (nawet nie wiedzialam, gdzie jest), o 20.30 urodzilam Janka, a nastepnego ranka karmilam go siedzac po turecku . I druga sprawa: zabierzcie ze soba Tantum Rosa (kilka saszetek, ze 4 np.), taka butelke z koncowka jak od Ludwika i papierowe reczniki. Doskonale koi krocze i nie trzeba go wycierac po wizycie w toalecie. Ja w ogole mieszkalam w szpitalu razem z mezem. Wiem, ze nie dla wszystkich to dobre rozwiazanie, ale polecam rozwazenie tej mozliwosci. Maz dogladal personelu, robil mi na biezaco zakupy i, co najwazniejsze, zajmowal sie Jankiem jak tylko go ubrali. Ja bylam jeszcze szyta, a on juz stal nade mna z tobolkiem w ramionach. Ten wczesnie nawiazany kontakt moich facetow procentuje do dzisiaj. Az sie wzruszylam.. Pozdrawiam, zycze powodzenia. W Wolominie bedzie dobrze! Maja Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo Re: dojazd do Wolomina? 07.02.05, 13:13 My bedziemy jechac z Otwocka. Poniewaz zapisalismy sie na szkole rodzenia (zaczynamy dzis) to trasa bedzie juz dobrze nam znana. Polecam taka metode, aby ze dwa razy pojechac dana trasa, bo im szpital dalej tym nie ma co ryzykowac, szczegolnie ze czasami w nocy czlowiek jest nie do konca przytomny. Warto po prostu, w wolnej chwili zrobic sobie dwie wycieczki. Hmm..z Konstancina sa dwie drogi: albo przez W-we, albo na dól do Gory Kalwarii i przez Otwock-Jozefow-Rembertow-Zielon ka. Przez W-we to szkoda ze nie ma dokonczonej budowy z Mostu Siekierkowskiego do ul. Marsa Bo na Moscie Lazienkowskim czesto sa korki w dzien, wiec nie polecam. Zatem w nocy mozna sie pokusic o dojazd Powsinska-Czerniakowska-Most Lazienkowski-Ostrobramska-Marsa -Zolnierska do duzego ronda w Zielonce i w prawo do Wolomina. Ja sadze, ze z Otwocka to bedzie jakies 40 min drogi. Na szczescie z Otwocka nie ma gdzie utknac w korku, bo jedziemy wzdluz kolei, z prawej strony, potem w Marsa itd.. pozdrawiam Zuzka + 30 tc Olafek Odpowiedz Link Zgłoś
schaapje Re: dojazd do Wolomina? 07.02.05, 15:26 Dzieki za odpowiedzi! Dla mnie problem polega na tym, ze moj facet uwaza, ze Wolomin to poroniony pomysl (wlasnie ze wzgledu na odleglosc), a jesli Bog da, ze bede rodzila tak jak mama (co podobno jest bardzo prawdopodobne), to moge miec naprawde malo czasu... A Wolomin jest dla mnie taki wazny wlasnie dlatego, ze mozna tam rodzic do wody, choc i o personelu duzo dobrego slyszalam i generalnie o warunkach... Planuje dojechac przynajmniej raz do szpitala i po prostu go obejrzec, rozejrzec sie po okolicy itp. Naprawde mam nadzieje, ze mi sie uda... a ktos jeszcze 'planuje' rodzic na przelomie maja/czerwca? Odpowiedz Link Zgłoś
annovi Re: dojazd do Wolomina? 09.02.05, 16:37 Ja tez wybralam Wolimin, ale nie ze wzgledu na wode tylko na to ze mam blisko i mam tam swojego lekarza. Ale wode tez przemysle jesli mowicie ze warto. Moze ktoras z Was jest z Wolomina i okolic i moze wie czy w tych okolicach sa gdzies organizowane cwiczenia dla ciezarnych???? PLEASE dajcie znac jesli cos wiecie. ann Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo Re: dojazd do Wolomina? 10.02.05, 13:01 Sprawdzilismy juz, jadac z Otwocka do Wolomina na szkole rodzenia, ze czas dojazdu to ok 45 min, jadac ok 70 km/h. Na mojej trasie nie ma korkow, ale za to trzesie. Wolomin ma te przewage nad Warszawa, ze ceny duzo nizsze. W szpitalu sa do dyspozycji pokoje, w ktorych po urodzeniu dziecka mozna mieszkac z mezem. Zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Do Zuzka.slavo!! 09.02.05, 16:48 Czesc jestem z Miedzylesia i pracuje w Otwocku.Zastanawiam sie nad wolominem.Powiedz mi czy prowadzi cie lekarz z tego szpitala??Chodzisz tam do szkoly rodzenia juz od dawna??Ja jestem w 22 tyg ciazy a termin mam na 14 czerwca,ile koszyuje szkoła rodzenia???Wiem ze zadaje duzo pytan ale wciaz mi cos do głowy wpada!! Moze mogłybysmy pogadac na gg?? Moj nr 1835153!! Twoj synus bedzie Olafek?? Własnie takie imie wybrałam dla swojego brzdaca,ale mezowi sie za bardzo nie podoba,moj tata ma tak na imie!!Pozdrawmai i czekam na wiesci!! Odpowiedz Link Zgłoś
higa Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 09.02.05, 20:34 1. polecam ten szpital rodziłam tam 22.11. 2004 czyli ponad dwa miesiące temu (przez cc) 2. nigdy nie będę rodzić gdzie indziej - szpital i osługa jest super 3. prowadził mnie dr. Stańczak - ordynator - więc czułam się bezpieczna i tak rzeczywiście było jak się potem okazało 4. miałam poród z komplikacjami ale ponieważ ten szpital jest the best - mam fajnego zdrowego bobasa i ja też sobie nie krzywduję 5. polecam położną Małgosię Olszewską która prowadzi tam szkołę rodzenia 6. też jestem z Otwocka i nie martwiłam się dojazdem - poród trwa naprawdę długo - tylko na filmach idzie to tak raz dwa. ogólnie - naprawdę warto. zwłaszcza opieka, nawet salowe są przemiłe i pomocna. jedyny minus - byłam po cc i nikt mi nie pokazał jak właściwie przystawiać dzidziusia do piersi w rezultacie miałam pogryzione do krwi piersi. ale potem się nauczyłam... higa Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Do higa!! 09.02.05, 20:43 a ile placiłas za porod?? DO lekarza chodziałs prywatnie??Jesli tak to ile kosztowała wizyta>?? Odpowiedz Link Zgłoś
annovi Re: Do higa!! 10.02.05, 09:06 Ja chodze do dr Stańczaka (ordynator szpitala w Wolominie) prywatnie. Wizyta kosztuje róznie od 70 zl do 100 zł w zaleznosci czy robione jest USG. Najczesciej za USG placi sie ok 80 zl. 100 zl zaplacilam raz za dodatkowa cytologie. Dr przyjmuje w gabinecie prywatnym w Wolominie we wtorki i piatki. B. polecany jest rowniez dr Lipa i z tego co slyszalam jest nieco tanszy. Jesli jestes zainteresowana podam Ci telefony do obu Panów. Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: Do higa!! 10.02.05, 13:18 Interesuje mnie tel do obu panow i godz przyjec!!Dziekuje bardzo za odzew!!Czy jesli chodzisz prywatnie do ordynatora to ceny za porod sa inne?? pozdrawima!! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 10.02.05, 18:37 a moj gadu-gadu 8310819 a Ty nadal niedostepna, Zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
annovi Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 13.02.05, 11:14 czesc Zuzka, sorry ze nie odpowiadalam ale niezbyt czesto ostatnio zagladam na forum. Mapisalam ci na gg kontakty do lekarzy ze szpitala w Wolominie: dr R.Stańczak: 602887988; dr A.Lipa 601230555. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annovi Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 13.02.05, 11:23 i jeszcze jedno. Pytalas o godziny przyjec. Dr Stańczak przymuje od 15.30 we wtorki i piatki. Jest tam zazwyczaj do godz. 20.00 (zalezy od liczby pacjentek). Niestety nie orientuje sie w cenach porodu - jeszcze o to nie pytalam bo do sierpnia kupa czasu. Jesli chodzi o dr Lipe nie bylam u niego prywatnie - muszisz po prostu do niego przedzwonic. pozdro ann 15 tc Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: poród ok 20.II.05 w Wołominie 13.02.05, 15:03 Caly cennik jest na ich stronie: www.porod-w-wolominie.com/ Tez zastanawiam się nad Wolominem, bardzo mi się ten szpital podoba, a zwlaszcza niedroga opcja osobnego pokoju w ktorym mozna mieszkac z mężem po porodzie! No i ogolnie ceny są duuuzo nizsze niz w W-wie. Ale tez boję się ze to daleko... Mieszkam w W-wie - Wlochy. Jeszcze gdybym byla pewna ze wypadnie nam tam jechac w nocy, to OK, ale boję sie bardzo przejazdu przez zakorkowaną W- wę, a ode mnie to naprawdę trzeba jechac przez cale miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo do annovi 13.02.05, 18:13 Czesc, zglaszam drobna pomylke te informacje, ktore adresowalas do mnie, powinny trafic do romilki . Mam nadzieje, ze romilka przechwyci jakos te informacje. Zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
annovi Re: do annovi 15.02.05, 16:54 sorry Zuzka. Jestem b. zakrecona. pozdrawiam ann Odpowiedz Link Zgłoś