majowka05 07.02.05, 18:42 W szpitalu w którym chcę rodzić stosują na złagodzenie bólu porodowego papawerynę. Czy słyszałyście coś o tym specyfiku, jak działa, jakie ma skutki uboczne, czy jest skuteczny???? co to jest?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smallwitch Re: papaweryna (????) 07.02.05, 20:53 Hej Ja dostałam papaweryne podczas porodu w celu unormowania i osłabienia skurczy. Miałam skurcze bez przerw, bardzo silne, natomiast nie miałam rozwarcia i to groziło pęknięciem macicy. Niestety zupełnie ta papaweryna nie zadziałała - nie czułam żadnej różnicy... Niestety nie znam skutków ubocznych tego leku... Odpowiedz Link Zgłoś
ellap Re: papaweryna (????) 08.02.05, 14:35 Papaweryna należy do izochinolinowych alkaloidów opium. W przeciwieństwie do pochodnych fenantrenowych (morfina)nie działa przeciwbólowo i nie powoduje uzależnienia. Rozkurcza mięśnie gładkie poprzez bezpośredni wpływ na komórki mięśniowe. Działanie niepożądane: Rumień twarzy, ból i zawroty głowy, dyskomfort w jamie brzusznej, zaparcia, biegunka, złe samopoczucie, brak łaknienia, nudności, wymioty, nadmierna potliwość, senność, niedociśnienie, zaburzenia oddychania. Ból w miejscu wstrzyknięcia. U osób z nadwrażliwością na lek niekiedy występowały zaburzenia czynności wątroby. A tak na marginesie to mimo strasznie wyglądających działań niepożądanych to w miare bezpieczny lek, często podawany w połączeniu z lekami przeciwbólowymi np. pabialginą przy silnych bólach brzucha o charakterze skurczowym. Zwracam tylko uwage że nie działa przeciwbólowo, jedynie rozkurczowo. Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: papaweryna (????) 08.02.05, 14:37 rozkurczowe. naprawde daja to do porodu? chca powtrzymac skurcze? papweryna to zadne znieczulenie. podczas miesiaczek maz mi robil papaweryne, moze kiedys w ciazy bedzie robil jakbym miala jakies dolegliwosci, ale przy porodzie? pierwsze slysze. Odpowiedz Link Zgłoś