kasial77 12.02.05, 13:08 termin mam na 11 lipca, 18 tydzien, ale jeszcze nie czuje zadnych wyraznych ruchow. lekarz mowi, ze mam na to jeszcze tydzieńjak było u Was. Czy powinnam juz sie niepokoić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama75 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 13:51 ja jestem juz w polowie 18 tc i do tej pory nie czulam zadnych ruchow dzidzi... no moze dwa tygodnie temu jakies babelki prawie w okolicach zoladka - ale nie wiem czy to czasem nie byly jakies gazy przewalajace sie przez brzuch. Powoli zaczynam sie denerwowac, ale jeszcze czekam bo to moja pierwsza ciaza... Dzisiaj ide do lekarza na wizyte kontrolna i zapytam czy to normalne... Odpowiedz Link Zgłoś
magda742 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 13:56 jestem w podobnej sytuacji, a nawet gorszej, od dzis zaczelam 21 tydzien, termin na 2.07 a ruchow prawie zadnych, tzn. czuje czasem jak poloze reke na brzuchu jakby sie cos ruszalo, ale zeby to byly jakies konkretne ruchy to nie powiem, o kopniakach juz nie wspomne, strasznie sie martwie i odchodze nieraz od zmyslow Odpowiedz Link Zgłoś
nuchna Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 14:10 U mnie pierwsze ruchy pojawily sie w 21 tc. Nie martw sie . Z pewnoscia wkrotce sie pojawia. Zobaczysz jakie to przyjemne uczucie. Wyczytalam ze u mam pierwiastek ruchy moga sie pojawic do 22 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
aaala1 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 14:26 Mamusie na forum opisują róznie, nawet w 23 tygodniu odczuwają pierwsze ruchy. Nie ma co sie martwić. Ja poczułam w połowie 18 tyg, ale pewnie dlatego,zże leżałam palckiem w domu, a pierwsze ruchy są naprawde leciutkie i trzeba się wsłuchac w brzuszek i czasami czekać godzinami aż sie coś odezwie) Najlepiej na wznak się położyć. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
magda742 aaala 12.02.05, 14:28 ale te pierwsze ruchy czulaś tak sama z siebie czy dopiero jak polożyłaś rękę na brzuchu to tak pod ręką coś się ruszało? kiedy poczułyście pierwsze prawdziwe kopniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
kasial77 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 14:36 no faktycznie, teraz jak sie zastanawiam, to jka sie lezy spokojnie, to cosik tam sie czuje. tak jak powiedziala moja kolezanka, jakby rybka plywala, ale to dopiero jak sie powaznie skupie w spokoju. ale troche sie uspokoilam, bo widze ze mozna jeszcze troche poczekac. pozdrawiam wszystkie przyszle mamy? slyszalyscie juz, ze lato ma przyjsc juz w kwietniu. oj, troche sie przemeczymy w tych zapowiadanych upalach Odpowiedz Link Zgłoś
aaala1 Re: aaala 12.02.05, 14:38 ))Musiałabym cały czas rekę na brzuchu trzymać, żeby utrafić, bo pierwsze ruchy są naprawde sporadyczne.Ale czasmi udało mi sie reką namierzyć.Bez trzymania reki na brzuchu też czułam Ja nie czułam żadnych bąbelków wcześniej, od razu takie lekkie kopniaczki. Nawet raz sie wystraszyłam, tak mnie coś stuknęło.Lekarka opisywała mi wcześniej, ze pierwsze ruchy to tak jakby kotek łaskotał łapką od środka)) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara79 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 16:02 Według poradnika "w oczekiwaniu na dziecko" pierwsze ruchy są wyczuwalne między 14 a 22 tygodniem ciąży. Ja pierwsze ruchy poczułam w pierwszym dniu 16 tygodnia. Nie martwcie się jeszcze wam dzieci do brzucha na kopią Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 16:21 ja zaczelam odczuwac od 18 tygodnia...takie bulgotania, lekarz twierdzil, ze to jelita!!!balwan jeden. az nagle podczas ogladania filmu na moim brzuchu zrobila sie z jednej strony taka slodziutka gorka i juz wiedzialm, ze to wcale nie jelita mi wypycha))))Potem byly cudowne kopniaki, potem fikolki i jazda po calym brzuszku a teraz w 34 tygodniu straszne stukania jak sie poloze na boku, czego moj syn najwyrazniej nie lubi. Super uczucie. pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 16:24 wiesz co to jest tak smiesznie, bo jak juz jestes pewna ze to wlasnie dzidziok tam kopie, to uswiadamiasz sobie dopiero wtedy, ze czulas te jego kopniaczki i kuksance duzo wczesniej sprobuj tak zrobic, wypic mocno slodki sok lub herbate w okolicach wieczora (21- 24 godzina) i poloz sie na plasko, wtedy najlatwiej wyczuc kuksance maluszka moze sie uda Odpowiedz Link Zgłoś