Dodaj do ulubionych

KIEDY PIERWSZE RUCHY?

12.02.05, 13:08
termin mam na 11 lipca, 18 tydzien, ale jeszcze nie czuje zadnych wyraznych
ruchow. lekarz mowi, ze mam na to jeszcze tydzieńjak było u Was. Czy powinnam
juz sie niepokoić?
Obserwuj wątek
    • mama75 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 13:51
      ja jestem juz w polowie 18 tc i do tej pory nie czulam zadnych ruchow dzidzi...
      no moze dwa tygodnie temu jakies babelki prawie w okolicach zoladka - ale nie
      wiem czy to czasem nie byly jakies gazy przewalajace sie przez brzuch. Powoli
      zaczynam sie denerwowac, ale jeszcze czekam bo to moja pierwsza ciaza...
      Dzisiaj ide do lekarza na wizyte kontrolna i zapytam czy to normalne...
      • magda742 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 13:56
        jestem w podobnej sytuacji, a nawet gorszej, od dzis zaczelam 21 tydzien,
        termin na 2.07 a ruchow prawie zadnych, tzn. czuje czasem jak poloze reke na
        brzuchu jakby sie cos ruszalo, ale zeby to byly jakies konkretne ruchy to nie
        powiem, o kopniakach juz nie wspomne, strasznie sie martwie i odchodze nieraz
        od zmyslow
    • nuchna Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 14:10
      U mnie pierwsze ruchy pojawily sie w 21 tc. Nie martw sie . Z pewnoscia wkrotce
      sie pojawia. Zobaczysz jakie to przyjemne uczucie. Wyczytalam ze u mam
      pierwiastek ruchy moga sie pojawic do 22 tyg.
    • aaala1 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 14:26
      Mamusie na forum opisują róznie, nawet w 23 tygodniu odczuwają pierwsze ruchy.
      Nie ma co sie martwić. Ja poczułam w połowie 18 tyg, ale pewnie dlatego,zże
      leżałam palckiem w domu, a pierwsze ruchy są naprawde leciutkie i trzeba się
      wsłuchac w brzuszek i czasami czekać godzinami aż sie coś odezwiesmile)
      Najlepiej na wznak się położyć.
      Powodzenia
      • magda742 aaala 12.02.05, 14:28
        ale te pierwsze ruchy czulaś tak sama z siebie czy dopiero jak polożyłaś rękę
        na brzuchu to tak pod ręką coś się ruszało? kiedy poczułyście pierwsze
        prawdziwe kopniaki?
        • kasial77 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 14:36
          no faktycznie, teraz jak sie zastanawiam, to jka sie lezy spokojnie, to cosik
          tam sie czuje. tak jak powiedziala moja kolezanka, jakby rybka plywala, ale to
          dopiero jak sie powaznie skupie w spokoju. ale troche sie uspokoilam, bo widze
          ze mozna jeszcze troche poczekac. pozdrawiam wszystkie przyszle mamy?
          slyszalyscie juz, ze lato ma przyjsc juz w kwietniu. oj, troche sie przemeczymy
          w tych zapowiadanych upalach wink
        • aaala1 Re: aaala 12.02.05, 14:38
          smile))Musiałabym cały czas rekę na brzuchu trzymać, żeby utrafić, bo pierwsze
          ruchy są naprawde sporadyczne.Ale czasmi udało mi sie reką namierzyć.Bez
          trzymania reki na brzuchu też czułam
          Ja nie czułam żadnych bąbelków wcześniej, od razu takie lekkie kopniaczki.
          Nawet raz sie wystraszyłam, tak mnie coś stuknęło.Lekarka opisywała mi
          wcześniej, ze pierwsze ruchy to tak jakby kotek łaskotał łapką od środkasmile))
    • barbara79 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 16:02
      Według poradnika "w oczekiwaniu na dziecko" pierwsze ruchy są wyczuwalne między
      14 a 22 tygodniem ciąży. Ja pierwsze ruchy poczułam w pierwszym dniu 16
      tygodnia. Nie martwcie się jeszcze wam dzieci do brzucha na kopią smile
      • grochalcia Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 16:21
        ja zaczelam odczuwac od 18 tygodnia...takie bulgotania, lekarz twierdzil, ze to
        jelita!!!balwan jeden. az nagle podczas ogladania filmu na moim brzuchu zrobila
        sie z jednej strony taka slodziutka gorka i juz wiedzialm, ze to wcale nie
        jelita mi wypycha))))Potem byly cudowne kopniaki, potem fikolki i jazda po calym
        brzuszku a teraz w 34 tygodniu straszne stukania jak sie poloze na boku, czego
        moj syn najwyrazniej nie lubi. Super uczucie. pozdrawiam. Kasia
    • elza78 Re: KIEDY PIERWSZE RUCHY? 12.02.05, 16:24
      wiesz co to jest tak smiesznie, bo jak juz jestes pewna ze to wlasnie dzidziok
      tam kopie, to uswiadamiasz sobie dopiero wtedy, ze czulas te jego kopniaczki i
      kuksance duzo wczesniej smile
      sprobuj tak zrobic, wypic mocno slodki sok lub herbate w okolicach wieczora (21-
      24 godzina) i poloz sie na plasko, wtedy najlatwiej wyczuc kuksance maluszka smile
      moze sie uda smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka