aguska10 15.02.05, 12:08 Witam, czy macie może problemy z nadciśnieniem w ciąży i jak to znosicie, czy wtedy poród przez CC. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adag Re: nadciśnienie 15.02.05, 13:39 Wpisz "nadciśnienie" w wyszukiwarkę, było na ten temat bardzo dużo jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusi Re: nadciśnienie 15.02.05, 16:08 Ja wprawdzie juz mam dzidziusia, ale tez mialam problemy z cisnieniem w ciazy. Nie bylo ono niesamowicie wysokie, wynosilo ok. 145, 150 na 90, 95. Ale w kazdym razie moja ciaza okreslona zostala jako "podwyzszonego ryzyka". Odwiedzalam co jakis czas szpital, gdzie wykonywano mi usg dopplerowskie (badaja przeplyw krwi przez lozysko i pepowine) i mialam odpoczywac. Gdy ma sie wysokie cisnienie w ciazy, trzeba uwazac, bo moze dojsc do zatrucia ciazowego. Ja w sumie czulam sie nienajgorzej, chociaz czasem czulam, ze cisnienie skacze. Rodzilam normalnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karolinajk Re: nadciśnienie 15.02.05, 16:12 Ja mam nadcisnienie,teraz jestem w 19,5 tyg ciąży trzeciej ciąży,cały czas biorę leki na nadciśnienie,poprzednia ciąża właśnie z powodu nadciśnienia była rozwiązana cc i teraz prawdopodobnie tez tak bedzie,ale o tym przekonam się na początku lipca.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo Re: nadciśnienie 15.02.05, 20:54 Ja mam tzw. nadcisnienie chwiejne, czyli potrafi mi skoczyc dosc wysoko w sytuacjach, ktore mnie stresuja np...wizyta u lekarza Na poczatku ciazy skakalo mi do 175/70 u lekarki. Przepisala mi lek Dopegyt. Teraz jestem w 31 tc i u lekarki mam 140-150. W domu jestem wyciszona i pewnie mam normalne cisnienie, bo u lekarzy wzrasta mi tetno i czuje jak mi sie zaczyna serducho wyrywac Jak tak dalej pojdzie, to porod bedzie poprzec cc, bo nie wiem, jak zadziala na mnie obecnosc w szpitalu..choc chcialabym urodzic normalnie..ale chyba mi wszystko jedno, byleby dzidzia urodzila sie zdrowa. Norma u kobiet w ciazy to 130/90, powyzej to nalezy brac leki, tym bardziej, jesli jest to nadcisnienie stale lub dluzszy czas utrzymujace sie na wyzszym poziomie. Zuzka Odpowiedz Link Zgłoś