Dodaj do ulubionych

Kiedy ostatnie USG

17.02.05, 13:43
Dziewczyny mam pytanie, kiedy powinnam zrobić ostatnie USG. Dodadam że jest
to dla mnie ważne, gdyż od tego zależy czy będę rodzić naturalnie czy przez
cc. Moja lekarz cały czas mówi mi że sama nie urodzę gdyż nam wąską miednicę
(jestem szczupła przed ciążą ważyłam 46 kg teraz w prawdzie przytyłam 8 kg
ale tak naprawdę to poza brzuszkiem nic nie widać). Teraz nie wiem co mam
robić czy szukac sobie położnej czy czekac spojnie i nastawiac się na cc.
Dodam że na wczesniejszych USG wychodziło że ma bardzo duże dziecko (ważyło
zawsze ponad normę).
Pytam bo moja lekarz stwierdziła, że usg będe musiała zrobić w 38 tc i
zastanawiam się czy to nie jest za późno.

Beata 28tc.
Obserwuj wątek
    • mama.misia Re: Kiedy ostatnie USG 17.02.05, 14:15
      Ja ostatnie USG robiłam (tak się trafiło urodziłam w 1 dniu 39 tc.) dzień przed
      porodem, bo miałam wizytę u lekarza, a ponieważ był problem z ilością wód USG
      robiłam przy każdej wizycie. To , że dzidzia jest trochę większa niż wskazuje
      na to wiek ciąży nie znaczy, że rzeczywiście w końcowym rezultacie tak będzie.
      Mój mały cały czas był "za duży". Urodził się siłami natury i mierzył zaledwie
      51cm i ważył 3300g. Na razie daj sobie spokój do porodu dużo czasu i jeszcze
      wiele może się wydażyć. Będziesz się martwić (jeżeli będzie taka potrzeba)
      tydzień dwa przed porodem. Wtedy zdecyduj się na cesarkę lub nie. Odpoczywaj i
      nie martw się (to wpływa na dzidzię) na pewno będzie dobrze.
      Pozdrawiam

P.S
      Zapomniałam napomknąć ci, że moja koleżanka - bardzo szczupła - urodziła 2
      dzidzie o wadze ponad 4200 g siłami natury i nie było żadnych problemów.
    • radowinkaala Re: Kiedy ostatnie USG 17.02.05, 14:33
      USG, które miało być ostatnim przed porodem miałam robione w 36 tc. - wtedy
      wykazało, że waga Maleństwa to 3450g. Z przerażeniem stwierdziłam, ze do
      terminu pewnie z kilo jeszcze przybedzie, ale doktor mnie zgasił mówiac ze to
      mało prawdopodone. W zwiazku z tym, ze córcia nie chciała sie urodzic w
      terminie lekarz zrobił mi USG w 41 tyg. i wykazało 4000-4200g. Po 6 dniach
      urodziła się córcia i ważyła 4600g. Wniosek z tego taki, że im później USG
      bedzie robione tym bardziej wiarygodny da obraz. Myślę, ze w Twoim przypadku
      dobrze by było wykonać USG w 36 tc, a potem jeszcze w 38 - o ile do tego czasu
      nie urodzisz.
    • aronka1 Re: Kiedy ostatnie USG 17.02.05, 15:28
      Jestem w podobnej sytuacji. Rodzaj porodu zależy głównie od wielkości dziecka.
      Poprzednio rodziłam naturalnie, ale teraz jest poważna obawa, że mi się całkiem
      kosteczki rozsypią. sad A jakoś nie bawi mnie leżenie tygodniami na wyciągu...
      Termin porodu mam ok. 13 marca. Ostatnią konsultację mam 2.o3, a na usg
      zapisałam się na 23.02, to będzie 38 tc. Trudno tak utrafić, poza tym i tak
      waga oceniana na podstawie usg jest raczej bardzo orientacyjna. Będę po prostu
      zdana na to, co powie pan ordynator podczas konsultacji.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka