Dodaj do ulubionych

nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC

17.02.05, 14:19
Czy ktoś się spotkał z takim eskazaniem? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jopowa Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 17.02.05, 14:21
      nie
      • ade1 Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 17.02.05, 14:43
        ja mam nerwice lekowa- mysle ze jak pogadasz z lekarzem tak od serca i bardzo
        ci bedzie zalezalo to sie zgodzi, najelpiej byloby przyniesc taka prosbe od
        psychiatry. ja na szczescie na tym punkcie nie mam obaw,
        • kolowrotek3 Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 17.02.05, 15:05
          ade1 a jak sie objawia twoja nerwica lekowa? i czy jakos ja leczysz?
          • ade1 Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 17.02.05, 15:07
            oczywiscie ze lecze,tzn psychoterapia i leki- to wszystko pomoglo na tyle mi
            sie przygotowac do zajscia w ciaze a jestem w 23tc ze w ciazy nie mam objawow
            i nie musze brac lekow, z czego sie bardzo bardzo ciesze bo myslalam ze bedzie
            gorzej- zreszta lekarz sugerowal ze ciaza potrafi wiele rzeczy wyleczyc
            • englishinwawa Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 17.02.05, 17:10
              no wlasnie z tego powodu boje sie zajsc w cize. mojej kolezanki mama miala
              nerwice lekowa i jak urodzila dziecko to jej przeszlo i od tamtej pory nie
              miala objawow a minelo 27 lat. czy mzona brac tabletki w ciazy jezeli sie tego
              potrzebuje? moze zeczywiscie ciaza zminia hormony i wszystko jest lepiej.
              • ade1 do englishinwawa 18.02.05, 10:33
                a dziekuje za slowa uznania. ja ogolnie chodzilam na terapie ona nie miala mnie
                przygotowac do ciazy ( bo ja nie mam leku przed ciaza) tylko ogolnie
                doprowadzic do wlasciwego stanu. Wiedzialam ze w ciazy nie bede mogla chodzic
                na terapie ( lekarka od razu kazala mi sie wypisac) poniewaz to zbyt wielkie
                przezycia i moglabym sie poczuc duzo gorzej ,dlatego chcialam to przejsc przed
                ciaza gdy moglam brac leki. W momencie gdy planowalismy dziecko balam sie
                okropnie a najbardziej tego ze nie bede mogla wziac lekow w czasie ciazy- ten
                strach mnie paralizowal i byl glownym czynnikim ktory opoznial ciaze ( obecnie
                mam 34 lata, zaszlam jak mialam 33). to wszystko tez zalezy od nastawienia jak
                tak sie balam ze nie bede mogla brac lekow ze w momencie " gdy dzidzius byl
                robiony" to myslalam ze umre ze strachu, caly czas tylko obledne mysli ze na
                pewno zaraz mnie wezmie napad nerwicy i co ja zrobie- to byl koszmar, rozumiesz
                kochasz sie zeby miec dziecko a tu zadnej przyjemnosci tylko paniczny strach,
                pozniej kolejny strach do testu, bo niewiedza czy moge wziac tabletke czy nie
                moge (osoba ktora tego nie miala nie wie o czym mowie i pewnie uwaza ze to
                chore co mowe, ale mam nadzieje ze ty czujesz klimat). jak sie okazalo ze
                jestem w ciazy z jednej strony znowu wielka radosc z drugiej czekanie na objawy
                nerwicy i zastanawianie sie co wtedy, to trwalo okolo miesiaca- to oczekiwanie
                na napad leku, po miesiacu gdy nic sie nie stalo tak jakos sie znudzilam tym
                oczekiwaniem ze zapomnialam o nim na chwile i do dzisiaj czuje sie dobrze, sa
                chwile slabsze ale to z tym sobie radze doskonale i na pewno nie wymaga to
                brania lekow. takie doswiadczenia czyli pokonanie tego leku daje wieksze
                poczucie tego ze z lekiem mozna sobie poradzic i mozna nad nim panowac a nie
                odwrotnie. Czy ty tez masz podobne problemy
    • agi1033 Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 17.02.05, 17:14
      a tak przy okazji mam pytanie czy tiki nerwowe - juz wyleczone ale moze nie tak
      do końca, czy mogą sie nasilić. Jeszcze o tym nie rozmawiałam z lekarzem.
      Leczyłam sie 5 lat temu.
      • ade1 Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 17.02.05, 18:51
        w ciazy jesli jest taka potrzeba mozna brac leki uspokajajce - najczesciej
        relanium, ale oczywiscie to po konsultacji z lekarzem. dziewczyny najwazniejsze
        to sie zdecydowac i pokonac ten lek i zajsc w ciaze a pozniej to juz jakos
        pojdzie- poza tym nie bez znaczenia jest nastawienei psychiczne ze w ciazy ci
        nerwica odpusci, ja jestem zszokowana ale jestem w 23tc i czuje sie bardzo
        dobrze juz dawno tak dobrze sei nie czulam, a przed ciaza leki, psychoterapia-
        bywaly ciezkie chwile, a teraz naprawde jest dobrze a balam sie okropnie jak to
        bedzie
        • englishinwawa do ade 18.02.05, 09:30
          ade, gratuluje ci odwagi. moge zapytac ile masz latek?czy chodzilas na jaks
          terapie przygotowujace cie do ciazy? bede sledzic twoje losy bo naprawde
          podziwiam takie kobiety jak ty.
          • ade1 Re: 18.02.05, 10:34
            a dziekuje za slowa uznania. ja ogolnie chodzilam na terapie ona nie miala mnie
            przygotowac do ciazy ( bo ja nie mam leku przed ciaza) tylko ogolnie
            doprowadzic do wlasciwego stanu. Wiedzialam ze w ciazy nie bede mogla chodzic
            na terapie ( lekarka od razu kazala mi sie wypisac) poniewaz to zbyt wielkie
            przezycia i moglabym sie poczuc duzo gorzej ,dlatego chcialam to przejsc przed
            ciaza gdy moglam brac leki. W momencie gdy planowalismy dziecko balam sie
            okropnie a najbardziej tego ze nie bede mogla wziac lekow w czasie ciazy- ten
            strach mnie paralizowal i byl glownym czynnikim ktory opoznial ciaze ( obecnie
            mam 34 lata, zaszlam jak mialam 33). to wszystko tez zalezy od nastawienia jak
            tak sie balam ze nie bede mogla brac lekow ze w momencie " gdy dzidzius byl
            robiony" to myslalam ze umre ze strachu, caly czas tylko obledne mysli ze na
            pewno zaraz mnie wezmie napad nerwicy i co ja zrobie- to byl koszmar, rozumiesz
            kochasz sie zeby miec dziecko a tu zadnej przyjemnosci tylko paniczny strach,
            pozniej kolejny strach do testu, bo niewiedza czy moge wziac tabletke czy nie
            moge (osoba ktora tego nie miala nie wie o czym mowie i pewnie uwaza ze to
            chore co mowe, ale mam nadzieje ze ty czujesz klimat). jak sie okazalo ze
            jestem w ciazy z jednej strony znowu wielka radosc z drugiej czekanie na objawy
            nerwicy i zastanawianie sie co wtedy, to trwalo okolo miesiaca- to oczekiwanie
            na napad leku, po miesiacu gdy nic sie nie stalo tak jakos sie znudzilam tym
            oczekiwaniem ze zapomnialam o nim na chwile i do dzisiaj czuje sie dobrze, sa
            chwile slabsze ale to z tym sobie radze doskonale i na pewno nie wymaga to
            brania lekow. takie doswiadczenia czyli pokonanie tego leku daje wieksze
            poczucie tego ze z lekiem mozna sobie poradzic i mozna nad nim panowac a nie
            odwrotnie. Czy ty tez masz podobne problemy

• cassis Re: nerwica lękowa czy jest wskazaniem do CC 18.02.05, 18:50
          Nie chcę Cię martwić, ale ja też mam nerwicę lękową, leczyłam się Seroxatem, w
          ciąży było dobrze do ok. 25 tc. Potem już taki dół, że bez leków nie dało rady
          (po prostu byłam cały czas tak spięta, że mogło to zagrażać dziecku). Dostałam
          Pramolan w małych dawkach. Córcia ma dziś 2,5 roku i jest okazem zdrowia i
          wyjątkowo wesołym i inteligentnym dzieckiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka