Dodaj do ulubionych

Stan dna oka a cc

06.03.05, 17:09
Witam serdecznie wszystkie Ciężaróweczki w niedzielne popołudnie.
Mam pytanie związane z koniecznością cc przy złym stanie dna oka. Ostatnio
dowiedziałam się, że badanie dna oka wykonuje się pod koniec ciąży (w
okolicach 8 miesiąca),ale mam 2 wątpliwości związane z w/w badaniem:

1. Co jeśli poród nastąpi przedwcześnie, a ja nie zdążę zrobić badania? Czy
może w takiej sytuacji lepiej zrobić to badanie wcześniej (np. w 6/7 miesiącu
ciąży) a potem dla pewności powtórzyć?

2. Czy takie badanie (jeżeli wykaże, że stan siatkówki jest dobry) jest w
100% pewne, tj. czy możliwe jest, że lekarz się najzwyczajniej w świecie
pomyli, wystawi "dobre" papiery na poród siłami natury, a w trakcie porodu
siatkówka się (odpukać) odklei? Czy w takim razie nie lepiej (przy dużej
krótkowzroczności - tak jak w moim przypadku) od razu zdecydować się na cc?

Będę wdzięczna za Wasze przemyślenia.
Obserwuj wątek
    • kaarmelka Re: Stan dna oka a cc 06.03.05, 18:14
      1. Mi lekarz zaleca badanie dna oka po 30 tc. Myslę, że jeśli zacznę rodzić
      wcześniej (odpukać), to dziecko będzie mniejsze, łatwiej się urodzi i ryzyko
      odklejenia siatkówki będzie mniejsze.

2. Jesli stan siatkówki będzie dobry, to nawet przy dużej wadzie (ja mam -7,5)
      okulista wystawi zgodę na poród naturalny. Nikt nie przewidzi, co się stanie
      przy porodzie. Mój lekarz mówi, że jest minimalne ryzyko odklejenia siatkówki,
      jesli w badania wszystko było ok.

Pozdrawiam,
      Kaarmelka
      • katiawro Re: Stan dna oka a cc 06.03.05, 18:31
        witaj.Ja mimo wcale nie duzej wady wzroku mam skierowanie na cc.Stan siatkowki i
        cisnienie dna oka dyskwalifikuja mnie co do porodu SN..Bylam pod koniec
        listopada ur-a teraz jestem w 33/34 tyg..Poszlam sama i nikt mnie nie
        kierowal..Lekarz powiedzial mi ze to co mam w oczach to juz zmiany
        zwyrodnieniowe-nosze okulary od 6 r.z, takie same jakie powstaja po braniu np
        sterydow:] i zaprosil mnie do poradni jaskry na 2 miesiace po porodzie (stany
        zacmowe w obu oczach).Dziwne ze przez ten czas zaden inny lekarz sie tego nie
        dopatrzyl ale i tez zaden nie robil mi az tylu badan na oczach!Powiem Ci jeszcze
        dodatkowo ze wada w ciazy powiekszyla mi sie z -4.5 na -6.0!ale mam sie tym nie
        przejmowac ani nie zmieniac szkiel bo to podobno po porodzie sie moze
        zmienic.Jak masz jakies pytania to pisz.Bye
        • summerdays Re: Stan dna oka a cc 06.03.05, 22:05
          Kasiu, mam wrazenie i wnioskuje po nicku, ze jestes z Wroclawia. Czy moglabys
          napisac przez jakiego okuliste bylas badana? Jak nie na forum to moze byc na
          adres gazetowy.

Dziekuje!
      • busia5 Re: Stan dna oka a cc 06.03.05, 19:29
        Kaarmelka,

Czy to minimalne ryzyko odklejenia siatkowki w trakcie porodu moze sie wiązać,
        w ekstremalnie pechowej sytuacji, z utratą wzroku.........? Bo jeśli tak, to
        może lepiej nastawić się na cc?

Pozdrawiam,
        Busia5
        • sgosia5 Re: Stan dna oka a cc 06.03.05, 20:09
          Jest to baaaardzo mało prawdopodobne! Nie wyobrażaj sobie za dużo, bo może
          lepiej od razu pomyśleć, że się umrze przy porodziesad Przepraszam, nie chciałam
          byc aż tak dosadna, ale naprawde nie Ty(!) bedziesz decydować, czy wykonają Ci
          cc czy nie, tylko lekarz okulista, do którego musisz pójść do kontroli przed
          porodem i jakiś czas po. Jeśli masz b. dużą wadę albo b. zły stan siatkówki to
          okulista na pewno Ci o tym powie!
          Tutaj zresztą już o tym pisałam:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23762&w=19761898&a=19797665
          A na Ciąży też chyba już był taki wątek.
          • kaarmelka Re: Stan dna oka a cc 06.03.05, 20:17
            Zgadzam się z sgosia5. Sam poród niesie za sobą ryzyko i najlepiej jest w ogóle
            nie rodzić, wtedy na pewno nic się nie stanie. Jeśli okulista stwierdza, że
            siatkówka jest w dobrym stanie, to ryzyko odklejenia siatkówki jest takie same,
            jak u każdej kobiety mającej dobry wzrok. A u nich nie zaleca się
            profilaktycznie cc, by ochronić siatkówkę.
    • mazuba Re: a w 36 tc to niezapozno? 06.03.05, 22:51

mam wade od ok. 15 lat, nieduza: -1.5 i -1, nie nosze na codzien okularow,
      tylko : tv, kino, samochod, czasami dla wygody w domu.
      Czy jak pojde w tym tygodniu do okulisty to czy zmiany pod wplywem ciazy nie
      przyslonia rzeczywistego obrazu dna oka???
      troche puchne od dwoch tygodni, wiec domyslam sie, ze cisnienie tez
      nierewelacyjne.
      odpowiedzcie prosze.
      pozdr
      magda , 35 tc
      • nupik Re: a w 36 tc to niezapozno? 07.03.05, 07:35
        ja tez mam cc ze wzgledu na siatkowke, wada srednia, po - 5 w kazdym oku, ale
        cholerswto sie odkleja. Mnie oulista badal okolo 24 tygodnia i ginekolog nie
        kazal juz powtarzac badania. U okulisty moglam ewentualnie dostac zaswiadczenie
        i wskazanie do tzw "skrocenia II fazy porodu", co jak mi objasnila moja
        okulistka rowna sie kleszczom i proznociogowi, bardzo podziekowalam za
        wyciaganie mi dziecka kleszczami i dostalam wskazanie do cc. nie ma mozliwosci
        zeby lekarz okulista nie zauwazayl degenerujacej sie siatkowki, zaden normalny
        nie kaze ci rodzic naturalnie jesli tytlko bedzie najmniejsze ryzyko. To ze
        skroceniem II fazy jest dla koiet , ktore cc sobie po prostu nie wyobrazaja z
        jakichs wzgledow i wola ryzykowac. Dopoki ryzyko jest male, moga ci takie
        wskazanie o skroceniu wystawic, ale jesli zmiany na siatkowce sa duze , nikt
        nie bedzie pytal bo to naprawde niebezpieczne.
        pozdrawiam
        aga 36tc
        • jomich Re: a w 36 tc to niezapozno? 07.03.05, 08:22
          Gdy leżałam w szpitalu na patologii okulista wykrył u mnie predyspozycje do
          odwarstwienia siatkówki mimo tego, że nie mialam żadnej wady wzroku.
          Zalecił zabieg laserowy na oczy. Mam wyznaczone terminy na koniec marca i
          poczatek kwietnia. Jeśli po zabiegu będzie ok to najprawdopodobniej nie
          będzie przeciwskazań do naturalnego porodu.
          Ale choroba trochę się boję. Słyszałam rózne opinie na ten temat, że np
          niektórzy okuliści w takich przypadkach zalecają cc i nie robić zabiegu.Albo
          niektórzy mimo zabiegu zalecają cc. sama już nie wiem co myśleć.
          Czy któraś z Was miała podobne przygody lub coś słyszała na ten temat?

Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka