Dodaj do ulubionych

Małe dzidzi

09.03.05, 21:22
Czesc Wam. Moze ktos ma podobny problem, otóz była na USG w 30,1 tyg i okazalo
sie ze dzidzi jest troche za male,a wymiary i waga wskazuja na 28,4 tyg, BPD
79, HC 278, AC 289, FL 55. Dzidzi waży 1275 g. Wczesniej gdy bylam na USG w 20
tyg. wymiary były ok, fakt ze nie mialo sprawdzanej wagi. Czy ktos ma podobne
doswiadczenia, prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • kropka1907 Re: Małe dzidzi 09.03.05, 21:43
      Myślę, że martwisz się na wyrost. Moje dziecko też jest mniejsze w stosunku
      do "wieku" ciązy - tak jak u Ciebie o jakieś 2 tygodnie. Lekarz po kilku
      tygodniach zalecił zrobienie kolejnego usg żeby sprawdzić czy młody rośnie.
      Dziecko sobie rośnie, ale ciągle jest te 2 tygodnie różnicy - po prostu
      niektóre dzieci są duże inne mniejsze i tyle. Twój lekarz z pewnością rozwieje
      twoje obawy.
      pozdrawiam
      • martaw1 Re: Małe dzidzi 09.03.05, 22:09
        Dzieki za odpowiedz. Powiedz mi tylko czy Twoje dzidzi od poczatku było
        mniejsze, czy dopiero pozniej lekarz stwierdzil na USG?
    • sylwiq Re: Małe dzidzi 10.03.05, 07:55
      Witaj!
      U mnie jest pododbnie. Do 31 tygodnia wszystko było "książkowe", aż tu nagle na
      USG wyszło, że jest 2-tygodniowa różnica miedzy jej wiekiem, a wagą. Lekarz
      powiedział, że mam się nie przejmować.Przecież nnie jest tak, że wszystkie
      dzieci rodzą się z taką samą masą ciała. Więc kiedyś te różnice muszą mieć swój
      początek. Ważne , że w ogóle rośnie, a nie stoi w miejscu.

Pozdrawiam
      Sylwiq
    • sonnja1 Re: Małe dzidzi 10.03.05, 08:39
      Wynik USG jest miarodajny o tyle o ile jest to dobry sprzet, oraz- co
      wazniejsze- jesli lekarz wykonujacy badanie jest fachowy i dokladny. Ja w ciazy
      mialam czesto USG poniewaz dziecko roslo wolniej niz przecietnie. I zdarzylo
      sie , ze badanie wykonane na tym samym sprzecie, ale przez dwie rozne osoby
      dalo dwa BARDZO rozne wyniki: pomiar przez osobe A: 6 % niedowagi, pomiar przez
      osobe B : 17 (siedemnascie!!!) procent niedowagi!!!
      Przy porodzie okazalo sie ze A bylo dokladniejsze : synek wazyl 3165 , podczas
      gdy A szacowala, wedle zrobionych pomiarow na 3200.
      Zas wynik pomairu osoby B mozna bylo wrzucic do kosza na smieci, jak widac.
      Wiec nie martw sie na zapas.
      • mamaanieli Re: Małe dzidzi 10.03.05, 09:22
        Synek mojej koleżanki miał mieć... 2700, a urodził się 3800 (to jakiś rekord
        lekarskiej niekompetencji)! Moja córeczka miała osiągnąć wagę co najwyżej
        3200,a urodziła się 3600. Nie przejmuj się - wszystko zależy od lekarza... A
        poza tym, przecież właściwa waga noworodka waha się miezy 2500 a.... twoje
        dziecko nie musi ważyć dużo żeby być zdore. No i niebanalne sa Twoje wymiary
        sprzed ziąży i twoja waga urodzeniowa - pewne cechy przecież dziedziczymy.
        POzdrawiam
    • tusia2312 Re: Małe dzidzi 10.03.05, 09:40
      Miałam podobną sytuację. Mniej więcej do 25 tygodnia dzidzia rozwijała się
      książkowo, a potem trach..... W 36 tygodniu brzuszek był rozwinięty na 32+0,
      czyli 4 tygodnie opóźnienia !!! Zrobiłam USG i okazało się, że dzidzia waży
      tylko 2250, na przełomie 36/37 tygodnia. Załamałam się. Z podejrzeniem
      hypotrofi płodu trafiłam do szpitala na patoligię ciąży. Tam zrobiono mi
      ponownie USG i powiedziano, że dziecko waży 2560. Do tego łożysko miało III
      stopień dojrzałości, co oznaczało, że dzidzia nie ma właściwie szans rozwoju w
      macicy. Urodziłam 5 dni później i Kacperek ważył 2820 i miał 51 cm. Trzy
      tygodnie przed terminem. Po prostu miał malutki brzuszek i był szczuplutki. Po
      tatusiu smile. Nie martw się na zapas. Wszystko będzie dobrze.
      • martaw1 Re: Małe dzidzi 10.03.05, 10:54
        Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi. Od razu mi lezej na duszy, dzikei
        wielkie.

Marta i Zuzia 32 tyd.
    • cookee2 Re: Małe dzidzi 10.03.05, 11:01
      Ja mam usg za tydzień i też jestem pełna obaw o rozmiary mojej dzidzi.Ostatnio
      w 24 t.c była mniejsza o tydzień. Moja gin.powiedziała że po 20 tyg,dzieciaczki
      nabieraja własne cechy ,które są normą .Usg wylicza na średnią wagę ur.3400
      g ,a zdrowy dzidziuś to od 2500-4500g.POza tym mój syn w 34 tyg,ponoć był na
      32 ,a urodziłam w 36 tyg.,300kg i 53 cm.PAl licho z wagą Niech będzie
      zdrowe !!! Pozdrawiam
    • ewcik29 Re: Małe dzidzi 14.03.05, 15:57
      Ja też mam podobną sytuację. Do 28 TC wszystko się zgadzało. W 29 TC okazało
      się, że mały ma tydzień opóźnienia. W 31 TC i 2 dni były już ponad 2 tyg.
      opóźnienia i waga 1200gram(!!). Stwierdzono u mnie AFI na dolnej granicy normy
      58mm (norma 50mm-200mm). To prawdopodobnie hamuje rozwój. Właśnie wróciłam ze
      szpitala gdzie podawano mi przez 4 dni dekstran, sterydy na rozwój płucek
      malucha i magnez. W 31 TC i 5 dni powtórzono USG waga i wymiary trochę wzrosły
      (odopwiadały 30 TC 2 dni; a waga 1320gram). AFI dalej niskie ale lekarz
      powiedział ze zmierzymy na nast. USG. Do lekarza idę 22 marca to dam znać czy
      coś sie zmieniło.
      Obserwuj to bo nie wolno zaniedbać..
      Pozdrawiam Cięsmile
    • blablatka Re: Małe dzidzi 14.03.05, 16:23
      Mój synek miał ważyć max 3kg.a urodził się z wagą 3610...więc ja raczej nie
      martwiłabym się bo jak widać nawet takie mądre urządzenia jak usg czasami
      przekłamująsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka