natka000 14.03.05, 09:56 Przed ciążą ważyłam 52 teraz waże 62 kg rzeczywiście duzo jem ale jakoś sama się zdziwiłam,że aż tyle ważę bo widać tylko po brzuchu <mam 92cm>to normalne ,że w połowie już tyle przytyłam;// Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martaglowacka Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 09:58 Ja w 30 tyg i mam 6 kilo do przodu. W pierwszej ciąży w ogóle przytyłam 11 kilo, ale to wszystko zależy od wagi przed ciążą a Ty jesteś drobna więc wszystko w normie Odpowiedz Link Zgłoś
osinka Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 10:16 Nie martw się ja jestem w 21 tyg. i przytyłam 9 kg. Przed ciążą ważyłam 55 kg.Po ciązy jak bedziesz karmić piersią zgubisz te zbędne kilogramy. No i oczywiście trochę gimnastyki. Odpowiedz Link Zgłoś
sami25 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 11:11 Mam bardzo podobny dylemat do Ciebie, z tym ze jestem w 21 tyg. ciaży i przytyłam ok.5 kg. Mnie samej to nie przeszkadza bo sama nie czuje tego nadmiaru (przed ciażą ważyłam 53kg). Natomiast lekarz upomniał mnie po raz drugi że to stanowczo za duzo i mam opamiętać sie ze słodkościami które zresztą uwielbiam. Moze jednak to pan Doktorek przesadza z tym napominaniem, moze to nie jest tak aż bardzo dużo skoro nie jestem sama. Pozdrawiam MONIKA. Odpowiedz Link Zgłoś
magda742 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 11:13 ja jestem w 25 t. i przytyłam 8,5 tez jestem załamana Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 11:16 ja tez przytylam 10kg, a jem malo Odpowiedz Link Zgłoś
mm44 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 11:28 ja jestem w 20 i mam juz 7kg na plusie...nie wiem skad bierze sie ta waga...załamuje mnie to, bo jak tak dalej pójdzie to ile bedzie na koniec?z drugiej strony nie mozna sie tak tym stresowac i popadac w paranoje, bo najwazniejsze jest malenstwo. Kilogramy jakos zgubimy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mobiadek Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 11:34 Przecież te przybywające kilogramy to nie tylko sadełko, ale przede wszystkim dzidzia i "akcesoria". Samo łożysko waży ładnych parę kilo, a dochodzą jeszcze sprawy, których nie widać gołym okiem, np znacznie zwiększająca się objętość krwi. Dziewczyny, bez paniki, martwić się mogą te ciężarówki, które przybywają 25-35 kg, a są takie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 12:02 64.233.183.104/search? q=cache:y986LVThmu8J:www.chclibrary.org/micromed/00061680.html+the+weigh+of+plac enta&hl=pl łożysko plus wody ważą w 9 miesiącu średnio 1.3 kg, do tego waga dziecka 3-4 kg. reszta to NASZE kilogramy, dziewczyny, i nie ma się co oszukiwać. Pamiętac należy też o cukrzycy ciążowej, która lubi się pojawić koło 23-26 tc. Dlatego dieta niskocukrowa w ciąży jest bardzo ważna i nie ma co sobie folgować. A i kilogramów nabije się wtedy mniej. Pozdrawiam, Dazzle Odpowiedz Link Zgłoś
mama-in-spe Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 13:01 dazzle napisała: > łożysko plus wody ważą w 9 miesiącu średnio 1.3 kg, do tego waga dziecka 3-4 > kg. reszta to NASZE kilogramy, dziewczyny, i nie ma się co oszukiwać. > >> > Pozdrawiam, > Dazzle Nie nie, dziecko z przyległościami to jest ok. 10 kg: sama macica waży 1 kg, piersi też tyle, dziecko moze ważyć nawet ponad 4 kg plus łożysko, plus wody. Im kobieta szczuplejsza, tym więcej może przytyć. Ja mogę na pociechę autorce watku napisać, że tyje nierównomiernie, na początku ptrzytyłam sporo, teraz waga się zatrzymała. W sumie w 27 tygdniu mam około 11 kg do przodu i to jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle mama-in-spe 14.03.05, 13:14 ja nie pisałam o całości, tylko o samym łożysku,bo mnie uderzyło, że ktoś tu pisze, że łożysko (samo) to dobrych kilka kilo! no to poszukałam danych... nie doliczam piersi i takich tam, bo to jest jasne... zresztą - przeczytaj, co napisałam poniżej, to może jakoś się wyjaśnię Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 11:33 hej, ja jestem w 22 tygodniu i przytylam 8 kg. Jem normalnie, aczkolwiek zawsze mialam sklonnosci do tycia i wiadomo, ze w ciazy ( zwlaszcza bez uzywek) troche inaczej sie je. A w ogole nie czuje tych dodatkowych kilogramow i nie jestem bardzo ociezala - moze dopiero teraz zaczne intesywnie przybierac centymetrow na brzuchu, bo pisza ze od 6 miesiaca sredni przyrost wagi to 0,5 kg na tydzien. Wczoraj na imprezie wszyscy podziwiali moj brzuch i stwierdzili ze jest duzy, ja sie bardzo ciesze ze ladnie rosnie i ze dzidzia ma sporo miejsca i "rozpycha sie". Uwazam ze duzy brzuch jest w ciazy niezbedny i piekny!!! I zawsze bedzie sie z czego odchudzac po porodzie. Nie rozumiem reakcji niektorych dziewczyn. Zalamana to chyba bylabym jakbym przytyla 2 kilogramy, nie miala apetytu i miescila sie w 5 miesiacu w moje spodnice sprzed ciazy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agawa22 do oda100 14.03.05, 12:00 Dlaczego piszesz, że byłabyś załamana, gdybyś przytyła 2 kg. i mieściła się w spódnice z przed ciąży? Ja jestem wysoka (178cm) i do 28 tc przytyłam właśnie 2 kg. Wcale nie było po mnie widać , że jestem w ciąży. Potem rzeczywiście urusł mi brzuszek i przy porodzie miałam 16 kg. na plusie. Mój synek ważył 4200. Wcale się nie martwiłam, że tak długo nie mam brzucha, bo lekarz mówił, że dziecko rośnie i wszystko jest ok.Nie mam rzadnych rozstępów a miesiąc po porodzie byłam już chudsza o 1 kg. niż przed ciążą. Teraz jestem rok po porodzie i ważę 5 kg. mniej niż przed ciążą. Zawsze można przytyć, a wielkość brzuszka nie świadczy o wielkości dziecka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: do agawa22 14.03.05, 12:23 jak slysze, ze ktos jest zalamany, bo przytyl pare kilo w polowie ciazy, to po prostu nie moge tego zrozumiec. Pisalam, ze podobaja mi sie duze brzuchy i daje mi to poczucie ze dziecko rosnie i rozwija sie. Przy takim podejsciu plaski brzuch nie zadawoliby mnie. Moze akurat ty czulas sie z tym super i nie czekalas na "okraglosci". Wiadomo, ze wszystko jest mozliwe i to bardzo indywidulane, jak ktora z nas to odbiera. Nawet lekarze nie wiedza dlaczego jedna kobieta tyje 8 kg, a druga 20. Ja tyje regularnie, i moze dlatego swietnie sie z tym czuje i psychicznie i fizycznie. 28 tc - 2 kg, a przy porodzie 16 kg - to chyba spory szok dla organizmu? A co to wielkosci dziecka, to wolabym, zeby moje wazylo srednio okolo 3500, ze chociaz juz teraz lekarz mowil, ze wyglada na ciut wieksze niz srednia. Zobaczymy jak to bedzie w rzeczywistosci, bo te pomiary sa czesto mylne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agawa22 Re: do oda100 14.03.05, 13:16 Nie wiem czy to był szok dla organizmu, ale ciążę zniosłam super, tak jak i poród (w 2 h było po wszystkim).Remont skończyliśmy kiedy kończył mi się 40 tc i byłam nawet zadowolona że dzidzia jeszcze jest w brzuuszku, bo zdążyłam posprzątać. Dodam, że niczego sobie w ciąży nie odmawiałam, jadłam to na co miałam ochotę. A wielkość dziecka też nie zależy od wielkości brzucha.Ja też martwiłam się, że to już prawie 7 miesiąc a ja prawie nie przytyłam. Dzieciątko układało się jakoś tak w "głąb" że nie wypchnęło brzucha. Byłam nawet na weselu przyjaciół w 7 miesiącu i nikt nie chciał uwierzyć że to już takan zaawansowana ciąża.Ale natura sama sobie reguluje i trzeba jej ufać Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 12:11 widze ze tyjesz jak ja ja mialam tyle samo teraz mam 38tc juz sama koncowka i mam na plusie 17kg z czego w zasadzie wszystkoposzlo w brzuch (podobno nie widac tych kg ludzie sie dziwia bardzo jak mowie ile przybralam)nie masz sie czym prejmowac dzidzia wszystko podobno potem z CIebie "wyciagnie" Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 dzidzia lozysko itd to sprawa indywidualna! 14.03.05, 12:17 to wcale nie jest tak ze lozysko z wodami wazy 1.3! bzdura to tylko waga orietacyjna! podobno mozna wszystkiego razem tych akcesorii miec i ok 13kg. bylam w szpitalu ostatnio u znajomej i miala w sali dziewczyne ktorej SAMO lozysko wazylo ponad 3kg. cos miala popierdzielone i dlatego ale to wyszlo dopiero przy porodzie. dziecko wazylo 4kg wody kolejne kg waza a w organizmie jest jeszcze krew, zapasy tluszczowe ktore odkladaja sie na okres karmienia itd itp. dla glupiego przykladu : moja mama wazyla ww 9 miesiacu 32kg wiecej byla cala "pekata" myslala ze tyle przytyla okazalo sie ze odkladala jej sie woda w organizmie ktora po porodzie z czasem zeszla z tych 32kg zostalo jej 5. tak wiec to bardzo indywidualne. Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: dzidzia lozysko itd to sprawa indywidualna! 14.03.05, 12:34 niewątpliwie masz rację, sofi84, dlatego podałam, że łożysko plus wody ŚREDNIO tyle ważą. Mam też koleżankę, która przytyła 20, urodziła w terminie, dziecko ważyło 2900g. (!), minus łożysko, wody, ciężąr macicy - Wyszła ze szpitala mając ciągle 15 kg na plusie. Mała ma w tej chwili 2 miesiące, Aneta karmi na żądanie, udało jej się zrzucić 2 kilo. DOdam, że jest szczupłej budowy ciała, zawsze była bardzo wygimnastykowana, praktycznie zero tłuszczu, uważała na dietę, dlatego w ciąży sobie pozwoliła na wszystko to, czego sobie odmawiała normalnie. NIe wiem, czy warto. Ale, jak mówisz, to sprawa indywidualna. Mnie tylko przeraża widok dziewczyn, które objadają się czym popadnie, ładując w brzuch jak w beczkę, bo taką mają "ciążową zachciankę", bo "dzidzia lubi słodycze" (pewnie tak, tylko czy od razu w ilości tabliczki czekolady na pól godziny, czy torby pralinek na raz???). Dzidzia bardzo bliskiej mi osoby lubi wtrząchnąć na obiad dwa smażone na smalcu kotlety schabowe w panierce grubej na dwa palce, do tego zapiekane na kostce masła brokuły z mozzarellą (jarzynki...) i na deser budyń w ramach uzupełniania wapnia w organizmie... Też jestem w ciąży, też miewam zachcianki, też pewnie przytyję jeszcze, a mam do tego skłonność i niemało ważyłam przed ciążą (duuuzo, duuuzo więcej niż większość z Was), mam 180 cm wzrostu i nie wyobrażam sobie, żeby sobie "pozwolić", bo "dzidzia chce". I wkurza mnie, że ta bliska memu sercu osoba traci cudowną figurę sprzed ciąży nie z powodu piersi, czy brzuszka, tylko ohydnego sadła, które hoduje na sobie w postaci kolejnych opon, fałdów pociętych w 14 tc rozstępami, jakby już za sobą poród miała.... Ale, rzeczywiście, przyrost wagi JEST sprawą indywidualną. Pozdrawiam, dazzle Odpowiedz Link Zgłoś
mobiadek Re: dzidzia lozysko itd to sprawa indywidualna! 14.03.05, 13:39 Dazzle, strasznie nerwowo podchodzisz do sprawy. Mnie się wydaje, ze najważniejsze, to nie wpaść w skrajności: nie obżerać się bez ograniczeń, tyjąc dziesiątki kg i hodując sobie wielkie tłuszczowe oponki, ale i nie histeryzować, jak przybędzie kg czy dwa za dużo w ciągu danego miasiąca, nie załamywać się nerwowo i nie wyobrażac sobie siebie od razu jako młodej orki czy płetwala błekitnego Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: dzidzia lozysko itd to sprawa indywidualna! 14.03.05, 14:54 no wiesz, kilo, czy dwa w ciągu miesiąca daje rozpiętość 9-18 kilo w ciągu ciąży. ja bym osobiście wolała się trzymać w normie, która podobno wynosi do 12 kg. na razie i tak mogę histeryzować w drugą stronę, ale to już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
katka71 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 14:13 Ufff...troche mi lzej po przeczytaniu Waszych postow ja mam do przodu 8 kg w 23 t.c. Przed ciaza staralam sie w miare mozliwosi ograniczac jedzenie - teraz jem wiec na pewno wiecej...Przy pierwszej ciazy przytylam 16 kg..mam nadzieje, ze teraz nie przekrocze tej liczby... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 15:19 W pierwszej ciąży przytyłam 16 kg (44 kg potem 60 kg), przyznam, że ciut stresowała mnie moja waga... Tymczasem dwa dni po porodzie zważyłam się w szpitalu i byłam w szoku, miałam 10 kg mniej (dziecko prawie 4 kg, łożysko + płyn ok. 3 kg, powiększona macica ok. 1 kg, to już 8 kg, do tego "zeszła" ze mnie zatrzymana w organiźmie woda - od razu było widać szczególnie po twarzy). Potem moja waga w ciągu miesiąca wróciła do akceptowalnej 46kg i już nic nie robiłam. Teraz na początku ciąży schudłam 2 kg (ciągłe mdłości) i przez cały I trymestr ważyłam 44 kg, teraz waga ciut drgnęła i ważę już 47-48 kg (w zależności od pory dnia). Ale już się nie stresuję, bo wiem, że nawet te 16 kg łatwo zgubić. Iza 16 tc Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 15:20 Jestem w 25 tc i przytylam 12 kg. W pierwszej ciazy przybralam 30 i bez problemu je zrzucilam (bez jakis 4 kg, ktore mialam zrzucic dzieki diecie ale zaszlam ponownie w ciaze). Ze stolu (mialam cc) zeszlam 12 kg lzejsza, 10 nastepnych stracilam w ciagu 2 - 3 miesiecy. Dodam, ze nie stosowalam zadnej diety, nie mialam czasu na silownie a jedynie karmilam piersia. Tym razem w ogole sie nie przejmuje. Widocznie tak mam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 16:00 jesli wazylas 52 kilo, to nadwagi nie posiadassz, a skoro nie posiadasz to spokojnie mozesz przytyc tyle ile organizm sobie zyczy. jesli odzywiasz sie zdrowo- tyj sobie spokojnie ile trzeba. Ja mialam ograniczenie do 10 kilo, ale zapewniam cie ze w dzien porodu nie bedziesz wazyla tyle ile ja bez ciazy i moj organizm bez zbytnich ograniczen poradzil sobie w ramach tych 10 kilo. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 17:11 mi sie wydaje że Dazzle nie podchodzi nerowo do sprawy tylko może troszke za bardzo ale jednak przezornie. poprostu na noworodek.pl owszem jestkalkulator ale na innej jakiejs stronie znalzlam podobny inormy byly zupelnie inne )) wiec to tez niema co sie sugerowac grunt coby nie przesadzic i nie zamartwiac sie )) pozdrawiam wszystkich chcialam dodac zeby uwazac tylko w 6 miesiacu ciazy wtedy cendencja do tycia wzrasta kolosalnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 17:44 Przy temacie wzrostu wagi w ciazy to trzeba byloby jeszcze dodac, ze chyba szanse na wiecej kilogramow maja kobiety ktore nie mialy mdlosci, jadlowstetu i innych sensacji zoladkowych na poczatku. Zrozumiale ze codziennie wymioty nie sprzyjaja tyciu. Reszta to kwestia budowy, hormonow i sklonnosci. To dobry pomysl, zeby troche sluchac wlasnego ciala, ktore najlepiej dyktuje co jesc. Mnie np. odrzucilo od wszelkiego podskubywania chipsow, orzeszkow i innych bomb kalorycznych. Jak mi sie chce czegos slodkiego to pije mleko z miodem, chociaz wczesniej nie pijalam. Aha, i zle sie czuje, jezeli codziennie nie pomaszeruje na powietrzu parenascie minut. A w ogole to nie mowmy ze w ciazy tyjemy. Tyje ktos kto siedzi na kanapie i obzera sie bezmyslnie. A my przybieramy na wadze - jedne mniej, inne wiecej, bo w brzuchu rozwija sie nasze dziecko i kazdy organizm przez pare miesiecy przygotowuje sie do tego wydarzenia inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 19:52 zgadzam się w pełni, oda100 - tak powinno być. Sofi - masz pewnie rację,że troszkę jestem ZA przezorna, ale to może wynika z mojej wagi wyjściowej (i tak się nie przyznam, jakiej )) Odpowiedz Link Zgłoś
koral777 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 20:00 Ja identycznie w 22 tc. miałam 63 kg a zaczęłam od 53, teraz już doszłam do 65 Odpowiedz Link Zgłoś
nela12 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 14.03.05, 20:16 hejnie przejmuje sie waga kompletniew pierwszej ciazy przytylam 24kg! wyszlam ze szpitala majac tylko 8kg mniej!myslalam ze nigdy tego nie zrzucepo ok pol roku wazylam tyle co przed ciazaa gdy maly mial rok zmienilam cala garderobe bo wazylam o 4 kg mniej !nie cwiczylam,ale karmilam piersia ,no i wiadomo nocne pobodki,steresteraz jestem w 11tyg i waga stoi-ale jak nie wiedzialam jeszcze ze jestem w ciazy-bylam zla cala zaokraglona,myslalam ze tyle przytylam(3-4kg)ale widocznie tak juz mam-pozdrawiam i zycze wam zeby dzidzie byly zdrowe-wasza waga nie jest najwazniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
kateszu do dazzle 14.03.05, 21:47 A mój przykład. W pierwszej ciąży waga wyjściowa: 53 kg wzrost 167. przytyłam 12-13 kg i wiesz jak się to dla mnie skończyło??? Niedowagą i to taką ,że w 4/5 mies. lekarz powiedział,e mam wybierać : mam przestać karmić albo sie przewrócę na wietrze.... przestałam karmić. Ważyłam 46 kg. Więc proszę Cię abyś darowała sobie komentarze ze złogami tłuszczu i obżeraniu się bo ja w tej ciąży też nie mogłam opanować apatytu i nie mam ochoty z tego powodu się na siebie złościć. Wodocznie oragniz broni sie przed powtórką z rozrywki i juz przytyłam więce niż w tamtej ciaży . Jeżęli ktoś jest wysoki i masywny to faktycznie powinien się pilnować ale nie wszystkide kobiety takie są a nasze organizmy czasami na nas wymuszają takie a nie inne zachowania... codziennie muszę zjeść coś słodkiego a przed ciążą słodycze dla mnie mogły nie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: do kateszu 15.03.05, 16:30 nie rozumiem, dlaczego mnie atakujesz. przeczytaj spokojnie i uważnie mój post i może się doczytasz, że podkreślam, iż wiem, że tycie w ciąży jest sprawą indywidualną, ale jednocześnie wiem, że jest cała masa dziewczyn, które wielkie żarcie w ciąży usprawiedliwiają tą właśnie ciążą. i że trzeba uważać i tyle. i podaję konkretny przykład konkretnej osoby. jeśli nie zgadzasz się z moim zdaniem, to dobrze, ale nie ma powodu mnie atakować. a może reagujesz na zasadzie - uderz w stół, nożyce się odezwą? bo gdzieś tam jednak wcale byś nie chciała przytyć? no bo skąd taki atak na mnie? jeśli 12-13 kg na plusie to było dla Ciebie za mało, to jak dla mnie możesz przytyć i 30. nie obchodzi mnie to, to TWOJA sprawa, rozumiesz? poza tym kobieta karmiąca też się przecież odpowiednio odżywia, nie rozumiem więć jak przy racjonalnej, dostosowanej do wydatkowanej energii diecie dla matki karmiącej już w 4/5 miesiącu byłaś taka szczupła, że zabroniono Ci karmić? wiem, nie znam kontekstu, zdarzyło się tak, nie poddaję Twoich słów w wątpliwość. być może jednak jesteś wyjątkiem od reguły, bo jednak więcej kobiet ma problem ze zrzuceniem kilogramów po ciązy niż z niedowagą po niej. a normy są normami, niezależnie od wahnięć w tabelach. i tyle. pozdrawiam i więcej luzu życzę. d. Odpowiedz Link Zgłoś
kateszu Re: do kateszu 15.03.05, 21:49 Mnie w pierwszych 5 miesiącach też dopadło takie wielkie żarcie. Uważasz,że nie mogę tego tłumaczyć ciążą?A czym?SSania co 2 godz. którym nie wystarczał jogurcik lub jabłko.A co do chudniecia po ciązy.No cóż po urodzeniu dziecka zostało mi ok 4 kg na górce. I uwierz obojetnie ile jadłam tpo chudłam prawie 0,5 kg. tyg. No ale faktycznie dla niektórych to może być dziwne.Po prostu zrozum ,że czasami rozsądek podpowiada umiar a organizm tego nie rozumie.I tak właśnie bywa w ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
kateszu Re: do kateszu 15.03.05, 21:59 I przy okazji przepraszam za moje zachowanie jeżeli Cię dotkneło. Odpowiedz Link Zgłoś
uszatkowa Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 13:30 a ja przytyłam 7 kg a jestem w 23tc, przytyłam przez ostatnie 2 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
agator3 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 16:04 Dla kazdej z nas jest to sprawa indiwidualana naszego ciala.Ja jestem otyla i to bardzo ale sie tym nie przejmuje ile przytyje,jem normalnie jak przed ciaza,i wyobrazcie sobie ze przy wzroscie 162cm wazylam przed ciaza 112 kg teraz jestem w 20tc i moja waga stoi na 110kg nie mialam zadnych mdlosci wstretu do jedzenia wymiotòw,tak jak bym nie byla w ciazy.Bylam u dietetyczki od cukrzycy ciazowej bo mòj cukier jest na skraju limitu,zabronila jesc slodycze lody itp. ale nie zebym tej diety przestrzegala rygorystcznie kiedy mam ochote na slodkie to jem(z umiarkowaniem)kiedy mam ochote na lody tez..Dzidzia rosnie prawidlo takze czym sie tu stresowac.Zreszta kazda kobieta starajaca sie o dziecko wie ze przytyje w ciazy wiec po co te lamentowania sie nad soba.Jeszcze tak nie bylo aby ciezarna przytla tylko 0,5kg w 40tc. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19821 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 16:11 A ja jestem w 21 tygodniu i wyszłam na zero. W I trymestrze schudłam 4 kilo i te 4 kilo przytyłam. Także trzeba liczyć że przytyłam na razie 4 kilo. Może dlatego nie za dużo, bo ogólnie nie należę też do szczupłych. Obecnie ważę tyle co przed ciążą czyli 65 kilo. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19821 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 16:12 A ja jestem w 21 tygodniu i wyszłam na zero. W I trymestrze schudłam 4 kilo i te 4 kilo przytyłam. Także trzeba liczyć że przytyłam na razie 4 kilo. Może dlatego nie za dużo, bo ogólnie nie należę też do szczupłych. Obecnie ważę tyle co przed ciążą czyli 65 kilo. Dziewczyny zasada chyba jest taka, że szczuplutkie osoby tyję więcej niż te tęższe. Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 16:07 a ja jestem w 7 i przytyłam 5 (((((( To wina mojego obżarstwa Odpowiedz Link Zgłoś
jakann Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 19:09 A ja jestem w 40tc i przytyłam 17 -18kg, w czasie ciązy tyłam super- nieregularnie! Najper schudłam bo wymitowłam nawet w 4 miesiacu, potem się bałam że coś bedzie nie tak i jadłam "dobrze" i wciągu 1m przytyłam 7 kilo i potem już było normalniej. Teraz czekam na koniec i ciekwa jestem ile się traci zaraz po porodzie, czy może w jaego wyniku?" MOże ktoś wie? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sinegmax Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 18:52 Jak bylam w pierwszej ciazy to w 5 tyg. mialam juz 8kg na plusie!Do konca ciazy doszlo jeszcze ponad 20, 6 miesiecy po porodzie 18 kg mniej, teraz jestem w drugiej ciazy i jestem szczesliwa bo juz 21 tydz. a ja mam tylko 6 plus. ALE NAJWAZNIEJSZE ZEBY DZIDZIA BYLA ZDROWA!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gatak Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 21:42 Wszystkim obsesyjnie myslącym w czasie ciąży o swojej wadze polecam artykuł w marcowym Twoim Stylu "Perfekcyjny brzuszek" o nowej modzie wśród Amerykanek, które ciąże traktuja jak mozliwość ... schudnięcia.Musze przyznac, że niektórymi rzeczami byłam zszokowana i mam nadzieję, że ta moda do nas nie dotrze. Chociaz pozwólcie, że przytocze krótkie cytaty: "Wielką popularnością cieszy sie New York's UrbanBaby, internetowy czat, na którym przyszłe matki rozmawiają o wszystkim, co dotyczy ciąży i dzieci, i żalą się, ile przytyły w kolejnym tygodniu" "co druga mieszkanka Manhattanu poddaje sie cc juz na początku 8 m-ca, by uchronic sie przed przyrostem wagi" "M.P. (...) w czasie ciąży przestrzegała ostrej dyscypliny:wtorki rowerek, środy podnoszenie ciężarów, dwa razy w tygodniu bieg na biezni, czwartki i wekendy 4 km jogging" "wszyscy lekarze zgadzaja sie w jednym, jesli kobiety w ciąży myślą tylko o sobie, to co w przyszłości zechcą oferować swemu dziecku?" A co Wy o tym myślicie? Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
bozka81 Re: jestem w 22tc przytyłam już 10kg;// 15.03.05, 21:59 Żadna tragedia. Ja w 22 tygodniu przytyłam 11 kg. Teraz jestem w 31 i moja waga praktycznie się zatrzymała (ważę 12 kg.więcej niż przed ciążą), a dzidzia rośnie normalnie. Po prostu taki masz organizm. Najważniejsze jest dzieciątko, a po porodz\ie błyskawicznie zrzucisz zbędne kg. Głowa do góry i bez paniki to jest jeszcze norma. Pozdrawiam, bozka81 Odpowiedz Link Zgłoś