aga76311 16.03.05, 16:01 Cześć! Mam 3 letnią córeczke jestem w 28tc, jak poradziłyście sobie z zazdrośćią starszego dziecka, co robić by jak najmniej boleśnie odczuła pojawienie się rodzeństwa. Pozdrawiam. Pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lula11 Re: Zazdrość 16.03.05, 17:07 Witaj, moja druga córka urodziła się , gdy starsza miała 2 latka. Starałam się każdą wolną chwilke poświęcać tylko Oli, często mąz zostawał na godzinkę z mlodsza a ja szłam tylko z Olą na jej ulubiony plac zabaw lub choćby po cukierki, a do tego cały czas mówiłam jej( i mówię) ,że baaardzo ją kocham, pozwalałam jej na kontakt z siostrą , czyli pomoc w rozbieraniu, podawanie pieluszek, zawsze tyle ile tego chciała Ola. Ola tez dostała na powitanie siostry prezent , aby pojawienie się rodzeństwa wywołało miłe uczucia. Pewnie ,ze chwile zazdrości były, i sa nadal, ale dośc szybko siostry zwiazały sie ze sobą i dziś, po dokładnie 2,5 latach są nierozłączne))). Trzeba bardzo dużo okazywac miłosci starszemu dziecku, by nie czuło się odtrącone i pozwalać na kontakt z rodzenstwem. Agata, 8mc. Odpowiedz Link Zgłoś
b-e-a-t-k-a Re: Zazdrość 16.03.05, 18:02 Mnie też to czeka, tj córaka ma prawie 3lata a lada chwila urodzi się syn. Planuję prezent od braciszka i poświęcanie jak najwięcej uwagi córce. mam nadzieję że poskutkuje Beata Odpowiedz Link Zgłoś