pimpek_sadelko 22.03.05, 09:15 a nawet nie wiem czy to w brzuchu, gdzie s z boku, kilka razy dzis mnie tak lekko zakulo, czy to moze byc efekt rozrostu macicy? dodam, ze zaczelam 16 tc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabiska Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:25 Hej pimpek, co to za humorek dzisiaj mamy? Zawsze to ty mnie pocieszalas jak u mnie cos nie tak !!!. Hahaha, nic sie nie martw, mam niekiedy to samo. W czwartek bylam u ginusia i pytalam go o to, te klucia zwiazane sa z rozrostem macicy. Ja mam to w roznych miejscach, niekiedy z boku, a niekiedy na dole brzucha. To jest normalne, moje znajome tez to mialy. Bedzie dobrze musimy jakos to przetrwac. Pozdrawiam serdecznie. WIOSNA PRZYSZLA !!! Zabiska (18 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:26 ja nawet wysoko przy zoladku to czuje dzieki, uspokoilas mnie. do tej pory nic mnie nie kulo, brzuch nawet we wczesnej ciazy nie bolal widac teraz sie zacznie Odpowiedz Link Zgłoś
zabiska Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:32 Wlasnie mnie sie to zaczelo gdzies kolo 16-17 tygodnia. Leciutkie uklucia, jakby ktos cieniutka szkilka mnie ukul. Ale to faktycznie zlo naturalne i konieczne. Hihihi, teraz mamy takie problemy, a jakie beda jak bedziemy mialy juz duze macice i wielke brzuchy. Hahaha. Pozdrowionka. Zabiska (18 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:37 jesteśmy na tym samym etapie, też jestem w 16tc, dokładnie 15t4d. Czasami mnie coś "pokłuwa" w różnych miejscach, w okolicy żołądka, jajników, a czasami mam wrażenie, że czuję takie motylki w brzuchu, zastanawiam się, czy to nie początku ruchów dziecka. Ale może to tylko moja wielka chęć poczucia mego maleństwa. Trochę z innej beczki, ale dziś w nocy, kiedy obudziłam się na tradycyjne siusiu, poczułam taki skurcz łydki, że chciało mi się wyć. Szybko przeszło, ale takie mocniejsze bóle miałam kiedyś w nocy w brzuchu, lekarz tłumaczył, że to mogą być poprzesuwane jelita. Jeny, dziewczynki, ale my się mamy, ale nic to, damy radę, i zobaczycie, nasze dzidziunie będą śliczne i zdrowiutkie!! Trzymajcie się Marta Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:41 > Trochę z innej beczki, ale dziś w nocy, kiedy obudziłam się na tradycyjne > siusiu, poczułam taki skurcz łydki, że chciało mi się wyć. To może zmierz sobie poziom magnezu. Jego niedobory mogą powodować kurcze mięsni. Ale może być też tak jak mówił lekarz, że macica uciska na coś, na co do tej pory nie uciskała i stąd te kurcze Odpowiedz Link Zgłoś
sasza71 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:50 hej,i ja dzisiaj zaczynam 16 tydzień.Mniej więcej od 2 tygodni co jakiś czas coś przeszywa mój brzuch to z jednej,to z drugiej strony.Rwie i kłuje,ale tylko przez kilka sekund.Czasem to jest dość silny ból.Wiem,że rozciągają się więzadła.Lekarz uspokaja,ja jednak się boję troszkę,bo nie pamiętam aż takiego"narywania"z pierwszej ciązy.Ale kiedy to było...))Przeszło 10 lat temu!!! i brzuszek teraz chyba znacznie szybciej mi rośnie...Taki jak teraz,w 4mcu,poprzednio miałam chyba ok 6tego!A jak Wasze brzuszki?Ładnie się Wam zaokrąglają? pozdrowienia. sasza Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:54 moj brzuch jest imponujacy. nie sadzilam, ze moze byc taki pokazny w 16 tc, mam juz go od ok 10-12 tc, tyle, ze wtedy wygladal jak mala "oponka". teraz juz pilka. na szczescie na razie nie tyje dzidzia pozera to co ja sobie zaaplikuje i niech tak zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 10:01 No to jak teraz jest piłka, to potem będzie wielka "piła". Dzidzia rośnie, to super. Też w 16 tc miałam już brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 09:38 Też tak miewałam i tez lekarz mówił, że to objaw powiększania się macicy. W sumie z kilkugramowej gruszki musi się biedna stac kilogramowym workiem Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mich Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 10:02 Te pokłuwania to chyba norma, bo mi tez się zdarzają. Sasza71, a co do wielkości brzuszka w drugiej ciąży, to mam podobnie jak ty. Zaczęłam 5 m-c, a wielkość brzuszka wskazuje co najmniej o miesiąc a nawet dwa więcej. W niedzielę na obiedzie u teściów to śmiałam się, że niektóre dziewczyny z takimi brzuszkami to już na porodówkę idą. Ale mój brzunio bardzo mi się podoba, jest jak piłeczka ). Tylko zastanawiam się co będzie w 9 m-cu, może nie pęknę))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sasza71 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 10:14 Pamiętam taką sytuację z poprzedniej ciąży,gdy stomatolog ,do którego trafiłam inerwncyjnie w 9mcu,bo mój dentysta gdzieś zniknął,zaproponował mi termin kolejnej wizyty mniej więcej w okolicach terminu porodu.I zdziwił się ogromnie,że raczej wybiorę się na porodówkę niż do niego...Sądził,że ja taka pulchniutka lekko jestem)Teraz to cała rosnę,Pimpuś zazdroszczę Ci zachowania dobrej figury!Około 10-12tc wrócił,ba,chorobliwie wzmógł mi się apetyt!!! i w nic już nie mieszczę się...Boję się co będzie dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 10:46 asza spokojnie, wszyscy mi mowia, ze pozniej kilogramy zdobede musze uwazac co jem, bo gruba nigdy nie bylam, ale latwo wlazilo wszystko w biodra, w uda i w tylek nie chce przeginac ani w jedna ani w druga strone. po prostu nie chhce byc smokiem po ciazy, bo trzeba bedzie wyjsc na ulice, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sasza71 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 11:28 ja też gromadzę najwięcej zapasów w okolicach ud,bioder.W poprzedniej ciązy przytyłam w sumie sporo,bo ok 18kg,ale już pół roku po porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą.Ostra dieta przy karmieniu,nieprzespane noce i ogółnie wzmożona aktywność zrobiły swoje.Obawiam się,że tym razem tak łatwo nie pójdzie,bo i waga wyjściowa sporo wyższa,i wolniejsza przemiana materii...Nic innego nie zostaje mi,jak już teraz walczyć z żarłocznością! A magnez biorę juz około 3tygodni,nospe sporadycznie. Relaks?jak go osiągnąć?ostatnio udało mi się zrelaksować w czasie sesji prowadzonej na mojej podyplomówce przez świetną terapeutkę(trochę hipnozy,trening autogenny i wizualizacja-pełen odjazd!!!).A tak,na co dzięn,pomimo wmuszonego we mnie przez ginekologa L4,duzo nerwów,stresów,bojków...Trudno się odprężyć Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko gin dal mi magnez 22.03.05, 10:44 tez to bierzecie? acha, mam sobie tez brac nospe i duzo sie relaksowac. cokolwiek ten "relaks" w ciazy znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
gackowo Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 11:40 ja całą ciążę poprzednią miałam "dziobaka" w brzuchu, a teraz jestem w 4 tc i znowu mam "dziobaka" i pewnie tak mi juz zostanie do konca. Lekarz nie kazał się przejmować tylko przepisał teopawerin (ktory chyba niezbyt skutkował) Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 12:03 A jak mnie nic nie kuje to co źle ,mam się martwić .W czwartek mam wizytę to się zapytam gina co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: lekkie klucia wbrzuchu? 22.03.05, 15:15 ja tez miałam kłucia jeszcze przed ciążą zwłaszcza z prawej strony. A teraz mam z prawej jak i z lewej. Ale przechodzą. Odpowiedz Link Zgłoś