iwka78 22.03.05, 22:50 Za kilka dni muszę wybrać fotelik samochodowy dla mojego maluszka. Prosze doradźcie jakiej firmy? Widziałam ostatnio firmy Deltim. A może proponujecie inne, dobre? Podpowiedzcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joakal Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 22.03.05, 23:32 Kupuję fotelik firmy Play - Prima Aluminium, jest strasznie drogi ale to jedyny fotelik na rynku, który można rozłożyć prawie na płasko (ma możliwość regulowania oparcia). Jeśli będziesz podróżować z maleństwiem na dłuższych trasach to polecam (w zwykłym foteliku wolno wozić malucha co najwyżej godzinę dziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 03:06 Powiedz, jak go rozłożyć, jeśli zamontujesz go na tylnym siedzeniu na bazie. Bo mnie wyszło, że się nie da, za mało miejsca, choć samochód mamy spory. Najśmieszniejsze jest to, że nawet sprzedający nie mógł sobie poradzić z tym podchwytliwym pytaniem (w ogole był jakiś lewy) i wyszło na to, że można go owszem rozłożyć całkowicie, ale nie w samochodzie. Nie mieliśmy już czasu na szukanie innego źródła sprzeadaży i dlatego skończyło się na Chicco Syntesic (nie wiem jak się ten drugi człon pisze). Odpowiedz Link Zgłoś
aaniagdynia Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 08:04 Ten fotelik można rozłożyć,ale tylko jak nie używa się go w samochodzie, czyli jak się go montuje na stelażu od wózka. W samochodzie dziecko musi być w tzw.pozycji embrionalnej, ta jest bezpieczna dla dziecka. Ja szukałam fotelik, który jest dość szeroki i w miare płaski, tzn.dziecko może w nim spokojnie i9 wygodnie spać, a nie siedzieć wygięte jak paragra.Nie polecam Graco, ponieważ one są małe i dość głębokie. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ejaell Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 09:05 Aniagdynia ma świętą rację! Każdy fizjoterapeuta, dobry pediatra, ortopeda to Ci potwierdzi - dziecko absolutnie nie powinno być przewożone na leżąco. Chodzi o jego bardzo delikatny rdzeń kręgowy i bardzo słabiutkie kręgi w sytuacji nagłego hamowania, czy, nie daj boże, wypadku. Leżące dziecko z bezwładną główką jest narażone wtedy na duże niebezpieczeństwo. Pozycja embrionalna dla dzidzi i wszelkie możliwe atesty tyczące fotelika - to podstawa. Zresztą producent Twojgo kombajna wie coś o tym - dlatego fotelika ( nz szczęście) w aucie nie daje się rozłożyć na płasko!!! www.fotelik.info dużo kompetentnej wiedzy i możliwość wyszukania testów fotelików ADAC, OEAMTC, AA z lat 2001-2004 Odpowiedz Link Zgłoś
pipsztok Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 09:58 Hej! Mozesz pi podac cene tego fotelika, chociaz w przyblizeniu? Bylabym wdzieczna, bo sama potrzebuje takiego w ktorym moja coreczka moze pojezdzic dluzej niz godzine. Dzieki. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusi Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 09:31 Ja polecam Ci Maxi-Cosi Cabrio, do 13 kg. Moje dziecko ma 11 miesiac i jeszcze swobodnie sie w nim miesci, pomimo, ze do najdrobniejszych nie nalezy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jogaj Re: do Joakal 23.03.05, 10:00 Napisalas:"w zwykłym foteliku wolno wozić malucha co najwyżej godzinę dziennie" Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Ja troche czytalam na temat fotelikow i nie spotkalam sie z takim twierdzeniem. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: do Joakal 23.03.05, 11:11 To prawda, ze dziecko nie moze dlugo przebywac w takim foteliku - mysle, ze kazdy rehabilitant to potwierdzi - w tej pozycji nie moga prawidlowo rozwijac sie miesnie maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
7venezia pytanie do Was!!! 23.03.05, 10:30 DZiewczyny ,piszecie, ze nie wolno wozic maluszka w pozycji lezacej - czy to tez dotyczy przewozenia niemowlecia w gondoli ze specjalnymi pasami zabezpieczajajcymi? JA tez slyszalam ze nie poinno sie przewozic dziecka dluzej niz 2 godizny w foteliku a ze mamy daleko rodzine wiec chcemy kupic gondole w ktorej mozna przewozic dziecko na dluzszych trasach. - Co o tym sadzicie? Co do marki - zastanwiamy sie na Peg perego (tez ma regulowane plecki) lub bebe confort - ktory polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś