Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy dla noworodka - jaki?

22.03.05, 22:50
Za kilka dni muszę wybrać fotelik samochodowy dla mojego maluszka. Prosze
doradźcie jakiej firmy? Widziałam ostatnio firmy Deltim. A może proponujecie
inne, dobre? Podpowiedzcie proszę.
Obserwuj wątek
    • joakal Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 22.03.05, 23:32
      Kupuję fotelik firmy Play - Prima Aluminium, jest strasznie drogi ale to jedyny
      fotelik na rynku, który można rozłożyć prawie na płasko (ma możliwość
      regulowania oparcia). Jeśli będziesz podróżować z maleństwiem na dłuższych
      trasach to polecam (w zwykłym foteliku wolno wozić malucha co najwyżej godzinę
      dziennie).
      • renata28 Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 03:06
        Powiedz, jak go rozłożyć, jeśli zamontujesz go na tylnym siedzeniu na bazie. Bo
        mnie wyszło, że się nie da, za mało miejsca, choć samochód mamy spory.
        Najśmieszniejsze jest to, że nawet sprzedający nie mógł sobie poradzić z tym
        podchwytliwym pytaniem (w ogole był jakiś lewy) i wyszło na to, że można go
        owszem rozłożyć całkowicie, ale nie w samochodzie. Nie mieliśmy już czasu na
        szukanie innego źródła sprzeadaży i dlatego skończyło się na Chicco Syntesic
        (nie wiem jak się ten drugi człon pisze).
        • aaniagdynia Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 08:04
          Ten fotelik można rozłożyć,ale tylko jak nie używa się go w samochodzie, czyli
          jak się go montuje na stelażu od wózka. W samochodzie dziecko musi być w
          tzw.pozycji embrionalnej, ta jest bezpieczna dla dziecka. Ja szukałam fotelik,
          który jest dość szeroki i w miare płaski, tzn.dziecko może w nim spokojnie i9
          wygodnie spać, a nie siedzieć wygięte jak paragra.Nie polecam Graco, ponieważ
          one są małe i dość głębokie.
          Pozdrawiam
          Ania
      • ejaell Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 09:05
        Aniagdynia ma świętą rację! Każdy fizjoterapeuta, dobry pediatra, ortopeda to
        Ci potwierdzi - dziecko absolutnie nie powinno być przewożone na leżąco. Chodzi
        o jego bardzo delikatny rdzeń kręgowy i bardzo słabiutkie kręgi w sytuacji
        nagłego hamowania, czy, nie daj boże, wypadku. Leżące dziecko z bezwładną
        główką jest narażone wtedy na duże niebezpieczeństwo.
        Pozycja embrionalna dla dzidzi i wszelkie możliwe atesty tyczące fotelika - to
        podstawa.
        Zresztą producent Twojgo kombajna wie coś o tym - dlatego fotelika ( nz
        szczęście) w aucie nie daje się rozłożyć na płasko!!! smile

www.fotelik.info dużo kompetentnej wiedzy i możliwość wyszukania testów
        fotelików ADAC, OEAMTC, AA z lat 2001-2004
      • pipsztok Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 09:58
        Hej! Mozesz pi podac cene tego fotelika, chociaz w przyblizeniu? Bylabym
        wdzieczna, bo sama potrzebuje takiego w ktorym moja coreczka moze pojezdzic
        dluzej niz godzine.
        Dzieki. Asia
    • mamamartusi Re: fotelik samochodowy dla noworodka - jaki? 23.03.05, 09:31
      Ja polecam Ci Maxi-Cosi Cabrio, do 13 kg. Moje dziecko ma 11 miesiac i jeszcze
      swobodnie sie w nim miesci, pomimo, ze do najdrobniejszych nie nalezy.
      Pozdrawiam
    • jogaj Re: do Joakal 23.03.05, 10:00
      Napisalas:"w zwykłym foteliku wolno wozić malucha co najwyżej godzinę
      dziennie"
      Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Ja troche czytalam na temat fotelikow i nie
      spotkalam sie z takim twierdzeniem.
      Jola
      • monikaj21 Re: do Joakal 23.03.05, 11:11
        To prawda, ze dziecko nie moze dlugo przebywac w takim foteliku - mysle, ze
        kazdy rehabilitant to potwierdzi - w tej pozycji nie moga prawidlowo rozwijac
        sie miesnie maluszka.
    • 7venezia pytanie do Was!!! 23.03.05, 10:30
      DZiewczyny ,piszecie, ze nie wolno wozic maluszka w pozycji lezacej - czy to
      tez dotyczy przewozenia niemowlecia w gondoli ze specjalnymi pasami
      zabezpieczajajcymi? JA tez slyszalam ze nie poinno sie przewozic dziecka dluzej
      niz 2 godizny w foteliku a ze mamy daleko rodzine wiec chcemy kupic gondole w
      ktorej mozna przewozic dziecko na dluzszych trasach. - Co o tym sadzicie?
      Co do marki - zastanwiamy sie na Peg perego (tez ma regulowane plecki) lub bebe
      confort - ktory polecacie?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka