Dodaj do ulubionych

krótka kość udowa FL- ZD

24.03.05, 07:59
Witam, byłam na usg przy skończonym równo 19 tc, moja dzidzia waży 270 g,
kośc udowa FL 27 mm co daje 18 t 3d, jestem zaniepokojona długością tej
kości, czy nie jest za krótka, jak to jest u Was dziewczynki. Podobno krótka
kość świadczy o ZD, ale jak krótka?. Proszę o info. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1jagienka Re: krótka kość udowa FL- ZD 24.03.05, 08:24
      hej, 4 dni różnicy - to żadna różnica!!!!! Za miesiąc może być tak, że nóżka
      wyprzedzi resztę o tydzień. Różnice około 3 tyg mogą martwić.
      Poza tym - zupełnie na marginesie - sama kość udowa to dużo za mało na
      stwierdzenie ZD.
      • beciaw77 Re: krótka kość udowa FL- ZD 24.03.05, 12:40
        nawet róznice ok trzech tygodni mogą martwic ale jeszcze o niczym nie świadczą:-
        )
        u mnie wygladało to własnie tak że głowa wskazywała na 32 a długość kości
        udowej na 28w5d i zaczęła się schiza.... ale na szczęście po kilku dniach i
        konsultacach z innymi mamami na forach uspokoiłam swoje serduchosmile!
        pisałam już na Majówkach
        mój gin wyjaśnił to nastepujaco :że z tymi wymiarami to róznie bywa że po 1
        dzieci są różne po 2 aparatura jest rózna po 3 aparatura często pozostawia
        wiele do zyczenia i po 4 maluszki czasem nas "oszukują" i róznie sie
        układaja "do zdjęć"wink

Rzeczywiście moja córcia urodziła się z duzym (ma nadalwink!) łebkiem ale reszta
        nie odbiegała od normywinktzn. odbiegała bo mała miała 65 cm długości!! hehehe
        ale nogi jak to mówią po samą szyjewink
        Pozdrawiam!
        Beata
    • aguska10 Re: krótka kość udowa FL- ZD 24.03.05, 08:37
      dzięki, pocieszyłaś mnie, przestanę o tym myśleć poczekam na następne usg.
      Pozdrawiam
      • zabiska Re: krótka kość udowa FL- ZD 24.03.05, 14:00
        Dziewczyny ja tez sie tym martwie, bo na moim ostatnim usg tez pomiar wyszedl
        jakos malo, wskazywalo na 16 tydzien i 5 dni (FL-22,5 mm), bylam wtedy w 18 tc.
        Ogolnie wszystkie pomiary wyszly na 17 tydzien i 6 dni. Boje sie, ze to moze
        cos zlego znaczyc, ale jak wy mowicie, ze to normalne to moze faktycznie za
        mocno sie przejmuje. A co to wlasciwie jest to ZD, czego ten skrot dotyczy??
    • dziubak3 Re: krótka kość udowa FL- ZD 24.03.05, 14:53
      Właśnie wróciłam z usg. Pan dr chwilę namierzał kość udową i ucieszył się, że
      albo dzidziuś łaskawy, albo on ma wprawną rękę, bo się udało. Ponoć dzieciaczki
      potrafią się układać tak,że trudno tę nieszczęsną kość zmierzyć jak należy.
      Nasza też jakby trochę zbyt krótka w porównaniu z innymi wymiarami, ale lekarz
      mówił, żeby się tym absolutnie ani chwilę nie przejmować, bo to najpewniej
      właśnie przez ułożenie dzidziusia.
    • agutek76 Re: krótka kość udowa FL- ZD 24.03.05, 17:48
      zabiska ZD oznacza Zespl Downa
      a u mnie kosc udowa wyszla strasznie dluga wyprzedza reszte o prawie 3 tyg???
      • zabiska Re: krótka kość udowa FL- ZD 24.03.05, 17:56
        Kurcze to mam nadzieje ze ta kosc dogoni reszte i bedzie oki. Prawda, ze bedzie
        dobrze??????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka