kasia9926 30.03.05, 16:41 Witam serdecznie. Jak wygląda taki rodzaj usg i o czym informuje. Ja mam je mieć wykonywane w 24 tyg. ciąży. Czy można poznać płeć? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylvia_w Re: USG prenatalne 30.03.05, 17:13 Witam! To USG jeszcze przedemną ale z tego co mi wiadomo to można już rozpoznać płeć dzidzi, o ile będzie dobrze ułożona i nie schowa pupy. Na tym USG również lekarz mierzy dziecko, sprawdza poszczególne narządy wewnętrzne, czy nie ma żadnych wad rozwojowych no i liczy paluszki u rąk i nóg, na tym etapie ciąży skóra jest jeszcze przeźroczysta więc wszystko wewnątrz widać później lekarzowi jest trudniej to ocenić, gdyż skóra grubieje i dzidzia nabiera tkanki tłuszczowej. Pozdrawiam Sylwia (17tc) Odpowiedz Link Zgłoś
monee.1 Re: USG prenatalne 30.03.05, 18:46 Bardzo polecam takie USG. Wyklucza ono wiele chorób, ewentualnie pomaga na wczesną diagnozę jeśli coś jest nie tak. A płeć dziecka określona podczas takiego badania jak twierdzi Pan Doktor jest 100% pewna. Ale przekonam się o tym najpóżniej za 12 dni. Jeśli mieszkasz w okolicy Wawy to polecam gabinet Contenta w Pruszkowie. Taniej niż w stolicy, bardzo dobry sprzęt i miły Pan Dr. Odpowiedz Link Zgłoś