blizniaczka1 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 14:12 Proszę o odpowiedź na dwa pytania: 1) jestem w 24 tc. zauważyłam, że ostatnio po zmęczeniu (prace domowe, zakupy etc.) odczuwam pewien ucisk w okolicy szyjki/na wysokości spojenia łonowego - jest to jakby ucisk powodowany zwężaniem się szyjki/kości? Gdy usiądę lub odpocznę ten dyskomfort znika. Czym to jest spowodowane i czy jest to jakiś powód do niepokoju? W tym okresie ciąży kości miednicy raczej się rozchodza, a nie 'schodzą"...? Nie wiem, czy jest to ból kości łonowej, gdyż trudno jest mi go umiejscowić. Do lekarza idę dopiero pod koniec kwietnia... 2) Na początku 4 miesiąca, lekarz stwierdził na USG obecność naczynia brzeżnego (zatoki brzeżnej) pod łożyskiem, w związku z czym kazał się oszczędzać, nie podnosić ciśnienia i generalnie uważać na siebie, gdyż naczynie to ponoć ma tendencje do krwawienia samo z siebie, a im bardziej zaawansowana ciąża, tym większe ryzyko, że może krwawić. Na razie żadne krwawienia ani plamienia nie wystąpiły, jednakże nie do końca wiem, co się może z tym wiązać - ryzyko poronienia? przedwczesnego porodu? przeleżenia ostatnich tygodni/miesięcy w szpitalu lub w domu? Lekarz nie chce przedstawiać czarnych scenariuszy, powiedział tylko, że czasem te naczynia występują i... tyle. Mamy obserwować co dalej... Chciałabym jednak się dowiedzieć, czym ewentualnie to moze grozić. W literaturze dostępnej dla kobiet nie znalazłam żadnych informacji na ten temat, w Internecie tylko jedno hasło zatoka brzeżna z odpowiedzią na forum nasz bocian od lekarza z Białegostoku, który z kolei określił to jako "zwykły stan fizjologiczny", który nie niesie ryzyka dla dziecka ani matki. Czy może Pani zweryfikować te informacje, będę bardzo wdzięczna!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 18:03 blizniaczka1 1) to najprawdopodobniej skutek zmęczenia, oszczedzaj sie. 2) takie naczynia faktycznie wystepuja podczas niektorych ciąż, musisz uwazac na siebie i przestrzegac zalecen lekarza, sa bardzo słuszne. Ryzyko krwawien i porodu przedwczesnego jest u Ciebie wieksze niz w ciazy bez obecnosci nacz. brzeznych dlatego musisz uwazac na wszelkiego rodzaju wysiłki jakie podejmujesz.Tylko nie martw sie za bardzo, poprostu uwazaj i zglaszaj lekarzowi wszelkie krwawienia i plamienia(a one moga u Ciebie w ogóle nie wystąpic). Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaczka1 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 10:17 Magdo, bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi!!! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
qlinka Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 17:00 ja mam pytanko! jestem obecnie w 33tyg, mamy z chlopakiem zaplanowany wyjazd 3 dniowy na 6,7,8 maja! moja ciaza nie jest zagrozona, a podroz ma sie odbyc samochodem dosc komfortowym, miejsce do kotrego sie wybieramy jest oddalone od mojego miejsca zamieszkania o ok 250 km w jedna strone, czy jest to bezpieczne??? zarowno dla mnie jak i dla mojej dzidzi. Termin mam wyznaczony na 28.05, bardzo prosze o odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 18:13 qlinka Powiem szczeze, że długo zastanawiałam sie nad tym pytaniem i do tej pory nie mam jednoznacznej odp. Do terminu porodu zostana Ci wtedy niespełna 3 tyg. Dowiedz sie czy w okolicy gdzie jedziesz jest jakis szpital(gdyby cos sie mialo dziac), nie wiem jakie warunki masz do spania itp. Jesli bedziesz czula sie na silach i bedziesz tego pewna to jedz. Ja w dniu dzisiejszym nie jestem w stanie Ci powiedzieć jak Twoj organizm zareaguje na zmiane środowiska. W gruncie rzeczy mysle, ze wszystko bedzie oki. Tylko ztroszcz sie o inf. na temat dostepnosci do pomocy med. w miejscu do ktorego jedziesz. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
lulinka Re: wody płodowe- od kiedy wyciekają? 12.04.05, 17:14 jestem w 27tc. ale zastanawiam się, gdyby coś złego się działo, to czy mogłyby już w tym czasie (patologicznie) wypływać? jaki maja wygląd? czy maja charakterystyczny zapach? lekarze informują o większej wilgotności pochwy podczas ciąży, a ja zastanawiam sie czy to takie fizjologiczne ) upławy czy wyciek wód ? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: wody płodowe- od kiedy wyciekają? 12.04.05, 18:18 lulinka Wilgotnosc pochwy podczas ciąży to faktycznie norma. Saczace sie wody plodowe nie maja koloru, zapachu itp. Kobieta odczuwa większą wilgotność bielizny niz przy upławach. Jesli chcesz w ptece sa do kupienia paseczki sprawdzające pH pochwy, prawidłowo ma odczyn kwaśny przy wyciekaniu wód odczyn zmienia sie na zasadowy i jest to mozliwe do wykrycia wlasnie tymi testami. Odpowiedz Link Zgłoś
bond00000 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 17:42 mam prośbę. Poprostu napisz mi jeśli mogę prosić... Czy jeśli po sex 4 dni póxniej miałam @ normalną (nie o terminie bo pcos nie maja ), to mając wszelkie objawy ciązy, to jest ciąza? Bo jakoś mnie się wierzyć nie chce, by tak mogło być, przecież w czasie @ wszystko by mi wyczyściło? Więc jak to się stało? Po @ nic już nie było... zero sex, czy pettingu. Ja już nic nie rozumiem... Wychodzi, że jest 12tc. To po diabła ciocia, skoro i tak potem samo mnie zapyla ? Co do lekarza, 3 tyg. czasu to sporo... Spytam inaczej, czy w czasie ciązy normalne są jakieś duże zgrubienia na wysokości trzonu od wejscia ok. 6cm? Czy jednak to nie możliwe (czytałam, że macica się rozszerza, więc nie powinno nic "przeszkadzać" na całej długości eee znow bedzie ze niejasno mowie Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 18:24 bond00000 oki teraz juz troche to dla mnie jesniejsze Co do ciąży to krwawienia podobne do okresu mogą jeszcze pojawiac sie przez kolejne 3 mce ciąży. Najpewniej byloby abys zrobila sobie test ciążowy, a jeszcze lepiej abys poszla na USG. Podczas ciąży są zmiany w obrębie pochwy i szyjki macicy ale naprawde nie jestem w stanie powiedziec czy to co Wy zauważyliście to na 100% ciąża. Zmien lekarza, zrob test i idz na USG, jak nie chca zrobic panstwowo to idz prywatnie. sorki ze wczesniej nie zrozumialam Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 18:29 A ja tak chcialam znieczulenie zo,a tu piszecie o tatoo a ja wlasnie mam tatoo w tym miejscu-co prawda nie jest wypelniony,ale sklada sie z wielu kresek i kreseczek.A propo tych moich skurczy to dzis naliczylam ich do teraz 10. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 18:33 jezzmam Tak jak pisałm co do zo zadecyduje anestezjolog. Napisz prosze czy to bolesne skurcze czy tylko napinanie i czy bierzesz nospe? Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 18:53 Bolesne sa niektore z tych skurczy,a nospe biore,ale nie pomaga.Dzwonilam do mojego nowego gina i jutro mam sie u niego w klinice zjawic. Odpowiedz Link Zgłoś
variacja DO PŁOŻNEJ!! 12.04.05, 19:04 Witaj, Jestem w 5-6 tyg. ciąży, 1) czy rzeczywiście wszystkie ciąże przed zakończeniem 1 trymestru uważa się za zagrożone? 2)Co robić, aby uniknąć poronienia? 3)Kiedy pierwszy raz do lekarza na założenie książeczki ciąży?? Kontaktowałam się z moją gin. telefonicznie. Zrobiłam za jej wskazówkami usg (bolał mnie brzuch) i okazało się, że pęcherzyk w macicy ma 4,4 mm (3 tydz.). Progesteron w 3 tyg. miałam 31. 4) Poradż mi prosze też co do mdłości: własnie się zaczęły (delikatne) mam nadzieje, że większe już nie będą... Czy mogą się jeszcze nasilać? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: DO PŁOŻNEJ!! 13.04.05, 14:07 1)nie wszystkie ciąże, jak wszystko jest oki 2) dbac o siebie, nie przemęczac się. Poronienie moze wyst nawet jek matka bardzo dba o siebie. W wiekszosci przypadkow poronienie nie jest spowodowane zaniedbaniami matki 3)powinno zglaszac sie na ok 9, po dacie 2giej miesiaczki(jesli nic sie nie dzieje niepokojacego wczesniej) 4)mdlosci moga, lecz nie musza sie nasilac. Jedz lekkostrawne posilki, w malych ilosciach ale czesciej. Przed wstaniem z lozka napij sie cieplej herbatki lub zjedz np.krakersa itp Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 21:35 jak nie jest wypełniony to moze byc o.k. U nas anestezjolodzy manipulują miedzy kreseczkami chodzo o to aby nie wkłówac sie przez barwnik. Odpowiedz Link Zgłoś
tymusiamama Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 19:02 jestem w 33 tygodniu, lekarz powiedzial mi, ze mam miekka szyjke macicy, choc dluga. Co to oznacza? czy jest jakies niebezpieczenstwo wczesniejszego porodu? bede wdzieczna za odpowiedz. kaska Odpowiedz Link Zgłoś
tymusiamama Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 19:28 mam jeszcze jedno pytanie. Mieszkam w Krakowie, ale chcialabym rodzic w warszawie, bo tam jezdze do lekarza- w ile dni po porodzie, jesli wszytsko bedzie dobrze, bede mogla jechac z dzieckiem samochodem do krakowa ( termin porodu- poczatek czerwca) i jeszcze jedno: czy wywolywanie porodu w 38 tygodniu nie ejst w zaden sposob dla zdiecka niebezpieczne albo niekorzystne? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 14:22 tymusiamama Podczas kolejnych badan lekarz bedzie ocenial czy szyjka nie skraca sie i czy nie rozwiera sie. Na dzien dzisiejszy tego nie zauwazyl wiec jest dobrze. Jesli chodzi o wywolywanie porodu, to kazde takie dzialanie wiaze sie z pewnym ryzykiem. Nianowicie, termin porodu jest tylko terminem przypuszczalnym, nie mozemy wykluczyc pewnych pomylek w obliczeniach. Najlepiej jak porod rozpocznie sie sam. Po porodzie do domu mysle ze mozesz wracac z maluchem odrazu, w czerwcu powinno byc juz cieplo, a podroz samochodem nie powinna negatywnie wplynac na dziecko. I tak bedzie sobie spalo w jakims nosidelku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
daniaa Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 19:45 Jestem w 40tyg. ciąży i już 20 dzień biorę antybiotyk Duomox (2x1g doustnie) + zmienne leczenie antybiotykami miejscowymi. Mam bolesne zapalenie kanału słuchowego. Już zwątpiłam, że zdołam to wyleczyć do porodu. I bardzo boję się czy: 1. tak długie leczenie antybiotykami, 2. tak długo trwająca infekcja nie zaszkodzą dziecku. Boję się też porodu z bolącym uchem ( co parę dni ból się odnawia - b. silny - i wtedy jest zmiana tego miejscowego leczenia). Lekarz stwierdził tylko, że najlepiej byłoby gdybym jak najszybciej urodziła Ale jak to zrobić Czy taka przewlekła infekcja może być wskazaniem do wcześniejszego wywołania porodu? Naprawdę nie wiem co robić... Pozdrawiam daniaa Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 20:05 Witaj,mam pytanie odnośnie usg-dlaczego nie można robić go zbyt często?przecież niektóre kobiety mają zagrożoną ciążę i robią usg nawet podczas każdej wizyty,a mi lek powiedział,że dzidzia nie lubi usg.Czy to prawda?Jestem w 18tc i miałam 2 usg-w 13 i 16tc.Należały raczej do "ogólnie sprawdzających"stan dziecka a teraz wybieram się na "połówkowe"za ok 2tyg.Obecnie jestem w Polsce,ale mieszkam w Londynie.Czy jeśli wrócę do domu i tam pójdę do swojej położnej to kolejne usg w krótkim odstępie czasu może coś zaszkodzić?Będę wdzięczna za osdpowiedź.Aha-jeśli uznasz,że to 4te usg jest niepotrzebne to wiedz,że zależy mi na nim bo tatuś jeszcze nie widział swojego dzieciątka Dzięki,Malina Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 14:45 malina.majka Badanie USG jest wciąż nowym badaniem. Nie sprawdzono do konca jego wplywu na rozwoj czlowieka, gdyz pierwsze aparaty USG byly uzywane u maluchow ktore w obecnym czasie sa nastolatkami, a to dla medycyny zbyt krotki okres na dokladne badania. W czasie prawidlowej ciązy badanie USG powinno sie wykonywc ok.3-4 razy. W momencie gdy ciaza jest zagrozona wyniki badania USG moga bardzo pomoc wiec wykonuje sie je czesciej, gdyz jest taka potrzeba (ryzyko powiklan po badaniu jest mniejsze niz zaniedbanie wykrytych nieprawidlowosci). Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 14:26 daniaa Decyzje o wywolaniu porodu moze podjac tylko lekarz. Mysle, ze dla dziecka nie byloby to grozne gdyz jest to juz 40 tydz. wiec czas najwyzszy. Popytaj lekarzy i mysle,ze sami tak zdecydują. Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 do Magdy - mala macica! 12.04.05, 20:05 Czesc Magdo! Byłam u lekarza na kontroli USG. Tydz.13 maluch ma 7,5 cm jest dobrze rozwiniety, ruchliwy i sliczny jedyny moj problem to mala macica jak powiedziala Pani doktor. maluszek nie ma po prostu miejsca na fikanie koziolkow, przyjecie pozycji embrionalnej, czy swobodne poruszanie sie (np. zamian miejscem nog z glowa) obraca się jakby wokół wlasnej osi tylko - ciasno mu! Lekarz zapisala mi zastrzyki domiesniowo 2 razy KAPROGEST, poza tym przez piec kolejnych dni relanium 5 mg przed snem (rozkurczowe), rano lykam jedna tabletke Turinalu, standardowo witaminy. Za 20 dni mam sie zgosic do kolejnej kontroli. Ale za kolejne 20 dni malenstwo urosnie przeciez o kolejne kilka centymetrow co jeśli moja macica się nie ruszy – na co musze zrowcic uwage? Jak to jest z ta mala macica ? Rosciagnie się ? ps. postanowila skonsultowac sie z innym lekarzem ale co Ty sadzisz o tej malej macicy? Dodam ze wczesniej nie bedac jeszcze w ciazy lekarz powiedzial mi ze mam mala macice tak z natury po prostu ! Pozdrawiam Patrycja i malenstwo Ps. Magdo w imieniu wszystkich zatroskanych mam dziekuje Ci za Twój glos na tym forum ! Jestes wielka ! Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: do Magdy - mala macica! 13.04.05, 14:31 pati775 Z malymi macicami jest tak, ze nigdy nie wiadomo jak sie zachowaja. Czasami w penym momencie poprostu zaczynaja nadazac z rozwojem dziecka. Nie wiem jak bedzie w twoim przypadku. Dobrze zrobilas chcac skonsultowac sie z innym lekarzem, zdanie kazdego sie liczy. ps. dziekuje za mile slowa i zycze powodzenia Wam wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: do Magdy - mala macica! 14.04.05, 16:21 nie martw sie na zapas dziecko uklada sie glowka do dolu dopiero w 7 miesiacu ciazy wiec ma troche czasu a macia rosnac powinna u mnie jeden lekarz stwierdzil niedorozwuj macicy co mialoby wskazywac na to ze jesli zajde w ciaze to bedzie duzy problem(to byl ordynator gin.)a teraz jestem w 9tyg ciazy i macica sie powieksza.Moze skonsultujesz to z innym ginekologiem? Odpowiedz Link Zgłoś
myszunia1982 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 21:29 w pierwszej ciaży zrobiły mi się rozstępy jeden z nich przechodził przez pępek lekarze bali sie że peknie mi cos więcej czy w drugiej ciaży nie jest to niebezpieczne czy nie bedzie trzeba zakładac pasa żadnego żeby nie poszło dalej dodam ze narazie staramy się o drugiego maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 14:49 myszunia1982 Napewno trzeba bedzie zwrocic szczegolna uwage. Postaraj sie od poczaku ciazy smarowac brzuszek zwykla oliwka do ciala. Jesli to nie pomoze to trzeba bedzie szukac rozwiazania w danej sytuacji gdy cos niepokojącego zauwazysz. Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: test obciążenia glukoza - czy zawsze?? 16.04.05, 14:23 jestem w 30 tc, dotychczas lekarz nie wspomnial o zrobieniu tego testu a z wypowiedzi na forum wynika ze to standard; czy test jest zalecany w kazdym przypadku?? dodam ze zwykle badanie poziomy cukru wykazalo cukier w dolnej granicy normy, moze wiec nie ma koniecznosci?? Odpowiedz Link Zgłoś
sabcia7 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 16.04.05, 22:51 a ja jednak twierdze ze to nie kolka. wiem jak ona wyglada a moje dziecko nie wykazuje jej objawow. nie prezy sie i nie zwija z bolu. po prostu slychac jak mu jezdzi w brzuszku a potem odchodzą mu gazy.czasem placze ale to chyba tylko dlatego ze zaczyna go to juz denerwowac. a co do mleka to gdybym mogla karmic piersią to napewno nie przeszlabym na butelke. mleczko mojemu dziecku zmienialam 3 razy 1 raz dalam mu BEBIKO 1 i po nim mial wlasnie kolke od razu zmienilam na HUMANA 1 i tolerowal ją dobrze za jednym wyjątkiem: robil kupke twarda jak plastelina(i tez musialam mu pomagac) dlatego pediatra polecila mi BEBIKO OMNEO 1 i to jest najtrafniejszy wybor. stolec luzniutki,kolek nie ma. ja nie twierdze ze moj synek wogole nie moze sam sie wyproznic,czasem uda mu sie to samemu ale najczesciej trzeba mu w tym pomoc.moze to i moja wina ale jak dziecko nie moze sobie samo poradzic przez caly dzien,wysila i denerwuje ze nic nie "wychodzi" to musze mu pomoc bo az serce mi sie kraja. bardzo prosze o wypowiedzenie sie PANI POLOZNEJ na moj wczesniejszy post. z gory bardzo dziekuje i czekam na odpowiedz pozdrawiam sabcia7 Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 pękniecia kości ogonowej. 12.04.05, 21:40 Prosze mi napisac jakie są przyczyny pęknięć kosci ogonowej podczas porodu. Na moje oko jest to spowodowane przyciskaniem kosci ogonowej do twardego podłoza podczas parcia. Nie ma ona wtedy mozliwosci swobodnego odgięcia sie i przepuszczenia głowki dziecka (tak jest np w pozycji półleżącej i siedzącej) i stąd urazy. Ale moze są jeszcze inne powody? Jesli nie to chyba warto walczyc o dobrą pozycje do parcia. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: pękniecia kości ogonowej. 13.04.05, 14:54 agawa5 100% racji to wlasnie o to chodzi.(wykluczając oczywiście wszelkiego rodzaju upadki i stłuczenia powodujace pekniecie kosci). Trzeba, jak napisalas, walczyc o odpowiednie pozycje podczas calego porodu nie tylko momentu parcia. Proponuje poszperac troszke w poszukiwaniu zalet pozycji wertykalnych oraz ich rodzajów, proponuje szukac m.in. na stronie www.rodzicpoludzku.pl ps.pamietacje pozycje wertykale wasz przyjaciel (hihihi ) Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: pękniecia kości ogonowej. 14.04.05, 13:54 dzieki Ci zalety pozycji wertykalnych mam w małym paluszku, ale wolałam spytac o te pęknięcia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wronisia Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 21:50 Proszę o odpowiedź dotyczacą stosowania róznych kosmetyków w ciaży. Obecnie mam w gabinecie kosmetycznym robioną serię zabiegów na twarz z kwasami. staram sie również o dziecko ale z marnym jak dotąd skutkiem. Być moze teraz sie uda . Czy jeszcze nie wiedząc, ze jestem w ciaży, mogę dziecku zrobić krzywdę takimi kosmetykami (chodzi mi o przedostanie sie tych kwasów do krwi itd.)Kiedy płód łączy sie z matką? Kiedy zaczyna od niej pobierać pokarm? Dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
izutek Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 22:15 stralismy sie i dzidziusia 6m-cy. udalo sie, ale niestety okazalao sie prawdopodobnie ciaza biochemiczna - mialam mikroporonienie (jak to nzazwal moj lekarz) w 6tc. mozemy se starac od razu, ale martwi mnie jedna rzecz - mam dwurozna macice... nie wiem jak duza jest wada, ale bylam juz na ok 12 usg (mialam monitorowane cykle - wszystko jest super pod tym wzgledem - hormony tez) i tylko raz jedna pani doktor miala podejrzenia, ze mam macice dwurozna, a pozniej jeszcze jeden lekarz mi o tym powiedzial. W sumie usg robilo mi 5 roznych specjalistow (tak akurat byla mozliwosc u mowienia sie na to usg monitoringowe, ale moze to i dobrze - bo bylo szersze spojrzenie...) i tylko 2 z nich zauwazyla.. w takim razie moze ta wada nie jest u mnie taka duza... jak Pani mysli?? martwie sie, bo slyszalam i czytalam, ze mga byc z tym problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
arusak Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 12.04.05, 22:20 Mam pytanie, jestem w 15-tym tygodniu ciąży i muszę kontrolować ciśnienie ale mój lekarz raz każe mi brać proszki a raz nie i już sama nie wiem przy jakim ciśnieniu powinna wziąść proszek. Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 15:26 arusak Nie chcialabym wchodzic w kompetencje lekarza. Musisz zdac sie na jego zdanie i brac leki tak jak on zaleci. Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 08:48 bardzo bym prosil o pomoc moja żona jest w 18 tygodniu do tej pory wszystko bylow w porzadku teraz ma troche podwyższone cisnienie nawet 160 na 100 i czeste bole glowy czy to cos powaznego z kim sie skontaktowac oprocz ginekologa oczywiscie ktory zalecil mierzenie cisnienia co dziennie i wizyte u neurologa... powiedzial ze dopuszczalne cisnienie w ciazy to 140 na 90.... co Pani o tym mysli??? prosze o odpowiedz. m3mphis@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tysia17 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 22:36 czego nie powiino sie jeśc w czasie ciazy 2 do kiedy mozna ie kochac z partnerem Odpowiedz Link Zgłoś
adi771 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 10:03 Witam, Jestem w 36 tygodniu ciązy od wczoraj mam skurcze w pachwinach, zastanawiam sie czy to normalne? jest to moja druga ciąza w pierwszej nie miałam takich skurzczy. Mam jeszcze jedno pytanie: mam cukrzycę cieżarnych proszę powiedz mi jak w moim przypadku będzie wyglądał poród i czy grozi coś mojej dzidzi. dziękuje i pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 15:31 adi771 Zwykle podczas obecnosci cukrzycy z ciążą płód jest na tyle duzy, ze lekarze decyduja o cieciu, w momencie gdy cukrzyca jest wyrównana porod odbywa sie naturalnie i nie niesie ze soba wiekszego ryzyka niz w zdrowej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
agusdtm Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 11:36 Mam pytanie o kwas foliowy. Byłam już na wizycie u gina dał mi skierowanie na wszystkie badania które trzeba wykonać na początku ciąży ale nie powiedział nic o braniu kwasu foliowego. Czy ja mogę go zacząć brać przed badaniami czy po badaniach a może jeszcze inaczej może poczekać aż gin mi powie żebym zczęła brać???? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 15:33 agusdtm Kwas foliowy w dawce 0,4 mg nalezy brac po jednej tabletce nawet jeszcze przed ciążą. Na niego nie potrzebna jest recepta wiec szoruj szybciutko i sobie kup i polknij tabletke jeszcze dzis. Branie kwasu foliowego nie wplywa na wyniki badan ktore bedziesz robila. Odpowiedz Link Zgłoś
agusdtm Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 15:37 Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna32 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 12:03 Witam, mam pytanie. Jestem w 13 tc. Dzisiaj w nocy obudził mnie bardzo silny ból promieniujący z prawej pachy do pośladka i nisko do prawej strony podbrzusza. Po zażyciu nospy po 15 min ból przeszedł. Ale był on tak silny podobny do bólu przy skurczu łydek)że nie mogłam zmienić pozycji ani wstać. Teraz nie odczuwam żadnych dolegliwości. Jak Pani myśli czy powinnam zgłosić się jeszcze dzisiaj do lekarza? To moja pierwsza, długo oczekiwana ciąża i bardzo się o nią boję. Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nana1000 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 12:47 Magdziu! Jestem w 15 tyg ciąży. Jest to pierwsza dzidzia. Mam pytanko co do przyszłego porodu: Czy bardzo bolesne miesiączki mają wpływ na przyszły poród? Czy będzie bardzo bolesny? Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 15:41 nana1000 Nie jest powiedziane , ze kobieta ktora bolesnie miesiaczkuje bedzie miala bardzo bolesny porod. To wlasnie te kobiety sa oswojone z tego typu bolem lepiej go znasza bo jest dla nich juz znany. Nie ma tego typu zaleznosci ktora sprawdza sie w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 To ja jeszcze o tych miesiączkach...... 14.04.05, 14:02 polozna.a napisała: > nana1000 > Nie jest powiedziane , ze kobieta ktora bolesnie miesiaczkuje bedzie miala > bardzo bolesny porod. To wlasnie te kobiety sa oswojone z tego typu bolem > lepiej go znasza bo jest dla nich juz znany. > Nie ma tego typu zaleznosci ktora sprawdza sie w 100%. > Ja miałam zawsze masakryczne miesiączki, bardzo silne skurcze macicy do tego biegunka, wymioty, omdlenia, bóle krzyżowe promieniujące od żeber do kolan. Nie mogłam sie przez to ruszac. Raz mi sie przytrafil paraliż z bólu: mialam skurcz miesni całego ciała. Nie mogłam mówic, przyjąc nawet tabletki przeciwbólowej. Jak tak bedzie wygladał ból porodowy to jestem pewna ze padnę po godzinie i martwie sie ze nie bede w stanie wypchnąc bobasa na świat. Jak duze jest prawdopodobienstwo ze mój organizm własnie tak zareaguje na skurcze macicy podczas porodu?? Odpowiedz Link Zgłoś
myszunia1982 Re: To ja jeszcze o tych miesiączkach...... 14.04.05, 19:03 kochana ja mialam bardzo bolesne misiaczki nie kiedy musialam sie ratowac silnymi lekami ale co do porodu to mial mniejszy ból niz miesiączka i cały czas czekałam na silniejszy. pamietaj rodzenie dzieci należy do nas cieszmy sie tym bo jestesmy wyjatkowymi ludzmi tylko my cierpimy zeby wydac na swiat dziecie Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: To ja jeszcze o tych miesiączkach...... 15.04.05, 08:08 No to mnie Myszunia pocieszyłaś. Dzieki Ci )) Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 15:36 zuzanna32 Myślę, ze to nic groźnego ale dla pewnosci skonsultuj sie z lekarzem. Poprostu zadzwon zapytaj a jak bedzie kazal przyjsc to umow sie na wizyte, w szczegolnosci gdy cos takiego sie jeszcze powtorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kate235 Bardzo proszę o odpowiedź 13.04.05, 12:50 Mam takie małe pytanka, po ostatniej wizycie u lekarza dowiedziałam się, że nie mam już całkiem szyjki-jest zgładzona i rozwarcie na 1,5 palca. i pytanie: czy może to oznaczać że poród może się rozpopcząć w każdej chwili, dodam, że dzidzia jest bardzo nisko, tętno ma dobre, łożysko II stopień bez zwapnień. Ja już nie mam siły i może coś przyspieszyć? Sama nie wiem.A jeśli przyspieszyć to co nie jest szkodliwe dla dzidzi? I jeszcze jedno pytanie czy rozwarcie na palec oznacza rozwarcie na 1 cm? Z góry dziękuję Kate (39 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
izulka11 Re: Bardzo proszę o odpowiedź 13.04.05, 12:59 Ja mam podobną sytuacje.Także mam roazwarcie na palec i bardzo nieregularne skurcze. Jestem w 36 tyg i dostałam wczoraj fenoterol i isoptin. Troche się boje to brać bo słyszałam że leki te trzeba skończyć brać do 37 tyg. Prosze napiszcie mi co robić. To moje drugie dziecko ale pierwsze przyszło na świat bez takich komplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Bardzo proszę o odpowiedź 13.04.05, 15:55 kate235 W 39 tyg porod moze rozpoczac sie w kazdej chwili .Sama go specjalnie nie przyspieszaj. 1 palec rozwarcia to 2 cm Odpowiedz Link Zgłoś
emma_euro_emma Łożysko 13.04.05, 14:21 Na wynikach ostatniego USG (30 tc) jest napisane: "Łożysko na ścianie przedniej II st. dojrz." - czy to przypadkiem nie jest przodujące? Czym w ogóle jest łożysko przodujące i jakie to ma konsekwencje? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Łożysko 13.04.05, 16:32 emma_euro_emama Łożysko na ścianie przedniej nie jest łożyskiem przodującym. Przodujące jest gdy leży w okolicach ujsci szyjki macicy i poprzedza dziecko w swoim ułożeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 14:39 dosc wysokie cisnienie 160/100 rano i okolo 140/90 w ciagu dnia poza tym bole glowy, 18tc, do tej pory wszystko bylo ok. dzis ide do szpitala, jakie czeka mnie leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 14:41 wysokie cisnienie 160/100 rano a w ciagu dnia 140/90... do tego bole glowy nie zdazalo sie to wczesniej , 18tc, dzis ide do szpitala, gino mnie skierowal, jakie leczenie mnie czeka, boje sie... Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis proszę o pomoc wsprawie poprzedniego postu.pliz... 13.04.05, 14:49 > wysokie cisnienie 160/100 rano a w ciagu dnia 140/90... do tego bole glowy nie > zdazalo sie to wczesniej , 18tc, dzis ide do szpitala, gino mnie skierowal, > jakie leczenie mnie czeka, boje sie... Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: proszę o pomoc wsprawie poprzedniego postu.pl 13.04.05, 16:35 m3mphis Przepraszam, ze tak pozno odp. pewnie juz nie przeczytasz bo bedziesz w szpitalu. Nadcisnienie leczy sie farmakologicznie wg.uznania lekarza. Codziennie bedziesz miala rowniez kilkakrotnie wykonywane pomiary cisnienia. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 16:09 Witaj,dzięki za ostatnią odp.dot usg.Dziś mam inne pytanie bo byłam u ginekologa (po raz pierwszy w tej ciąży bo jestem akurat w Polsce a w Londynie ciężarną opiekuje się tylko położna).Dziś dowiedziałam się,że mam tylko 1cm szyjki macicy!!!Jestem przerażona choć lek. powiedział,że mam się nie martwić tylko muszę się oszczędzać i ewentualnie,gdyby zaczęło się coś dziać trzeba do 30 tc założyć szew.Proszę Cię,napisz mi co dokładnie oznacza ta krótka szyjka i co z tym szwem bo już na samą myśl mam ciarki.I czy mogę pracować(do maja mam zwolnienie od innego lek z Londynu,z powodu ciągłych wymiotów i utraty wagi).Dziękuje i pozdrawiam,Malina Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 16:42 malina.majka Co do pracy to obawiam sie, ze bedziez miala przedluzone zwolnienie. Skracająca sie szyjka jest oznakiem jej slabości. w takim wypadki zaklada sie tzw. szew aby ją umocnic i zapobiec dalszemu skracaniu i rozwieraniu. Do tego czasu oszczedzaj sie, nie dźwigaj i czesto odpoczywaj leząc sobie. Skracanie moze sie zatrzymac i nie edzie potrzebny szew, jednak gdy zacznie sie cokolwiek dziac to mysle, że nie powinas sie zastanawiac i jak najszybciej poddac sie zabiegowi. Jest on wykonywany w znieczueniu także nie jest bolesny. Na dziń dzisiejszy wypoczynek, wypoczynek i byc dobrej mysli Odpowiedz Link Zgłoś
malina.majka Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 17:06 Dziękuję bardzo,strasznie się boję bo czytałam stare posty i tam dziewczyny pisały,że miały zakładany szew już przy 2,5 cm szyjce! I że czasami musiały leżeć w szpitalu pod kroplówką.Nie wiem,co robić.Musze wracać do Londynu-czy samolot jest niebezpieczny w 20tc przy krótkiej szyjce? Czy mogę wykonywać ćwiczenia usprawniające do porodu, czy też muszę leżeć plackiem i nawet nie jeździć autem? Tak sie boję,prosze odpisz,z góry dziękuję!Malina Odpowiedz Link Zgłoś
zabiska Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 17:18 Czesc. Mam pytanko odnosnie klucia w boku. Cos mnie boli albo kluje w lewym boku, jakby jajnik albo pecherz. Nie zuje tego caly czas tylko niekiedy i to przy chodzeniu. Czesto oddaje mocz (ale juz od poczatku ciazy), ale przy oddawaniu nic nie szczypie. Przed ciaza mialam czesto zapalenia jajnika. A moze to macica sie rozciaga, tylko czemu ciagle z jednej strony. Mam to juz od kilku dni. Biore nospe i klade sie wtedy - pomaga. Tylko, ze do jutra mam zwolnienie lekarskie i potem chcialabym juz wrocic do pracy, a nie wiem czy moge. Napisz mi co to moze byc. Moze byc zapalenie pecherza bez tego pieczenia? Z gory dziekuje. Acha, jestem w 21 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 22:28 zabiska Jesli do jutra masz zwolnienie to proponuje jednak odwiedzic lekarza i jesli stwierdzi, ze bedzie to potrzebne to Ci je przeciągnie. Jesli polegiwanie pomaga takim dolegliwosciom to tym bardziej nie powinnas sie przemęczac w pracy. Zapalenie jajnika lub pecherza wykluczy lekarz podczas badania lu na podst wynikow z labolat. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9966 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 17:12 czy owulacja ma jakies objawy?np. ból piersi i podbrzusza? Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 22:31 kasia9966 Niektóre kobiety podczas owulacji czują delikatne kłucie z jednej strony dolem brzucha. Przed owul. wzrasta temp. ciala (mierzona codzienie w pochwie lub odbycie)oraz pojawia sie śluz płodny(o konsystencji kurzego białka, przejrzysty i rozciągliwy). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia5 Re: Położna. Jakieś pytania? Chętnie odpowiem:) 13.04.05, 18:08 Mam pytanie w 2 sprawach: 1) Przeciwciała na różyczkę ( mój wynik to IgG 400 UL/ml , IgM minus) 2) Leu - chyba leukocyty w moczu 25ul Co to znaczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Male pytanko? 13.04.05, 18:27 Mam pytanie dotyczace zatrucia ciazowego a mianowiecie. W ciagu 1 misiaca przytylam 4kg i lekarz stwierdzil ze to nadmiar napojow ktore pije to spowodowal(kolo 3 litrow wypijalam),kazal mi ograniczyc picie do 1l 1,5l na dzien, czy rzeczywiscie to cos ma do tego ze tak przytylam i ze nogi mi puchna? Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Male pytanko? 13.04.05, 22:37 gumecka Podczas gdy u kobiety pojawiają sie obrzęki zaleca się jej ograniczenie przyjmowanie wody, pij tylko wtedy gdy masz na to ochotę( gdy chce Ci sie pić). 3 litry picia to naprawde sporo, a teraz jeszcze nie jest tak gorącoaby organizm potrzebował aż tyle płynów (pamiętaj, ze do płynów przyjmowanych dziennie zaliczamy również zupę, soczyste owoce itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
pipsztok PILNE- cuchnace odchody pologowe! 13.04.05, 20:53 Witam! Bardzo prosze o pomoc . Zauwazylam dzisiaj, ze z pochwy wydostaje mi sie cuchnaca wydzielina, ktora wyglada i smierdzi jak ropa (przepraszam, ze tak obrazowo, ale inaczej sie nie da).Jestem juz prawie miesiac po porodzie (17.03) i od okolo 2,5 tyg. nie mam juz odchodow pologowych. 2 tyg temu chorowalam na zapalenie piersi, bralam antybiotyki i wtedy tez bylam badana ginekologicznie i wszystko bylo o.k. Dziwilo ,mnie tylko to, ze te odchody szybko sie skonczyly, ale lekarz nie byl tym zdziwiony. Zaplanowalam kontrole na piatek, ale po tym co zauwazylam dzisiaj na bieliznie chyba jeszcze dzisiaj zglosze sie dyzur ginekologiczny. Takie objawy chyba nie sa norma. Bardzo prosze o odpowiedz i pomoc Dziekuje- Asia Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: PILNE- cuchnace odchody pologowe! 13.04.05, 22:41 pipsztok z twojego opisu faktycznie nie wygląda to ciekawie. Idz to skontrolować, im wczesniej tym lepiej. (pewnie i tak poszłas zanim odpisalam, ale daj znac co sie okazało) Odpowiedz Link Zgłoś
pipsztok Re: PILNE- cuchnace odchody pologowe! 14.04.05, 09:45 Dzieki za odpowiedz, jednak bede mogla isc do lekarza dopiero po poludniu. pozdrawiam- asia Odpowiedz Link Zgłoś
adka3 Mięśniaki w ciąży 13.04.05, 22:05 Mam pytanie, na pewno ma Pani duże doświadczenie i może podac kilkadziesiąt przykładów ciąży z mięśniakami. Ja będąc u lekarza 4tc dowiedziałam się, że mam mięśniaka 15 mm średnicy, poinformowano mnie, że to ciąża zagrozona, że są małe szanse na jej donoszenie, będę leżeć przez cały okres trwania ciązy. Proszę mi powiedzieć czy rzeczywiście tak przebiega taka ciąża? Dodam, że inny lekarz powiedział, że należy się tylko trochę bardziej oszczędzać. To moja druga ciąża i w poprzedniej nie miałam zadnych kłopotów. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
polozna.a Re: Mięśniaki w ciąży 13.04.05, 23:00 adka3 Nie potrafie przewidzieć przebiegu ciąży. Mięśniak to napewno pewna przeszkoda, ale jeśli doszlo do implantacji zarodka (a w tym tez jest trudność przy mięśniaku) to i dalsza część ciąży może być pomyślna. Pamiętaj jednak,że jest to ciąża obciążona pewnym ryzykiem więc oszczędzaj się! Odpowiedz Link Zgłoś