czarna0190 Pierwsze ruchy 15.05.09, 12:36 Jestem w 17 tygodniu ciąży i niedawno poczułam pierwsze ruchy mojego dziecka Oczywiście ruchy są bardzo rzadkie ale kiedy się położę idzie wyczuć malucha Pozdrawiam wszystkie mamuśki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatanb Pierwsze ruchy 28.05.09, 23:06 Jestem w drugiej ciąży i pierwsze ruchu poczułam w 15 tyg. ciąży, lekarz stwierdził że to za wczesnie ale dokładnie wiem że to były ruchy w 16 tyg. były juz bardziej silne. wiem co to ruchy dziecka (druga ciąża) i lekarze moga sobie mówic że to "za wczesnie" ale my tam swoje wiemy! Odpowiedz Link Zgłoś
apetita29 Re: Pierwsze ruchy 29.05.09, 08:52 Wiecie, wiecie-tyle ile zjecie. Jestem w pierwszej ciązy i od 19- tego tygodnia panikuję, bo żadnych ruchów nie czuję. Owszem bulgotanie, czasem uciśnięcie, ale ruchów NIE.Teraz jestem w 21tyg. i sytuacja nie zmieniła się-nadal nie wiem czy to jelita, czy Maleństwo. Gdyby nie to, że 2 dni temu byłam u lekarza i wszystko jest ok. chyba szału bym dostała.Bardzo sie uspokoiłam, uspokoił mnie też post jednej z dziewczyn przytaczającej fragment ksiązki o tym, że ruchy zaczynają być wyczuwalne w 21-24tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
noin20 Re: Pierwsze ruchy 02.11.09, 13:01 Właśnie coś tam w brzuchu poczułam. Takie miarowe stukanie - jakby mi ktoś palcami stukał od środka. Byłam na USG w 13 tygodniu i widziałam jak didzi się nogami odpycha od śćianki właśnie tak miarowo jak o stukanie. Stuk, stuk, stuk. Teraz zaczynam 15 tydzień. Jak leżę na brzuchu i zegnę się w przód siedząc to własnie to czuję. Tylko czy to możliwe, jestem bardziej zaokrąglona niż chuda.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
habibi83 Re: Pierwsze ruchy 04.11.09, 13:58 Myślę, że to możliwe. Ja dziś skończyłam 12 tydzień ciąży i przez pół godziny leżąc na boku czułam regularne miarowe stukanie. Tajk jakbym miała w brzuchu naturalnej wielkości serce. Po przyłożeniu dłoni też to czułam. I to na pewno nie jelita, bo po pierwsze nie miało co w nich bulgotać a po drugie znam swoje ciało i potrafię odróżnić kiedy mi bulgocze w jelitach Najpierw stwierdziłam, że mi się wydaje bo to przecież dopiero 12/13tc, ale to trwało tak długo i było tak charakterystyczne, że wcale nie wydaje mi się to takie głupie. No i te uderzenia nie są jakoś szczególnie przyjemne Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczkaaga Re: Pierwsze ruchy 06.11.09, 11:45 to miarowe stukanie to tętnica brzuszna ;p jak każda tętnica, pulsuje zgodnie z rytmem pracy serca. U szczupłych ludzi, gdy ilość podskórnej tkanki tłuszczowej jest niewielka, tętnienie aorty może być wyczuwalne. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi83 Re: Pierwsze ruchy 06.11.09, 14:19 Na wczorajszym usg lekarz pozbawił mnie złudzeń. Na pewno nie były to ruchy, najprawdopodbniej skurcze. Tym bardziej, że jeśli widzę na USG jak się dziecko rusza, a nie czuję, to jasne jest, że to było coś innego. Pozostaje czekać cierpliwie Odpowiedz Link Zgłoś
aknad25 Re: Pierwsze ruchy 27.09.10, 19:50 Ja jestem w 15 tygodniu, również czekam z niecierpliwością!! Odpowiedz Link Zgłoś
cear_de_dannan Pierwsze ruchy 27.12.10, 21:14 W 15 tygodniu ciąży upadłam podczas wchodzenia po schodach. Bardzo się wystraszyła i od razu poszłam do ginekologa. Niedługo po upadku poczułam łaskotanie wewnątrz brzuszka. Zbystrzałam. Obawiałam się o dzidziusia. Za chwilę poczułam to łaskotanie po raz drugi. Chwilkę później łaskotanie się powtórzyło. Sądzę, że mój upadek mógł spowodować jakieś silne ruchy dzidziusia, które odczułam. Powiedziałam o tym lekarzowi, lecz ten zdziwił się, lecz nic nie powiedział. Teraz czekam na kolejne oznaki aktywności mojego maleństwa. Mam nadzieję, że tym razem w nieco milszych okolicznościach Odpowiedz Link Zgłoś
kapyl Re: Pierwsze ruchy 28.12.10, 10:33 Jestem w drugiej ciąży i na 100% mogę powiedzieć, że ruchy czuję od 20tc. Wcześniej - może to było to a może nie. Łożysko na przedniej ścianie macicy bardzo skutecznie wytłumia wszystkie ruchy.I nie ma co panikować, że jeszcze nie czuć, a wszystkie inne czują. Każda ciąża jest inna. Odpowiedz Link Zgłoś
ania0309 Re: Pierwsze ruchy 28.12.10, 10:38 ja też jeszcze nie czuję żadnych ruchów dzidziusia,muśnieć nic ,ale tłumaczę sobie to tym że mam dużą nadwagę i łożysko na ścianie przedniej. Odpowiedz Link Zgłoś
palka.pralka Re: Pierwsze ruchy 28.12.10, 14:19 Pierwsza ciąża wyraźne ruchy na początku 17tyg teraz druga i ruchy od 16tyg takie łaskotania delikatne a od 17 tc to juz wyraźnie teraz mały daje dość często o sobie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: Pierwsze ruchy 28.12.10, 17:37 wydaje mi się że pierworódki troszkę się nakręcają twierdzicie że czujecie ruchy dziecka w 9, 15 tygodniu? dla mnie to nierealne bobas jest dość mały, upierałabym sie raczej, że to kiszki Wam marsza grają bez urazy jestem w drugiej ciązy 14 tydzień, waga przeciętna, żadnych ruchów nie odczuwam jedynie układ krwionośny, czy pokarmowy daje o sobie znać czasami takie ruchy z prawdziwego zdarzenia to raczej dopiero na półmetku ciąży wtedy nie będziecie miały wątpliwośći że to jest własnie to dla każdej mamy to przepiękne uczucie, po latach bardzo nostalgiczne zdrówka dla wszystkich brzuszków oby szybko dały znać kopniakami , swoim mamo, że tam na bank zamieszkał mały człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
laurine Pierwsze ruchy 18.02.11, 11:21 a ja pierwsze kopniaczki poczulam w 15 tygodniu i 3 dniach ciazy, ale od tamtej chwili (dzis 20 tc) nic, czekam i czekam i nie moge sie doczekac (-: Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: Pierwsze ruchy 18.02.11, 11:41 Bo to gazy były, a nie dziecko Bez urazy...... chodzi mi tylko o to, że gdybyś naprawdę poczuła ruchy dziecka w 15 tygodniu to potem też byś je czuła. Odpowiedz Link Zgłoś