mama_zuzi6 Re: Sudocrem a Linomag 25.04.05, 23:30 Sudocrem i linomag mają podobne działanie,chronią pupe dziecka przed pieluszkowym zapaleniem,odparzeniami.Linomag stosowałam na początku jak urodziłam Zuzie bo dostała zapalenia pupy i znakomicie się sprawdził.Polecili mi go w szpitalu.Potem przerzuciliśmy się na sudocrem i też jestem zadowolona.Smaruje nim pupe córeczki po każdym przewijaniu.Wydaje mi się że sudocrem jest bardziej wydajniejszy i ładniej pachnie niż linomag. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 08:13 odradzam LINOMAG u dzieci ze sklonnosciami do alergii - moje dziecko bardzo uczulał. Jest wiele innych kremów do pupy równie tanich np. ALANTAN (b. tani), BEPANTHEN (droższy)i wiele wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: A jeśli Linomag, to który??? 26.04.05, 09:55 Nie wiem czym sie różni w praktyce maść od kremu? Do czego używa sie maści a do czego kremu? Może to głupie, ale nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: A jeśli Linomag, to który??? 26.04.05, 10:45 Masc jest przewaznie bardziej tłusta (cięższa),krem najczesciej bardziej wodnisty (lzejszy) Odpowiedz Link Zgłoś
ellap Re: A jeśli Linomag, to który??? 27.04.05, 16:50 renia73 napisała: > Masc jest przewaznie bardziej tłusta (cięższa),krem najczesciej bardziej > wodnisty (lzejszy) To co napisała Renia to prawda oczywiscie, ale jeszcze uzupełnie. Technicznie rzecz biorąc krem to radzaj maści) Ale praktycznie kremy i maści różnia sie podłożem, konkretnie jego zdolnosciami do wiązania wody. Kremy mają właściwosci hydrofilowe, wiążą wodę w postaci emulsji, są zmywalne wodą. Na dotyk sa faktycznie bardziej lekkie, wchłaniaja sie szybko. Maści są hydrofobowe, skóra posmarowana maścia nie jest zwilżana przez wodę, maść jest trudno zmywalna czystą woda, tylko z detergentem. Skóra po posmarowaniu maścia długo pozostaje "tłusta". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga5 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 10:14 I czy te maści są niezbędne. Słyszałam wiele dobrego o oryginalnym Pantenolu (albo Penatenie...), ale czy oprócz tego potrzebne są jeszcze maści na zapalenie skóry? Czy nie lepiej je kupic jak taki problem się pojawi? Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
balbina16 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 10:35 A ja Wam polecam krem Ziłoleku pt. Aquastop. Używam go już od roku do smarowania pupy Matikowi, a zimą świetnie się sprawdzał do smarowania twarzy przed wyjściem na dwór. Naprawdę rewelacyjny polski krem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
m.bednarczyk Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 11:04 a ja polecam mąkę ziemniaczaną...nie dlatego że oszczędzam na dziecku, ale wg mnie jest rewelacyjna, naturalna itd. Mojego pierwszego synka "okaleczyłam" niechcący przez sudocrem. Przeoczyłam w fałdce skórnej troszkę tego kremu i przy następnym myciu odszedł on razem ze skórką. Na szczęście nie było tego dużo, dzidziuś nie poczuł, ale ja przestałam nim smarować pupę synkowi...mąka była bardzo dobra, nigdy nie mieliśmy kłopotów z odparzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 11:37 Przyszlym mamo polecilabym kupienie jednego kremiku np Linomag lub Alantan (sa chyba najtansze i dobre), jak sie sprawdza to bedzie mozna spokojnie stosowac, zuzywa sie tego dosc duzo wiec nie ma co szalec jezeli nie ma takiej potrzeby. My uzywalismy na samym poczatku Alantan, ale zalatwili malemu pupcie w szpitalu i potem musialam leczyc go innymi masciami (bepathen, sudokrem in). Teraz uzywam Linomag (fajny, bo delikatny i przezroczysty)na zmiane z Alantanem a jak jest jakies zaognienie to Sudokrem. Nie przepadam za ciaglym stosowaniem tego ostatniego po jest to takie geste mazidlo, poza tym gdzies czytalam ze jak nie ma potrzeby to lepiej cos lzejszego. Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 13:06 mmala6 napisała: > Przyszlym mamo polecilabym kupienie jednego kremiku np Linomag lub Alantan Jesli linomag to na pewno nie krem tylko masc! Krem zawiera kwas borowy. Polecam lekture forum eksperckiego o kosmetykach dzieciecych Np ten watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=21657307&a=21659193 Ja u starszych dzieci stosowalam od poczatku sudokrem, ktory sie nie sprawdzil. Pozniej taki lokalny, starodawny specyfik na bazie cynku i rycyny, ktory byl znacznie lepszy ale tez pojawialy sie zaczerwienienia. U mlodszej trojki juz nie stosowalam nic z wyjatkiem masci rumiankowej doraznie (np gdy dziecko obudzilo sie z kupa). I nigdy(!!) nie pojawilo sie podraznienie. Make ziemniaczana tez polecam. Jestem wiec przekonana, ze rutynowe stosowanie kremow jest zbedne o czym zreszta mowi sie coraz czesciej. I na na wielu z nich jest informacja o zastosowaniu ( leczniczo, nie zapobiegawczo) Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 23:32 Oczywiscie ze MASC) ja nawet nie wiedzialam ze sa dwa rodzaje Alantanu czy Linomagu, prosilam po prostu "dla noworodka", upsteraz sprawdzilam: Linomag-masc, Alantan tez masc.Nie wiem czemu napisalam "krem", sorry Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 12:34 Linomag stosuje się codziennie (tylko maść bo krem jest od 11 roku życia) a Sudocrem jesli pojawi sie odparzenie. Ja po Linomagu nigdy nie miałam tzn moj Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
t.omi Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 12:39 aq ja polecam krem na odparzenia dla dzieci Soraya... bardzo dobry jakościowo... nie wysusza tak mocno skóry dziecka jak Sudocrem... jest swietny..,sprawdzony juz przez wiele mam... Odpowiedz Link Zgłoś
miss_california123 Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 16:39 Ja używam Linomag i Alantan jeżeli skóra jest przesuszona, ewentualnie nic sie nie dzieje to wtedy na zmiane z oliwką. Sudocrem to tylko jak pojawia sie odparzenie, krostki itp. Podobnie jak Penaten wysusza bardzo skóre i nie powinno się go stosować zbyt długo. A jeżeli dzidziuś ma bardzo wrażliwą skórę to lepiej istotnie posypac mąką ziemniaczaną. Odpowiedz Link Zgłoś
jjulita Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 17:35 Ja kiedyś w trakcie infekcji zastosowalam sudocrem na podrażnioną skórę nosa(własną). Szczypało koszmarnie!!!!! Linomag w ogóle nie szczypał, nie czułam nic a nosek się ładnie przez nockę zagoił. Tak się przekonałam, że chyba nie będę dzidzi mordować sudocremem. Odpowiedz Link Zgłoś
sylka75 Re: Sudocrem a Linomag 28.04.05, 21:19 U mnie w szkole rodzenia polozna poleca do smarowania profilaktycznego pupy Bepanten (opakowanie rozowo - niebieskie, to wazne, bo sa inne - cale rozowe i zolte). Sudocrem zawiera podobno duzo cynku i stosuje sie go dopiero gdy przydarzy sie jakies nieszczescie typu pieluszkowe zapalenie skory. Moja przyjaciolka stosowala ten bepanten i byla bardzo zadowolona, jej synek mial zdrowa skore. Odpowiedz Link Zgłoś