Dodaj do ulubionych

Sudocrem a Linomag

25.04.05, 23:20
Co do czego?
Obserwuj wątek
    • mama_zuzi6 Re: Sudocrem a Linomag 25.04.05, 23:30
      Sudocrem i linomag mają podobne działanie,chronią pupe dziecka przed
      pieluszkowym zapaleniem,odparzeniami.Linomag stosowałam na początku jak
      urodziłam Zuzie bo dostała zapalenia pupy i znakomicie się sprawdził.Polecili
      mi go w szpitalu.Potem przerzuciliśmy się na sudocrem i też jestem
      zadowolona.Smaruje nim pupe córeczki po każdym przewijaniu.Wydaje mi się że
      sudocrem jest bardziej wydajniejszy i ładniej pachnie niż linomag.
      • renia73 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 08:13
        odradzam LINOMAG u dzieci ze sklonnosciami do alergii - moje dziecko bardzo
        uczulał. Jest wiele innych kremów do pupy równie tanich np. ALANTAN (b. tani),
        BEPANTHEN (droższy)i wiele wiele innych
        • karotka11 Re: A jeśli Linomag, to który??? 26.04.05, 09:55
          Nie wiem czym sie różni w praktyce maść od kremu? Do czego używa sie maści a do
          czego kremu? Może to głupie, ale nie wiem...
          • renia73 Re: A jeśli Linomag, to który??? 26.04.05, 10:45
            Masc jest przewaznie bardziej tłusta (cięższa),krem najczesciej bardziej
            wodnisty (lzejszy)
            • ellap Re: A jeśli Linomag, to który??? 27.04.05, 16:50
              renia73 napisała:

> Masc jest przewaznie bardziej tłusta (cięższa),krem najczesciej bardziej
              > wodnisty (lzejszy)

To co napisała Renia to prawda oczywiscie, ale jeszcze uzupełnie. Technicznie
              rzecz biorąc krem to radzaj maścismile) Ale praktycznie kremy i maści różnia sie
              podłożem, konkretnie jego zdolnosciami do wiązania wody. Kremy mają
              właściwosci hydrofilowe, wiążą wodę w postaci emulsji, są zmywalne wodą. Na
              dotyk sa faktycznie bardziej lekkie, wchłaniaja sie szybko.
              Maści są hydrofobowe, skóra posmarowana maścia nie jest zwilżana przez wodę,
              maść jest trudno zmywalna czystą woda, tylko z detergentem. Skóra po
              posmarowaniu maścia długo pozostaje "tłusta".
              Pozdrawiam
    • mamaaga5 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 10:14
      I czy te maści są niezbędne. Słyszałam wiele dobrego o oryginalnym Pantenolu
      (albo Penatenie...), ale czy oprócz tego potrzebne są jeszcze maści na zapalenie
      skóry? Czy nie lepiej je kupic jak taki problem się pojawi? Co myślicie?
      • balbina16 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 10:35
        A ja Wam polecam krem Ziłoleku pt. Aquastop. Używam go już od roku do
        smarowania pupy Matikowi, a zimą świetnie się sprawdzał do smarowania twarzy
        przed wyjściem na dwór. Naprawdę rewelacyjny polski krem.
        Pozdrawiam.
        • m.bednarczyk Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 11:04
          a ja polecam mąkę ziemniaczaną...nie dlatego że oszczędzam na dziecku, ale wg
          mnie jest rewelacyjna, naturalna itd. Mojego pierwszego synka "okaleczyłam"
          niechcący przez sudocrem. Przeoczyłam w fałdce skórnej troszkę tego kremu i przy
          następnym myciu odszedł on razem ze skórką. Na szczęście nie było tego dużo,
          dzidziuś nie poczuł, ale ja przestałam nim smarować pupę synkowi...mąka była
          bardzo dobra, nigdy nie mieliśmy kłopotów z odparzeniami.
    • mmala6 Re: Sudocrem a Linomag 26.04.05, 11:37
      Przyszlym mamo polecilabym kupienie jednego kremiku np Linomag lub Alantan (sa
      chyba najtansze i dobre), jak sie sprawdza to bedzie mozna spokojnie stosowac,
      zuzywa sie tego dosc duzo wiec nie ma co szalec jezeli nie ma takiej potrzeby.
      My uzywalismy na samym poczatku Alantan, ale zalatwili malemu pupcie w szpitalu
      i potem musialam leczyc go innymi masciami (bepathen, sudokrem in). Teraz uzywam
      Linomag (fajny, bo delikatny i przezroczystywink)na zmiane z Alantanem a jak jest
      jakies zaognienie to Sudokrem. Nie przepadam za ciaglym stosowaniem tego
      ostatniego po jest to takie geste mazidlo, poza tym gdzies czytalam ze jak nie
      ma potrzeby to lepiej cos lzejszego.
      Pozdrawiamsmile)
      • mama5plus Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 13:06
        mmala6 napisała:

> Przyszlym mamo polecilabym kupienie jednego kremiku np Linomag lub Alantan

Jesli linomag to na pewno nie krem tylko masc!
        Krem zawiera kwas borowy.
        Polecam lekture forum eksperckiego o kosmetykach dzieciecych
        Np ten watek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=21657307&a=21659193
        Ja u starszych dzieci stosowalam od poczatku sudokrem, ktory sie nie sprawdzil.
        Pozniej taki lokalny, starodawny specyfik na bazie cynku i rycyny, ktory byl
        znacznie lepszy ale tez pojawialy sie zaczerwienienia.
        U mlodszej trojki juz nie stosowalam nic z wyjatkiem masci rumiankowej
        doraznie (np gdy dziecko obudzilo sie z kupa). I nigdy(!!) nie pojawilo sie
        podraznienie. Make ziemniaczana tez polecam.
        Jestem wiec przekonana, ze rutynowe stosowanie kremow jest zbedne o czym
        zreszta mowi sie coraz czesciej. I na na wielu z nich jest informacja o
        zastosowaniu ( leczniczo, nie zapobiegawczo)
        • mmala6 Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 23:32
          Oczywiscie ze MASCsmile)
          ja nawet nie wiedzialam ze sa dwa rodzaje Alantanu czy Linomagu, prosilam po
          prostu "dla noworodka", upssmileteraz sprawdzilam: Linomag-masc, Alantan tez
          masc.Nie wiem czemu napisalam "krem", sorrysmile
    • mamasebunia Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 12:34
      Linomag stosuje się codziennie (tylko maść bo krem jest od 11 roku życia) a
      Sudocrem jesli pojawi sie odparzenie. Ja po Linomagu nigdy nie miałam tzn moj
      Sebastian smile
      • t.omi Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 12:39
        aq ja polecam krem na odparzenia dla dzieci Soraya... bardzo dobry
        jakościowo... nie wysusza tak mocno skóry dziecka jak Sudocrem... jest
        swietny..,sprawdzony juz przez wiele mam...
    • miss_california123 Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 16:39
      Ja używam Linomag i Alantan jeżeli skóra jest przesuszona, ewentualnie nic sie
      nie dzieje to wtedy na zmiane z oliwką. Sudocrem to tylko jak pojawia sie
      odparzenie, krostki itp. Podobnie jak Penaten wysusza bardzo skóre i nie
      powinno się go stosować zbyt długo. A jeżeli dzidziuś ma bardzo wrażliwą skórę
      to lepiej istotnie posypac mąką ziemniaczaną.
      • jjulita Re: Sudocrem a Linomag 27.04.05, 17:35
        Ja kiedyś w trakcie infekcji zastosowalam sudocrem na podrażnioną skórę nosa(własną). Szczypało koszmarnie!!!!! Linomag w ogóle nie szczypał, nie czułam nic a nosek się ładnie przez nockę zagoił. Tak się przekonałam, że chyba nie będę dzidzi mordować sudocremem.
    • sylka75 Re: Sudocrem a Linomag 28.04.05, 21:19
      U mnie w szkole rodzenia polozna poleca do smarowania profilaktycznego pupy
      Bepanten (opakowanie rozowo - niebieskie, to wazne, bo sa inne - cale rozowe i
      zolte). Sudocrem zawiera podobno duzo cynku i stosuje sie go dopiero gdy
      przydarzy sie jakies nieszczescie typu pieluszkowe zapalenie skory. Moja
      przyjaciolka stosowala ten bepanten i byla bardzo zadowolona, jej synek mial
      zdrowa skore.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka