gumecka 04.05.05, 11:09 Jestem w 32tc moja malenka wazy 1365g troszke malutko, moze sa jakies sposoby zeby przytyla do czasu porodu? Termin mam na 26czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 11:10 przytuje, w ostatnich tygodniach dzieci najwiecej nabieraja wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 11:17 a czy Ty jesz witaminy? Odpowiedz Link Zgłoś
kapoosta Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 11:18 Niestety nic się nie da zrobić. Ty się odżywiaj zdrowo, a on sobie będzie rósł w swoim tempie. Ja mam problem odwrotny, zachęcam moją córeczkę, żeby już nie rosła, ale też nie mam na to wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 11:47 Twoje dziecko waży dużo za mało i to jest troche niepokojące. Warto byłoby skonsultować się z lekarzem, bo moze coś można zrobić jednak w warunkach szpitalnych. W 32 tygodniu ciąży płód powinien ważyć ok. 1800 g, chyba że jesteś bardzo drobna lub zaszła pomyłka w wyliczaniu wieku ciążowego dr n. med. Maria Brzozowska - Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
ellap Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 11:50 Lub USG lub umiejętnosci lekarza były do bani. Moja córka też było dużo za mała na ostatnim USG. W 39 tygodniu ciaży ważyła ponoć góra 2700. Tydzień później urodziła sie z wagą 3700 Faktycznie kruszynka.... Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Koala... 04.05.05, 11:55 Bylam na wizycie w poniedzialek i lekarz powiedzial ze wszystko jest ok, ja nie jestem ani za wysoka bo mam 167cm wzrostu i przed ciaza wazylam 55kg a moj maz tez do wielkich nie nalezy bo ma kolo 176cm a jako niemowlak byl malutki. Ja jak sie urodzilam to wazylam 2700g. Mala ma jeszcze do porodu prawie dwa miesiace wiec chyba powinna przytyc, przeciez nie kazde dzieci sa wielkie i grube.A witaminki jem-feminatal. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Koala... 04.05.05, 12:07 Jeśli masz wynik tego badania to je prześlij, może coś więcej z niego bedzie wynikało. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 12:00 Nie martw się, to może błąd USG. Wiem co przeżywasz, bo ja miałam USG w 26tc i wyszło, że dziecko waży 432g (tyle co w 22-23tc). Też się martwię, mam nadzieję, że nadrobiło (teraz jestem w 29tc), za półtora tyg. mam mieć sprawdzoną tą wagę. Ale jaki my możemy mieć na to wpływ? Chyba żaden Lekarz powiedział, że dzieci rodzą się w normie od 2500 do 4000g i wszystko jest prawidłowo. Ja już nie zaglądam do kalendarzy ciąży bo nie chcę się stresować. Dziecko się rusza i wierzę, że jest zdrowe, a jak urodzi się mniejsze to później urośnie i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 12:03 Nie sugerowałabym się tak bardzo wagą z USG. U mnie lekarz na USG wyliczył, że dzidzia jest malutka, ma 2900g, ale do porodu mam co najmniej dwa tygodnie, więc zdąży przybrać. Ja jestem drobna, więc wszystko OK. Tymczasem urodziłam niecałe dwie doby później dziecko ważące prawie 4 kg (3940g). Teraz już się nie dam nabrać Ty do porodu jeszcze trochę masz, a dzieci najwięcej przybierają pod koniec ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Dzieki dziewczyny.... 04.05.05, 12:06 Lepiej sie nie stresowac bo to szkodzi tylko dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Znalazlam cos takiego i jestem juz spokojniejsza. 04.05.05, 12:04 Jestem w 37 tygodniu ciąży z badania usg wynika, ze moje dziecko waży obecnie 3100 i ma długość 48 cm martwi mnie właśnie wzrost dziecka, nie wiem czy ono nie powinno być większe, skoro my- jego rodzice jesteśmy wysocy (przy urodzeniu ja miałam 57 cm, mąż 53). Od czego to jest uzależnione i czy w ogóle mam powody do zamartwiania się i ile ono jeszcze może urosnąć? Anonim, styczeń 2002 U dziecka nie jest istotna waga i długość, lecz dojrzałość jego układów a szczególnie krwionośnego i oddechowego, ponieważ tylko wtedy będzie bezpieczny poza łonem matki. Ponieważ proces dojrzewania tych układów kończy się w terminie porodu - urodzone dziecko nawet z niska waga będzie się rozwijało prawidłowo i może być zdrowsze i mądrzejsze od " tłuścioszka" Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Znalazlam cos takiego i jestem juz spokojniej 04.05.05, 16:13 gumecka napisała: > Jestem w 37 tygodniu ciąży z badania usg wynika, ze moje dziecko waży obecnie > 3100 i ma długość 48 cm martwi mnie właśnie wzrost dziecka, nie wiem czy ono > nie powinno być większe, skoro my- jego rodzice jesteśmy wysocy (przy urodzeniu > Chym, a ciekawe jak oni zmierzyli to dziecko, przeciez tam w brzuszku to ono takie zwiniete prawie, ze w klebuszek siedzi. ;o) Ten wzrost to na pewno tylko tak mniej wiecej okreslony na podstawie pewnych parametrow. I wcale nie tak malo, a w sam raz. Moj starszy syn urodzil sie 51cm dlugi. Po miesiacu mial juz 61cm. A mlodszy urodzil sie 50 cm, a po miesiacu mial 55cm. Dzieci sa rozne i w roznym tempie rosna. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: Znalazlam cos takiego i jestem juz spokojniej 05.05.05, 00:59 Moja corka sie urodzila 3225 i 46cm. Wyjeli ja w 38tc. 5 lat wczesniej rodzilam syna 5530 i 55cm, a ja sama przy porodzie mialam 4000g i 65cm. Teraz tez jestesmy nie mali ja 172, maz 188. Dodam ze ta krociotka corka ma teraz 3.5 roku i jest drobniutka jak kropeczka, ale wysoka ponad przecietna i ma dlugie nogi i palce u dloni. Naprawde nie wiem czym sie przejmujesz. Glowa do gory. Odpowiedz Link Zgłoś
martaglowacka Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 14:09 U mnie w 31 tyg. Niunia miała 1310 g, potem w 34 1900g (na innym aparacie wprawdzie). Jednak wszystko mieści się w normach, a synka urodziłam 2950 g, więc pewnie i ona wielka nie będzie (ma być ponoć trochę mniejsza). A co do tego co można zrobić, chyba nic Podobno leżenie (spanie) na lewym boku jest wskazane, bo wtedy "jedzonko" bez problemu do Dzidzi dociera. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka31 Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 16:03 No widzisz....a ja byłam na badaniu w 33tc+3 dni i synek waży już około 2450g....czyli dużo i znów mam odwrotny problem do twojego: czy nie będzie za duży))) a wszystko na to wskazuje, tym bardziej że pierwszy ważył 3950g. Błędy też się często zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
jamajka22 Re: Nie martw się!! 04.05.05, 17:16 Hej!!! Ja miałam podobny problem, nawet większy niż Ty, bo moja córeczka ważyła w 32 tygodniu ciąży 975g. Tak samo jak Ty się bardzo martwiłam, ale okazało się, że niepotrzebnie, bo urodziła się ważąc 3440 kg i długością 56 cm, tak że kawał z niej baby!!! Dziś Majeczka skończyła 3 tygodnie, jest zdrowa, je za dwoje, jest cudna poprostu. NIE MARTW SIĘ WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE! Faktycznie dzieci najbardziej przybierają w ostatnich tygodniach ciąży! Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
cookee2 Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 04.05.05, 18:17 Ja moge ciebie w jedyny sposób uspokoić,ja poprostu ani razu przez ciążę nie miałam ważonego dzidziusia .Ani w tej ciąży ani w 2-ch poprzednich.Dzieci urodziłam 3 kilowe,jaka ta malutka będzie nie wiem i nie panikuję ,ważne że się rusza i na badaniu usg wychodzi że zdrowa.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monias3 Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 05.05.05, 09:16 nie ma powoedu do zamartwiania sie bo: po pierwsze - powszechnie wiadomo,że ocena wagi na podstawie pomiarów i wyliczeń z USG jest często obciążona błędem i to zarówno w stronę niedowagi jak i nadwagi dzidków po drugie - przed Toba dopiero miesiące , kiedy dzidki przybieraja najwięcej na masie a po trzecie- moja siostra twierdzi,że spora masę zawdzięcza jedzeniu orzechów (szczególnie laskowych0 to prawda bo sama przytyłam po nich przez kilka mcy 3 kg (bez ciąży) a zawsze byłam chudzielcem. Orzechy są bardzo odżywcze to wrecz koncentrat łatwo ptrzyswajalnych i cennych substancji odzywczych. A więc pojadaj sobie orzeszki bez ograniczeń i o nic się nie martw. Zobaczysz ,że Twój dzidek urośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 05.05.05, 09:32 Mozna sprawdzić przepływ pępowinowy i stan łożyska. Ale jeżeli lekarz nie podejrzewa hipotrofii płodu to pewnie taka jego tj. dzidziusi uroda. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lukaszka Re: Co zrobic zeby maluszek przytyl? 05.05.05, 10:13 Lekarze w szpiatlu mówili mi, że witaminy Materna "tuczą" dziecko. Możesz spróbować. Poza tym dzieci z małą wagą "tuczono" w szpitalu podając matce glukozę. A więc jedz słodycze )))) Tylko uważaj na skutki uboczne takiej kuracji. Pozdrawiam mama Łukaszka i brzuszka Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Dziekuje, juz sie nie martwie :-) 05.05.05, 14:09 Strasznie dziekuje za odpowiedzi. Przeciwcialo- pepowinke i lozysko ma w jak najlepszym porzadku-sprawdzalismy na usg 3d, wiec moze rzeczywiscie bedzie po tatusku malutka Odpowiedz Link Zgłoś