keysy1 04.05.05, 17:05 Mam hemoglobinę 10. Co miesiąc niższą (ostatnio 10,4). Pomimo że biorę żelazo i witaminy i dobrze się odżywiam. Co mam robić?? I czy to niebezpieczne dla dziecka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bafilek Re: hemoglobina 10 04.05.05, 19:59 Moja gin całą ciążę powtarzała, że im z wyższą "wejdę" w poród, tym lepiej dla mnie, bo czy po cc, czy naturalnym porodzie, to zawsze jakieś 0,5 litra krwi sie traci i wpada w anemię. Poza tym powiedziała, że już poniżej 11 podaje sieę leki krwiotwórcze. Nie wiem jak to wpływa na dzidzię, bo nie musiałam na szczęście nic stosować. Na początku ciąży zaczęła mi hemoglobina spadać, aż zatrzymała się na 11,8. I raptem do góry. Ostatnie wyniki robione kilka dni temu - 12,9. Brałam cała ciażę PRENATAL i nic poza tym. Nie odżywiałam się jakoś szczególnie, ale na pewno w moim jadłospisie było MNÓSTWO owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannap3 Re: hemoglobina 10 04.05.05, 20:10 witaj! Dzisiaj odebrałam wyniki i równiez mam bardzo niską hemoglobinę (10,6). Ostatnio maiałam ponad 12. Nie wiem co to oznacza bo do lekarza idę dopiero za tydzień. Martwię sie tym, więc jeśli będziesz wiedziała coś więcej to daj znać proszę!!! Zuzka Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: hemoglobina 10 04.05.05, 21:16 Żelazo bardzo źle się wchłania. Kiedy bierzesz tabletkę, pamiętaj, żeby nie popijać mlekiem ani herbatą czy kawą. Najlepiej sokiem z dużą zawartością wit. C, ewentualnie wodą. Polecam też picie herbaty z pokrzywy, jest okropna, ale pomaga, no i jedz dużo czerwonego mięsa (z mięsa żelazo najbardziej się wchłania), orzechów, szpinaku, sałaty, jajek, suszonych moreli i śliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
arla5 Re: hemoglobina 10 04.05.05, 22:36 Ja tez mialam bardzo niska,to nie jest nic niepokojacego,bralam zelazo,z dzieckiem wszystko ok,zdrowe i piekne sie urodzilo,bardzo duzo kobiet ma taka niska hemoglobine,jestem w drugiej ciazy i pojawia sie te samo...spokojnie. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
maciupeq2 Re: hemoglobina 10 05.05.05, 07:36 HeY ! Moja Lolinka miała 9 z groszem od 10 tygodnia i jeszcze dodatkowo jej organizm odmówił wchłaniania żelaza pokarmowego (tabletki z jakąkolwiek, choćby minimalna zawartością żelaza zwracały się do kibelka). Dostała ok 30 zastrzyków z żelazem i podciągnęło jej dość mocno hemoglobinkę, a w 3 dni po porodzie miała już ponad 12 (normalnie jeszcze bardziej spada). Jeśli możesz to dieta (dużo czerwonego mięska) i preparaty z żelazem, jeśli to nie pomoże to zacznij rozmasowywać pupe, bo zastrzyki są chole...cokolwiek bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: hemoglobina 10 05.05.05, 13:21 Miałam ten sam problem. Jeżeli nie pomagają Ci preparaty żelaza, które obecnie bierzesz to musisz je zmienić(o tym powinien zadecydować Twój położnik). Dobry jest Tardyferon Fol(żelazo+kwas foliowy). Jeżeli nie pomogą tabletki to rozwiązaniem mogą być zastrzyki(niestety tak jak moja poprzedniczka napisała, bardzo bolesne).Poza tym pilnuj diety(wołowina, szpinak, buraczki, suszone morele, herbata z pokrzywy; nie pij normalnej herbaty, bo utrudnia wchłanianie żelaza). Pozdrawiam i powodzenia. HGB spadła mi w czasie ciąży poniżej 10, a córcia urodziła się zdrowa, także się nie martw aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: hemoglobina 10 06.05.05, 18:52 Hmmm... małe sprostowanie, jeśli nie zauważyłaś, to nie poprzedniczka a poprzednik Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannap3 Re: hemoglobina 10 06.05.05, 14:40 jakie leki bierzecie przy niskiej hemoglobinie? Odpowiedz Link Zgłoś
joaska26 Re: hemoglobina 10 06.05.05, 15:32 A ja mam 12.6 a mialam 11.6 potem po tabletkach podniosła sie na 12.Te tabletki były dla mnie koszmarem-miałam straszne zaparcia które doprowadziły do hemoroidów.okropny ból i krwawienie...brrr...przestałam zazywać tabletki i zastąpiłam je naturalnym sokiem z buraka i jabłka.pomogło!nie dosć że hemogl wyższa to jesczce normalnie sie wypróżniam.2 w 1. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
mkarczew1 Re: hemoglobina 10 06.05.05, 16:14 Ja jestem w 22 tyg. i mam hemoglobinę 10,6 (z każdym badaniem coraz niższa, mimo przyjmowania żelaza). Lekarz twierdzi, że mogę mieć zespół złego wchłaniania żelaza, dlatego zostałam skierowana do pani doktor, która pracuje w Instytucie Hematologii. Wizytę mam w środę. Zobaczymy co powie pani doktor. A co do niebezpieczeństw z tym związanych to hemoglobina jest odpowiedzialna za transport tlenu i przy tak jej niskim poziomie maluch otrzymuje go za mało. Tak twierdzi mój lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś