Dodaj do ulubionych

aż taka RÓŻNICA???!!!!!

07.05.05, 13:09
Zaczynam się martwić.
Mam termin wg OM na 25 sierpnia.
Po pierwszym USG (około 8 tyg.) termin przesunął się na 6 września, czyli
dziziuś mniejszy niż być powinien. Jeszcze się nie przejmowałam bo moja
ginekolog powiedziała, że to normalne.
Drugie USG (ok. 13 tydzień) - termin 3 września, czyli jest dobrze mała
rośnie choć nadal jakby malutka.
I tu moje zaskoczenie. Kolejne USG (połówkowe) i termin 9 września!
Jakby na to nie patrzeć to 15 dni opóźnienia w stosunku do OM.
Czy któraś z Was też tak ma? Z tego co zauważyłam to raczej te terminy
przesuwają się u Was w drugą stronę (dzidzia większa niż wskazywałby na to
wiek ciąży). Dodam, że oprócz wielkości wszystko inne ok.

Proszę djcie znać, bo się dręczę, a to nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 13:11
      moglas miec pozniej owulacje lub dziecko urodzi sie troszke mniejsze. nie martw
      sie tym.
      • smoczek5 Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 13:34
        Dzięki Pimpek, Ty powinnaś jakąś pensję dostawać za obecność na tym forum.
        Z tą owulacją to nie tak. Wiem na pewno, że później nie mogło być, bo mężusia
        nie było...
        • pimpek_sadelko Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 13:40
          smoczek5 napisała:

> Dzięki Pimpek, Ty powinnaś jakąś pensję dostawać za obecność na tym forum.
          > Z tą owulacją to nie tak. Wiem na pewno, że później nie mogło być, bo
          mężusia
          > nie było...

sad((( wolabym isc do pracy... a tak komp to moje "zycie" terazwink
          aby dpo wrzesniasmile
          • monias3 Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 14:09
            Smoczek - doskonale Cie zozumiem , ja tez wyszukuja ciągle nowych problemów z
            agrożeń, taka "głupia "natura kobity w ciązy albo bardzo chcącej.
            Znam kilka mamuś (w tym moja siostra), które urodziły "za małe" dzieci i teraz
            wszystkie jakoś nadrobiły i chdza tłuściutki i pulchniutkie. To co mówią po USG
            opiera się na statystyce a to największa kłamczucha. Każda ciąza rozwija się w
            indywidualnynm tempie, moze Twoja "wystrzeli " pod koniec? A może Ty tez
            urodziłas się malutka ,albo Twoi rodzice, albo Twój mąż? A jak się urodzi ciut
            mniejsza to przeczytaj to co napisalm 2 zdania wyżej. Nochal obowiązkowo do
            góry!
      • star242 Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 14:14
        A ja też mam ciekawie.Wg OM termin mam na 2 września,wg USG na 9 września,a
        moja ginekolog twierdzi że moja macica jest zgodna z tym pierwszym
        terminem.Skwitowała to mówiąc że będzie duża dzidzia smile.Zobaczymy jak będzie smile
    • mama_lukaszka Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 14:05
      Jeśli to Cię pocieszy to u mnie różnica terminów przekroczyła już 3 tygodnie.
      Jestem w 40 tc, a dziś na USG wyszło 36 tygodni i 3 dni.
      Już USG połówkowe pokazało, że dzidziuś jest malutki i od tamtej pory różnca
      terminów tylko wzrasta.
      Dodam też, że pomyłka w wyliczeniu terminu nie wchodzi w grę, bo wyjechałam i
      poczęcie musiało nastąpić wtedy lub jeszcze wcześniej.
      Lekarz sprawdza bardzo skrupulatnie czy z maluszkiem jest ok. Wszystkie narządy
      wychodzą sprawne, łożysko też dobrze pracuje (2 st dojrzałości).
      Wygląda na to, że przenoszę ciążę i to sporo.
      I pomyśleć, że 6 tygodni temu groził mi poród przedwczesny!

Nie martw się, nie wszystkie dzieci muszą być kolosami.

Pozdrawiam

mama Łukaszka i brzuszka
    • aga.79 Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 14:10
      Ja też mam coraz późniejsze terminy, różniaca wg OM a ostatniego USG wynosi na
      razie 9 dni, maleństwo jest poprostu mniejsze,bo owu nie miałam spóźnionej - no
      góra 2 dni.
    • jakw Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 14:47
      Im późniejsze USG, tym większe są rozbieżności w ustalaniu terminu na podstawie
      wymiarów. USG jest pewnie "wyrychtowane" tak, jakby każde dziecko miało się
      urodzić z przepisową masą 3 czy 3.5 kg. A przecież w terminie rodzą się dzieci
      zarówno 2.5 jak 4-kilogramowe i ich waga uznawana jest za normalną. Jak byłam
      na usg w 33tc to przy wymiarach było np 32 t 5 d (+/- 21 d) - czyli rozrzut
      3-tygodniowy. I jak wszystko inne ok, dziecko rośnie proporcjonalnie to chyba
      nie ma się czym martwić. A jak duzi byliście Ty i Twój mąż przy urodzeniu?
    • amwaw Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 14:51
      Termin porodu ustala sie z usg w 1-szym trymestrze, pozniejsze badania sa
      niemiarodajne, bo kazdy dzieciaczek rozwija sie inaczej- sa krotsze, dluzsze,
      ciezsze, lzejsze.
      - usg powinno sie wykonywac na tym samym sprzecie i przez tego samego lekarza-
      jezeli 2 badania byly wykonywane na innym sprzecie- roznica jest oczywista.
      Termin z OM mowi, kiedy mialas najwyzsze szanse zajsc w ciaze( u mnie w tym
      terminie raczej nie mialam....mozliwosci smile), -ja stawiala na 3 wrzesnia.
      Pozdr
      • be-ko Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 07.05.05, 17:26
        Ja równiez mam podobnie.
        Termin wg OM to 16 VIII, a według moich obliczeń(doskonale wiem kiedy zaszłam w
        ciążę wink i dwukrotnego usg to 30 VIII. Także również równo 2 tyg. różnicy.
        Trzymam sie oczywiście tego 2-go terminu, bo przed zajściem w ciążę miałam
        trwające nawet 7-8 tyg. cykle.
        Pozdrawiam!
        • fiona_sz Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 08.05.05, 07:06
          U mnie wg ost.@ pród ma być 24.10, wg drugiego usg 18.10 (ucieszyłam się, że
          może uda mi się Wagę urodzić), a w piątek się dowiedziałam, że wg wymiarów to
          będzie 28.10. Sama widzisz. Może najlepiej wypośrodkować? smile Myślę, że to się
          jeszcze kilkakrotnie będzie zmieniać. Ale nie martw się, tylko ciesz się, jeśli
          dzidzia będzie mniejsza łatwiej ją będzie urodzić smile
    • coronella Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 08.05.05, 07:47
      ja tak miałam, nie martw się tym.

W pierszej ciązy- dokładnie wiedziałam kiedy mała zmajstrowaliśmy, co do
      godziny niemal smile Z wyliczeń z OM wyszedł poród na 10 lutego, z usg połówkowego
      na 15 lutego, a z 2 usg na 22 lutego- czyli tez spora rozbiezność.
      Dominika urodziła sie 10 lutego z wagą 3 kg

teraz mam już 4 terminy smile pierwszy, z wyliczen, 27 czerwca, ostatni 11 lipca.
      Teraz może być roznie, bo zaszłam w ciążę jeszcze karmiąc, po 1 okresie, który
      się u mnie pojawił po poprzedniej ciązy, więc nie upieram się przy terminie z OM

Najważniejsze, czy dziecko rośnie proporcjonalnie. Czy ma wszystkie narządy
      odpowiedniej wielkości. Jesli tak- nie masz się zupełnie czym martwic. Co
      najwyżej spakuj się wczesniej, i będzie więcej niepewności.
      Ale ja bym raczej stawiała na termin z OM< jesli wiesz kiedy doszło do
      zapłodnienia.
      • koral777 Re: aż taka RÓŻNICA???!!!!! 08.05.05, 09:23
        Ja z wyliczn z ostatniej miesiączki mam termin na 2 czerwca, a 1 USG w 6 tyg
        oreśliło poród na 21 czerwca. U mnie raczej wchodzi w grę przesunięcie w cyklu,
        bo staralismy sie omijac dni płodne... Ale teraz co do rozbieżnosci na USG, w 14
        tygodniu ciazy już rodzic miałam 18 nastego (ten sam sprzet) i 31 tydzień ciazy
        wyszedł na 4 czerwca (ten sam sprzęt, ten sam lekarz). Połówkowe robiłam
        prywatnie na innym sprzecie, inny lekarz trwało kuuuupe czasu - termin jak z
        pierwszego USG - 21 czerwiec. Myśle że ważna też jest starannośc lekarza. Tu
        liczą sie milimetry aby określić wiek dziecka tydzień w te czy w tę. Moja miała
        główke większą do reszty o 1,5 tyg -zobaczyłam w interpretatorze z USG o jaka
        róznice chodzi - przy 8 cm ta róznica była 3 mm!!! A tak sie przeraziłam, że z
        ta główką cos nie tak, a że pomiar był expresowy, to zakładam że lekarz tez sie
        mógł nie przyłozyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka