Dodaj do ulubionych

zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura?

09.06.05, 12:10
Witam Was,
1.02.2005 roku rozpoczęłam pracę. Pod koniec lutego dowiedziałam się, ze
jestem w ciąży, a na początku marca miałam plamienia, zagrożenie ciąży sad i
od 9 marca jestem na zwolnieniu, które najprawdopodobniej potrwa już do końca
ciąży.
Z tego co wyciągnęłam od pracodawcy ZUS przejął obowiązek wypłacania mi
pensji 18 kwietnia (minęło 33 dni zwolnienia), ale ja do tej pory nie
dostałam żadnych pieniędzy sad Zadzwoniłam do ZUSU i dowiedziałam się, że
pracodawca złożył wniosek o zasiłek chorobowy dla mnie dopiero 24 maja bo
wtedy dopiero przesłał do ZUSU wszystkie potrzebne dokumenty i że mają
formalnie 30 dni na rozpatrzenie wnisoku. Pani kazała mi czekac cierpliwie
(łatwo powiedzieć). Wczoraj pracodawca dostał telefon z ZUSU z prośbą o
przekazanie im mojej umowy o pracę - rozumiem, że te 30 dni znowu się
przesuwa bo "wszystkie wymagane dokumenty" wpłynęły już nie 24 maja a 8
czerwca sad (a w ogóle to nie rozumiem po co im umowa o pracę skoro mają
wyszczególnienie wszystkich płaconych przez pracodawcę składek?).
Powiedzcie: czy to są standardowe procedury? Czy oni długo tak mogą zwlekać z
wypłatą pieniędzy ( w tej chwili od 18 kwietnia jestem pozbawiona środków do
życia). Jestem na granicy rozpaczy bo kończą nam się pieniądze na życie, a
leki i jedzenie niestety kosztują i to sporo sad

Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • oliwe Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 13:32
      Pierwszy raz słysze o takich przegięciach, absolutnie nie powinno byc żadnej
      przerwy w wypłacie wynagrodzenia. naprawdę nie wiem co powinnaś zrobić w tej
      sytuacji, moze ktoś miał podobną. To skandal by zostawiac ciężarna bez środków
      z powodu czasu rozpatrzenia wniosku.Mnie księgowa mówiła, ze to pracodawca mi
      dalej nalicza i wypłaca pensję a zus refunduje.
      • anniia oliwe 09.06.05, 13:41
        To ze ci pracodawca wyplaca pensje (a zus mu pozniej refunduje)to dlatego ze
        twoj pracodawce zatrudnia powyzej 20 osob, jesli firma jest mniejsza to
        zasilek wyplaca bezposrednio zus i wtedy niestety sa opoznienia
      • gosia_grabosia Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 13:48
        No jest to skandal, ale tak może być. Jeśli pracodawca nie dopełnił
        formalności, ale ZUS MA OBOWIĄZEK CIĘ O TYM ZAWIADOMIĆ. U mnie też tak było, bo
        zmieniły się przepisy i księgowa źle wypisała druk, ale ZUS przysłał
        zawiadomienie do mnie również, że są błędy i ja dopilnowałam księgowej.

Tu może chodzić też o tzw akcję "brzuszki" czyli, że zaszłaś w ciążę bardzo
        szybko po zatrudnieniu i wtedy ZUS kontroluje pracodawcę czy nie było to
        fikcyjne zatrudnienie. Mogą kontrolować pracodawcę i potem też Ciebie. Z mojej
        strony mogę Ci tylko poradzić, żeby u pracodawcy Twoja dokumentacja była ok
        (czyli muszą w niej być badania lekarskie o braku przeciwwskazań do
        wykonywanego zawodu plus najlepiej jeszcze szkolenie BHP i koniecznie
        jakiekolwiek dokumenty podpisywane przez Ciebie np fv czy zamówienia, coś, co
        udowadnia, że pracowałaś). Ja miałam taką kontrolę jako pracodawca, gdy
        zatrudniłam dziewczynę w ciąży.

Co do "Mnie księgowa mówiła, ze to pracodawca mi dalej nalicza i wypłaca pensję
        a zus refunduje" napisanego przez Oliwe, to tak jest w firmach powyżej 20 osób.
        Przy mniejszym zatrudnieniu płaci bezpośrednio ZUS przekazem do domu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z ...... ZUSEM.
        • anx Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 14:00
          >>>Tu może chodzić też o tzw akcję "brzuszki" czyli, że zaszłaś w ciążę bardzo
          szybko po zatrudnieniu i wtedy ZUS kontroluje pracodawcę czy nie było to
          fikcyjne zatrudnienie. Mogą kontrolować pracodawcę i potem też Ciebie. Z mojej
          strony mogę Ci tylko poradzić, żeby u pracodawcy Twoja dokumentacja była ok
          (czyli muszą w niej być badania lekarskie o braku przeciwwskazań do
          wykonywanego zawodu plus najlepiej jeszcze szkolenie BHP i koniecznie
          jakiekolwiek dokumenty podpisywane przez Ciebie np fv czy zamówienia, coś, co
          udowadnia, że pracowałaś). Ja miałam taką kontrolę jako pracodawca, gdy
          zatrudniłam dziewczynę w ciąży.<<<<

Nie no błagam, tylko jeszcze nie to sad((((
          Nie ma żadnych "fizycznych" śladów, że pracowałam/pracuję, bo jestem
          zatrudniona jako przedszkolanka więc żadnych fv itd. nie podpisywałam sad
          W dokumentacji jest wszystko ok - bo co ma niby nie być ok?
          Generalnie jest tak, ze to nie jest moja pierwsza praca. Ze starej zwolniłam
          się 30.12.2004 a tą zaczęłam 1.02.2005 czyli miałam miesiąc przerwy "na
          szukanie pracy" - nie wiem czy to ma znaczenie? No i tak "nieszczęśliwie" się
          złożyło, ze miesiąc po zatrudnieniu okazało się, że jestem w ciąży.

A jeśli to kontrola to ile może potrwać? Na czym polega? Mogą mi odmówić tego
          zasiłku (tego bym chyba nie przeżyła sad(((( )?
          • gosia_grabosia Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 15:37
            Narazie się nie martw, może to chodziło tylko o źle wypisane druki.

Ale w razie kontroli porozmawiaj najlepiej z dyrektorką przedszkola, gdzie
            pracowałaś. Jeśli nic nie podpisywałaś, to mogą np chcieć świadka - czyli np
            jedną z pań przedszkolanek, które potwierdzą, że tam pracowałaś "fizycznie".
            Wtedy nie będą mieli podstaw do wstrzymywania zasiłku.

ZUS to jest okropna instytucja, ja ciągle z nimi o coś walczę. Teraz np
            stwierdzili, że brak jest pieczatki zakładu pracy na zwolnieniu!!! A pieczątka
            prezesa była i to identyczna jak na poprzednich kilku zwonieniach. To jest
            paranoja, ale znimi wszystko trzeba "na piśmie" i z nazwiskami pań, z którymi
            się rozmawia.

Dbaj o siebie i o dzidzię smile
    • mania7980 Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 13:48
      szczerze ci współczuję tej sytuacji. Niestety, niebawem będę mieć podobny
      problem. Wybieram się na zwolnienie lekarskie ze względu na bardzo złe
      samopczucie oraz niesamowite tempo pracy w firmie. Mam dodatkowe problemy.
      Ponieważ zmieniałam pracodawcę dwa miesiące temu, nowy zaproponował mi wstępnie
      umowę - zlecenie a po trzech miesiącach własną działalność. Po dwóch tygodniach
      pracy okazało się że jestem w ciąży. Na szczęście opłacam sobie dobrowolne
      ubezpieczenie chorobowe, dlatego ZUS , mam nadzieję, wypłaci mi zasiłek.
      NIestety nie wiem jak zareaguje mój pracodawca, po otrzymaniu informacji i czy
      zus nie będzie chciał pozbawić mnie zasiłku.
      • gosia_grabosia do mania7980 09.06.05, 13:51
        Mania, jeśli opłacasz dobrowolną składkę to nie wiem czy okresu wyczekiwania
        nie masz 180 dni i dopiero potem możesz iść na zwolnienie. Jeśli dopiero dwa
        miesiące płacisz, to ZUS może Ci nie wypłacić zasiłku.
        • mania7980 Re: do mania7980 09.06.05, 13:54
          wcześniej byłam zatrudniona na umowę na czas nieokreśloiny i wszystki składki
          były opłacane w terminie. Automatycznie przeszłam do drugiej firmie więc
          składki są opłacane w sumie już około 2 lat. Boje się tego, że firma mnie
          zwolni. Jakie mogą być tego konsekwencje?
          • gosia_grabosia Re: do mania7980 09.06.05, 15:28
            Z tego co zrozumiałam z Twojego pierwszego postu, to opłacasz tzw "dobrowolne
            ubezpieczenie chorobowe", czyli sama sobie płacisz na wypadek choroby. A w
            takim przypadku zwolnienie przysługuje Ci po 180 dniach opłacania tej składki.
            Nie wiem, jak jest w przypadku, kiedy wcześniej miałaś płacone składki przez
            pracodawcę. Najlepiej zadzwoń do ZUSu i się upewnij, czy Ci wypłacą zasiłek.

A niestety pracodawca może nie przedłużyć z Tobą umowy-zlecenia. W przypadku
            tych umów nie masz żadnych praw sad I nie ma znaczenia, że przeszłaś
            bezpośrednio od poprzedniego pracodawcy.

-
            Gosia oraz:
            Nasze Malenstwo
            i
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=23998289
          • malgos_76 Re: do mania7980 09.06.05, 16:41
            Zasiłek Ci przysługuje jesli nie miałaś przerwy w ubezpieczeniu lub przerwa
            pomiędzy okresami ubezpieczenia wynosiła 30 dni.
            W tym momencie istotna jest data zgłoszenia do ubezpieczenia chorobowego z
            tytułu umowy zlecenie.

A co do autorki wątku to odpowiedź masz na forum praca.
            Winy nie ponosi ZUS ale zakład pracy który powinien niezwłocznie po wypłacie
            wynagrodz. za czas choroby złożyć dokumentację w Zusie. Skoro zwolnienie jest
            od 9 marca to ostatnie wynagr. chorobowe zostało prawdopod. wypłacone na koniec
            kwietnia wiec zaraz na początku maja dokumenty powinny sie znaleźć w ZUS a nie
            24 maja. ZUS ZUSEM, upierdliwa instytucja ale w tym wypadku oni nie są winni.
            • gosia_grabosia Re: do mania7980 09.06.05, 17:28
              Małgoś, a masz może podstawę prawną do tego? Nie mogę tego znaleźć na stronach
              ZUSu, a nie jestem na 100% pewna, czy okresy obowiązkowego i dobrowolnego
              chorobowego się łączy.

Pozdrawiam
              • anx Re: do mania7980 09.06.05, 21:31
                Wiecie co? To się, za przeproszeniem, w pale nie mieści.
                Cudowne, "prorodzinne" państwo. Szlag by to wszystko sad
    • marriedka Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 14:07
      Ja niestety przechodzę to samo. To skandal! Co prawda pracowałam w jednej firmie
      trochę dłużej (ok. pół roku) zanim zaszłam w ciążę, potem w ciąży też pracowałam
      i trochę byłam na zwolnieniu ze względu na plamienia. Od jakiegoś czasu znowu
      jestem na zwolnieniu (to już w zasadzie końcówka) i pewnie już bedę do końca
      ciązy. Czekam na pieniądze z ZUSu już 2 miesiące i mnie trafia, bo teraz jest
      najwięcej wydatków. Dzwoniłam do nich i moje papiery też przyszły z opóźnieniem,
      więc pani z ZUS powiedziała, że muszę czekać,bo oni mają na to 30 dni. No cóż-
      termin mija jutro, więc zobaczymy.
    • p.syla Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 14:11
      nie chce cie straszyć i nie wiem czy to co przeczytasz moze dotknąć też ciebie.
      jeśli nie oglądałaś wczoraj programu"uwaga" w TVN to wejdź na strone -
      uwaga.onet.pl i poczytaj o czym wczoraj było a będziesz wiedzieć o co mi chodzi
      dzisiaj ma być drugi odcinek na ten temat. to dotyczy osób które zaraz po
      zatrudnieniu zaszły w ciąże.
    • anka_mala Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 15:32
      Ja również znalazłam się w takiej sytuacji.Kiedy miałam zagrożoną ciążę poszłam
      na zwolnienie lekarskie.Po 33 dniach dostałam wypłatę z ZUS-
      u,spóźnioną.Następna tak samo.Dowiedziałam się że księgowa za późno dostarcza
      zwolnienie i dlatego tak jest.Od daty złożenia zwolnienia lekarskiego ZUS ma 30
      dni.Od koleżanki usłyszałam że można samej dać zwolnienie wystarczy podpis i
      pieczątka pracodawcy a do księgowej kserokopia.Od tej chwili pieniądze mam na
      czas.Życzę powodzenia.
      • gosia_grabosia Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 15:41
        Ja robię dokładnie tak samo. Z tyłu piszę "Wpłynęło dnia ...... . Zatrudnienie
        trwa nadal" i wysyłam męża. On robi ksero i jedzie do pracodawcy. Zostawia im
        ksero a oryginał do ZUSU osobiście lub pocztą.

Nie wiem skąd macie ten termin 30 dni, bo mi pani w ZUSie powiedziała, że kasa
        wychodzi 7 dni od daty wpłynięcia do ZUS. I u mnie to się sprawdza. jeśli jest
        wszystko w porządku, to 8 dnia od wpłynięcia mam pieniążki na koncie.

I jeszcze jedno - jeśli chcecie pieniądze na konto a nie przez listonosza, to
        wystarczy napisać pismo i dostarczyć do komórki w ZUS, która zajmuje się
        wypłatami.
        • anka_mala Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 15:56
          Dzwoniłam do ZUS-u i tam właśnie kobieta mi powiedziała o terminie płatności do
          30 dni.Tak jest ustalone ale z reguły nie czekają do końca i wypłacają
          wcześniej.Pozdrowienia dla wszystkich oczekujących mamuś!
    • kamea78 Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 15:44
      Pracuję nieprzerwanie od 12.2002 roku, nie licząć kilku dni L4 na grypę nie
      byłam na żadnym poważnym zwolnieniu. Pracodawcy płacili składki sumiennie,
      byłam zmuszona zmienić pracę, 4 miesiace po rozpoczęciu pracy zaszłam w ciążę.
      W 3 miesiącu poszłam na zwolnienie (ciąża zagrożona). Nie rozumiem, dlaczego
      interesuje ich tylko aktualna praca i staż, skoro tak ochoczo brali moje
      składki w poprzednim m-cu pracy.
    • marysia103 Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 16:12
      Na początku listopada 2004r. dowiedziałam się, że jestem w ciąży, niestety w
      styczniu poroniłam co wiązało się ze zwolnieniem. W moim przypadku sprawa
      zwolnienia przedłużała się ponieważ dopadła mnie depresja. Nie byłam w stanie
      sama kontrolować wszystkich spraw związanych z wypłatą zasiłku chorobowego, a
      ściślej mówiąc zainteresowałam się tym dopiero w kwietniu. Wówczas zadzwoniłam
      do Zusu aby dowiedzieć się co się dzieje z moimi pieniędzmi. Pani poinformowała
      mnie najpierw że Zus ma 30 dni na wypłacenie zasiłku, po moich kolejnych
      pytaniach dowiedziałam się najpierw, że mój pracodawca nie dostarcza zwolnień,
      a chwilę potem pani z rozbawieniem wytłumaczyła mi że moje
      zwolnienia "podpięły" się pod inne dokumenty. Po krótkiej naradzie z osobą,
      która musiała być obok, powiadomiła mnie że będzie prowadzone postępowanie
      wyjaśniające. Tydzień później dostałam wezwanie na komisję lekarską, na którą
      się stawiałam, a lekarz orzecznik nie przerwał mojego zwolnienia. Po kolejnym
      tygodniu dowiedziała się że do mojego pracodawcy zapukał kontroler.
      Przeprowadził wywiad z moją koleżanką z pracy oraz z szefową. Poinformował że
      po trzech tygodniach zostanie podjęta decyzja. Do tej pory cisza, aby dodzwonić
      się do zusu trzeba mieć chyba jakieś niesamowite układy, a jeśli to się uda to
      miła pani informuję że koleżanka która zajmuje się moja sprawą właśnie wyszła i
      wróci za pół godziny itd.
      Na początku kwietnia zaszłam po raz drugi w ciąże. W 6tc miałam plamienia,
      lekarz zalecił leżenie plackiem i leki podtrzymujące ciąże. Ponieważ do tej
      pory leczę depresję(teraz już z bardzo dobrym skutkiemsmilejestem cały czas na
      zwolnieniu od psychiatry, które jednak kończy się ostatniego czerwca. Od
      1.07.2005 mam zamiar przejść na zwolnienie od ginekologa, problem polega na tym
      że moja umowa o pracę wygasa wraz z końcem czerwca. Nie wiem co mam zrobić, czy
      kolejne zwolnienie będzie potraktowane jako ciągłość? czy będzie mi nadal
      przysługiwał zasiłek? Wiem że to w tej chwili brzmi śmiesznie bo nie dostałam
      jak do tej pory żadnych pieniędzy, ale cały czas mam nadzieję na sprawiedliwość.
      • gosia_grabosia Re: zasiłek chorobowy z ZUSU - jaka procedura? 09.06.05, 17:26
        Marysia, to wcale nie jest śmieszne, tak to jest u nas z tą biurokracją.

Z tego co zrozumiałam, masz umowę na czas określony?? Ważne jest ile tygodni
        jesteś w ciąży. Jeśli koniec umowy przypada po 12 tygodniu nie mogą cię zwolnić
        i umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu. Wtedy zasiłek będzie nadal wypłacany
        przez ZUS, jeśli już wszystko "wyjaśnią". Jest jedno ale ..... musisz
        zawiadomić pracodawcę, że jesteś w ciąży zanim wystawi Ci świadectwo pracy i
        zgłosi do ZUSu wyrejestrowanie, ale jednocześnie uważaj, bo jeśli umowa jest na
        dłużej niż 6 m-cy to pracodawca ma 14 dni wypowiedzenia!!! A jeśli wypowie Ci
        np jutro i 14 dni przypadnie przed końcem 12 tygodnia, wtedy zgodnie z prawem
        mogą cię zwolnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka