Dodaj do ulubionych

nauczycielki na L-4 w wakacje

10.06.05, 13:13
Jestem nauczycielką, od kilku dni na zwolnieniu. Termin porodu mam na
pażdziernik. Do pracy chciałabym wrócic od września 2006, więc kilka m-cy
spędzę na niestety bezpłatnym urlopie wychowawczym...Napiszcie, jakie
korzyści będę miała, gdy lekarka przedłuży mi zwolnienie na czas wakacji?Czy
po 16tyg. urlopie macierzyńskim będą mi jeszcze płacic kolejne 6 tyg., a
dopiero potem bezpłatny wychowawczy?
Obserwuj wątek
    • sayyes Re: nauczycielki na L-4 w wakacje 10.06.05, 13:19
      Też słyszałam o tych 6 tygodniach, gdy w czasie wakacji jest się na zwolnieniu.
      U nas w szkole zwykle dziewczyny tak robią. Jestem w podobnej sytuacji, tyle że
      pracuję na pól etatu, więc nie wiem, czy mnie to obejmie. Może tylko część z
      tych 6-u tygodni? Może któraś się orintuje?
      • s_m_ole Re: nauczycielki na L-4 w wakacje 10.06.05, 14:08
        Jesli bedziesz na L4 w wakacje, to po macierzynskim bedziesz miala doliczone 56
        dni urlopu,wliczajac w to soboty,niedziele i swieta.Wez koniecznie to L4,jesli
        jest taka mozliwosc,bo takie prawo Ci przyslugujesmile Ja mam termin na 1
        lipca,ale bralam zwolnienie na ferie zimowe,zeby nie tracic 14dni z tych
        56.Pozdrawiam!
    • aniarad1 Re: nauczycielki na L-4 w wakacje 10.06.05, 14:57
      He, tez jestem nauczycielką, i tez mam termin na październik, i co więcej, tez
      jestem juz od paru dni na L4!
      A to dlatego, aby miec potem dłuższy urlopik. Wzięłam zwolnienie juz teraz, bo
      nie chciałabym aby było widac, że specjalnie tylko na wakacje biore zwolnienie.
      Szefowa nie była w skowronkach jak się dowiedziała o moim zwolnieniu - długim,
      ale mam do odebrania tylko 42 dni (a nie całe 2 m-ce). W ferie nie byłam na
      zwolnieniu.

Nauczycielskie pozdrowienia wink
      Ania
    • dudlina Re: nauczycielki na L-4 w wakacje 11.06.05, 00:51
      Hmm, nie wiem gdzie to jest, ale nauczycielowi nalezy sie 8 tygodni urlopu w
      ciagu roku. Jezeli bylas na zwolnieniu na feriach, bedziesz na wakacjach, to po
      16 tyg. urlopu macierzynskiego dolicza spokojnie 8 tyg. Jesli na feriach
      feriowalas sie to bedzie o 2 tyg mniej sad Jakby nie bylo polecam L4 na
      wakacjach. Zawsze to dodatkowe 6 tyg z dzidzia. Moj dyr. pozytywnie patrzy na
      problem ciezarnych w szkole. (2 zidentyfikowane wink )Ja po urlopie
      macierzynskim planuje urlop dla poratowania zdrowia. Moze i Tobie sie tez
      nalezy?
      Pozdrawiam
      Dudlina (na L4)
      • vanike do dudlina 11.06.05, 07:46
        > ... Ja po urlopie
        > macierzynskim planuje urlop dla poratowania zdrowia. Moze i Tobie sie tez
        > nalezy?

Nie wiesz czy jak przepracowałam w szkole 6,5 roku a potem L4 to też mam szansę
        na urlop dla poratowanie zdrowia? W KN z tego co pamiętam trzeba przepracować 7
        lat. Ale nie wiem jak liczyć teraźniejsze L4 i maciezyński.
        Termin porodu - 3 lipca.

Vanike
        • mmonia74 Re: do dudlina 11.06.05, 08:34
          Dziewczyny! A jak to by było u mnie gdybym wzięła L-4 na wakacje - umowę mam
          przedłużoną tylko do dnia porodu (październik)?
          Pozdrawiam!
          • solidna do mmonia74 13.06.05, 12:17
            Witam, ja również miałam umowę do dnia porodu smile
            Byłam na zwolnieniu podczas ferii i szkoła oddała mi pieniądze za ten czas a
            także za przysługujący mi urlop (było tego coś koło 40 dni). Nie wiem jakie
            klimaty panują u Ciebie w szkole, ale ja miałam problemy z załatwianiem
            formalności związanych z macierzyńskim- powiedzieli mi, że muszę wszystko sama
            załatwiać w ZUSie- oczywiście nie jest to prawdą, bo to zakład pracy wysyła
            wszystkie papiery. Póki co sprawa w toku- udało się dać szkole papiery do
            wysłania, ale mam nadzieję, że wkrótce otrzymam pieniądze z macierzyńskiego.
            pozdrawiam i życzę najlepszego Tobie i Bobasowismile
            Bielanka
            • mmonia74 do solidna 13.06.05, 19:22
              dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jeszcze nie jestem pewna czy się zdecyduję
              na to zwolnienie, ale mam trochę czasu na decyzję smile Teraz też cały czas
              pracuję, choć dzieci czasami taaaaak mnie zdenerwują, że mam wszystkiego dosyć.
              Pozdrawiam Ciebie i Dzidziusia!
              Monika
              • vanike Re: do solidna 14.06.05, 08:50
                Mnie DENERWOWAŁY już od 2 miesiąca ciąży a i spotkałam bardzo mało
                nauczycielek, które w miarę bezsterowo przechodziły ciążę pracując. Miałam
                wrażenie, że robię im krzywdę swoimi humorami i "wkurzaniem się".

Vanike
        • dudlina od dudlina 11.06.05, 19:01
          Hmm w sumie jestes na L4, bo jestes chora smile urlop nalezy sie po 7 latach -
          wtedy juz bedziesz. Mysle, ze tak. Lepiej spytaj ksiegowa. Bardzo ciekawa
          sprawa. Jak sie czegos dowiem to napisze. Jesli Ty sie czegos dowiesz to tez
          napisz. Dobrze?
          Dudlina
          • vanike Re: od dudlina 11.06.05, 20:54
            OK. Zapytam księgową. I napiszę jak się coś dowiem.

Pozdrawiam
            Vanike
    • bonnie75 Czy dobrze zrozumialam? 13.06.05, 11:47
      Ja sie pierwszy raz spotykam z tym, ze L4 na wakacjach to dla przyszlej matki-
      nauczycielki bardzo pozytywna sprawa, bo potem do macierzynskich 4 miesiecy
      dorzucaja jeszcze 6 tygodni. Czy ja to dobrze zrozumialam?
      • bonnie75 Re: Czy dobrze zrozumialam? 13.06.05, 11:49
        Oj, nie 6 tygodni tylko 8 sie dorzuca. Dla mnie to byloby fantastycznie, bo
        termin mam na styczen, wiec prawie 8 miesiecy bylabym z dzidzia smile
        • vanike Re: Czy dobrze zrozumialam? 13.06.05, 14:03
          Dobrze zrozumiałaśsmile Ale oczywiście chodzi o L4 - ciążowe. Inne się nie liczy.

No i nie wiem ile dokładnie tygodni. Mnie koleżanka z pracy tłumaczyła, że
          pisze się wtedy jakiś pismo do dyrekcji o możliwośc wykorzystania zeległego
          urlopu bo się było na L4. Ale to tylko formalność.

Vanike
          • katarina171 Re: Czy dobrze zrozumialam? 13.06.05, 17:00
            tak, Jeśli jesteś na l-4 w czasie wakacji przysługuje Ci inny czas na urlop.
            Oczywiście wykorzystujesz go zaraz po macierzyńskim dla " przedłużenia " bycia
            z dzidzią. ja tak zrobiłam w zeszłym roku. Rodziłam 30 sierpnia.
            Księgowa ci potem wszystko policzy. Nie zyskujesz oczywiście całych tych
            wakacji, tylko około 6 tygodni, jeśli wykorzystałaś urlop zimowy(ferie).
            Wykorzystanie zaległego urlopu musi być w ciągu(to jest bez przerw). Tak, czy
            siak, opłaca się brać l-4 w wakacje.
            Ale uważajcie z l-4 jeśli robicie awanse! Czas na zwolnieniu jest ograniczony!
            • modrooczka Re: Czy dobrze zrozumialam? 13.06.05, 17:11
              Ja tak dostalam. Urodzilam na poczatku lipca, potem macierzynski (wypadl w
              wakacje a potem jeszcze 6 tyg platnego 100% urlopu, bo nie mozna byc
              jednoczesnie na dwoch urlopach. Jesli jestes na L4 do porodu to po porodzie
              powinno byc 16 tyg macierzynskiego + 6 tyg za wakacje + 2 tyg za zime jesli sie
              zalapiesz ze zwolnieniem. Zazdroszcze smile
              • klar5 Re: Czy dobrze zrozumialam? 14.06.05, 09:07
                Witajcie!
                Przeczystałam wszystkie posty dotyczące L4 i tak sie zastanawiam czy ja również
                mogłabym sobie przedłużyć wolne.
                Mam umowę do 31.08.05r. aktualnie jestem przed obroną na kontraktowego. Termin
                porodu mam na 05.08.05r. A później chcę wrócić do pracy (po macierzyńskim)
                czyli ok 05.12.05r. (tak by przypadało 16 tyg.)i wtedy zus by mi wypłacał
                zasiłek macierzyński.Urodzę mając umowę i czy o ten miesiac (sierpień) mogłabym
                przedłużyć urlop, ale żeby był płatny?
                Niebardzo orietuję sie w tych sprawach. Acha podczas ferii nie byłam na
                zwolnieniu, od dzisiaj jestem, ale do piątku.
                • bonnie75 A co jesli...... 14.06.05, 09:13
                  No dobrze, ale co jesli moje zwolnienie przekroczy 180 kilka dni (wliczajac juz
                  L4 na wakacjach)? Zaczna mi chyba zabierac z macierzynskiego? Tak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka