Dodaj do ulubionych

ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nieprzyt

11.06.05, 12:28
dziewczynki powiedzcie mi taką zecz ile przytyłyśćie w ciązy i co najlepiej
zrobić żeby sie tak nie rostyc jak smok moja koleżanka przytyła 31 kilo a
druga tylko 13 a ja sie strasznie boje aż tak bardzo przytyc bo mam problemy
z gubieniem kilogram A i co zrobić żeby nie mnieć rozstępów i szybko zgubić
tłuszczyk i sadełko
Obserwuj wątek
    • ania19821 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 12:36
      Witaj, to jest bardzo indywidualna sprawa ile się tyje w ciąży. U jednych jest
      to 8 kilo u innych 30. Ja zawsze miałam skłonności do tycia, potworne.
      Wiedziałam że w ciąży sie roztyję i rozstępy miałam już wcześniej więc tym
      bardziej w ciąży. A tu o dziwo przytyłam jak na razie 7 kilo, a jutro zaczynam
      34 tydzień. U mnie powodem były mdłości i wymioty. Na początku schudłam 4 kilo.
      W 21 tygodniu ważyłam tyle co przed ciążą i dopiero od tamtej pory zaczęło mi
      przyrastać na plus. Mój brzuch jest nieduży, bo mam taką figurę. Szerokie
      biodra i wszystko mieści się chyba wewnątrz, bo dziecko ma normalne wymiary.
      Jem normalnie, nie ograniczam się. Nawet mając mdłości jadłam frytki, pizze
      fast foody bo tylko to mi smakowało, a waga nie zmieniała się. Pociesz się tym,
      że jeśli będziesz karmić piersią powinnaś zgubić zbędne kilogramy. Moja znajoma
      w ciąży przytyła 13 kilo, a od porodu schudła 25 czyli waży 12 kilo mniej niż
      przed ciążą. Liczę na podobny efekt, bo przed ciążą nie byłam zgrabniutka.
      Zobaczymy jak to będzie. Rozstępów na brzuchu nie mam, bo brzuch mi duży nie
      urósł, ale jeszcze wszystko przede mną. Jeszcze półtora miesiąca do porodu.
      Kontroluj swoją wagę i jak widzisz że nadmiernie przyrastają Ci kilogramy
      zacznij się dopiero martwić. nie ma co na zapas się przejmować.
      • kwiatek-21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 12:41
        dzięki za informacje dobre i to ale ja mam teraz scizy bużka
        • zlotowka26 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 12:48
          Przed rozstępami chronię sie kremem. Koleżanka w ciąży smarowała się fissanem
          (w aptece około 17 zł) i zero rozstępów, ja smaruję się juz teraz ziajką dla
          mam w ciązy i widzę, że mam lepsza skórę. polecamsmile
          musi to być krem dla kobiety w ciąży
          • mola16 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 15.06.05, 14:29
            Ja smaruję się Fissanem, jak na razie dwie tubki mi poszły. Ale To jest tak, że
            Fissan na brzusio, Ziaja -mamamia na biust i pośladki, reszta inny balsam
            nawilżający. Jak na razie brak rozstępów.

Zlotowko, ja też jestem ze Złotowa.
    • szaramysz2 ADOPTOWAC ;) n/t 11.06.05, 12:49
      • kwiatek-21 Re: ADOPTOWAC ;) n/t 11.06.05, 12:56
        szarmysz no bardzo śmieszne haha jak bym chciała adoptować to bym juz dawno to
        zrobiła bo nie poto wydawałam kase na invitro które dzięki udało sie za
        pierwszym razem inni mają to za darmo i usuwaja a ja mniałam naprawde duże
        problemy ja nie pytam sie o to w sęsie takim że boje sie wyglądać jak wieloryb
        tylko sami nawet lekarze mówią żeby nie przytyć za dużo bo to nie zdrowe dła
        matki i dziecka pozdrawiam cie
        • paris4 Re: ADOPTOWAC ;) n/t 11.06.05, 13:43
          Pytanie jest dośc dziwne tym bardziej, że skoro jesteś po "przejściach" i
          martwisz się takimi rzeczami.
          Co do tycia to ja przytyłam 8kg także niewiele a jem w tej chwili bardzo dużo.
          W pierszym trymestrze jadłam niewiele (mdłości) w drugim raczej normalnie.
          Teraz mam dziki apetytsmile)) i jakoś go specjale nie ograniczam. Staraj się
          unikac słodyczy bo przecież zdrowe nie są a wiadomo, że tuczą. Nie wiem jeszcze
          co poradzic bo to bardzo indywidualna sprawa, ale jak zaczną ci się smaki na
          coś to naprawdę będzie ciężko ograniczyc. Zastanów się czy to dobry okres na
          trzymanie i ograniczenia i czy naprawdę warto sie katowac? Ciąża i tak dośc
          mocno ogranicza nie warto odmawiac sobie odrobiny obżarstwasmile)
        • szaramysz2 kolejna po lobotomii poczucia humoru..... 11.06.05, 15:53
    • mamalgosia Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 12:50
      Przytyłam 9,5 kg, z czego 8,5 kg ubyło mi zarz po porodzie.
      Ale musze przyznać, że przez całą ciążę walczyłam z sobą i nie ulegałam chętkom
      na słodycze. Normalnie jem słodycze, ale w ciąży jakoś działały na mnie inaczej
      - od razu przybierałam na wadze
    • magdulka26 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 13:16
      Ja jestem w 30 tc i przytyłam całe 3,5 kg.To chyba zalezy od hormonów.Rozstępów
      jak na razie też nie mam ,smaruję się gerberem i balsamem co mi pod rękę
      wpadnie.
      • annam21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 13:28
        nie tu sie z czego smiac,kazda kobieta najprawdopodobniej mawi sie zeby zaduzo
        nie przytyc. Po pierwsze gratuluje ze n vitro sie udalo,moja przyjaciolka ma
        dzieki temu wspanialegi chlopca-zdrowy jak ryba i rosnie jak na drodzach!
        Dlatego wiem ze ciezka droga przed toba,zapewne masz wiele lekow do tego
        hormony,od ktorych niestety tyje sie jeszcze bardziej,ale zycze ci jak
        najlepiej smile!ja tez sie boje sadelka,rozstepow i nie ma w tym nic dziwnego
        (nawet moj maz sie tego u mnie boi)hihi,,ale on tez mowi mi : co sie martwisz
        jak przytyjesz to schudniesz! a rozstepy,to polecono mi ze masowac sie taka
        szorstka rekawica podczas kapieli,piersiu,brzuch i uda, no i kremy,ale tez
        jestem swiadoma ze co ma byc to bedzie! buziaczki dla wszystkich martwiacych
        sie sadelkiem!I jeszcze raz moje gratulacje i wszystkiego dobrego! aha a ktory
        to ju tc?
    • driadea Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 13:37
      Ja przytyłam 34 kg i nie wiem dlaczego. Jadam jak zwykle, piłam jak zwykle, w
      ogóle wszystko było jak zwykle. Te 34 kg to nie był sam tłuszcz, ja po prostu
      makabrycznie puchlam, wieczorem ważyłam kilka kio więcej niż tego samego dnia
      rano sad
      Pozdrawiam, Aga
      • mizia30 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 16:01
        kto sie boi tycia niech zastosuje diete jaka lekarze ordynuja kobietom
        zagrozonym cukrzyca ciazowa,czyli:zero slodyczy-ciastka ,lody
        czekolada ,slodkie owoce,soki dosladzane cukrem-wogole wywalic cukierz
        jakdlospisy i rzeczy z cukrem.weglowodany TYLKO nierafinowane czyli ryz
        brazowy lub dziki NIE bialy,chle 1 dzienne najlepiej waza bo w 100%
        pelnoziarnista,ziemnieki ,kukurydza NIE,makarony razowe lub pszenicy durum bez
        jajek,zero wyrobow z bialej maki,jesli juz to z pelnego przemialu czyli z
        otrebami.duzo ryb i drobiu,chude mleko ,chudy twarog,jogurty tak samo cgude i
        b/cukru,duzo wody min 2litry,jesc do kazdego posilku BARDZO DUZO warzyw.polecam
        ksiazki dotyczace diety Montigniaca gdyz sa to pokrewne sposoby zywienia.jest
        to zdrowe jedzenie i dla matki i dla dziecka smile))
        • ewetka Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 17:26
          JA tam sie w ciąży nie przejadałam, jadłam tyle co normalnie, a nie jem dużo,
          na słodycze nie mogłam wogole patrzeć a przytyłam 18 kg, co przy moim wzroście
          spowodowało, ze wyglądałam jak monstrum (mała jestem). Za to po samym porodzie
          zjechało mi tylko 7 kg, ale 3 doby później było już 11 mniej (tyle wypociłam).
          Dwa miesiące po porodzie ważyłam tyle co przed ciążą, dwa miesiące póżniej 5 kg
          mniej - nie polecam wyglądałam jak szkieletor i wcale się nie odchudzałam wręcz
          żarłam, ale dzidzia tyle cyca ssała, ze mnie wyssała kompletniesmile
    • marzenarudecka Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 17:37
      ja przytyłam 11 kg. Najważniejsze to jeść rozsądnie i wcale nie "za dwoje", nie
      jadłam w ogole słodyczy, ale dużo owoców. Cały czas uzywałam kremów
      ujędrniajacych, ale oliwka dziecięca jest niezastapiona. Po porodzie wróciłam
      do swojej wagi juz po miesiącu.
      A przede wszystki trzeba byc aktywnym, ruszać się.
      pozdrawiam
      • kwiatek-21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 17:50
        dziewczynki dzięki wam bardzo pomogłyście mi bardzo dużo SZARMYSZ nie denerwuj
        sie tak bardzo ale zrozum mnie jestmi bardzo ciężko pozdrawiam
    • oliwe Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 18:26
      A ja przytyłam prawie 20 kg i dopiero wyglądam normalnie. Ważne jest tez ile kto może
      przytyć bo jak ktoś był bardzo szczupły to więcej niz przepisowe 11-13 kg mu
      nie zaszkodzi.
      • gabi67 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 19:09
        A ja przytyłam 5,5 kg i jest w 30 tcsmileA rostępy mi się zrobiły po mimo
        smarowaniasad
        • maartha Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 22:39
          Mój lekarz mówi że z tyciem to jest tak, że im szczuplejsza dziewczyna tym
          więcej kreseczek na wadze jej przybędzie bo nie ma tzw rezerw tłuszczyku i
          innych. Jeśli dziewczyna ważyła przed ciążą więcej niż powinna to na pierwsze
          tycie idą właśnie te rezerwy dzięki czemu później i mniej ma kresek na wadze.
          Moje obserwacje potwierdzają tę teorię.
          Pozdrowienia
    • ruda773 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 22:50
      Ja przytyłam juz 18 kg.Szybko tyłam. Od 7 tygodni waga stoi w miejscu. Moż ejuz
      tak zostanie... Rozstępów na brzuchu i piersiach nie mam, chociaz w tych
      miejscach najbardziej przytyłam. Nie smaruje sie praktycznie żadnymi
      specjalnymi balsamami. Chwalę sobie oliwke dla dzieci Bambino. Używam jej
      codziennie od początq ciąży na mokra skórę. Może dzieki niej ominęło mnie
      swedzenie brzucha. No, chyba że dopiero zacznie mnie swędziec wink))))
    • roxi_hart Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 22:52
      U mnie bylo + 11 kg. Spadlo w miesiac, dwa po porodzie a 6 m-cy po jest -7 sprzed ciazy. Fajnie jestsmile
    • krokodylkaznadnilka Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 11.06.05, 23:09
      WITAM!
      Ja w pierwszej ciąży przytyłam 15 kg, teraz jestem w 38 tyg. i przybrałam 10 kg.
      Nie objadam się, jem normalnie. Co do rozstępów, to nie mam ani jednego, używam
      żelu p/cellulitowi i rozstępom i żelu do biustu firmy ATW. Tak jak napisały
      poprzedniczki,przybieranie na wadze jest indywidualną sprawą. Każda z nas mam
      inny organizm.
      Pozdrawiam wszystkie mamusie wink))

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;28/st/20050624/dt/6/k/661b/preg.png
      • gabi67 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 07:43
        A mój lekarz powidział że to nie mam zanczenia czy kobieta jest przy kosci czy
        nie zalezy wszstko od fizjonomi i od eleatycznosci skory .
    • emilka82 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 09:53
      U mnie 29 tydzień i mam już 11kg na plusie (przed 57 teraz 68). Jakoś nie czuję
      się jak wieloryb, ale może sama po sobie nie widzę. Ostatnio rzuciło mi się 3kg
      przez miesiąc. Rozstępów nie mam i mam nadzieję, że mnie to nie spotka. Używam
      fissanu od 4 miesiąca, a od niedawna oliki jonsona w żelu. Mam nadzieję, że
      moja waga nie przekroczy monstualnych liczb.
    • uszka Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 10:20
      Ja tez zawsze miala sklonnosci do tycia i musialam sie b. pilnowac -
      przyzwyczaiłam sie do niejedzenia 2 sniadania, jadlam skromna kolacj. W
      ciazyswiadoma koniecznoscinormalego jedzenia po porostu zaczelam jesc te dwa
      posilki. I to calkowicie wystarczylo i mi i dzidziusiowwi - nie musiala nic
      podjadac i w efekcie wyszlo mi 1 kg na miesiac. I wszystko byl ok
      • anulkau Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 11:37
        Cześć dziewczyny!

Ja w ciąży ważyłam 62,5 kg. Przed ciążą ok 54, więc 8,5 przytyłam. Urodziłam
        szkraba ważącego niecałe 3 kg i moja waga od razu poleciała 7 kg w dół. Teraz 8
        miesięcy po porodzie ważę 48-49 kg przy wzroście 160 cm i jem wszystko na co mam
        ochotę!! Naprawdę nie bójcie się tak tego tycia (pamiętam, że to było też moją
        największą bolączką!) Nie jest tak strasznie.

Pozdrawiam, Ania i Martusia
        • kwiatek-21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 12:30
          jednak jedzenie normalnie i pilnowanie sie daje swoje efekty przecież nie
          trzebażreć dzięki dziewczynki
    • fifinka2 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 12:44
      Słuchajcie nie ma reguly organizmy same reguluja ile ma sie przytyc ja jestm np
      w 30 tyg i co?Nie przytylam jescze ani jednego kilograma a wrecz jestem na
      minusie 2 kg od poczatku ciazy,brzuszek mi rosnie dzidzius kopie a ja NIE
      TYJE,fakt faktem na pewno nie jem za dwoje jem czesto i bardzo malutko a z tego
      ze nie przytylam nic ja na razie bardzo sie ciesze smile))
    • melka_x Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 15:30
      Zrezygnuj ze słodyczy, żółtych i pleśniowych serów, smażenia, gazowanych
      napoji, słodzonych soków, słodzonych jogurtów, tłustych sosów, śmietany, frytek
      etc. Jedz dużo (najlepiej surowych) warzyw, poza tym chude mięso z grilla lub
      pieczone bez tłuszczu, chude ryby, chude twarogi, naturalne jogurty, ryż,
      makaron i ziemniaki w ograniczonych ilościach i bez polewania tłuszczem.
      • gabi67 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 15:42
        No wszystko dieta w czasie ciązy chba czysta przesada sad
        • melka_x Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 18:38
          gabi67 napisała:

> No wszystko dieta w czasie ciązy chba czysta przesada sad

Nie dieta, tylko elimacja prostych cukrów, które dziecku do niczego nie są
          potrzebne oraz ograniczenie tłuszczy, których których większość ciężarnych i
          tak je w nadmiarze, o wiele za dużo niż potrzebne jest rozwijającej się ciąży.
          W Polsce niedożywione ciężarne to promil, za to większość przekracza normy
          kaloryczne i tyje za dużo, co sprzyja różnym komplikacjom ciąży. I każdy
          położnik Ci potwierdzi, że dieta złożona z dużej ilości surowych warzyw,
          chudego mięsa i chudych ryb, niedosładzanego nabiału i nie podlewanych
          tłuszczem węglowodanów (makarony, chleb, ryż) to najlepsza gwarancja, że
          dostarczysz dziecku wszystkich potrzebnych składników odżywczych. A że przy
          okazji nie utyjesz nadmiernie to wartość dodanasmile.
          p.s. nie jestem ortodoksyjna i sama nie trzymałam się tego ściśle, ale skoro
          dziewczyna pyta, to odpowiadam.
          • gabi67 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 14.06.05, 12:14
            Kochana ja juz urodziłam dwoje dzieci i trzecie w drodze i tera zprzytyłam
            tylko 5.5 kg a jest 31 tcsmileNie choruje nie mam problemu z urodzeniem dzieci
            pierwsze dziecko 4500 przyt łam tylko 8 kg które natychmiast zeszło to było 12
            lat temu córcia 6 lat temu waga 3890 kgi przytłam tylko 6 kg i wszystko spadła
            jestem osoba przy kości waże 70 kg przed każdą ciąża i nie mam z tym problemu
            przy zwroscie 170 smileTeraz waze 75.5 kg i jestem 31 tc i wiem że spadnie
            niczego sobie nie odmawiam naprawde jem wszystko na co mam ochotesmile
            Pozdrawiam i nie mam co przesadzac w ciąży z dietą :
            PS.a co do lekarza to dziwi sie czemu tak mało tyje jesli dziecko jest zdrowe i
            cudownie sie rozwijasmile
            Pozdrawiam Gabismile
    • ewga25 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 16:28
      cóż...ja nie jadłam przesadnie dużo a mimo to kiedy miesiąc przed porodem
      stanęłam na wadze i zobaczyłam 25 kg więcej, to do końca ciązy bałam się
      sprawdzać więcej...myślę, że o te 30 kg spokojnie wzrosła moja waga...w każdym
      razie w czasie kąpieli poziom wody w wannie strasznie się zwiększał...całą
      przyczyną takiego stanu rzeczy była po prostu duża ilość wód płodowych no i
      ogólnego zatrzymania wody w organiźmie.. dlatego też ten rosnący wskaźnik wagi
      wcale nie musi oznaczać, że po porodzie będzie się wyglądać jak wieloryb...
      moja mała ma w tej chwili 3,5 miesiąca, a ja wróciłam do dawnych 50 kg...
      owszem - robiłam troszkę "brzuszków", ale szybko się okazało, że przy małym
      dziecku jest dzień tak bardzo wypełniony zajęciami, że właściwie na te
      ćwiczenia sił mi już nie starczało...co do wyglądu ciała, to chyba najlepszym
      sposobem jest nawilżanie skóry przez całą ciążę (a jeszcze lepiej kosmetyki
      ujędrniające) - podobnie po porodzie...w moim przypadku w każdym razie efekt
      przyniosło - brzuch co prawda jeszcze nie jest idealnie płaski, ale rozstępy
      mnie ominęły i mieszczę się już we wszystkie rzeczy sprzed ciąży...
      wiem, że teraz to mi tak łatwo się mówi, że nie ma się co martwić na zapas, ale
      to prawda.. ważne żebyś się teraz dobrze czuła
      • julitatuchorska Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 12.06.05, 17:47
        ja przytyłam juz niestety az 35 kg, wyglądam jak duży słon (bo do tego jestem
        jeszcze bardzo wysoka).
        Jestem w 39t i chciałabym juz urodzic bo prawde mowiac jestem okropnie zmeczona
        ta ciążą i tym ze mam tylko jedna sukienka w ktora sie mieszcze sad
        Mam nadzieje ze jak juz urodze to sie tez okaze ze ta waga to dlatego taka
        ogromna ze maam duzo wod zarowno płodowych jak i tych w organiźmie.
        Prawda jest fakkt ze nie potrafie sobie idmowic jedzenia ale stram sie jesc
        głownie owoce iw azywa tylko w dosc duzych ilosciach.
        no cóz nie jest mo dobrze w skorze słonia ale mam nadzieje ze moje malenstwo
        bedzie duze i zdrowe a ja jakos po tem sie pozbieram i wroce do dawnej figury.
    • weronikarb Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 08:17
      No ja juz 19 m-cy po cc. Czasem tu zagladam aby podzielic
      sie "doswiadczeniem: wink
      Wiec jak zaszlam w ciaze bylam juz przy kosci 70kg/174cm
      W dzien cc weszlam na wage 100,800kg/174cm
      czyli przytylam 30 kg i szczerze mowiac, nie martwilam sie tym co jadla. Jadlam
      ile chcialam i co chcialam.
      Ciaza to czas kiedy mozna sobie wszystko odpuscic. Postanowilam ze przez te 9 m-
      cy niczym sie nie bede martwic i wreszcie bede robic i jesc to na co mam ochote.
      Po cc automatycznie spadlo mi 10 kg. Nie karmilam piersia - nieliczac 3 m-cy
      kiedy probowalam.
      W ciagu roku od cc dobilam do 67kg/174 - moim zdaniem calkiem niezle, choc
      chcialabym jeszcze mniej (jakies 10 kg), ale zgubilam to co przytylam w ciazy i
      to wcale nie jakimis dietami czy cwiczeniami. Poprostu jakos tak samo zeszlo smile
      Niemartw sie waga bo nie warto tracic na t czas tak piekny jak ciaza, pozatym
      ciesz sie nia jak tak trudno przyszlo. czy warto martwic sie czyms, czego
      mozesz pozbyc sie szybciutko? Nie - to po co sie katowac?
      • ola2811 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 11:02
        Cześć ja miałam podobnie jak weronikakarb. Jak zaszłam w ciążę to waga 75/176.
        Ale jestem taka od zawsze a mój mąż mnie kocha smile))
        W ciąży tyłam w galopującym tempie. Pierwszy trymestr zakończyłam 6 kg na +,
        później też co miesiąc po 3 kg. W dzień porodu 106 kg. Tragedia !!!!Ale mój
        lekarz twierdził, ze połowa z tych kg to woda i mam się nie przejmować.
        Nie bardzo mu wierzyłam ale tak było. W 5 dni po porodzie - podczas , których
        strasznie się pociłam straciłam 16 kg. Nastepne 5 w kolejny tydzień. Z 10
        następnymi musiałam sobie poradzić sama. 3 miesiące diety i jestem taka jak
        byłam nawet 2 kg mniej. W ciąży przejmowałam się każdym dodatkowym kg ale
        później jak mój synuś był chory to stwierdziłam, że to wszystko nie ważne...
        pozdrawiam wszystkie ciężąróweczki, życzę szcześliwych porodów
        papa
    • pimpek_sadelko Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 08:19
      w 26 tc mialam na plusie 2 kg. tyeraz ide w 29 tc na wizyte i zobaczymy.... ale
      na razie nie moge jesc.... znowusad.
      • kwiatek-21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 08:32
        tak czytam wasze odpowiedzi i jestem pod wrażeniem ja przed ciąza ważyłam 65 kg
        to po śluboie sie tak roztyłam bo przez 8 miesięcy przytyłam aż 8 kilo ale to
        nic narazie jest dobrze ważne żeby dzidzia rozwijała sie zdrowo i duża rosa a
        reszte jest nie ważne buziaki
        • pimpek_sadelko Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 08:35
          kwiatek-21 napisała:

> tak czytam wasze odpowiedzi i jestem pod wrażeniem ja przed ciąza ważyłam 65
          kg
          >
          > to po śluboie sie tak roztyłam bo przez 8 miesięcy przytyłam aż 8 kilo ale
          to
          > nic narazie jest dobrze ważne żeby dzidzia rozwijała sie zdrowo i duża rosa a
          > reszte jest nie ważne buziaki
          DOKLADNIE.
          poza tym na poczatku ciazy bylam przekonana, ze bede wygladem smoka
          przypominac, ze bede tyc itd a wygladam super!
          Ty tez tak mozesz miecwink
        • badarka Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 10:32
          Można nad tyciem w ciąży panować, naprawdę smile No chyba że zatrzymujesz wodę w
          organizmie, to inna sprawa.
          Prawdziwe tycie bierze się z niepotrzebnych nikomu (ani Tobie ani dziecku)
          rzeczy - słodyczy (ogólnie cukru), śmietany, białej mąki... Dziewczyny śmieją
          się z diety w ciąży. To nie tak. "Dieta" w ciąży - jak najbardziej, ale dieta
          mądrze rozumiana, czyli jedzenie absolutnie do syta, ale dobrych rzeczy. Ja,
          wybaczcie, jakoś nie wierzę w to, że ktoś utył jedząc normalnie 20-25-30kg
          (zastrzegam po raz kolejny, za wyjątkiem tych, które puchły). Po skończeniu
          29tc miałam 3kg na plusie, nie mam anemii, dziecko rozwija się super i wiem, że
          sama na to pracuję smile Choć czasem nie jest łatwo - miewam kryzysy, kiedy każda
          czekolada i ciastko kusi jak niewiemco - ale widzę efekty i to motywuje smile

ps. Gratuluję Kwiatku, udanego IVF. Spokojnej ciąży smile
          • ruda773 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 10:49
            JA nei pichłam na poczatku ciąży a w I trymestrze zdażył sie miesiąc że
            przytyłam prawie 6 kg. Nie objadałam sie słodyczami. Nie miałam apetytu. póki
            co mam 18 kg na plusie ale waga staneła mi juz jakies 6 tygodni temu, a tearz
            przyznaje że sobie podajdam (chociaz faktycznie nie sło0dycze. Więc to jest
            bardziej sprawa indywidualna. Nie wszyscy maja tak dobrze jak Ty wink)))
            • bebe73 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 14:58
              jak czytam posty na temat tycia w ciąży, to mam czasmi wrażenie , że niektóre
              dziewczyny licytują się która mniej utyła i dają do zrozumienia że te które
              utyły więcej to musza być żarłocznymi krowami. pewnie, że przytycie 30
              kilogramów nie jest zdrowe, ale nikt mi nie powie, że jak w ciąży utył tylko 4
              czy 5 kilo to jest dobrze. Moja koleżanka tez tak liczyła w ciąży kalorie, do
              połowy prawie nic nie przytyła. Dopiero jak jej ginka powiedziała,że dzidzia
              jest mała to przestała liczyć kalorie i uważać na słodkie. Przytyła w sumie 20
              kg i po porodzie wróciła szybko do swojej wagi sprzed ciąży. Ważne żeby się nie
              obżerać tylko jeść. a reszta zależy od indywidualnych sklonności. 22tc +4kg
              • pimpek_sadelko Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 16.06.05, 20:13
                bebe, chyba zle odczytujesz te posty. ja licytacji nie widze, ale za to widze
                powody do roadosci z faktu, ze waga w ciazy nie szaleje, tak samo jak rozumiem
                osoby, ktorym waga niestety posuwa sie szybko do przodu. nie badzmy
                hipokrytkami i nie udawajmy, ze dla kobiety pare kilogramow w jedna lub druga
                strone jest bez znaczenia.
                wazne, zeby miec dystans do siebie, do tych ciazowych urokow i jakos sie z nimi
                zaprzyjaznic lub chociaz przyjac do wiadomosci, ze tak moze byc.
                dlaczego tak latwo wytykasz szczuplym mamom, ze sie chwala? moze robia to duzym
                nakladem pracy? moze maja ochote na lody, nha torty i na 5 a nie na 3 kanapki
                na kolacje, a jednak powstrzymuja sie. bo juz od ladnych paru lat wiadomo, ze w
                ciazy nie je sie za dwoje, tylko dla dwojga. to duza roznica.
                gdybym miala duzy ap[etyt i nie miala mdlosci to moze przytylabym juz i 10 kg,
                ale jakos ku mojemu zdziwieniu apetyt mam taki jak przed ciaza albo mniejszy.
                dziecko zdrowe, badania w miare ok, lekarz zadowolony.... to po co ladowac w
                siebie wiecej zarcia? kazda jest inna i nie ma co jej dolowac. jak za duzo
                przytyje to powinnysmy sprawiac, zeby dziewczyna wierzyla, ze potem moze
                schudnac.
            • badarka Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 14.06.05, 09:49
              ruda773 napisała:

> JA nei pichłam na poczatku ciąży a w I trymestrze zdażył sie miesiąc że
              > przytyłam prawie 6 kg. Nie objadałam sie słodyczami. Nie miałam apetytu. póki
              > co mam 18 kg na plusie ale waga staneła mi juz jakies 6 tygodni temu, a tearz
              > przyznaje że sobie podajdam (chociaz faktycznie nie sło0dycze. Więc to jest
              > bardziej sprawa indywidualna. Nie wszyscy maja tak dobrze jak Ty wink)))

Hej, rudasku smile To chyba nie tak. Ja startowałam w ciążę z nadwagą. Nie z
              otyłością, ale parę ładnych kilogramów miałam za dużo. Przed ciążą zawsze
              twierdziłam, że nie mogę schudnąć, chociaż nic nie jem. To nie była do końca
              prawda, widzę to dopiero teraz.
              Teraz opiekują się mną świetne położne (mój lekarz ma takie "na
              wyposażeniu" ;D) i razem z nimi przeanalizowałam moją dietę. Powiedziały mi, co
              robić i jak jeść, żeby dziecko miało wszystko czego potrzebuje, a ja żebym nie
              przytyła nadmiernie. Miałam i mam po prostu bardzo silną motywację a nie każda
              z nas musi ją mieć smile

Natomiast do bebe73: kochana, naucz się czytać to, co jest napisane, a nie
              dopowiadaj sobie własnych teorii. Wyraźnie piszę, że ta tak zwana dieta polega
              na tym, żeby jeść absolutnie do syta, ale rzeczy dobre dla dziecka. Czy padło
              tu słowo o liczeniu kalorii? Nie, więc nie sugeruj, że "też" liczymy kalorie,
              bo nic takiego nie ma miejsca.
              I nie rozumiem zupełnie, co dobrego dla Twojej koleżanki i jej dziecka było w
              słodyczach? Czyżby cukier, szuczne barwniki i aromaty?
    • madziaost kwiatek, ja Cię gdzieś widziałam... 13.06.05, 15:53
      .... tylko numerek był inny smile))))))))
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 17:32
      ja startowałam z 50 kg przy 168 cm czyli z niedowagi.
      teraz na końcówce ważę 61 kg i w sumie chciałam tyle przytyć czyli tak zmieścić
      się do 13 kg wink niestety mimo tego porobiły mi się rozstępy zwłaszcza przez
      ostatnie tygodnie no i skóra na brzuszku zaczęła pękać ... no ale co tam ... do
      porodu już blisko wink

Asia i Kubuś
      • kwiatek-21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 21:07
        słuchajcie ja jestem dopierio na początku bo to ok 4 tydzień ale byłam dziś na
        usg i widziałam moją fasoleczke pan doktur powiedział że ładnie sie rozwija ale
        jak mnie zważyli dzisiaj pierwszy raz to myślałam że oszaleje przy wzroście 170
        cm waże dokładnie 67,1 ku.. mać od ślubu przytyłam 9 kilo a mniało byc tk
        pięknie ale ciśnienie mniałam ładne 130/60 mnastępna wizyte mam 27 czerwca i
        wtedu juz założą mi karte ciąży ale jestem podekscytowana normalnie nie moge
        • olenka764 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 13.06.05, 21:17
          wydaje mi się, że i tak mamy to trochę w genach( po mamusi , babusi) ale można
          sobie troche pomóc-dietą i oczywiśce ruchem - systematycznym i dobrze
          zaplanowanym- ja w ciązy przytyłam 9 kolo-ale dbałam o to co jem i od 14 tc.
          chodziłam na ćwiczenia dla ciążówek-polecam-www.studiozdrowia.hbz.pl
    • jakw Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 14.06.05, 11:53
      Ja po ważę 9 kg mniej niż przed ciążą. Na początku schudłam 4 kg i dopiero pod
      koniec udało mi się dobić do wagi przedciążowej. Ale byłam na diecie cukrzycowej
      - 0 słodyczy i białego pieczywa, chude mięsa, na owoce,mleko i węglowodany
      złożone też musiałam uważać.
      A rozstępy i tak mam - więc jeśli masz skłonnośći do rozstępów to i tak je
      pewnie będziesz miała sad
    • mamakangurek Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 14.06.05, 13:43
      Wydaje mi sie, ze jest tak:
      po pierwsze zapytaj mame, ile ona przytyla, czy ma rozstepy jak przechodzila
      ciaze - jest duze prawdopodobienstwo, ze bedziesz miala tak samo
      po drugie - tycie w ciazy bardzo podobnie przebiega jak dotychczasowe Twoje
      wykresy wagi w ciazy
      Ja smarowalam sie Fissanem od 4 m-ca, teraz od czasu do czasu oliwka, bo
      widze,ze na rozstepy nie ma szans, ale na wszelki wypadek smaruje
      Prowadzilam bardzo szybki (duzo zajec umyslowych i fizycznych) tryb zycia i w
      ciazy jest dokladnie tak samo - latam, biegam mozna powiedziec ze fruwam,
      urzadzam mieszkanie, robie wyprawke, mam syndrom wicia gniazda - sprzatam,
      chodze na gimnastyke itd itd, za miesiac rodze - nikt nie wierzy, przytylam
      absolutnie tylko na brzuchu - 7,5 kg, dzieciatko wazy co do dnia idealnie -
      wyliczyl pan doktor z USG smile Jem wszystko, ale nigdy sie nie obzeralam
      Aha, moja mama wazyla w ciazy tyle co ja, ma moze ze dwa rozstepy ale nie po
      ciazy (ma48 lat) i to chyba dzieki niej wygladam jak wygladam po czesci
      Nie dalam sie tesciowej - pt. za malo chyba jesz smile
      • zlotowka26 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 14.06.05, 14:08
        To moja mama 30 kg w jednej i drugiej ciązysad(ale zaraz po porodzie leciała w
        dól z wagą z zastraszającym tempiesmile) obżerała sięsmile)u nie 11 tc i już 3 kg na
        plusie
        • kwiatek-21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 14.06.05, 15:26
          ja niestety nie moge wam powiedziec jak to bedzie u mnie bo moja mama urodziła
          mnie w 6 miesiącu i 2 tygodniu i przytyła tylko 5 kilo więc niewiem jak to
          bedzie ze mną ale zobzczymy najwazniejsza jest teraz dzidzia
    • aga9982 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 14.06.05, 16:26
      Ja urodziłam dwóch synów.Pierwszego dwa i pół roku temu, a drugiego trzy
      tygodnie temu.W pierwszej ciąży przytyłam 18 kg,ale chyba tylko dlatego, bo
      uwilbiam słodycze i to mnie zgubiło, a w drugiej ciąży tylko, albo aż 14 kg.Co
      zrobić żeby nie utyć za dużo, tego nie wiem, na pewno zdrowo się odżywiać.Nie
      obżerać się słodyczami i nie popijać colą.Mnie niestety po pierwszym dziecku
      zostało 10 kg, które ciężko mi się pozbyć.Po drugiej ciąży mam 5 kg więcej.Co
      do rozstępów najlepsza jes zwykła oliwka dla dzieci.Ja nie stosowałam żadnych
      kremów na rozstępy, tylko właśnie oliwkę BAMBINO i nie mam rozstępów.Pomimo, iż
      moja skóra jest podatna na takie różne sprawy.
      • kwiatek-21 Re: ile przytyłyscie w ciąży i co zrobić żeby nie 15.06.05, 08:10
        dzieki za wiadomości napewno mi sie przydadzą
    • ila_4 uda i tyłek 16.06.05, 19:04
      ja się martwię, że nie schudnę po ciąży za szybko..jestem w 38 tyg. ciąży i własnie tak po sobie patrzę, że najwięcej przytyłam w udach i biodrach. w rzeczy sprzed ciąży na pewno sie nie zmieszcze. być może schudnę i stracę te kilogramy, ale czy tyłek mi zmaleje? hmm...ogólnie przytyłam 15 kilo w ciąży. rozstępów się takze nabawiłam, mimo, że smarowałam się dwa razy dziennie regularnie. wszystko było pieknie do początku 9 miesiąca, kiedy to skóra nagle nie wytrzymała napiecia i zaczęły się pojawiac pierwsze rozstepy- dokładnie w 36 tygodniu, a raczej pod jego koniec. tak nagle!! a juz mysłałam, ze mnie to ominie. moja mama mówi, że jej po każdej ciąży coś tam zostało..mi pewnie też zostanie..właśnie na udach i tyłku...smile
      • pimpek_sadelko Re: uda i tyłek 16.06.05, 20:26
        zmaleje i tylek i biodra. damy rade, wazne zeby dobrnac szczesliwie do konca.
        przy dziecku bedziemy kursowac jak male samochodziki to kilogramy zleca!!!smile
      • radowinkaala Re: uda i tyłek 16.06.05, 20:39
        Spokojnie. Może nie uwierzysz, ale ja w ciąży przytyłam 21 - bardzo było widać
        dodatkowe kilogramy na udach i na tyłku. Po porodzie się okazało, że to nie
        tłuszcz tam był zmagazynowany tylko woda. Urodziłam w poniedziałek wieczorem, a
        we wtorek nie byłam pewna czy moje nogi są na pewno moje smile
        5 m-cy po porodzie ważyłam 5 kg mniej niż przed ciążą. Nie wiem ile teraz ważę,
        ale raczej nie przytyłam.
        ------
        Ania rośnie

A oto moja kochana córeczka - Anusia
        • annam21 ja jak przytyje to schudne (mam nadzieje) 16.06.05, 20:55
          wiecie ze mna jak rok temu zaczelam z mezem rozmawiac o dziecku to perspektywa
          przytycia byla straszna,sadelko rozstepy, owisle piersi,bardzo dlugo chcialam
          wygladac jak wygladam i warzyc swoje 54kg,to byla taka durna obsesja ze moj maz
          powiedzial ze nawt na "naprawienie biustu mi da", balam siee, pozniej poronilam
          dwa razy, i teraz jestem 3 raz w ciazy 8tc,i juz sie nie boje,alejestem jak
          najbardziej za nieobzeraniem sie, za jedzeniem nai za dwoje ,ale dla dwojga- na
          slodycze i tak nie mam ochoty,apetyt sredni bo mam mdlosci, ale jem na co mam
          ochote, a dalej zobaczymy.pozdrawiam was wszystie i te duze i te mniejsze!co za
          roznica jak jest dzidzia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka