Dodaj do ulubionych

masaż olejkiem migdałowym

16.06.05, 10:59
Dziewczyny, nabyłam olejek za poradą mojej położnej, która w sumie objaśniła
mi niby, jak robić ten masaż... Ale z innego źródła słyszałam co innego... że
nie masuje się krocza bezpośrednio, czyli "wejścia", natomiast skórę
poniżej... Już nie wiem, czy dobrze zrozumiałam i jak to się robi właściwie,
więc olejek leży od tygodnia nieużywany... Mogła by mnie któraś oświecić???
Gdzie ja mam się właściwie masować??? wink))

pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • akrusz Re: masaż olejkiem migdałowym 16.06.05, 11:20
      masuje sie, z tego co wiem, odcinek skory miedzy wejsciem do pochwy a odbytem,
      tam skora jest b. delikatna i narazona na urazy. podobno trzeba wlozyc palec
      (kciuk) i masowac tez od srodka (nie odbyt ocywisciewink

do olejku migdalowego dodaj witamine E (zawartosc 1-3 kapsulek) i dobry jest do
      tego olej z kielkow pszenicy.
      • aggu Re: masaż olejkiem migdałowym 16.06.05, 11:23
        dzięki serdeczne, zaraz zabieram się do dzieławink
        • akrusz Re: masaż olejkiem migdałowym 16.06.05, 20:04
          Dementuje to wsadzanie paluchow! Skonsultowalam z osoba kompetentna i juz teraz
          wiem, ze co prawda odcinek od pochwy do odbytu - tak, nawet blizej odbytu, ale
          tylko na zewnatrz. No, katastrofy nie bedzie, ale po co sie masz meczyc? Acha i
          jeszcze proporcje:

3/4 olejku ze slodkich migdalow
          1/4 oleju z kielkow pszenicy
          2 kapsulki wit. E

to jest chyba optymalne.

Pozdrawiam serdecznie i zycze miekkosci tam,
          Agnieszka
          • mama5plus Re: masaż olejkiem migdałowym 16.06.05, 22:04
            masaz polega na tym, ze chwyta sie te skore-blone wlasciwie (odcinek miedzy
            pochwa i odbytem, od zewnatrz i od wewnatrz miedzy palce wskazujacy i kciuk
            (czyste oczywiscie i nawilzone olejkiem) i masuje tak lekko naciagajac az do
            momentu gdy sie poczuje odrobine pieczenie.
            Tak przez kilka minut.
            Najlepiej to robic po kapieli (niektorzy zalecaja dodanie do kapieli paru
            kropel olejku lawendowego) kiedy skora jest rozgrzana i bardziej podatna na
            wchlanianie olejkow i masaz.
            W pozycji w kucki albo siedzac na sedesie wink
            • agnieszka10012 Re: masaż olejkiem migdałowym 16.06.05, 23:00
              a gdzie sie kupuje ten olejek migdałowy i z kiełków pszenicy w aptece?
              I od którego tygodnia nalezy ten masaż wykonywac?
              • aggu Re: masaż olejkiem migdałowym 17.06.05, 09:13
                dzięki za sprostowaniewink
                aga, olejki kupiłam w zielarskim, nie wiem, czy są w aptece. Mi położna
                pozwoliła robić masaże od 36tc (choć już kończę 37 i dopiero zaczynam...), na
                forum są różne opinie, ale ja wolałam nie przesadzić i nie zaczynać za szybko.
                • maciopek1 Re: masaż olejkiem migdałowym 17.06.05, 09:39
                  Olejek ze słodkich migdałów można spokojnie kupić w aptece, olejz pszenicy w
                  kapsułkach ( tylko taki udało mi się znaleźć ) też w aptece. Wczesniej pytałam
                  w zielarskich , ale migdałowy mieli tylko taki aromatyzowany raczej do
                  aromatoterapii, a to ma byc ze słodkich migdałów ( właściwie wcale nie pachnie
                  migdałkamismile) Tak że wystarczy jedna wizyta w aptece. Mi połozna powiedziałą,
                  ze im wcześniej się zacznie tym lepiej bo chodzi po prostu o uelastycznienie
                  tego miejsca, które jest szczególnie narażone na urazy w trakcie porodu - ja od
                  30 tygodnia robie dwa razy dziennie rano i wieczorem po kąpieli - zobaczymy
                  jaki będzie efekt smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka