Dodaj do ulubionych

Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie

20.06.05, 13:53
Właśnie wróciłam od gina i jestem załamana.Z powodu zagrożenia ciąży i nakazu
leżenia nie wykonałam testu przezierności karku.Coś jednak nie dawało mi
spokoju i wykonałam test z krwi było to dokładnie w 14 tyg ciąży.Wynik wyszedł
jak dla mnie fatalny.Lekarz po jego odczytaniu długo milczał a potem zaczął od
słów że przy tak zagrożonej ciąży jak moja(duży krwiak po odklejeniu
trofoblastu)wykonanie amniopunkcji jest b.niewskazane bo istnieje duże
prawdopodobieństwo poronienia.Wynik wykazał:wyliczone ryzyko Trisomii 21 ponad
granicą dla podniesionego ryzyka 1:86.Natomiast na drugiej kartce jest ze aż
1;56.Lekarz nie wyjaśnił mi wszytskiego a raczej nic mi nie
wyjaśnił.Powiedział ze to jak ruletka.Jestem załamana.Na innej kartce jest
napisane że do badania nie zostały podane parametry CRL i NT.A także nie
podano długości cyklu jakie leki zażywam(a zaąywam duphaston i nospę)W jakim
więc stopniu te wyniki są wiarygodne.Błagam napiszcie jeśli coś wiecie na ten
temat,bo ja i mój mąż wariujejmy z niepokoju.na wyniku jest też napisane niski
pozim uE3co to jest.Błagam jeśli wiecie cokolwiek na ten temat napiszcie.Bo
cała ta ciąża jest strasznie stresująca od samego początku i ja juz jestem
prawie siwa serio.Moze znacie jakiegoś lekarza z Krakowa który będzie w stanie
blizej wyjaśnić mi wyniki testu.Liczę na was.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:06
      przed zrobieniem papa moj gin uprzedzil mnie, ze nawet jesli wychodzi ten test
      zle to na 6 kobiet tylko jedna rodzi dziecko z wada genetyczna. pozostale 5 ma
      zdrowe dzieci.
      papa oblicza jedynie pawdopowbienstwo. zatem szanse na zdrowego bobasa masz!
      skontaktuj sie z dr. dudarewiczem z lodzi. umow sie na usg genetyczne, to super
      fachowiec, na pewno ci wszystko wyjasni.
      • zumaminka Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:21
        Dzięki pimpusiu tylko ze dla mnie wyjazd do Łodzi jest niemozliwy bo muszę leżeć
        a jestem spod WadowicsadZastanawiam się nad wykonaniem jeszcze testu potrójnego
        może kiedy wszystkie dane zostaną wprowadzone to wynik wyjdzie b.wiarygodny i
        lepszy dla mnie.
        • pimpek_sadelko Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:30
          zorientuj sie czy ktos z ginekologow/gentetykow nie robi tego badania w Twojej
          okolicy.
          naprawde duzo tu bylo kobiet, ktorym papa nie wyszedl dobrze a pozniejsze
          badanka wyszly ok!
    • an_ni Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:40
      nie martw sie! koniecznie zrob USG genetyczne, robi sie je wlasnie po 14 tyg
      ciazy a przed 20, (nie wiem w ktorym jestes dokladnie tygodniu ale masz chyba
      termin na grudzien tak? )
      mierzy sie wtedy inne czesci ciala dziecka (kosc udowa, fald karkowy itp) nie
      tylko przeziernosc ale one tez daja miarodajne wyniki
      do tego test potrojny z krwi
      glowa do gory
      Testy Pappa bez USG sa malo wiarygodne
      troche masz trudna sytuacje jesli chodzi o m-ce zamieszkania i koniecznosc
      lezenia ale do Krakowa chyba nie masz daleko ? tam na pewno znajdziesz dobrego
      lekarza
      trzymam kciuki zeby wszystko sie dobrze skonczylo
      • zumaminka Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:45
        Jezu dzięki wam wielkie mi tak trzęsą sie ręce że ciężko mi szukać info na ten
        temat.Nie miałm pojęcia o usg genetycznym a teraz już wiem i jakoś mi lżej,bo
        liczę na to że wszystko będzie dobrze.Na test potrójny wybiorę sie jutro na
        szczęście dziś przyjeżdża moja mamunia więc będę miała dużo wsparciasmile
        • jennie24 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:47
          zumaminka zachowaj spokoj bardzo Cie prosze bedzie dobrze Pamietaj ze nie
          mozesz sie denerwowac
        • an_ni Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 15:00
          podaje ci linka o USG genetycznym, i w ogole o badaniach prenatalnych
          www.genetyka.hg.pl/
      • bsz USG genetyczne ... w którym tygodniu? 20? czy 22? 27.06.05, 23:10
        Czy rzeczywiście USG genetyczne robi się przed 20 tyg? Dziś byłam u lekarza z
        NFZ (nowego dla mnie, bo mam też prywatnego) a on zaczął mnie "straszyć"
        ryzykiem związanym z problemami genetycznymi. Oczywiście wziął pod uwagę
        kwestię wieku (w sierpniu kończę 35 lat), fakt, że to pierwsza ciąża.
        Stwierdził też że powinnam pójśc na takie "super" USG w 22 tygodniu.

Mój prywatny lekarz nie kazał mi sie genetycznymi sprawami przejmować, bo mnie
        zna i uważa że jestem zdrowa,a i w rodzinie nie było żadnych dziwnych
        przypadków. On się cieszy, że w końcu udało mi się zajśc w ciążę i to
        naturalnie bez żadnych medycznych sztuczek.

Kiedy to szczegółówe "genetyczne" USG powinno być zrobione? w 20-stym czy 22-
        gim tygodniu?
        • an_ni Re: USG genetyczne ... w którym tygodniu? 20? czy 28.06.05, 09:17
          genetyczne robi sie 12-14 (przeziernosc i kosc nosowa) lub drugie 14-18 tydzien
          a 20-22 tydzien to jest polowkowe USG
          to pozniejsze genetyczne robi sie ze wskazan po niekorzystnych wynikach z USG
          12-14 tydzien i niekorzystnych wynikach testu PAPPA lub potrojnego
          nazywa sie genetyczne bo w tym okresie ciazy mozna jeszcze rozpoznac wady
          genetyczne typu Zespol Downa, pozniej juz niekoniecznie - popatrz na te strone
          to sie wiecej dowiesz www.genetyka.hg.pl/
          polecam zrobic przynajmniej badanie USG na przeziernosc - a w ktorym tygodniu
          jestes?
    • mamagocha Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:53
      Po pierwsze w którym teraz jesteś tygodniu.
      Po drugie u jakiego byłaś lekarza?
      Tylko 10 lekarzy w Polsce mają certyfikat uprawniający do wykonywania testu
      PAPPA (certyfikat zdobywa się w Anglii).
      W Warszawie jest to dr Roszkowski ul. Finlandzka, ale polecam dr Dudarewicza z
      Łodzi.
      Zrób jeszcze raz!!!
      • pimpek_sadelko Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:58
        mamgocha chyba papa pomylilas z przeziernoscia karkusmile
        nieprawda, ze papa tylko 10 lekarzy ma prawo robic.
        • mamagocha Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 15:02
          Zagalowpowałam się, bo się zdrnrwowałamsmile
          Tak, czy inaczej wszystko się łączy. A PAPPA wykonują wszyscy, którzy się dorwą
          do sprzętu. Szkoda tylko, że nie każdy powinien to robicsad(( Potem wychodzą
          takie kwiatki!!
      • mamagocha Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 14:59
        Wiesz co, Dudarewicz fo równy facet, podam Ci nr telefonu do niego. Zadzwoń i
        opoiwedz mu wszystko może poleci Ci dobrego lekarza w Twoich okolicach.
        603 166 978
        I gówa do góry!!!!
        Wszystko bedzie dobrzesmile)
      • zumaminka Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 15:03
        Więc tak jestem w 15 tyg.Krew pobierano mi w krakowie w Spesie w przychodni do
        której chodzę.A wyniki otrzymałam z Medycznego centrum laboratoryjnego w
        krakowie na Olszańskiej.Wynik obejrzał moim zdaniem dość pobierznie mój gin
        prowadzący ale miałam wrażenie ze wie na ten temat tyle co ja.Do tego doczytałam
        się nieprawidłowości w dostarczeniu info na mój temat.Dlatego zamierzam zrobić
        test potrójny i usg genetyczne.Szukam teraz specjalisty z Krakowa.Zdziwiło mnie
        też to, że wynik był na m.in na 2 dużych kartkach na pierwszy rzut oka nie
        różniących się od siebie (tak też stwierdził mój lekarz że to to samo)ale
        póżniej okazało sie ze tam są różne dane na tych kartkach.Jak więc mogę ufać
        temu co on mówi.Wynik jest pogrubiony i dość jednoznaczny- jak dla mnie, chodzi
        mi tylko o to czy przy pominięciu ważnych danych jest na tyle wiarygodny abym
        mogła się martwić dlatego mam zamiar wykonac kolejne testy.Jest to dla mnie
        bardzo ciężkie ponieważ podjełam decycję o usunięciu ciąży w razie wystąpienia
        wad genetycznych.
        • mamagocha Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 15:05
          Zadzwoń do Dudarewiczasmile
    • penelina Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 15:03
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=601&w=25435919
      • zumaminka Dzwoniłam:-) 20.06.05, 15:16
        Zadzwoniłam do obydwóch lekarzy ze Skotnickim umówiłam się na jutro.Natomiast
        dr.Dudarewicz wysłuchał mnie i powiedział ze zapowiada sie na dłuższą rozmowę a
        teraz przyjmuje pacjentów więc poprosił o telefon o 21.Obydwoje panowie byli
        b.mili(mam nadzieję że są tak samo kompetentnismile)Jakoś już mi lepiej oby do
        jutra.Jak tak czytam posty od was to łzy mi ciekną po policzkach ze wzruszenia
        niby nic-informacje i wirtualne wsparcie ale ponieważ teraz nie mam nic innego
        to naprawde b.dużo dla mnie znaczy.Nie wiem co bym zrobiła bez tego forum od
        samego początku tej ciąży otrzymuję od was tyle wsparcia i pomocy a przecież
        nawet się nie znamy.Bardzo wam dziękuje.
        • pimpek_sadelko Re: Dzwoniłam:-) 20.06.05, 15:18
          mi dudarewicz posiwecil z pol godziny( a wcale nie bylam jego pacjentka!).
          zloto nie czlowiek.
          szalalam z niepokoju po odebraniu swojego kariotypu. on mnie uspokoil i
          powiedzial, ze moj wynik mimo odchylen miesci sie w normiesmile
          na pewno rozmowa wiele Ci da. polecam!
          • niusiasz Re: Dzwoniłam:-) 20.06.05, 15:25
            Nic nie będzie - zobaczysz. Mój lekarz, a jest to doświadczony, bardzo dobry
            warszawski ginekolog powiedział że ten test jest tak "szaleczo" pomyślany że
            służy do stresowania kobiet i że jest absolutnie niemiarodajny. To tylko
            statystyka i rachunek prawdopodobieństwa, który dodatkowo w Twoim przypadku
            (brak NT) jest do bani... Znam dziwczyny którym wyszło znacznie (!!!) gorzej.
            Przerażone robiły aminopunkcję i wszystko okazywało się ok. Trzymaj się ciepło
            jestem pewna że będzie dobrze.
        • an_ni Re: Dzwoniłam:-) 20.06.05, 15:27
          no dzielna dziewczynka ! tak trzymac !
          a teraz zmykaj z forum, polez sobie, odpocznij, idz na spacer
          gotowe do dalszego wsparcia czekamy na wiesci
          jak chcesz to na priv
        • mamagocha Re: Dzwoniłam:-) 20.06.05, 15:39
          Dobrze,że zadzwoniłaś.
          Będzie dobrzesmile))
    • gosiek753 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 16:36
      Hej Nie bardzo wiem o jakim teście piszesz bo w tytule jest test PAPP-A
      wykonywany od 9t.c. do końca 13 t.c. I w skład testu wchodzi oznaczenie białka
      PAPP-A i wolnej podjednostki B-HCG. Natomiast ty podajesz wynik uE3 jest to
      wolny estriol składowa testu potrójnego lub podwójnego. To są kompletnie inne
      testy i wykonywane między 14-17 t.c. (tego nie jestem pewna). Proponowałabym Ci
      jeszcze skonsultować się z innym ginekologiem i wykonać test potrójny jeżeli
      nie jest jeszcze za późno.
      Pozdrawiam gorąco i nie martw się.
      • zumaminka do gosiek 20.06.05, 17:12
        Powiedziano mi że to testPAPPA robiłam go dokładnie w 14 tyg czyli 13 tydzień i7
        dzień.wyniki mam na 2 dużych kartkach i tam właśnie napisane jest o ryzyku
        poszczególnych wad.Są tez dwie mniejsze kartki z których nic nie rozumie i tam
        jest własnie jakieś AFP,oraz HCG_beta ilościowo a także Estriol wolny.
        Nie mam pojęcia co to jest mam nadzieję że jeszcze dzis albo jutro sie doweim.
        • gosiek753 Re: do gosiek 20.06.05, 21:04
          Hej
          To nie jest test PAPP-A to co podałaś to składowe testu potrójnego. Wykonywane
          od 14 tyg do 17.Ktoś wprowadził Cię w błąd. Zajmuję się diagnostyką
          laboratoryjną i wiem co nie co o tych badaniach.
          Test PAPP-A robi sie wcześniej tak jak Ci napisałam i dodatkowo można sprawdzić
          przeziernośc karkową NT (na USG) w 14-15 tygodniu

Pozdrawiam serdecznie
    • aankaa1 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 17:23
      Ja robiłam test PAPPa w Poznaniu i to dwa razy, raz odpłatnie, krew i wynik NT
      zostały przesłane do dr Dudarewicza, prawdopodobieństwo b. małe, wyniki krwi w
      normie. Potem okazało się, że mój lekarz robił też PAPPa nieodpłatnie i wynik
      ogólny 1:1000, z krwi 1:200. Niestety kompletnie nie potrafił tego
      zinterpretować, nic omówić, ani z czego wnika ani nic. Potrafił jedynie
      skrytykować laboratorium w Łodzi mówiąc, że jedynie jedno laboratorium w Polsce
      w W-wie ma sprzęt, który daje 99% trafień. No i z tegoż laboratorium z krwi
      wyszło 1:200. Załamka. Nie robiłam testu potrójnego, pojechałam do Dudarewicza,
      zrobił dokładne usg w 16 tygodniu. Różnica w porównaniu z moim lekarzem
      KOLOSALNA, zmierzył wszystko od główki do stóp, uspokoił. W ogóle to zajrzyj na
      stronę Dudarewicza www.genetyka.hg.pl - dokładnie opisuje test PAPPa.
      Potwierdzam, wyjątkowo sympatyczny człowiek. No i napisz co powiedział.
      • masztako Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 17:39
        dziewczyny, czy prof. Dudarewicz zajmuje sie tez immunologją? Bo jaj mam
        podejrzenie że mój organizm odrzuca zarodek jak by był obcym organizmem i na to
        podobno robi się szczepionki i słyszałam że najlepszy specjalista jest wlaśnie
        w Łodzi. CZy to może byc on?
        Monia
        • pimpek_sadelko Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 22:17
          masztako napisała:

> dziewczyny, czy prof. Dudarewicz zajmuje sie tez immunologją? Bo jaj mam
          > podejrzenie że mój organizm odrzuca zarodek jak by był obcym organizmem i na
          to
          >
          > podobno robi się szczepionki i słyszałam że najlepszy specjalista jest
          wlaśnie
          > w Łodzi. CZy to może byc on?
          > Monia
          ze szczepionkami to prof. malinowski
          ale spokojnie. jakie badania robilas po poronieniach? zeby byl sens szczepien
          najpierw musisz wykluczyc inne choroby, zrobic mase podstawowych badan.
          co do szczepionek: nie jest naukoow dowiedzione, ze maja dzialanie
          terapeutyczne. na ok 100 par, ktorye sie szczepily ciaze udalo sie utrzymac 5.
          zatem dla mnie to zadna metoda na poroniania.
          poronilam 4 razy i jedynie w novum polecaja szczepionki w innych klinikach
          zajmujacych sie problemem poronien odradzano mi te metode.
          nie zaluje, ze tego nie zrobilam.
          pomijac kwestie tego w co kto wierzy, jaka metode obierze to musisz liczyc sie
          z kosztami: same badania immunologiczne (szczegolowe) to ok 3 tysiecy zlotych.
          jesli bedziesz mila wlewy to jeden kosztuje ok 3 tysiecy ( potrzebne 3 przed
          ciaza) i potem jeszcze cos w trakcie. szczepionki sa tansze, ale to lekarz
          decyduje czy wlew czy szczepienie.
          zanim zaczniesz wydawac majatek poradz sie dobrego specjalisty.
          zwiedzilam pol polski, mase lekarzy i dla mnie ratunkiem byl bialystok i prof.
          wołczyński.
    • mala242 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 20.06.05, 18:33
      Nie martwila bym sie tak wynikiem testu ,bo on nie daje wyniku,a tylko oblicza
      stsystyczne ryzyko.Ja tez mialam dosc niejasny wynik PAPPY,bylam w Lodzi na usg
      genetycznym i wyglada wszystko ok.
      Ewa i Jolcia35hbg
    • k1w0 TO NIE JEST PAPP-A !! 20.06.05, 20:54
      Badanie poziomu AFP, wolnego estriolu i BHcg to jest TEST POTRÓJNY a nie PAPP-
      A !!! Jest to o tyle znaczące, że Test Potrójny jest kiepskim i mało spójnym
      testem. Daje ok. 60 % wiarygodności (przy ponad 90% wiarygodności PAPP-A) i
      charakteryzuje się dużym odsetkiem wyników fałszywie pozytywnych.
      I jeszcze jedno - jeśli test był robiony w "Diagnostyce" to .... odpuść go
      sobie zupełnie.
      Tez zdecydowanie polecam Dr Dudarewicza jako jednego z najlepszych (jeśli nie
      najlepszego) lekarzy zajmujących się w Polsce badaniami prenatalnymi i
      diagnostyką płodu.

Jestem z Krakowa i jeśli chcesz więcej pogadać to daj znać na priva.

Pozdrawiam Ania z dziewczynami
      Kasia (09.2000) i Maja (10.2004)
      • denay Zumaminko i jak?? 20.06.05, 22:35
        po rozmowie z doktorem?? Mam nadzieje, ze dal Ci jakies namiary i uspokoilas
        sie troche. Trzymam kciuki smile Trzymaj sie cieplo.
        Buziaki
        D.
    • kamila_11 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 21.06.05, 09:48
      Ponieważ mnie również wyszły nie najlepsze wyniki w teście papp-a byłam wczoraj
      u doktora Dudarewicza ( początek szesnastego tygodnia ciąży)i obejrzał
      przezierność karkową i kość nosową (usg w 12 tygodniu wykonywał inny lekarz).
      Stwierdził że w 16 tygodniu bardzo ciężko zobaczyć przezierność karkową ale
      jest to możliwe. Więc spróbuj - może okazać się że NT będzie o,key i wtedy
      zmiejszy się ryzyko. Ponadto lekarz badał mi przepływ krwi w układzie żylnym
      (u dzieci z zespołem Down i innymi wadami przeplyw wygląda nieco inaczej niż u
      dzieci zdrowych), serce u takich dzieci też jest powiększone. Radzę Ci udać się
      do dobrego fachowca od usg - potwierdzi bądź wykluczy Twoje obawy.
      • basia_j Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 21.06.05, 10:25
        trzymam kciuki, mam nadzieję że wszystko będzie dobrze!!!!
        jestem z Wami
      • eminka1 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 21.06.05, 10:27
        Zumaminka, czy Ty przypadkiem nie jesteś w 14 tc? bo jeśli jestes w 14tc i
        kilka dni to to jest właśnie 14tc. Moze trochę chaotycznie napisałam ale myśle,
        ze zrozumiesz, liczy się tygodnie zamknięte. Wejdż na mój suwak (ja jestem w
        20tc a nie w 21tc) - moze Ci to coś rozjaśni.Więc jeśli tak to szoruj do innego
        gina i niech spróbuje zrobić jeszcze tę przezierność, bo jeśli dzidziuś nie
        osiągnął rozmiarów (chyba 8,4 cm) to jest to mozliwe do wykonania. Miałabyś
        dodatkowy parametr, a poza tym gin powinien sprawdzić serduszko, które też jest
        współczynnikiem ZD. Nie zamartwiaj się na zapas. Trochę od tyłu zaczęłaś i stąd
        te niepewności. Ten Twój gin zdaje się być nie za dobrym specjalistą.
        • k1w0 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 21.06.05, 11:03
          hmm....owszem Ty jesteś w 21 tyg, masz 20 + 1 czyli skończony 20 tydz i 1 dzień
          21 tygodnia.
          Pomiar NT wykonuje się pomiędzy 11+0 - czyli skończony 11 tydzień od pierwszego
          dnia 12 tygodnia, a 13+6 - czyli skończony 13 tydzień aż do 6go dnia 14-go
          tygodnia.
          • zumaminka Po rozmowie 21.06.05, 11:30
            Dr Dudarewicz to wspaniały człowiek i znakomity specjalista podszedł do tematu
            b.poważnie.Wypytał o wszystkie dane i powiedział że wynik jest skrajnie
            zakłamany bo nikt nie uwzględnił w badaniach tego,że ja mam krwiaka który
            zakłuca pracę łożyska a jednocześnie zupełnie zmienia wartości HCG-beta i
            estriolu wolnego.A kiedy zapytał o mój wiek to powiedział zebym się nic nie
            martwiła i dla swojego spokoju zrobiła usg genetyczne.Powiedział niestety że w
            Krakowie nie ma specjalistów od tegoi typu badań ale podał mi nr do dr.Dobek i
            może ona mi cos naswietli.Poradził mi ze skoro ze względu na zagrozenie ciąży ni
            e mogę sie wybrac aż do Łodzi to żebym wybrała sie do kogoś kogo mi poleci z
            Bytomia jest to doc.Zamłyński.
            Dzwoniłam już do dr.Dobek i ona potwierdziła ze w Krakowie z tego co wie to
            nawet nie ma takiego dobrego sprzętu a tym bardziej specjalisty.
            Muszę więc teraz rozważyć czy jechać do Łodzi czy do Bytomia.
            Chcę miec juz to z głowy choć naprawdę znacznie się uspokoiłam.Mój mąż odpuścił
            zupełnie powiedział ze skoro jest tyle wątpliwości to napewno wszystko jest
            ok.On nie chce jeszcze raz tego stresu przeżywać i boi się tego badania bardzo
            ale ja nie odpuszczę.A zaraz jak wszystko sie okażę to się przejade po personelu
            przychodni w której robiłam badanie.Skoro nie są przygotowani nawet do wywiadu
            przed badaniem to niuech się za to nie zabierają i ni etrują krwi innym kobietom.
            Dziękuję wam jeszce raz b.serdecznie mój mąż któremu pokazałam wszytskie posty
            tez się dołącza i moja mamunia też.będę pisać na bierząco jak wygląda sprawa
            gdzie i kiedy badania.
            • mala00 Re: Po rozmowie 21.06.05, 19:15
              Ja mialam jeszcze gorszy wynik pappa 1:4,mialam krwiaka w macicy między 5tym a
              8mym tyg ciąży i przezierność karku w 11tym tyg 2,8(w 12tym tyg przezierność
              byla już w normie 1,2).Ja zrobilam sobie amniopunkcję bo myślalam,że zwariuję z
              tej niewiedzy i lęku.Okazalo się,że spodziewam się zdrowego synka,kolejne usg
              to też potwierdzają,czego i tobie życzę.Bądź dobrej myśli a test pappa to tylko
              niepotrzebne wprowadzanie kobiet w stres-to jest opinia lekarzy z instytutu
              genetyki w W-wie.Mala i Bruno 25tyg i 4dni.
              • denay Ufff.... 21.06.05, 19:22
                ...nawet sie nie spodziewalam, ze sie tak przejme smile) Ja twarda baba smile))
                I oczywiscie jak zwykle nie wiem co powiedziec, wiec napisze, ze baaaaardzo sie
                ciesze x10000 i wierze, ze absolutnie wszystko bedzie dobrze.
                Buziaki
                Denay
                • zumaminka Re: Ufff.... 21.06.05, 20:11
                  Jestem już umówiona na czwartek na godz.20.15 do Bytomia.Zadzwoniłam do
                  doc.Zamłyńskiego(poleconego przez Dudarewicza)ale niestety nie ma go w
                  najbliższym terminie skierował mnie do swojego znajomego dr.Grzegorza Wańki.Mam
                  nadzieję że to tak samo dobry sepcjalista.Trochę miałam obawy czy taki kolega
                  kolegi kolegi da mi pewność i zastanawiałam sie czy nie wybrac się do Łodzi ale
                  to strasznie daleko sad.Usg ma kosztować 130zł(160zł jak chcę nagrać)przeraziły
                  mnie natomiast koszty testu potrójnego 500zł.Nie będzie mnie na niego stać.Mam
                  więc zamiar powiedzieć lekarzowi który będzie robił usg aby się postarałsmile.
                  W ostateczności jeśli nie będę zadowolona z kompetencji to wybiorę sie do Dr
                  Dudarewicza.
                  Jest różnie raz mam pewnośc że dzidzia jest zdrowa a za chwilę drżę z niepokoju
                  i ryczę.Wtedy siadam przed kompem i poraz kolejny czytam wasze posty i znów się
                  uspokajam-chyba je sobie wydrukujęsmileTak się cieszę że do czwartku tak blisko i
                  mam nadzieję ze rozwieją się moje wątpliwości.
                  Będę relacjonowała na bierząco
                  • gemmavera Re: Ufff.... 21.06.05, 21:47
                    Trzymaj się, kochana, będzie dobrze. smile
                    Ściskam z całych sił
                    gemma
                    • zumaminka jak się przygotować 22.06.05, 09:40
                      Mam kolejne pytanie całą noc dzis nie spałam i zastanawiałam się co powinnam
                      wiedizeć o tym usg jak się go wykonuje ile trwa no i najważniejsze jakie
                      parametry powinien zebrać żeby wynik był miarodajny.Wolę wiedzieć i patrzeć
                      lekarzowi na ręce żeby samej być spokojną.No i jeszcze jedno czy po tym usg da
                      się faktycznie coś stwierdzić czy też jest jakieś statystyczne i
                      porównawcze?Zastanawiam się czy moze powinnam zadzwonić do tego lekarza i z nim
                      porozmawiać i on mi wszystko naświletli?
                      • zumaminka Re: jak się przygotować-juz wiem:-) 22.06.05, 10:07
                        Jeszcze raz przeczytałam wasze posty i przypomniałam sobie o stronie
                        dr.Dudarewicz tam znalazłam wszystkona temat usg.
                        • an_ni Re: jak się przygotować-juz wiem:-) 22.06.05, 11:42
                          sciskam na uspokojenie smile
                          ja powinnam dzis dostac wyniki testu PAPPA ...
                          • magda0 Re: jak się przygotować-juz wiem:-) 22.06.05, 13:32
                            ja robilam usg genetyczne w warsawie, a naprawde w karkowei nie ma? warszawa
                            pociiagiem od karkowa nie tak daleko moze bys sprobowala, wiem ze powinno sie
                            takie usg robi do 13 tygodnia a potem 20-24. , jesli bedziesz chciala blizsze
                            onfo napisz na gaetowy, Magda.
                            • kaa3 Re: jak się przygotować-juz wiem:-) 22.06.05, 13:52
                              Ja mam namiary na dr. Roszkowskiego, osobiście nie byłam u niego, ale
                              szwagierka była i jest nim oczarowana (jego kompetencją, wiedzą, sposobem w
                              jaki wszystko tłumaczył). Jeśli będziesz zainteresowana tel. to napisz na e-
                              mail gazetowy. Nie martw sie, wszystko będzie dobrze wink. Pozdrawiam
                              • zumaminka Re: jak się przygotować-juz wiem:-) 22.06.05, 13:58
                                Jutro jadę do Bytomia jeśli nie będę zadowolona(nie z wyniku tylko z sposobu
                                przeprowadzonego badania,to bedę brałą pod uwagę Łódź albo Warszawę-chyba nawet
                                bardziej szybciej pociągiem i mam tam siostrę.Jeśli mozecie mi podać namiar na
                                dr.Roszkowskiego do b.proszę w razie co będe już miała namiary zeby szybciej
                                działać.A co do Krakowa to serio nie ma specjalisty sam dr.Dudarewicz
                                powiedział,że to plama na mapie w kwestii specjalistów prenatalnych.
                                • sevika Re: jak się przygotować-juz wiem:-) 22.06.05, 14:10
                                  Nie martw sie w Bytomiu sa dobrzy specjalisci i maja dobry sprzet,ja akurat
                                  chodze do dr specjalizujacego sie w leczeniu nieplodnosci i bardzo sobie go
                                  chwale ale z relacji kolezanek wynika ze wielu lekrzy z osrodka bytomskiego
                                  jest bardzo kompetentnych i mam nadzieje, ze na takiego trafisz ,trzymam kciuki
                                • amwaw Re: jak się przygotować-juz wiem:-) 22.06.05, 14:26
                                  Warszawa- Roszkowski ul. Finlandzka 9 6161387

Niestety, pamietaj, ze jest drogi- 300zl
                                  No i trzeba sie uzbroić rzy nim w siiilne nerwy
                                  Trzymam kciuki
    • zumaminka kolejne wieści 22.06.05, 16:23
      Coś mnie jednak tknęło i zdobyłam nr tel do lekarza którymiał mi jutro w Bytomiu
      wykonywać usg.Okazało sie jednak,że onspecjalizuje się tylko w tym z
      przeziernością.Powiedział ze robienie w 15 tyg usg nic nie da bo coś tam i
      lepiej je robic dopiero w 20.Mało ze stołka nie spadłam do tego polecił jeszcze
      badanie z krwi za 500zł.Spytałam czy samo usg cos da-odpowiedział dzięki Bogu
      szczerze że nie.Ale ja wiem że dr.Rpszkowski czy Osóbka Morawski takowe wykonują
      więc postanowiłam jechac do Warszawy.Ponieważ jako do pierwszego dodzwoniłam sie
      do Osóbki który potraktował mnie serio i powiedział,że oczywiście ze robi takie
      badania. Terminów tak szybkich to nie ma ale jak przyjadę w piątek i przypomnę
      rozmowę to mnie bez problemu przyjmie.Jestem już tak skrajnie wyczerpana że
      zastanawiam się czy nie zwariuję.Mam nadzieję że faktycznie mnie przyjmie i nie
      będe musiała czekać kilka godzin na tą wizytę po długiej jeździe pociągiem.
      Dziewczyny a co wy byście zrobiły jechać czy nie jechać odpuścić sobie to
      wszytsko i wierzyć że będzie dobrze czy jednak szukac potwierdzenia u lekarza.Ja
      strasznie się boję że moje nerwy nie wytrzymają i na tym badaniu pęknę i
      poprostu sie rozbeczę.
      • k1w0 Re: kolejne wieści 22.06.05, 16:25
        Zadzwoń do mnie lub podaj mi na prv swój nr telefonu.

Ania
        • basik20 Re: kolejne wieści 22.06.05, 16:36
          Oczywiście że jechać. Totalna bzdura że w 15 tyg nic nie daje to usg!!!! Z tego
          co mi mówił Roszkowski bardzo ważne usg jest w 12 a póxniej w 16 tyg!!! Nie ma
          co odkładac takich spraw.
          • zumaminka nr.do Roszkowskiego 22.06.05, 16:48
            Znalazłam niestety tylko nr stacjonarne a tam nikt nie odbiera.Jeśli któraś z
            was dysponuje tel kom.to będę b.wdzięczna.
            Jest mi strasznie przykro bo mój mąż nie wytrzymał ciśnienia i nie moze
            zrozumieć że ciągle zmieniam zdanie że rezygnuje z kolejnych wizyt na koszt
            innych.A ja chcę trafić raz a dobrze a nie pałętac się po całej Polsce.Przykro
            mi że on nie potrafi tego zrozumieć jego uspokoiły dostatecznie wasze
            posty.Zostawił mnie samą i pojechał na ryby-żałosne.Dobrze ze mama jest ze mną.
            • basik20 Re: nr.do Roszkowskiego 22.06.05, 23:26
              Dzwoni się do niego tylko na Finlandzka po godziie 12. Ja dzwoniłam tam wczoraj
              i bez problemu zapisałam się na wizyte. Próbuj naprawdę warto. Pewnie cię
              jeszcze podłamie na wizycie za to nie wypuści spod swoich skrzydeł dopóki ie
              wyjaśni całej sprawy i nie postawi ostatecznego werdyktu.
            • dorota0312 tel do Makowskiego - tez Warszawa 23.06.05, 16:12
              Od poczatku czytam twoj watek. nie zastanawialas sie nad ewentualnoscia
              przyjazdu do Warszawy, wiec sie nie odzywalam. Takich specjalistow w Warszawie
              jest trzech, Roszkowski, Osobka-Morawski i Makowski. Ja goraco polecam ci
              Roberta Makowskiego. W ktoryms z gabinetow (bo pracuje w trzech) pracuje nawet z
              Osobka-Morawskim. Podaje ci tel kom do niego 0502 551 404.
              Pomimo tego, ze sie nie odzywam, caly czas sledze rozwoj sytuacji. Czekam na
              wiadomosci, trzymam za was kciuki, dzwon i pisz co i jak. Poza tym wydaje mi
              sie, ze dla ciebie najlepiej jest przyjechac do Warszawy, wsiadasz w pociag i
              szybko jestes na miejscu. Jeszcze raz, trzymam kciuki.
              Dorota 38tc
              • zumaminka Jeszcze raz wielkie dzięki- jutro wielka wyprawa 23.06.05, 16:48
                Na samym początku dziękuję szczególnie K1w0 za telefon,dzięki tobie spokojnie
                przesp[ałam nocsmile))
                Wczoraj miałam poważną rozmowę 2 godzinną z mężem i wszytsko sobie
                wyjaśniliśmy.Zrozumieliśmy,że bez względu na wszytsko kochamy to
                dziecko,jesteśmy już tylko wykończeni ciągłymi problemami najpierw straszono nas
                że ciąża sie nie rozwija potem plamienie i odklejenie trofoblastu,strach przed
                poronieniem a teraz to.Ciągle się zastanawiam czy to nie jest jakaś szkoła dla
                mnie,ponieważ na początku ni ezaakceptowałam ciąży.Jutro wybieramy się do
                Warszawy zdecydowaliśmy ze w moim stanie wygodniejsza i bezpieczniejsza będzie
                podróz do Wa-wy a nie do Łodzi.Dwukrotnie rozmawiałam z dr.Osóbką i jestem
                naprawdę spokojna.Mam nadzieję że podróż nie zaszkodzi dzidzi.
                Jak tylko wrócę od lekarza to dam wam znać jakie są wyniki.Trzymajcie kciuki za
                powodzenie całej akcji,którą same pomogłyście mi zorganizować.
                • k1w0 Re: Jeszcze raz wielkie dzięki- jutro wielka wypr 23.06.05, 16:54
                  smile powodzenia smile i czekam na dobre wieści !

Pozdrawiam Ania z dziewczynami
                  Kasia (09.2000) i Maja (10.2004)
                • joxanna Re: Jeszcze raz wielkie dzięki- jutro wielka wypr 23.06.05, 16:58
                  Przypilnuj tylko Osóbkę, żeby Ci wszystko wytłumaczył. On tam ma nieustannie
                  kolejkę - nie wiem, gdzie się z nim spotykasz, ale u niego w gabinecie wizyty
                  są co 15 minut. Na pewno jest super specjalistą (lekarze go polecają), ale
                  niech znajdzie dla Ciebie te pół godziny i wszystko wyjaśni.
                  W czasie USG mówi do dyktafonu mądre, medyczne rzeczy, które nie zawsze są
                  jasne dla prostego obywatela - jak go się przyciśnie, to mówi, ale trzeba
                  zadawać pytania, czasem nawet wielokrotnie smile

Trzymaj się Zumaminko, cała moja rodzina i pół biura trzyma za Ciebie kciuki.
      • kamila_11 Re: kolejne wieści 22.06.05, 16:36
        To nie prawda że w 15 tygodniu nic jeszcze nie widać na usg. Widać i to bardzo
        dużo jeśli badanie jest robione przez fachowca - sprawdzi ci przezierność
        karkową, obecność kości nosowej, serce, przepływ krwi w ukladzie żylnym, nerki,
        budowę mózgu, budowę kręgosłupa itd. Ja byłam w poniedziałek u dr Dudarewicza i
        naprawdę siedziałam tam długo i dokładnie oglądał jak się okazało córeczkę. Ja
        osobiście polecam ci tego specjalistę - ta sama droga z Krakowa do W-wy czy do
        Łodzi. Oczywiście zaznaczył żeby zrobić powtórne badanie w 21/22 tygodniu ciąży
        ale powiedział że na tym etapie da się wiele wad już wykluczyć. Zwłaszcza jeśli
        chodzi o zespół Downa (NT pow. 3 mm, brak kości nosowej, nieprawidlowy przepływ
        krwi w ukladzie żylnym, powiększone serce). Jak masz się zamartwiać to lepiej
        naprawdę jedź. Twoje zdenerwowanie i nieprzespane noce również nie wplywą
        najlepiej na dziecko. A jak fachowiec Cię uspokoi będziesz spokojna czego Ci
        życzę. Ja od poniedziałku czuję się o wiele lepiej.
      • an_ni Re: kolejne wieści 23.06.05, 09:11
        chyba lepiej jednak pojechac , troche dla uspokojenia nerwow bo czekanie na
        rozwiazanie bedzie trwalo nastepne 6 mcy a na wynik badania pare dni tak?
    • aankaa1 Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 22.06.05, 17:07
      Dudarewicz właśnie robi usg genetyczne 15-20 tydzień, z tym, że jeżeli chodzi o
      ryzyko ZD to lepiej 15-16 tydzień (ma to nawet wyróżnione osobno w cenniku na
      jego stronie), ocenia się długość kości nosowej, serce, szerokość dłoni,
      wielkość nereczek. Właśnie na takim usg byłam bo miałam wątpliwości.
      • anniia Re: Test PAPPA jestem przerażona-pomózcie 22.06.05, 17:36
        polecam Ci rowniez dr Zwolinskiego, przyjmuje w Gromada Medica(0-22) 582 94 55;
        582 94 18 i w Cerdent( 0-22 813-22-38), tam terminy potrafia byc rowniez odlegle
        , ale jak powiesz o co chodzi to na pewno cie przyjmie. USG w Cerdencie kosztuje
        200pln, w Gromada nie wiem
        w razie pytam pisz na priva
        pozdrawiam i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
    • zumaminka Już po wszystkim-wielka radość 24.06.05, 19:48
      Dziewczyny co za ulga własnie dojechałąm do siostry i pierwsze co zrobiłam do
      zasiadłam do kompa żeby wam opisać moje szczęście.czuję jakby życie zaczęło się
      dla mnie od nowa,mogę góry przenosić-no prawie mam nakaz odpoczynku i zakaz
      dźwiganiasmile
      Do tego wspaniałego człowieka dotarłam o 15 zostałam przyjęta poza kolejką ale
      panie w poczekalni były wyrozumiałe bo słyszałay skąd przed chwilą
      przyjechałam.Dr Osóbka sprawdził wszystkie parametry i powiedział,że dla niego
      ni ema tu wskazań do jakiegokolwiek niepokoju wszystko jest w normie dziecko
      dobrze się rozwija nie ma cech chorobowych.Miałm piekne widoki pztrząc na
      monitor i podziwiając mojego dzidziusia.Lekarz wszystko dokładnie wyjasniała
      odpowiadał na pytania.Powiedział oczywiście że 100% pewności daje tylko
      amniopunkcja ale on nie widzi żadnych wskazań.Dodał też żebym zrobiła jeszce
      usg połówkowe na którym sprawdzę serduszko.Wyjaśnił mi tez dlaczego na moim
      terytorium i wpobliżu ni ema czegoś takiego jak badania czy profilaktyka
      prenatalna-kwestia specyficznego położenia geograficznego(duża przynależnośc do
      wiary i wyznania)Wymienił tez nazwisko osoby,której boją się lekarze z moich
      okolic ale nie pamietam go i nie kojarzę kto to taki.Dla mnie to żenada żeby
      lekarze kierowali się wyznaniem w kwestich pracy-koszmar!!!Powiedział mi tez że
      u nas (Małopolskie)Kobiety nie maja szans na aborcję nawet jeżeli mają takie
      prawo.Z gabinetu wyszłam a raczej wypłynęłam unosząc się nad ziemią,z pełną
      dokumentacją zdjęciami i płyta cd którą będziemy sobie z mężulkiem oglądac na
      dobranoc.Mój krwiak tez się ładnie wchłania tak więc już niedługo czekają mnie
      zasłużone wakacjesmile)
      Jeszce raz bardzo gorąco dziękuję za wsparcie,utrzymywałyście mnie przy
      zdrowych zmysłach kiedy szlałam z niepokoju.Jestem wam dozgonnie wdzięczna i
      mam nadzieję ze kiedykolwiek w jakikolwiek sposób będe w stanie się wam
      odwdzięczyć.
      A teraz relaksujący prysznic i do łózeczka na wypoczynek odespać nie przespane
      noce.
      Buziaki dla was wszystkich dużoooooooo zdrówka i szczęścia
      Paula
      • dorota0312 Re: Już po wszystkim-wielka radość 24.06.05, 19:58
        No to super. Bardzo sie ciesze, ze z dzidziusiem wszystko dobrze i mozesz juz
        byc spokojna. Trzymam za was kciuki.
        Pozdrawiam,
        Dorota 38tc
      • amwaw Re: Już po wszystkim-wielka radość 24.06.05, 20:36
        Zumaminko!Dopiero teraz zajrzałam na "szpitale" i zobaczyłam, że zadałaś mi
        pytanie. Bardzo bardzo bardzo przepraszam za moje gapiostwo i że od razu Ci nie
        odpowiedziałam na pytanie, ale rzadko wchodze na "szpitale". Jak domyślasz się
        też jestem zadowolona z Osóbki. U mnie zbyt długo utrzymywała się u dziecka
        przepuklina pępkowa i mogło to sugerować trisomie u dziecka. Też wyszło mi OK i
        poczułam się uspokojona. Zaznacze, że na usg byłam już u 3 lekarzy( wychodze z
        założenia, że każdy ma troche inny pkt widzenia)specjalizujących się w wadach
        płodu w tym Makowskiego i z Osóbki jestem najbardziej zadowolona.
        Ciesze się bardzo z Tobą- gratuluje zdrowego dzieciaczka!!!!!!!
        Pozdrawiam
      • k1w0 Re: Już po wszystkim-wielka radość 24.06.05, 21:24
        smile a widzisz, że wzsysko o.k.!!!
        baaaaaardzo się cieszę smile

A co do Krakowa to niestety Doktor ma rację (: mój lekarz mówi, że "jesteśmy za
        blisko Kurii"...
        • denay Re: Już po wszystkim-wielka radość 25.06.05, 07:55
          cz Slask tez zalicza sie do tych "za blisko"???

Zumaminko... wiesz co i nie bede wiecej pisala tylko przesylam Ci
          ooogromniastego buziaka. JAk stad do Ciebie i z powrotem smile))
          Uczepil sie Ciebie ten "hajduk" smile)))
          • eminka1 Re: Już po wszystkim-wielka radość 25.06.05, 10:53
            Zumaminko. Aż się popłakałam jak czytałam Twój post. Widzisz, zastanawiałaś się
            czy robić badania, a w tej chwili możesz już spokojnie cieszyć się dzidziuniem.
            Aż strach pomyśleć jak się trafia w niekompetentne ręce. Już teraz z górki. Czy
            lekarz powiedział Ci jaka płeć? Gorąco Cię ściskam i pozdrawiam, specjalny
            buziak dla brzusia.
          • k1w0 Re: Już po wszystkim-wielka radość 25.06.05, 11:02
            >cz Slask tez zalicza sie do tych "za blisko"???<

Nie, na Śląsku sytuacja wygląda już dużo lepiej niż w Krakowie smile
      • an_ni Re: Już po wszystkim-wielka radość 27.06.05, 16:15
        baaardzo sie ciesze smile
        nie moglo byc inaczej smile
        jak dobrze ze mozesz byc juz spokojna
        myslalam duzo o tym bo sama czekalam na spozniajace sie wyniki PAPPA , ale juz
        sa i tez jest OK
        swoja droga to jest tragiczne ze dostep do badan jest ograniczony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka