Dodaj do ulubionych

ekg płodu a cukrzyca

04.07.05, 17:39
czy któraś z Was była w podobnym stresie: ginekolog powiedział mi, że wykryta
u mnie cukrzyca na 90% nie, ale na 10% tak powoduje wadę serca u dziecka.
Kazał zrobić ekg płodu i zaznaczył, że powinnam była to zrobić od razu po
wykryciu problemu. Jestem siwa ze strachu, pocieszam się jedynie myślą, że
może USG, które robiłam w 31 tc pokazałoby coś?
Obserwuj wątek
    • 18buzka Re: ekg płodu a cukrzyca 04.07.05, 17:44
      witaj
      twoj gin spadl z ksiezyca. jesli mialabys nieleczona cukrzyce w I trymestrze
      wowczas mogloby dosc do np. uszkodzenia serca. jesli natomiast masz typowa
      cukrzyce ciazowa i ja wykryto i sie leczysz, to nic ci niegrozi ( co najwyzej
      dzidzius z wieksza waga). rozumiem ze w 31 tyg serce bylo w porzadku wiec nie
      masz sie co martwic.
      pozd
      buzka
    • lodziasta Re: ekg płodu a cukrzyca 04.07.05, 18:41
      Niezależnie od curzycy i jej konsekwencji nie powinnaś się przejmować słowami tego lekarza. O ile nic nie przekręciłaś, co zawsze może się zdarzyć, nie ma sensu robić ekg płodu, bo nie istnieje w powszechnej diagnostyce przyrząd, który pozwalałby je zarejestrować. Żeby zrobic to tak, jak u osoby dorosłej, należałoby umieścić elektrody bezpośrednio na skórze dziecka wewnątrz macicy. Komentować takiego pomysłu chyba nie trzeba. Drugi sposób to pomiar pośredni. O ile się orientuję to zapis czynności elektrycznej serca płodu można wykonać rejetsrtując zmiany pola magnetycznego serca dziecka. Taka metoda jest niezwykle kosztaowna, musi być przeprowadzona w specjalnych warunkach i jak na razie jest w fazie głębokich badań, obawiam się, że nawet nie każda klinika coś takiego posiada.

Nie ma sensu się stresować z powodu badania, którego w żaden sposób nie byłaś w stanie wykonać, a które nie jest standardem nawet na zachodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka