Dodaj do ulubionych

ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśleć...

05.07.05, 18:15
Może ktoś mi pomoże.... aż cała się trzęsę...
Jestem w ciąży zagrożonej, cały czas na chorobowym i ... dostałam pisma z
ZUSu:
1. z d.28.06.05 w którym zostało mo przyznane świad.rechab. do dnia porodu
2. z d.01.07.05 w którym odmawiają mi prawo wypłaty zasiłku chorobowegoo
powyżej 270dni i jeśli się nie zgadzam z decyzją to mam się odwołać do sądu sad
co mam o tym myśleć?
czy oni nie wiedzą co robią? dzisiaj nic już nie mogę zrobić może jutro sie
przejdę do tej szacownej instytucji...
może ktoś mi coś podpowie o co tu chodzi?????
Pozdrawiam Ala
Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 05.07.05, 18:17
      a ile dni pozostalo do rozwiazania? chyba nie przekroczysz 270?
      • aalfaa Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 05.07.05, 18:22
        Poród ok.11.10 Niestety przekroczyłam trochę komplikacji zdroawotnych miałam
        przez ostatni rok i dlatego składałam wniosek o świadczenie rechabitacyjne a o
        dpowiedzi takie otrzymałam! sad
    • fika0 Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 05.07.05, 18:28
      ale choroby z róznym kodem (ciąża i inne komplikacje o ktorych piszesz ze
      mialas wczesniej) nie sumuja się, chyba, że nie bylo pomiedzy nimi żadnej
      przerwy. Więc nie powninnaś przekroczyć 270 dni. Jutro postaram sie sprawdzić
      dokladniej w przepisach. Zadzwoń do nich i się upewnij. A odwolywac się trzeba.
      Jak sie nie odwolasz to automatycznie przyznajesz im rację. pozdrawiam
      • aalfaa Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 05.07.05, 19:00
        Nie było przerywy, ciąża to była niespodzianka smile
      • aalfaa Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 05.07.05, 19:09
        Jak byś mogła to proszę sprawdź. Te listy są wg. mnie sprzeczne dlatego jestem
        w rozterce uncertain gdyby odwrotna była kolejność otrzymania to było by Ok a tak
        pierwsze przyznają do dnia porodu a 2 dni później odwołują... nie wiem czego
        się jutro dowiem zwykle słyszałam w Zusie na inf. wie Pani ja nie wiem :X
        dlatego wolę się dowiedziac sama na czym stoję z sieci a później bogata w tą
        wiedzę iść do Zusu inaczej wyjdę z niczym...
        ps. ostatnio gdy miałam jakies pytania usłyszałam Pani za dokładnie czyta
        przepisy tak nie trzeba smile słowa pani z inf. z Zusu!
        • majowka28 Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 06.07.05, 00:38
          Cześć!
          Z tego co pamiętam - to opinię czy należy sie przedłużenie wystawia lekarz - na
          podstawie otrzymanej dokumentacji medycznej(czasem zaocznie, lub w obecności
          pacjenta). I to mi się wydaje była ta pierwsza decyzja. Natomiast inspektor ZUS-
          u ma prawo zakwestionować taką decyzję - i to prawdopodobnie był ten drugi
          list.
          W każdym razie - nie poddawaj się! I wyjaśnij wszystko dokładnie!!!!
          • aalfaa Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 06.07.05, 08:41
            No to trochę mnie podłamałaś sad
    • fika0 Re: ZUS-śwad.rech-zasiłek-POMOCY-nie wiem co myśl 06.07.05, 09:44
      Już sprawdzilam, może to coś pomoże, ale musialabys podac też więcej szczególó.
      Zasilek chorobowy od 8 lutego 2005 wyplacany jest tylko przez 182 dni (lub 270
      przy gruźlicy) i nie ma mozliwości przedlużenia okresow zasilkowych tak jak
      kiedyś.
      Jezeli nie mialas przerwy w chorobach to różne choroby sumuje sie do okresu
      zasilkowego.
      Więc nie wiem dlaczego napisali Ci, że zasilek przysluguje Ci do 270 dni, tak
      jest wedlug starych przepisow, no chyba ze chorowalas na gruźlicę, lub zaczelas
      chorowac przed wejsciem w zycie nowych przepisow.
      Po wyczerpaniu zaslku chorobowego możesz dostać (i dostalas wedlug pierwszego
      pisma) swiadczenie rehabilitacyjne - przyznaje je ZUS na podstawie orzeczenia
      lekarza orzecznika.
      Ja rozumiem to tak, że przez 270 dni choroby placa Ci zasilek chorobowy, a
      potem do dnia porodu placa swiadczenie rehabilitacyjne, oba w wysokości 100 %
      bo dla ciężarnej.
      Napisz kiedy zaczelas chorować i kiedy kończy Ci się okres zasilku chorobowego
      (270 dni)
      pozdrawiam

• egz77 DO AALFAA 06.07.05, 10:06
        Nie martw się. Sprawa wygląda tak. Dnia 8.02. weszła w życie nowa ustawa, na
        podstawie której zasiłek chorobowy może trwać max. 182 dni w przypadku zwykłych
        chorób i nie ma możliwości jego przedłużenia. Jeżeli po tym okresie ubezpieczony
        jest nadal niezdolny do pracy przysługuje mu świadczenie rehabilitacyjne max.
        przez okres 12 m-cy. W Twoim przypadku do dnia porodu. Dostałaś dwa pisma i są
        one poprawne. Wcale się nie wykluczają bo jedno mówi o zasiłku chorobowym a
        drugie o świadczeniu rehabilitacyjnym. Są to dwa odrębne świadczenia. Przyznano
        Ci świad.reh. i jednocześnie poinformowano odrębnym pismem że nie przysługuje Ci
        zasiłek chorobowy po okresie 182 dni. Tak więc wszystko jest w porządku.
        Dostaniesz świadczenie rehab. do dnia porodu a potem zas.macierzyński.
        Pozdrawiam
        Ewelina
        • aalfaa Re: DO AALFAA 06.07.05, 14:38
          DZIĘKUJĘ DZIEWCZYNY ZA POMOC!!!
          Właśnie wróciłam z Zusu i dalej nic nie wiem mam czekać na decyzję! 1sze pismo
          to orzeczenie lekarza a 2 mówi, że już nie przysługuje mi zasiłek chorobowy bo
          magiczne 270 dni mineło 24.06. To czy przyznają świadczenie ma do mnie przyjść
          w kolejnym liście choć jak pani z inf. stwierdziła to nie takie oczywiste uncertain co
          do macierzyńskiego to niestety mi nie przysługuje bo umowa o pracę już mi się
          skonczyła jedynie może to świadczenie do terminu porodu.
          Och więc dalej czekanie... dzisiaj robiłam badania w kierunku zatrucia
          ciążowego choć jedna sprawa jutro się wyjaśni...
          Jeszcze raz DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ
          Pozdrawiam was ciepło Ala
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka