bonnie75 Re: ZUS- stały temat :-) 08.07.05, 12:09 Nie bardzo rozumiem, co autorka watku miala na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
agakapalka Re: ZUS- stały temat :-) 08.07.05, 12:11 Za szybko wysłałam wiadomość A wiec zaczynam się poważnie denerwować -od stycznia jestem zatrudniona. Byłam wtedy w pierwszych tyg. ciaży. Od czerwca na zwolnieniu, muszę leżeć. Teraz, za lipiec chorobowe powinien wypłacic mi ZUS, tak? A le słyszałam, że mogą mi nic nie wypłacić, bo za krótko pracowałam. Czy któras z Was była w takiej sytuacji? A co z macierzyńskim i wychowawczym? Przecież nie ma prawa, które zabrania zatrudniania kobiet w ciaży. Dodam, ze wszystkie papiery mam w porządku. A w maju była kontrola w firmie i zadnych nieprawidłowosci nie stwierdzono. Martwie się coraz bardziej, bo zalezy mi na macierzyńskim. No i na wychowawczym, choć to niewiele Aga i Zuzia(?) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaiwanka Re: ZUS- stały temat :-) 08.07.05, 12:34 Ja też będę miał ten problem, dlatego troche się dowiadywałam. Jeżeli jesteś zatrudniona na umowe o pracę na czas nieokreślony, to powinnaś dostać 100% chorobowego, przez pierwszy miesiąc płaci pracodawca a potem ZUS. Po urodzeniu dziecka przysługuje macieżyńskie a wychowawcze załatwia się później bo to już inna instytucja się tym zajmuje i oni wyliczają czy się należy wychowawcze. Tak powiedziano mi w ZUSie. Więc chyba to prawda. Już pomiesiącu pracy można iść na zwolnienie lekarskie, które jst 100% płatne(po potrąceniu podatku). Odpisz Odpowiedz Link Zgłoś
nela12 Re: ZUS- stały temat :-) 08.07.05, 13:13 hejniby tak jest prawnie-no ale....ja tez pracowalam nie wiedzac jeszcze ze jestem w ciazy,w piatym miesiacu poszlam na zwolnienie-teraz jestem na podtrzymaniu,i choc zwolnienie do zus poszlo 2tyg temu(a ja za 10 tyg rodze)- dostalam wezwanie na komisje lekarska,z lekarzem orzecznikiem-no i mimo ze dzwonilam wczesniej-to pojechalam -panie doktor byla calkiem mila-zbadala potem idzie pismo do lekarza prowadzacego i komisja w zus wydaje decyzje- wyplaca lub nie-jezeli nie :trzeba sie odwolywac do sadu!nie przechodza tego zwolnienia typu,,zmeczenie''stres w pracy-poprostu za krodki okres pracy!musza byc konkretne powody zwolnienia(tak mi mowila doktor orzecznik)u mnie nie miala watpliwoscie co do zwolnienia,i kazala natychmiast wracac do domu-powiedziala tez ze to wcale nie oznacza ze pieniazki bede dostawac ,bo to nie odniej zalezy! takze musze czekac 2tyg-potem sie wszystko wyjasnioczywiscie bede sie odwolywac-bo pracowalam legalnie-i chce te prace utrzymac na przyszlosc- pozdrawiam ps.dam znac jaka byla decyzja zus! Odpowiedz Link Zgłoś