darx3 Re: PILNEWITAM JESTEM POŁOŻNĄ 23.07.05, 23:03 witam, mam pytanie ktore po odwiedzinach forum w dniu dzisiejszym bardzo mnie nurtuje i stresuje.. otóż 14 lipca robiłam badanie BHCG.. ostatnia miesiaczka zaczela sie 31 maja a wynik: ponad 217 tysiecy jednostek.. czy to oznacza ze mam w brzuszku dwie istotki? a moze wiecej( to niestety byloby strasznie((..).. zaznaczam ze ostatnie 3 miesiaczki byly w odstepach 38 - 37 dniowych a wczesneij przez jakis czas nei mialam okresu i dostalam najpier duphaston po ktorym sie nei pojawila a nastepnie cos na wywolanie okresu i po 4 dniach stosowania tego miesiaczka sie pojawila... tak wiec mam do Ciebie pytanie czy ten wynik wyklucza ciaze zwykla tzn . z jednym Malenstwem? ( pomijam przypadek ciazy pozamacicznej kiedy ten wynik tez jest podwyzszony- podobno) bardzo dziekuje za pomoc i odpowiedz.. Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: PILNEWITAM JESTEM POŁOŻNĄ 26.07.05, 14:30 darx3 napisała: > witam, > mam pytanie ktore po odwiedzinach forum w dniu dzisiejszym bardzo mnie nurtuje > i > stresuje.. otóż 14 lipca robiłam badanie BHCG.. ostatnia miesiaczka zaczela sie > 31 maja a wynik: ponad 217 tysiecy jednostek.. czy to oznacza ze mam w brzuszku > dwie istotki? a moze wiecej( to niestety byloby strasznie((..).. zaznaczam ze > ostatnie 3 miesiaczki byly w odstepach 38 - 37 dniowych a wczesneij przez jakis > czas nei mialam okresu i dostalam najpier duphaston po ktorym sie nei pojawila > a > nastepnie cos na wywolanie okresu i po 4 dniach stosowania tego miesiaczka sie > pojawila... tak wiec mam do Ciebie pytanie czy ten wynik wyklucza ciaze zwykla > tzn . z jednym Malenstwem? ( pomijam przypadek ciazy pozamacicznej kiedy ten > wynik tez jest podwyzszony- podobno) bardzo dziekuje za pomoc i odpowiedz.. Moze byc to ciąża pojedyńcza i mnoga a dokladnie powie ci lekarz na badaniu Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 23.07.05, 23:21 Witam Cię. Dziękuję za odpowiedź, odnośnie kremu do piersi - MALTAN. Mam do Ciebie jeszcze parę pytań: 1. Jestem w 36tc. W piątek byłam u mojego gina, który stwierdził, że wszystko jest w porządku. Jednak szyjka znacznie skrócona 26mm, a od wewnątrz jeszcze zamknięta. Co to oznacza? Czy mam się już powoli szykować do porodu? 2. Już prawie miesiąc, w dole brzucha czuję jakby ciągnięcie i kłucie zarazem. Lekarz skwitował to tym, że teraz dużo kobiet się na to skarży i nie ma się czym martwić. Czy to mogą być w takim razie skurcze przepowiadające, skoro szyjka znacznie się skruciła? 3. Termin mam na 26.08. Czy w takim razie teraz powinnam częściej odwiedzać lekarza? Lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby, ponieważ wszystko ok, a jak zacznie się poród wcześniej, to mam się udać do szpitala. Mój gin oznajmił, że spokojnie możemy się zobaczyć dopiero za miesiąc. Co Ty na to? Bardzo będę wdzięczna za udzielone odpowiedzi. Pozdrawiam ZYLETA I 36t SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 26.07.05, 14:35 zyleta_w napisała: > Witam Cię. > Dziękuję za odpowiedź, odnośnie kremu do piersi - MALTAN. > Mam do Ciebie jeszcze parę pytań: > 1. Jestem w 36tc. W piątek byłam u mojego gina, który stwierdził, że wszystko > jest w porządku. Jednak szyjka znacznie skrócona 26mm, a od wewnątrz jeszcze > zamknięta. Co to oznacza? Czy mam się już powoli szykować do porodu? > 2. Już prawie miesiąc, w dole brzucha czuję jakby ciągnięcie i kłucie zarazem. > Lekarz skwitował to tym, że teraz dużo kobiet się na to skarży i nie ma się > czym martwić. Czy to mogą być w takim razie skurcze przepowiadające, skoro > szyjka znacznie się skruciła? > 3. Termin mam na 26.08. Czy w takim razie teraz powinnam częściej odwiedzać > lekarza? Lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby, ponieważ wszystko ok, a jak > zacznie się poród wcześniej, to mam się udać do szpitala. Mój gin oznajmił, że > spokojnie możemy się zobaczyć dopiero za miesiąc. Co Ty na to? > Bardzo będę wdzięczna za udzielone odpowiedzi. > > Pozdrawiam > ZYLETA I 36t SŁONECZKO Wszelkie kłóci i lekkie bóle w dole brzucha to norma pod koniec ciąży ! a co do twojej szyjki to ze jest zamkieta ale skrócona to raczej odpowiednio na ten etap ciązy ( skrocila sie ale sie nie rozchodzi czyli jest okej)Ale co do wizyty za mieisąć na bank sie nie zgodze ( przez takich lekarzy dosc zlego sie stało) Kobieta pod koniec ciazy powinna byc badana co 2 tygodnie i chodzi to glownie o kontrole szyjki macicy to jest bardzo wazne !Tydzien wte tydzien wewte dla maluszka to duuuzo czasu ! Lepiej jak urodzisz po 38 tyg.I caly czas kontroluj ruchy to tez na koncówce bardzo wazne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mada1978 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 24.07.05, 13:11 Witam Cie Anetko! Mam 27 lat i planujemy z meżem dzidziusia, byłam u tylu ginekologów że aż trudno zliczyc chodzi o tabletki antykoncepcyjne czy moge zaraz po odstawieniu zajść w ciążę czy lepiej się wstrzymać, brałam Microgynon przez 8 lat czy to nie zagrozi przyszłemu potomkowi? słyszałam rózne opinie 1.poczekać 3 miesiące aż organizm sie wyreguluje,2. odrazu próbować bo po dłuższej przerwie mogą być problemy z zajściem w ciążę 3. odrazu próbowac jedyne zagrożenie to ciąża mnoga. I co ty na to co ja mam zrobić? i jeszcze czy konieczne są badania na przeciwciała różyczki(nigdy różyczki nie przechodziłam)i na przeciwciała toksoplazmozy? biorę kwas foliowy i Falwit. Co jeszcze mogę zrobić aby maluszek był zdrowy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
pollozna Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 26.07.05, 14:38 mada1978 napisała: > Witam Cie Anetko! > Mam 27 lat i planujemy z meżem dzidziusia, byłam u tylu ginekologów że aż > trudno zliczyc chodzi o tabletki antykoncepcyjne czy moge zaraz po odstawieniu > zajść w ciążę czy lepiej się wstrzymać, brałam Microgynon przez 8 lat czy to > nie zagrozi przyszłemu potomkowi? słyszałam rózne opinie 1.poczekać 3 miesiące > aż organizm sie wyreguluje,2. odrazu próbować bo po dłuższej przerwie mogą być > problemy z zajściem w ciążę 3. odrazu próbowac jedyne zagrożenie to ciąża mnoga > . > I co ty na to co ja mam zrobić? i jeszcze czy konieczne są badania na > przeciwciała różyczki(nigdy różyczki nie przechodziłam)i na przeciwciała > toksoplazmozy? biorę kwas foliowy i Falwit. Co jeszcze mogę zrobić aby maluszek > > był zdrowy? > Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz Przede wszystkim nie przesadzaj z tymi witaminami wystarczy kwas foliowy i zdrowy tryp życia ! najlepiej poczekaj 3 miesiące ( moze byc wczesniej np. ciaza mnoga) i do dziela ! Aczkolwiek wiem z opowiadań masy kobiet to wcale nie jest takie proste po odtawieniu pigułek tak od razu zajsc w palnowaną ciąże( w nieplanowaną zawsze łatwiej)Wiec nie martw sie jak tto sie od razu nie stanie ! zazwyczaj dziewczyny zachodzą w przeciagu 6-8 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
mjedrz Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 24.07.05, 15:30 Jestem w 38 tc. 19 lipca na USG stwierdzono u mnie małowodzie - AFI=5 cm, a 9 lipca było jeszcze wszystko w porządku (AFI=16cm).Czy to możliwe, żeby w tak krótkim czasie ubyło aż tyle wód? Dodam, że byłam w szpitalu na obserwacji i swierdzono, że nie mam wycieku ani sączenia się wód (chociaż moja bielizna często jest wilgotna - powiedzieli , że to wodniste upławy. Wypisali mnie ze szpitala i mam czekać na rozpoczęcie akcji porodowej, ewentualnie przyjechać do szpitala jakby ciekło w większych ilościach. A ja się teraz boję , że mam tych wód faktycznie za mało i że to szkodzi dziecku. Podobno małowododzie może świadczyć o problemach z nerkami u dziecka i może być przyczyną np. stopy szpotawej. Czy małowodzie jest groźne dla płodu? Czy nie lepiej byłoby wcześniej wywołać poród niż czekać aż sie samo zacznie? Odpowiedz Link Zgłoś
kata81 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 24.07.05, 18:27 witam ja mieszkam w finlandii to od samego poczatku ciazy zajmuje sie mna (jak i kazda inna tu kobieta) polozna.Pierwsza wizyta jest u poloznej nie lekarza ginekologa jak w polsce, polozna miezrzy cisnienie i zaklada karte ciozowa i kieruje na badania oraz do niej zglaszasz sie co miesiac ,oczywiesci na 1 wizycie wybiera sie klnike do ktora bedzie cie tez prowadzic ,usg,porod.Ale poza tym to polozna pelni funkcje w90% tutaj,ona wysjuchuje bicie serca w 12 tygodniu i wszelkie inne pytania mozna sie do niej zglaszac lub dzwonic.Tutaj jest tez inaczej co do usg pierwsze wykonuje sie w 13-14 tygodniu nigdy wczesniej.to polona jest tez przy porodzie i opiekuje sie po porodzie dzieckiem i kobieta wraz z 3 wizytami w domu. Na poczatku bylam przerazona,bo w polsce to ginekolog odrazu cie bada i usg w 5-6 tygodniu juz robia....ale teraz powiem ze podoba mi sie jak tu jest ,jest spokojnie nikt nie chodzi do lekarza po 10 razy (jak to w polsce czytam na forum )tutaj przez 1 trymestr tylko polona sie toba zalmuje i dziecko musi przetrwac,jak czytam wypowiedzi kobiet na forum z polski to jest szok,one lataj po 5 razy do lekarza biora jakies leki i wogule takie zestresowane sa jakies,tutaj takie cos nie wystepuje.wlasiwe to tylko chcialam napisac jak waznoa role spelnia tutaj polozna...przy okazji pozdrwaiam... Odpowiedz Link Zgłoś
e-gosiek Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 25.07.05, 10:27 Mam pytanko odnośnie rozdzielenia się mięsni brzuch a - co to dokładnie jest i czy taka przypadłośc jest pzreciwskazaniem do porodu naturalnego lub cc? Odpowiedz Link Zgłoś
anovak Re: co się ze ną dzieje? 25.07.05, 14:46 witwam gorąco? mam nadzieję, że udzielisz mi odpowiedzi na moje pytanie. jestem w 36 tygodniu(termin na 23.08) od mniej więcej 4 dni budzę się gdzieś koło 5, 6 nad ranem żeby skorzystac z toalety. kiedy wracam do łóżka muszę przez jakiś czas dochodzić do siebie ponieważ czuję się tak jakbym dostawała okres ( boli mnie kręgosłup dół brzucha i nogi)a przytym czuje się tak jakbym miała zapalenie pęcherza- często mi się to zdarza (zapalenie) biorę na to urosept i wit C . wizytę u swojego gina mam dopierpo za 2 tyg. A może rozwiera mi się szyjka? b proszę o odpowiedz i z góry dziękuję agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
sonatka1 Re: co się ze ną dzieje? 25.07.05, 16:41 Agnieszko mam dokladnie tak samo jak Ty! Również jestem w 36 tygodniu, termin mam na 21 sierpnia! Wizyte mam w poniedziałek! Jak byłam tydzień temuu lekarza to okazało się, że nie mam juz w ogóle szyjki Pozdrawiamy- asia i Otylka w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
agulka28 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 25.07.05, 15:42 Cześć Aneto, jestem w 36 tygodniu ciąży i od wczoraj zaczęłam troszkę dziwnie się czuć, tzn. wczoraj miałam mdłości i zawroty głowy, a dzisiaj boli mnie kręgosłup w okolicy krzyża i czuję mniejszą ilość i słabiej ruchy mojej perełki. Nie mam apetytu, za to bardzo dużo piję wody mineralnej. Czy powinnam się denerwować i niepokoić??? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem szukam możliwości cc w Gdańsku 25.07.05, 16:02 witam cieszę się , że ktos z górnej półki sobie na forum zyczy rozmów z nami. Ja szukam prawdziwie zmuszona, moge prywatnie napisac dlaczego, mozliwości wykonania ciecia. To czwarta ciąża, bedzie czwarta prowokacja, ale to dziecko ma byc podobno ponad 5kg....Ostatnie było niewiele mniejsze. gdybym mogła poprosic o odpowedź to można na e-maila, tam moge na wszystkie pytania udzielic odpowiedzi bez skrepowania. Pozdrawiam serdelecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 26.07.05, 11:18 Witam Cię. Dziękuję za odpowiedź, odnośnie kremu do piersi - MALTAN. Ponawiam moje pytanka sprzed 3 dni i czekam niecierpliwie na odpowiedź. 1. Jestem w 36tc. W piątek byłam u mojego gina, który stwierdził, że wszystko jest w porządku. Jednak szyjka znacznie skrócona 26mm, a od wewnątrz jeszcze zamknięta. Co to oznacza? Czy mam się już powoli szykować do porodu? 2. Już prawie miesiąc, w dole brzucha czuję jakby ciągnięcie i kłucie zarazem. Lekarz skwitował to tym, że teraz dużo kobiet się na to skarży i nie ma się czym martwić. Czy to mogą być w takim razie skurcze przepowiadające, skoro szyjka znacznie się skruciła? 3. Termin mam na 26.08. Czy w takim razie teraz powinnam częściej odwiedzać lekarza? Lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby, ponieważ wszystko ok, a jak zacznie się poród wcześniej, to mam się udać do szpitala. Mój gin oznajmił, że spokojnie możemy się zobaczyć dopiero za miesiąc. Co Ty na to? Bardzo będę wdzięczna za udzielone odpowiedzi. Pozdrawiam ZYLETA I 36t SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
punia9 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 26.07.05, 14:58 Czy Czop Sluzowy jest zabarwiony krwią? jestem w 38 tyg. i ostatnio mam przezroczyste upławy, czy to jest czop? Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 OLEJEK RYCYNOWY???? 27.07.05, 13:38 Witam, może i to pytanie już się pojawiło,ale niestety postów jest takie mnóstwo, że nie zdołam ich przeczytać. Dziś mam termin porodu. Zależało mi,aby urodzić wcześniej bo bardzo się już denerwuję. Ponad tydzień temu miałam 2 cm rozwarcia,ale pomimo bóli przepowiadających nic się nie dzieje. Próbowałam długich spacerów,chodzenia po schodach, seksu... Moje pytanie brzmi: czy mogę bezpiecznie napić się olejku rycynowego? Wiem, że nie koniecznie zadziała, a nie chciałabym spowodować jakiegoś zagrożenia u dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
marta241 Re: OLEJEK RYCYNOWY???? 28.07.05, 05:29 Witam serdecznie.Jestem w 38 tygodniu ciąży.Dzisiaj w nocy obudziłam sie z wielkim bólem brzucha i biegunką przy czym czułam straszne duszności.Po ok.1 godz.to przeszło ale zastanawiam się czy mam iść do lekarza.Nie chciałabym nic zlekcewarzyć jeśli to mogło byc coś poważniejszego. I drugie pytanie ok.tygodnia temu miałam usg-łożysko 3 stopnia co lekarz robiący usg skwitował(pali pani).Nie palę!Czy mogłabys mi to wyjaśnić dlaczego tak zareagował wydawało mi sie żę to chyba normalne w tym tygodniu ciąży(przy badniu usg ok.37 tydzien).Proszę o odpowiedz i z góry bardzo dziękuje.Marta Odpowiedz Link Zgłoś
kdador wyniki badań - UROBILINOGEN 28.07.05, 08:01 Witam WAS dostałam wczoraj wyniki badań m.in. moczu, gdzie: bilirubina - "nieobecna" urobilinogen - "wzmożony" ( wyczytałam, na stronkach, że podwyższony świadczy o problemach z wątrobą !! , a jak to sie ma do kobiet w ciąży, czy moze on być "wzmożony" ?? Jakie wy macie wyniki "UROBILINOGENU" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 29.07.05, 18:18 Witam Cię i dziękuję za odpowiedzi. Moje kolejne pytania, to: 1. Dlaczego uważasz, że lepiej będzie jak urodzę po 38 tyg. - tzn. dokładnie kiedy, mam nie czekać na swój termin ? Teraz jestem w 37 tyg. i 2 dzień. 2. Napisałaś, że mam kontrolować ruchy, bo to jest bardzo ważne na końcówce, tzn. kiedy mam się zacząć martwić - jak dzidzia bedzie się za bardzo wiercić, czy jeżeli te ruchy będą słabo wyczuwalne ? Na chwilę obecną MOJE SŁOŃCE codziennie się rusza tzn. kopie, wygina się i pręży - jest to wszystko wyczuwalne pod ręką, jak i gołym okiem. 3. Przez całą ciążę leczę się na grzybicę tzn. mój gin co miesiąc przepisywał mi jakieś tabletki dopochwowe, które dawały efekt, ale niestety na krótko. Jak byłam u niego ostatnio (22.07), przepisał mi 2 rodzaje tabletek: - 1 globulkę GYNOXIN i - 2 GYNO-FEMIDAZOL-15 tabletek. Przy tej 1 globulce zastrzegł, że w ulotce może być napisane, iż nie mogą tego stosować kobiety w ciąży, ale mimo wszystko mam ją wziąć. Sprawdziłam, tak było napisane. Czy uważasz, że powinnam go posłuchać i ją przyjąć ? Poza tym, po tej globulce kazał zrobić 3-4 dni przerwy i później przyjąć całą serię tych 15-tu globulek. Czy uważasz, że na samej końcówce powinno się jeszcze przyjmować takie tabletki (dopochwowe) ? Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi. Pozdrawiam ŻYLETA i 37 TYG. SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
agi4 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 29.07.05, 19:01 Anetko dziekuje Ci za odpowiedzi! mam jeszcze pytanko o cordafen, to lek który ma mi zmniejszyc przedwczesne skurcze i rzeczywiscie je zmniejsza, mam zalecenie by brac go 3xdziennie po 1 tabletce, jednak mam okropne osłabienie po nim, niemoc totalna, pytanko: czy moge sobie zmniejszac dawke w zaleznosci od tego jak odczuwam skurcze? np. do dwoch tabletek dziennie, albo nawet do jednej? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kazza_ona Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 29.07.05, 19:21 witam serdecznie Zaczne od tego ze próbowałam już wszystkiego na to żeby już urodzić a tu nic..tylko wiecej skurczy i bardziej bolesne. Termin mam na 3 sierpnia a tu nic Co zrobić zeby to przyspieszyć..Jestem już tym strasznie umęczona a w dodatki te upały..tylko prosze nie mów mi ze musze byc cierpliwa bo z tym juz z dnia na dzien coraz gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 vacuum i inne 29.07.05, 19:50 Bardzo się stresuję używaniem w czasie porodu vacuum, kleszczy itp. Czy mogłaby pani napisać kilka słów na ten temat - zagrożenia, czy można się nie zgodzić na użycie tych wynalazków? Odpowiedz Link Zgłoś
miii Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 29.07.05, 20:25 a ja mam pytanie o masowanie szyjki macicy. czy to jest konieczne? przy pierwszej ciąży lekarz mi to robił tydzien przed terminem a potem jeszcze dwa razy. dwa dni przed terminem położył mnie na oddział i robił wszystko zebym juz urodziła choć dzidzia jeszcze sie nie pchała. w efekcie inny lekarz położył mi się na brzuchu bo nie dałam rady sama i dzien przed terminem urodziłam ale nie powiem żeby to było naturalnie, bo nic nie zrobiłam sama (pęcherz też przecieli). boje się takich rzeczy przy drugiej ciąży. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 02.08.05, 22:21 Witam Cię i dziękuję za odpowiedzi. Moje kolejne pytania sprzed 4 dni - ponawiam: 1. Dlaczego uważasz, że lepiej będzie jak urodzę po 38 tyg. - tzn. dokładnie kiedy, mam nie czekać na swój termin ? Teraz jestem w 37 tyg. i 2 dzień. 2. Napisałaś, że mam kontrolować ruchy, bo to jest bardzo ważne na końcówce, tzn. kiedy mam się zacząć martwić - jak dzidzia bedzie się za bardzo wiercić, czy jeżeli te ruchy będą słabo wyczuwalne ? Na chwilę obecną MOJE SŁOŃCE codziennie się rusza tzn. kopie, wygina się i pręży - jest to wszystko wyczuwalne pod ręką, jak i gołym okiem. 3. Przez całą ciążę leczę się na grzybicę tzn. mój gin co miesiąc przepisywał mi jakieś tabletki dopochwowe, które dawały efekt, ale niestety na krótko. Jak byłam u niego ostatnio (22.07), przepisał mi 2 rodzaje tabletek: - 1 globulkę GYNOXIN i - 2 GYNO-FEMIDAZOL-15 tabletek. Przy tej 1 globulce zastrzegł, że w ulotce może być napisane, iż nie mogą tego stosować kobiety w ciąży, ale mimo wszystko mam ją wziąć. Sprawdziłam, tak było napisane. Czy uważasz, że powinnam go posłuchać i ją przyjąć ? Poza tym, po tej globulce kazał zrobić 3-4 dni przerwy i później przyjąć całą serię tych 15-tu globulek. Czy uważasz, że na samej końcówce powinno się jeszcze przyjmować takie tabletki (dopochwowe) ? Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi. Pozdrawiam ŻYLETA i 37 TYG. SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
esik77 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 03.08.05, 09:34 Witam Wczoraj byłam na usg (33.1tc)i lekarz zmartwił mnie tym, że moje Maleństwo jest ułożone pośladkowo i muszę liczyć się z cesarką, a bardzo chciałabym rodzić naturalnie. Mam pytanko-jakie są jeszcze szanse, ze maluszek się obróci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
macrataj Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 03.08.05, 11:07 Nie jestem teraz w ciąży i w czerwcu ok. 23 miałam okres. W lipcu podczas pobytu za granicą (trochę przemęczenie, niedospanie, praca itd) nie dostałam go. Co mam teraz zrobić ? Czekać spokojnie do terminu następnego, isć do lekarza ? Czy w tej chwili mimo tego, że nie miałam okresu jest szansa na zajście w ciążę ? Czy nie ma takiej możliwości ? Dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
aguska10 nadciśnienie białego fartucha 03.08.05, 12:04 Mam nadciśnienie białego fartucha - obecnie 38tc + 2 - zastanawiam się jak wpłynie to na poród, ostatnio, gdy byłam na wizycie u gin miałam ciśnienie 160/95 no i ocywiście zostałam w szpitalu, mierzono mi je póżniej kilkakrotnie aż doszło do 177/90 puls 145, w końcu kazano mierzyć je samodzielnie no i wtedy było ok 120/80. Na samą myśl iż w czasie porodu też mierzy się ciśnienie dostaję dreszczy, gdyz sytuacja się powtórzy i co wtedy będzie (zaznaczam iż na każdej wizycie u lekarza mam podwyyższone ciśnienie nawet do 170/95- strasznie mnie to stresuje). Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: WITAM JESTEM POŁOŻNĄ 03.08.05, 18:05 Czy moze Pani odpowiedziec na mojego ostatniego posta? Zupelnie niewiem co mam robic i co o tym myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Toxo wyniki 04.08.05, 09:54 Na początku ciąży robiłam badanie w kierunku toksoplazmozy - IgG ujemne, IgM ujemne. W 18 tygodniu IgM ujemne, ale wynik 0.261 (norma do 0.499). W 22 tygodniu nadal IgM ujemne, ale wynik już 0,462. Co to znaczy? Powinnam powtórzyć badanie? Czy to oznacza, że się zaraziłam? Odpowiedz Link Zgłoś