Dodaj do ulubionych

Do Pani Położnej - pytanko ....................

11.07.05, 13:35
Witam serdecznie, mam pytanie, czy miała Pani do czynienia z porodami w wodzie
i ewentualnie co moze Pani o tym powiedzieć.

Czy w wodzie jest potrzebne naciecie krocza, czy mozna się bez tego obyć i nie
popękać, jeśli to mój 1szy poród ?

Czy smarowanie oliwką okolic krocza coś daje oraz ćwiczenia na rozciąganie
(pozycja krawca i przysiady w rozkroku) - czy to i tak nic nie daje i nie
warto się męczyć ?

Co moze mi Pani polecić - bo mam tam znamiona barwnikowe i bardzo nie wskazane
sa jakiekolwiek ingernecje a jakoś urodzić muszę....

Zdecydowałam się juz na wannę mimo że musze za to zapłacić, robię trochę
cwiczeń i masuję oliwką krocze, jak jeszcze mogę sobie pomóc i czy w trakcie
fazy rodzenia główki w wannie (II faza do wanny) mam przeć czy mam być
rozluźniona, bo dla mnie to są 2 przeciwne zachowania, a wszędzie czytam że
pękają panie które nie nauczyły się rozluźniać, jak się tego nauczyć ???

Proszę napisz mi coś o porodzie w wannie, przeszłam na Ty bo jesetem w Twoim
wieku, serdecznie Cię pozdrawiam i dziekuję z góry za każde słowo

Hania
Obserwuj wątek
    • pollozna Re: Do Pani Położnej - pytanko ............... 11.07.05, 13:55
      przy porodzie w wannie asystowalam w szkole i w zasadzie wszystko ( jesli
      chodzi o sam porod) jest podobnie jak na łózku z tym ze faktycznie porod w
      wannie jest latwiejszy to prawda ze woda rozluznia i jest mniej bólu i mniej
      pęknięć ( nawet przy pierwszym porodzie) Sama woda zapewnie kobiecie - podobno
      ( tak mowily) duzo relaksu miedzy skurczami a to bardzo wazne dla calego
      porodu ! jednoglosnie taki porod jest latwiejszy !A wszystkie ćwiczenia ktore
      napisalas oraz oliwka są wedlu mnie wskazane praiwe kazdej rodzącej ( jezeli
      lekarz pozwala) Rożne są zadania czy one faktycznie są skuteczne ale wedlu mnie
      TAK ! Najgorzy jest brak ruchu w ciąży ( lecz czasem konieczny !) i zastane
      kosci ! Kobietą ktore dla wlasnej wygody NIC w ciazy nie robiły tylko lezaly
      jest niestety najtrudniej urodzic ! Aha waga tez ma duze znaczenie ! pozdrawiam
      Ps sama rodzilam 4,5 miesiąca temu !Porod naturalny i choc jestem polozną od
      kilku lat teraz dopiero wiem drugie tyle na ten temat tzn. na temt porodu !w
      szkole i z praktyki nie wie sie wszyskiego !
      • hanka17 Re: Do Pani Położnej - pytanko ............... 11.07.05, 19:53
        bardzo dziekuje za informacje, bardzo mnie podniosłaś na duchu
        smile smile

Mam jeszcze takie pytanie:

Mam straszne bole pachwin i kosci - kości w tych okolicach bolą zaraz po leżeniu
        nie idzie wytrzymać (przytyłam 20 kg) ale wczesniej byłam chuda jak szkieletor i
        nie widac az tak tej nadwagi teraz, jednak te bóle mam juz od połowy ciazy a
        teraz (37 tydzien) juz praktycznie nie moge chodzic, ale staram sie nie poddawac
        - cwicze, po ćwiczeniach mniej boli, te bóle pachwin i jakis kości jakby sie
        przemieszczały - czy to wskazanie do cesarki bo ktoś na tym forum tak pisze i
        troche paniki sieje, że takie bóle świadczą o zbyt małej szczelinie łonowej -
        czy to prawda ?

Czy to znaczy ze w razie porodu siłami natury będę po porodzie misiac lezała
        unieruchomiona w jakiś pasach a ból będzie już na zawsze - rozejdą się kosci czy
        wiazadła łonowe - tak tu ktoś pisze bez przerwy ..... Proszę napisz czy tak
        jest, czy widziałaś panie kóre po porodzie byly zapinane w takie pasy ???

bIORE też wapno (musujące) na kości bo mam niedobory raz dziennie lub rzadziej
        (w bólach nocnych kości) czy to moze zaszkodzić dziecku ? Po prostu bole kości w
        nocy są czasem tak silne że nie moge spac całą noc i wtedy piję wapno, napisz
        czy wiesz aby to mogło zaszkodzić ....?

Przepraszam za tyle pytań, ale jestem w stresie (-:

Serdeczne dzięki za zainteresowanie - jesteś bardzo pomocną osobą, pozdrawiam
        Twoją Rodzinę
        • pollozna Re: Do Pani Położnej - pytanko ............... 11.07.05, 21:21
          hanka17 napisała:

> bardzo dziekuje za informacje, bardzo mnie podniosłaś na duchu
          > smile smile
          >
          > Mam jeszcze takie pytanie:
          >
          > Mam straszne bole pachwin i kosci - kości w tych okolicach bolą zaraz po
          leżeni
          > u
          > nie idzie wytrzymać (przytyłam 20 kg) ale wczesniej byłam chuda jak
          szkieletor
          > i
          > nie widac az tak tej nadwagi teraz, jednak te bóle mam juz od połowy ciazy a
          > teraz (37 tydzien) juz praktycznie nie moge chodzic, ale staram sie nie
          poddawa
          > c
          > - cwicze, po ćwiczeniach mniej boli, te bóle pachwin i jakis kości jakby sie
          > przemieszczały - czy to wskazanie do cesarki bo ktoś na tym forum tak pisze i
          > troche paniki sieje, że takie bóle świadczą o zbyt małej szczelinie łonowej -
          > czy to prawda ?
          >
          > Czy to znaczy ze w razie porodu siłami natury będę po porodzie misiac lezała
          > unieruchomiona w jakiś pasach a ból będzie już na zawsze - rozejdą się kosci
          cz
          > y
          > wiazadła łonowe - tak tu ktoś pisze bez przerwy ..... Proszę napisz czy tak
          > jest, czy widziałaś panie kóre po porodzie byly zapinane w takie pasy ???
          >
          > bIORE też wapno (musujące) na kości bo mam niedobory raz dziennie lub rzadziej
          > (w bólach nocnych kości) czy to moze zaszkodzić dziecku ? Po prostu bole
          kości
          > w
          > nocy są czasem tak silne że nie moge spac całą noc i wtedy piję wapno, napisz
          > czy wiesz aby to mogło zaszkodzić ....?
          >
          > Przepraszam za tyle pytań, ale jestem w stresie (-:
          >
          > Serdeczne dzięki za zainteresowanie - jesteś bardzo pomocną osobą, pozdrawiam
          > Twoją Rodzinę
          ejejku ale cie nasraszyli dziewczyno !!!! bez paniki.....ja milam identyczne
          bóle! Mysle ze wapno nie zaszkodzi ale spytaj ginekloga czy mozesz brac cos
          innego zamiast wapna ( kazdy lek w ciazy uzgadnia sie z prowadzacym) A twoje
          bole to bole kosci spojenia łonowego ja milam to samo ! Po porodzie minelo jak
          reką odjął od razu ! Powiedz o tym lekarzowi powiedz ze boli cie bardzo - ja
          tak zrobilam. W szpitalu obejrzal mnie przed porodem chirurg tzn naciskał mi
          pachwiny i stwierdzil ze bede rodzic naturalnie ale ....kazdy przypadek jest
          inny wiec pogadaj z ginem zapytaj o cesarke i o to by wczesniej zobaczyl cie
          chirurg ale nie panikuj to sa normalne objawy ktore ma wiele kobiet i po
          porodzie nie ma o nich sladu ! czesto kobiety przed porodem placza ze sie
          rozejdą i beda lezec w pasach ale .....zadna przy mnie nie lezala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka