kinamina 06.12.04, 03:39 Chcialaym upiec murzynka - pierwszy raz w zyciu. Prosze podajcie jakis sprawdzony przepis... zey ciasto bylo w srodku wilgotne i zey bylo na wierzchu mnostwo miekkiej czekolady :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majka303 Re: murzynek - pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 08:02 Poszukaj wcześniej był wątek o czekoladowych ciastach, bardzo dobre są przepisy chyba kags, ( szczególnie wariant z kawałkami jabłek w środku ) P.S . Nie umiem wklejać linków , więc jak znajdę pierwsza to dam ci namiary.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: murzynek - pomocy!!! IP: *.gizycko.mm.pl 06.12.04, 08:23 Może zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18274282 Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab bardzo sprawdzony przepis na murzynka 06.12.04, 09:14 który wymyśliła wiele lat temu znajoma koleżanki, a ja stosuję i wielce chwalę: MURZYNEK składniki 1/2 kostki Kasi 1 szkl. cukru mniej niż 1/2 szkl. wody 3 łyżki kakao ___________________ 2 żółtka 4 białka niecała szklanka mąki 3/4 szkl. wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia posiekane rodzynki (mała garstka) drylowane wiśnie z kompotu (ok. 60-80 szt.) sposób przygotowania 1. Kasię, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnuszku. 2. Ubijamy białka na super sztywną pianę 3. Masę kakaową przelewamy do miski, mieszając mikserem powoli dodajemy w kolejności: wiórki, mąkę z proszkiem, rodzynki, na końcu żółtka (ja nie czekam aż masa przestygnie, ale pozostałe składniki dodaję w tej kolejności, żeby żółtka się nie ścięły) 4. Na końcu dodaję pianę z białek i mieszam już łyżką 5. Wylewam ciasto (jest płynne bardzo, ale takie puchate od piany) do foremki wcześniej wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą 6. Teraz układam obok siebie w rzędach co ok. 1-1/5 cm wisienki. Nie należy ich wciskać i tak same opadną. Uwaga - ja używam tzw. wiśni z kompotu (ze słoika), drylowanych, ale można użyć świeżych pod warunkiem jednak, iż będą obtoczone w mące ziemniaczanej. Piekę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekarnik jest ustawiony: góra+dół+termoobieg. Po 25 minutach sprawdzam patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Ewentualnie dopiekam jeszcze ok. 5-7 minut i znów sprawdzam. Pyyycha... i szybko znika dodatkowe informacje - ważne jest, żeby ciasta nie piec za długo, będzie wtedy długo wilgotne i kuszące - ciasto rośnie, ale po wyjęciu z piekarnika nieco opada, mimo to, jeszcze nigdy nie miałam zakalca - można posypac pudrem lub udekorować polewą czekoladową, ale ja nic takiego nie robię i tak szybko znika - te proporcje, które podałam są na ciasto do bardzo małej foremki - takie ciasto na 1 dzień. Kilka razy robiłam w większej blasze, ale jakieś było \"nie takie\" w smaku. A ponieważ robi się je naprawdę błyskawicznie, można robić nawet co drugi dzień mniejsze zamiast raz dużego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi mój bardzo sprawdzony przepis 06.12.04, 10:49 kostkę margaryny (np kasia) rozpuścic w garnku, dodać 1 zapach rumowy (lub arak), 1,5 szklanki cukru i 3 - 4 (duże) łyżki kakako, 3/4 szklanki mleka. Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki, resztę porządnie wystudzić. Następnie wrzucamy do naczyna 2 szklanki mąki (przesiane), 4 żółtka, 1 (płaską) łyzeczkę proszku do piecznia, 1 cukier waniliowy - do tego wlewamy naszą masę i porządnie mieszamy (ja mikserem). Jak już będzie OK, dorzucamy rodzynki i lekko mieszamy (żeby ich nie rozbabrać, aha - wczesniej rodzynki nalezy namoczyć w ciepłej wodzie) i na samym końcu dodajemy ubita pianę z 2 białek. Pianę należy tylko lekko wmieszać. Następnie pieczemy. Jak sie upiecze to po kilku minutach bierzemy masę ze szklanki i smarujemy wierzch. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
gossia2 Re: murzynek 06.12.04, 11:29 To ja dorzuce swoj przepis. 1 kostke margaryny 2 szk. cukru 4 lyzki kakao (niecale pół szklanki) 1/2 szk. wody Rozpuscic w garnku, odlac pół szklanki, przestudzić. Do przestudzonej masy wsypać: 2 szk. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka zapach rumowy Wymieszać. Ubić białka na sztywno, delikanie połączyć z masą. Upiec w waskiej formie, lub w prodzizu z baba. ok. 1 h. w 180 stopniach Po wyjeciu ponakuwać wierzch, posmarowac pozostawiona polewa. Uwielbiam murzynka. Ten przepis katuje od dziecka. Smacznego, Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: murzynek 06.12.04, 12:00 to prawie mój przepis :) ja tylko tą wodę wymieniłam na mleko, róznica moim zdaniem jest taka, ze nie wysycha tak szybko, albo mi sie wydaje. :) gossia2 napisała: > To ja dorzuce swoj przepis. > 1 kostke margaryny > 2 szk. cukru > 4 lyzki kakao (niecale pół szklanki) > 1/2 szk. wody > Rozpuscic w garnku, odlac pół szklanki, przestudzić. > Do przestudzonej masy wsypać: > 2 szk. mąki > 2 łyżeczki proszku do pieczenia > 4 żółtka > zapach rumowy > Wymieszać. Ubić białka na sztywno, delikanie połączyć z masą. > Upiec w waskiej formie, lub w prodzizu z baba. ok. 1 h. w 180 stopniach > Po wyjeciu ponakuwać wierzch, posmarowac pozostawiona polewa. > Uwielbiam murzynka. Ten przepis katuje od dziecka. > Smacznego, > Odpowiedz Link Zgłoś
gossia2 Re: murzynek 06.12.04, 12:06 A to przepraszam. Dokładnie nie czytalam, szczerze mowiac doszłam do mleka i przestałam :-) Moim zdaniem z woda jest lżejszy i wilgotniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: murzynek - pomocy!!! IP: 83.168.125.* 06.12.04, 13:26 superrr! dzieki dziewzyny. upieke mojemu chlopakowi Odpowiedz Link Zgłoś