Dodaj do ulubionych

kontrola ZUS

12.07.05, 07:38
Mam pytanie pod koniec czerwca, w sprawie mojego zatrudnienia miałam kontrolę.
Na rozmowie była moja szefowa a później ja. Kontrola miała na celu
sprawdzenia formalności związanych z moją umową. Pracuję od stycznia i tak
wyszło że w tym okresie zaszłam. Mam pytanie czy ZUS informuje o decyzji,
jeśli tak to jak szybko bo mineło już dwa tygodnie i nie otrzymałam jak
narazie żadnych pieniędzy ani informacji.
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • anx Re: kontrola ZUS 12.07.05, 07:51
      Kochana? Dwa tygodnie? Ja czekam już na pieniądze ponad 3 miesiące!
      Zapraszam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25372791
      • tulf Re: kontrola ZUS 12.07.05, 09:54
        Dzięki z odzew.
        mnie jednak interesuje czy otrzymałaś jakieś pismo czy masz przyznane czy nie.
        Bo pieniądze mogą być nawet po urodzeniu już. Jak byłam na kontroli to pani
        mnie poinformowała że w przeciągu tygodnia powinna przyjść decyzja, której nie
        otrzymałam czy ty tak samo masz.
        • justin301 Re: kontrola ZUS 12.07.05, 11:58
          Dziewczyny, wklejam Wam przepisy, które wyjaśnią Wam, jak ZUS powinien załatwić
          waszw sprawy:
          Art. 35. § 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy
          bez zbędnej zwłoki.

§ 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w
          oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia
          postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z
          urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia
          na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ.

§ 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno
          nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej -
          nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w
          postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.

§ 4. Organy wyższego stopnia mogą określać rodzaje spraw, które załatwiane są w
          terminach krótszych niż określone w § 3.

§ 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się
          terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności,
          okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy
          strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

Art. 36. § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w
          art. 35 organ administracji publicznej obowiązany jest zawiadomić strony,
          podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.

§ 2. Ten sam obowiązek ciąży na organie administracji publicznej również w
          przypadku zwłoki w załatwieniu sprawy z przyczyn niezależnych od organu.

Art. 37. § 1. Na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art. 35 lub
          ustalonym w myśl art. 36 stronie służy zażalenie do organu administracji
          publicznej wyższego stopnia.

§ 2. Organ wymieniony w § 1, uznając zażalenie za uzasadnione, wyznacza
          dodatkowy termin załatwienia sprawy oraz zarządza wyjaśnienie przyczyn i
          ustalenie osób winnych niezałatwienia sprawy w terminie, a w razie potrzeby
          także podjęcie środków zapobiegających naruszaniu terminów załatwiania spraw w
          przyszłości.

Art. 38. Pracownik organu administracji publicznej, który z nieuzasadnionych
          przyczyn nie załatwił sprawy w terminie lub nie dopełnił obowiązku wynikającego
          z art. 36 albo nie załatwił sprawy w dodatkowym terminie ustalonym w myśl art.
          37 § 2, podlega odpowiedzialności porządkowej lub dyscyplinarnej albo innej
          odpowiedzialności przewidzianej w przepisach prawa.

Są to przepisy KPA, które regulują w jaki sposób ZUS powinien załatwić Wasze
          sprawy. Tak więc Drogie Dziewczyny, zabierajcie się do roboty. Oczywiście nie
          jakieśtam telefony tylko wszystko na piśmie. ZUS powinien wydać decyzję na
          piśmie, od której oczwyiscie służy Wam odwolanie do ZUS, jeżeli mimo to ZUS nie
          zmieni decyzji, to przekazuje sprawę do sądu - postępowanie zwolnione od
          kosztów. Rozumiem, że przez tę opieszałość ZUS jesteścię w tej chwili
          pozbawione środków do życia, co jest po prostu niedopuszczalne. Tak więc do
          roboty dziewczyny!!!!!
          • emarz Re: kontrola ZUS 19.07.05, 08:02
            Justin,
            skąd zaczerpnięte są te przepisy? Jakiś dziennik ustaw? Proszę o konkretną
            odpowiedź, bo to istotne.
            Pozdrawiam
            • anx Re: kontrola ZUS 19.07.05, 18:50
              Tulf i jak? Masz jakąś decyzję?
              U mnie nadal ciszasad
        • anx Re: kontrola ZUS 12.07.05, 16:56
          Niestety nie mam żadnej decyzji - kontrola była 17.06 (!) i do dziś zero
          decyzji sad
          Dostałam jedynie pismo z Zusu, że "w związku z badaniem moich uprawnień do
          ubezpieczenia termin przesuwa się na 31.07". No to czekam....

Justin, dzięki za przepisy!
          • justin301 Re: kontrola ZUS anx 12.07.05, 18:04
            To nie masz innego wyjścia jak czekać a później napisać skargę jak już
            dostaniesz pozytywną decyzję, że takie przeciagnięcie miesięcznego terminu nie
            było zasadne. Zgodnie z tymi przepisami, które wkleiłam. Życzę Ci, żeby decyzja
            była pozytywna.
            • anx Re: kontrola ZUS anx 18.07.05, 20:45
              Wielkie dzięki!
              Strasznie się boję, że wydadzą decyzję negatywną ( w sumie nie mają podstaw,
              ale kto ich tam wie) a ja nie mam siły w 8/9 miesiącu latać i się odwoływać.
              Zresztą nawet jak się odwołam to pewni znowu ustalą sobie chpry termin
              odpowiedzi np. do końca września...
              A jeśli mi nie wypłacą zaległej pensji to jestem bez środków do życia...
              sad
      • nela12 Re: kontrola ZUS 18.07.05, 21:44
        witamsmileja bylam na kontroli dwa tyg temu-potem moja lekarka,no i do dzis tez
        zero odpowiedzi-pewnie jeszcze poczekam!a wczoraj byla umnie kolezanka,i ona
        miala kontrole w zakladzie pracy-z tym ze szybko dostala decyzje!tak wiec
        niewiem od czego to zalezy,musze czekac bo niemam innego wyjsciasmile-pozdrawiam
        • madziarna1 Re: kontrola ZUS 19.07.05, 22:34
          Witam dziewczyny. Kontrolę z ZUSu miała moja firma i ja w domu jakieś 2
          tygodnie temu. Tydzień temu szefowa moja dostała protokół z kontroli, a mnie
          dzisiaj zaskoczył mile listonosz, bo przyniósł zaległe pieniążki z ZUS-u. A już
          się martwiłam, że będę musiała się odwoływac, jakby wydali negatywna dezycję.
          Szczerze mowiąc myslałam, że to będzie dłużej trwało. Niektóre dziewczyny
          czekają podobno jakieś 3 miesiące. A tu proszę. ZUS mnie jednak
          zaskoczył.Pozdrawiam, M
          • anx Re: kontrola ZUS 20.07.05, 10:12
            Madziarna, zazdroszczę...
            U mnie to wszystko trwa już ponad 3 miesiące (od kiedy mają mi zapłacić) i
            ponad miesiąc od samej kontroli....
            • nela12 Re: kontrola ZUS 20.07.05, 13:23
              hej anxsmilea czy mialas kontrole?czy tylko w zakladzie?bo moze jeszcze beda
              ciebie ,i dlatego to tyle trwasadja juz mialam ,lekarz tez-i czekam bo moze
              jeszcze zaklad!pozdrawiam
              • anx Re: kontrola ZUS 21.07.05, 10:21
                Nie, ja nie miałam kontroli. Podejrzewam, że dlatego, że na zwolnieniu mam
                zaznaczone, że muszę leżeć - dlatego nie mogli mnie wezwać do siebie, a
                fatygować do mnie pewnie im się nie chciało.
                W piśmie, które mi przysłali jest napisane, że "termin załatwienia sprawy
                przesuwa się na 31.07" więc podejrzewam, że już nie przyjdą do mnie bo zostało
                tylko 10 dni. Jakby mieli przyjść to by już przyszli bo kontrola była 17.06 (!).
                Może wysłali już decyzję do pracodawcy tylko, że on jest na urlopie i na razie
                fimra zamknięta na kłódkę do poniedziałku sad
                A mnie dobija to czekanie sad
                • nela12 Re: kontrola ZUS 22.07.05, 17:14
                  hej anxsmileto jednak moga Cie zaskoczycsmileja wkoncu zadzwonilam bo zostal tydz,na
                  ich odpowiedz a pani powiedziala w zusie ze najpierw przewiduja kontrole w
                  zakladzie pracy!bedzie to ok 28,07-a termin mieli do 30,07-jak widzisz moga
                  jeszcze przyjsc do ciebie,a ja znow musze czekac,denerwujaca jest ta
                  rozbierznosc-najpierw ja,potem lekarz,teraz firma-ach mogli by to w jeden tydz
                  zalatwic-a tak nie wiadomo ile czekac na decyzjesad-pozdrawiam ps,a moze juz
                  masz decyzjesmile
                  • anx Re: kontrola ZUS 23.07.05, 00:08
                    Nela, a kiedy Ty miałaś kontrolę? I kiedy Twój lekarz?
                    Bo mój zakład pracy miał kontrolę 17.06 więc myślę, że już by przyszli bo w
                    sumie po co mają czekać do dwóch dni przed terminem skoro wszystko miało
                    miejsce ponad miesiąc temu? !
                    No ale w sumie kto ich tam wie...
                    Niech przylezą i sobie kontrolują byle by tylko kasę wypłacili wink
                    • nela12 Re: kontrola ZUS 23.07.05, 10:21
                      hejsmileja mialam kontrole 3tyg temu-moj lekarz dwa-a zaklad ma miec za tydzien
                      czyli w sumie miesiac po tym ja ja bylam na kotroli-niewiem ,moze tam maja
                      balagan ze tyle to trwa-ach najgorsze to czekanie-niech posprawdzaja i placasmile-
                      bo chyba predzej urodzewink-pozdrawiam
                      • anx Re: kontrola ZUS 29.07.05, 14:45
                        A ja własnie dostałam kolejne pismo, w którym informują, że znowu przesuwają
                        termin wypłaty zasiłku, tym razem na 31.08 - szoooooook i przegięcie!
                        Zadzwoniłam tam i zrobiłam małą aferę bo w końcu na pieniądze czekam od połowy
                        kwietnia(!!), kontrola zakończyła się 20.06 (!!!) to chyba mieli czas na
                        podjęcie decyzji (ponad miesiąc)!!!
                        Pani w wypłatach powiedziała mi, że jeszcze nie wypłacili bo nie mają decyzji z
                        działu kontroli. A w dziale kontroli powiedzieli, że moje akta własnie wpłynęły
                        do nich i na podjęcie decyzji mają tydzień.
                        Kurde, oni są naprawdę jacyś niepoważni! Czemu to tyle trwa????
                        • nela12 Re: kontrola ZUS 29.07.05, 15:31
                          hejsmilew moim zakladzie byli trzy dni temu!-powiedzieli ze wszystko oki,i dobrze
                          by bylo zeby kazda firma miala taki porzadeksmile-tylko ciekawe kiedy przyjdzie
                          decyzja?!moze tak jak u ciebie za miesiac-ze za miesiac!szok poprostu balagan
                          totalny-a ciekawe czy pomysleli ze my czekamy na te pieniadze!?-trzeba zrobic
                          wyprawke,zyc za cos-hmmmmmmmmm a moze jak urodzimy to zamiast 4mie-bedziemy
                          dostawaly przez rok kasewink))))))))))))smiechu wartesmile-pozdrawiam
                          • anx Re: kontrola ZUS 30.07.05, 17:15
                            Nela zazdroszczę! Skoro tak powiedzieli to na 99,9% możesz spodziewać się
                            pozytywnej dezycji smile
                            Ale Ci fajnie!
                            • nela12 Re: kontrola ZUS 30.07.05, 22:02
                              hejsmilety tez sie nie przejmuj-bo pani z zus powiedziala ze maja czas az 3
                              mie!!!!!!!!!dlatego pewnie to trwa tyle-tu by sie zgadzalo moja znajoma dostala
                              pierwsze l4 wyplacone-po urodzeniu dzieckasmileminely akurat 3miesmile-wiec i my sie
                              doczekamysmile-pozdrawiam
                              • anx Re: kontrola ZUS 16.08.05, 14:51
                                Dziś dostałam decyzję ZUS - NEGATYWNĄ sad
                                Po prostu szoooook - powody, które tam powołują nijak mają się do
                                rzeczywistości i nie wiem skąd oni je wzięli sad Po prostu powymyślali i
                                podomniewmywali sobie coś co nigdy nie miało miejsca !!!
                                No nic, trzeba się będzie odwołać tylko nie wiecie jak to jest z
                                ubezpieczeniem? jestem teraz ubezpieczona czy nie? Bo za 3 tygodnie poród i
                                lepszego "kwiatka" nie mogłabym sobie wymarzyć sad
                                • diament79 Re: kontrola ZUS 16.08.05, 15:38
                                  Słuchajcie! Przepraszam, że sie wtracam, ale nie wiem w czym jest problem, a
                                  może on tez mnie dotyczyć. Jestem w 11 tc i juz jestem na zwolnieniu, czy Wam
                                  chodzi o to, że ZUS zalega z wypłatami wynagrodzenia? Bo przez pierwszy miesiąc
                                  płaci zakład pracy a potem ZUS czy nie? Proszę wytłumaczcie o jakie decyzje
                                  chodzi i na jakie pieniążki czekacie. Z góry dzieki!
                                • kokons Re: kontrola ZUS 16.08.05, 15:51
                                  Wspolczuje!
                                  Jesli mozesz opisz prosze cos wiecej, bo sie z czyms takim nie spotkalam!
                                  Moze do odwolania przydalby ci sie ktos kto zna prawo...prawnicy umieja takie
                                  kwestie dobrze ubrac w slowa...rozejrzyj sie wsrod znajomych.
                                  Powodzenia
                                • justin301 Re: kontrola ZUS do anx 16.08.05, 15:53
                                  Szok po prostu. Siadaj i pisz zaraz to odwołanie!!!! Im szybciej napiszesz i
                                  wyślesz tym szybciej dostaniesz odpowiedź. Nie poddawaj się!!!
                                  • anx Re: kontrola ZUS do anx 17.08.05, 10:51
                                    Mam znajomego, który jest prawnikiem - obiecał pomóc - już przesłałam mu to
                                    pismo i zobaczymy co dalej sad
                                    Ale po prostu ZUS-cham jest niezły. Powody, które sobie powymyślał są, za
                                    przeproszeniem, z d.... wzięte!
                                    Np. że moja pensja była zbyt wysoka albo, że nie ma wymiernych dowodów ze
                                    pracowałam ( a odprowadzane składki i zeznania kolezanki to co???).
                                    Psychole!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka