Dodaj do ulubionych

Poród w wodzie!

13.07.05, 19:41
Hey! Dziewczyny chciałabym rodzić w wodzie! Czy mogłybyście napisać czy można
rodzić w wodzie w Warszawie? (jeżeli tak to gdzie?) A może któraś z was ma
jakieś doświadczenia z taką formą porodu związane, lub informacje na ten
temat od koleżanek... Podzielcie się wszelką wiedzą na ten temat ze mną!
Proszę! Julia
Obserwuj wątek
    • e.kadziela Re: Poród w wodzie! 13.07.05, 20:05
      Cześć,
      ja też nastawiam się na tą formę porodu, ale w Krakowiesmile)
      Z tego co wiem, to będziemy musiały przebyć badanie szerokości miednicy (nie
      może by za wąska), Dzidziuś nie może być za duży i musi być prawidłowo ułożony,
      w ogóle jedynie ciąża bez komplikacji pozwala na przeprowadzenie takiego
      porodu. Oczywiście musisz być całkowicie zdrowa - żadnych chorób skórnych,
      nadciśnienia czy chorób układu krążenia.
      W trakcie takiego porodu nie ma możliwości podania ZZO, ale ja się tym nie
      martwię, bo woda podobno nie dość że przyspiesza akcję, to jeszcze łagodzi bóle!
      Może wypowie się Ktoś, Kto rodził w ten sposób - wiem, że gdzieś wcześniej były
      już posty na ten temat i właśnie takie opinie krążyły.
      pozdrawiam

Ewa z Mają
      33 tc.
    • basiaczekb Re: Poród w wodzie! 13.07.05, 20:51
      Witam!!!

Może tu znajdziesz coś ciekawego:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25619482&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=24088425&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=23702302&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=23381057&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=20558229&v=2&s=0
      • hanka17 Dzieki za linki 14.07.05, 08:36
        Basiczek

dzieki za super linki, czytając te wypowiedzi upewniłam sie co do mojej decyzji
        i tylko modle sie m.in. żeby była wolna wanna jak zacznę rodzić, już nawet nie
        boję się porodu, bólu, jak coś to tylko czy połozna będzie umiała wyjąć dziecko
        z wody tak zeby sie nie zachłysnęło .........

U mnie można 2 etap - sam poród miec do wody i ja właśnie o tym marzę, ale
        położne zalecają wyjście na ląd, tłumaczyła mi to tak, że w wodzie jestem zdana
        na samą siebie - ona nie ma jak mi pomóc

Do mnie jednak to nie przemówiło, wolę wanne z wodą niż pomoc typu nacinanie,
        tylko tego sie boje w porodzie - nacięcia i szycia, teraz intensywnie ćwiczę
        rozciąganie i samruje sie grubo oliwą z oliwek aby uelastycznić się i mam
        nadziję że nie zdążą mnie pociać - choć pytałam położna i one w wanne tez
        nacinają, prawie zawsze - profilaktycznie wink najwyżej będę protestować .....

No cóż, mam nadzieję ze za jakieś max. 3 tyg będę mogła napisać Wam moją relację
        z super porodu w wodzie - jestem zachwycona samą taką możliwością smile
        pozdrawiam serdecznie i dziekuję za linki, bardzo mnie uspokoiły
    • anneau Re: Poród w wodzie! 13.07.05, 21:37
      W Szpitalu w Wołominie (najpopularniejsze miejsce do porodów w wodzie -
      generalnie można powiedzieć że się w tym specjalizują) i na Żelaznej - z tym ze
      tu nie umawiasz się na poród w wodzie - tylko jeśli wszystko przebiega
      prawidłowo to w trakcie porodu możesz razem z położną podjąć decyzję że nie
      wychodzisz z wanny na bóle parte i de facto rodzisz do wody...
      Musi być spełnione kilka warunków do porodu w wodzie. M.in. ciąża musi być
      donoszona - skończony 37 tydzień ciąży / dziecko musi być prawidłowo ułożone /
      nie może być to poród w którym przewiduje się komplikacje. Jak zadzwonisz do
      Wołomina albo do Fundacji Rodzić po Ludzku - to na pewno udzielą Ci niezbędnych
      informacji.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka