Dodaj do ulubionych

OB w ciąży

14.07.05, 10:00
Odebrałam dziś wyniki krwi, ponieważ zauważyłam powiększony węzeł chłonny
nadobojczykowy. Dopiero po południu mam wizytę u lekarza. Wyniki różnią sie
od tych sprzed 2 tygodni i to moim zdaniem znacznie (HGB 11,4 a 2 tygodnie
wcześniej 12,6). Poza tym miałam robione OB i rozmaz: OB 50 . Pałeczki 11%,
segmenty 57% eozynofile 2 monocyty 6 limfocyty 24. Niestety nie ma podanych
norm. Wiem, że w ciaży mogą byc inne wyniki. Poza tym RBC 3,46, HCT 32,9 HGB
11,4 MCH 32,7. Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:01
      wiem jedno: ob w ciazy zawsze jest podwyzszone.
      • gabi67 Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:05
        To prawdasmile
      • amwaw Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:15
        I jest zawsze dwucyfrowy. Poza tym rozmaz prawidłowy, ale zaczynasz mieć anemie.
        Pozdr
    • rakastan Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:11
      Nie wiem kto Tobie zlecił robienie OB, bo w ciąży takiego badania się nie
      wykonuje.
      Ewa
      • gabi67 Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:13
        A mi lekarz kazał zrobic dwu krotnie a jest dobrym specjalistą.
    • sylka75 Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:13
      Oczywiscie, OB w ciazy zawsze jest wysokie, nigdy tego badania sie nie robi.
      • rakastan Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:16
        No to nie wiem czy to dobry specjalista.
        Ewa
    • beata118 Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:19
      Kto Ci zlecił OB i rozmaz w ciąży (co za palant. troche mało czerwonych a co za
      tym idzia hemoglobiny. Który to tydzień ciąży. Koniecznie zmień lekarza
      • alfa36 Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:25
        To nie gin zlecił mi Ob i rozmaz. Powększył mi sie węzeł nadobojczykowy (ok 2
        cm), a to może byc oznaka czegoś złego. Moja rodzinna zlecając mi badania
        podkresliła, że mogą się różnić od normy, jednak mimo wszystko stwierdziła, że
        lepiej zobaczyć. To początek 32 tc. Najdziwniejsze jest to , że żelazo dwa
        tygodnie wcześniej było w normie a teraz tak spadło. zastanawiam się, czy to
        możliwe, czy też jakis błąd w laboratorium. (bylo 12,6 jest 11,4)
        • gabi67 Re: OB w ciąży 14.07.05, 10:28
          Widze że same specjalistki sie odezwały,ja wykonałm aby stwierdzic czy nie ma
          anemi poniwaz w tej ciązy przytyłm tylko 4 kg więc musiałm zrobic wszystkie
          badania.A jest juz 36 tc więc jest to wazne,a co do mojego lekarza to nie mam
          obikcii bo jest bardzo dobrym lekarzemsmile
          • rakastan Re: OB w ciąży 14.07.05, 11:39
            Morfologia krwi.

Regularne badanie krwi jest niezbędne do określenia (między innymi)poziomu
            czerwonych krwinek, których niedobór oznacza anemię. Anemia jest groźna dla
            matki, ponieważ komórki jej organizmu obumierają na skutek niedotlenienia, jest
            jednak dużo groźniejsza dla rozwijającego się płodu. Niedotlenienie komórek
            płodu może powodować jego wadliwy rozwój. W wypadku stwierdzenia anemii
            konieczne jest spożywanie przez przyszłą matkę dodatkowych ilości żelaza,
            białka i kwasu foliowego witamin.

Do stwierdzenia anemii wystarczy zwykła morfologia krwi, więc zdecyduj się czy
            chodzi o anemię czy o wykrycie ewentualnego stanu zapalnego w organiźmie.

Ewa
            • gabi67 Re: OB w ciąży 14.07.05, 11:41
              Miam zalecenie wiec wynik zrobiłam i nad niczym nie musze sie zastanawiac bo i
              z dziekiem i zemna jest wszystko dobrze.
              • rakastan Re: OB w ciąży 14.07.05, 11:47
                I to jest najważniejsze, że z Wami wszystko w porządku.
                Pozdrawiam Ewa
          • eminka1 Re: OB w ciąży 14.07.05, 12:10
            Jak tylko zaszłam w ciążę miałam akurat zlecone w pracy badania okresowe, między
            innymi morfologię z rozmazem, no i oczywiście OB wyszło lekko podwyższone. Moja
            pani dr. internistka jak dowiedziała się, ze jestem w ciąży powiedziała mi, że
            nie wykonuje się nawet takich badań, bo wiadomo, ze są zmienione na niekorzyść.
            Oczywiście są też normy dla kobiet w ciąży, więc jeśli powiększył się węzeł
            chłonny to lekarz zleca takie badania, a przy odczytywaniu wyników bierze pod
            uwagę Twój stan. Gdzieś była strona z normami dla ciężarnych, jak tylko ją
            znajdę to podam link.
            Z pewnoscią wszystko u Ciebie jest w granicach normy. Pozdrawiam
    • malta25 Re: OB w ciąży 14.07.05, 14:03
      Prosze bardzosmile

maluchy.pl/tabele/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka