Dodaj do ulubionych

Czy na samym początku ciąży ubezpieczałyście sie?

15.07.05, 11:51
Kolega właśnie mi powiedział ze na samym początku jejgo żona ubezpieczyła
się - III nieobowiązkowy filar - w tabeli wpisala ze niejest w ciązy, bo
przecież mogła nie wiedzieć jeszcze, i po porodzie dostali jakąs kase która
była zabwienna (nie zarabiaja zbyt dużo). Dla mnie to nowość, nie wiem jak do
tematu podejść, co wy robiłyście w ramach ubezpieczeń?

I jakie ubezpieczenie polecacie jak coś, jakie sa tam składki i iile się
dostaje po porodzie?

Dziękuję za odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • gabi67 Re: Czy na samym początku ciąży ubezpieczałyście 15.07.05, 11:53
      Napewno Ci chodzi o ubezpiecznie grupowe bo z trzeciego filaru zadnych
      pieniedzy nie ma!I zalezne jest to od składek jakie bedziesz płacic i od tego
      ile jest kadencii w danej firmie (może jej wcalke nie byc zalezy to od tego
      jaką mają podpisana umowe z PZU)
      • xixx Re: Czy na samym początku ciąży ubezpieczałyście 15.07.05, 11:56
        jestem troche zielona jeśli chodzi o te sprawy ale wiem ze nasza firma nie ma
        ubezpieczenia grupowego. Czy ja sama moge sie jakos ubezpioeczyć w takim razie?
        Z tym III filarem to właśnie ten kumpel mówił, ale pewnie coś namieszał.
    • nina78 Re: Czy na samym początku ciąży ubezpieczałyście 15.07.05, 11:55
      Ja jestem ubezpieczona chyba w Warcie w ramach grupowego ubezp. pracowniczego
      (ubezpiecznie na zycie). Skladke place w wysokosci 45PLN/mc i za urodzenie
      dziecka dostane chyba ok 1200PLN. Nie wiem tylko jaki jest okres karencji od
      podpisania umowy. Gdzies slyszalam, ze czasami 6 miesiecy (choc szczerze, to nie
      chce mi sie w to wierzyc).
      Pozdrawiam. Nina
      • xixx Re: Czy na samym początku ciąży ubezpieczałyście 15.07.05, 11:58
        Czyli z tego co piszesz wnioskuję, że jeśłi nie mam ubezpieczenia grupowego, to
        nie ma juz teraz sensu nic w tym kierunku robić?
    • grandet ubezpieczenie 15.07.05, 11:57
      Ciaza stala sie dala mnie powodem, zeby sie w koncu ubezpieczyc. Ubez. grupowe
      w zakladzie pracy w PZU.Dobre jest to, zewyplaca z opkazji urodzenia dziecka.
      • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 11:58
        No alew jeśli u mnei nie ma ubezpieczenia grupowego to co mogę zdziałać sama?
        • gabi67 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:00
          A u Twojego męża jest ubezpiecznie grupowe?
          • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:01
            Pracujemy w jednej firme, to raz, i niestety nie mamy ubezpieczenia grupowego,
            poza tym nie jesteśmy małżeństwem co tez może mieć wpływ. zxameldowani
            jeśsteśmy w różnych miejscach a mieszknie kupimy dopiero 2 miesiące po
            urodzeniu dziecka i dopiero od tego momentu cała nasza trójka będzie razem
            zameldowana.
            • gabi67 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:05
              No to mozesz sie jednynie starac o te 500 zł.Z wydziału zdrowia i polityki
              rodzinnej ale wasz dochód nie moze byc wyszy niz 504zł na jednego członka
              rodziny i potrzebne sa wasze US dochody za rok 2004
              • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:09
                Więc chyba odpada bo zarabiamy więcej, wiem że mój znajomy dostal 2000 z banku,
                bo gdy zakladal konto byla promocja ubezpieczen, i 1500 jeszcze z jakiegos
                innego ubezpieczenia, a tak to nie będę robiła zamieszania o 500 zł. Chyba że
                jest jakieś inne wyjście. Dodam że dochód na każdego będzie wyższy niz ten próg
                504 zł, ale nie jesteśmy małżeństwem i zameldowani jesteśmy odzielnie.
            • nina78 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 14:42
              Alez oczywiscie mozesz sobie indywidualnie wykupic takie ubezpieczenie. Z tego,
              co dzis wyczytalam na stronach PZU, ubezp. obowiazuje po 30 dniach od momentu
              podpisania umowy. Tez sie tym interesuje, bo moj maz nie jest ubezpieczony i
              musi w koncu sie gdzies zglosic.
      • grandet ubezpieczenie 15.07.05, 11:59
        Nie wymagany jest okres karencji 6 miesiecy, na 100!!! Placac 45 zl miesiecznie
        dostaniesz 1200 zl. Przy stawce o polowe nizszej 400 zl po urodzeniu.
        • gabi67 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:00
          PZU nie ma kadencji to prawda jaestem ubezpieczona u męża w zakładziesmile
          • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:05
            Więc jeśłi pracujemy razem i nie mamy ub. grupowego czy ja sama mogę się gdzieś
            ubezpieczyć? I czy tata dziecka, nie będący moim mężem, też może?
            • gabi67 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:07
              Możecie w PZU ale nie wim jakie sa warunki musicie to sprawdzic ale tam napewno
              bedzie 6 miesiecy kadencji
              • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:11
                Głupie pytanie...ale naprawqde nie wiem...co to jest ta kadencja, co to
                znaczyw praktyce?
            • mika_p Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:10
              Na pewno możesz się _jakoś_ ubezpieczyć, wystarczy zaprosic agenta
              ubezpieczeniowego z dowolnej firmy, a lepiej nawet ze dwóch z konkurencji.
              Ubezpieczenia są rózne, NNW (od następstw nieszczęsliwych wypadków), szpitalne
              (od pobytu w szpitalu), na życie (pieniądze wypłacane po śmierci), na dożycie
              (pieniądze wypłacane po upływie okreslonego czasu - posagowe dla dzieci, III
              filar dla nas) i inne na pewno jeszcze. Jesli ci zalezy, to musisz wybrać takie
              ubezpieczenie, żeby zawierało w sobie opcję wypłaty ubezpieczenia za
              poród/urodzenie dziecka. Ciężko bedzie takie znaleźć i dość drogo wyjdzie, ale
              możesz spróbować.
              • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:12
                No i włąsnie tutak oczekuje rady od dziewczyn, które juz takie ubezpieczenie
                znalazły smile Dzieki!
              • gabi67 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:13
                To jest okres jaki musi minac abys mogla otrzymac cokolwiek z ubezpieczeniasmile
                Czyli chodzi tu o składki smile
                • zombi_25 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:15
                  Tak dla jasności to jest okres karencji a nie kadencjismile
                  • gabi67 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:16
                    Dokładnie sorry za byczkasmile
                • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 12:16
                  No więc ok, bo jak zacznę teraz wpłacać to i tak zostaną jeszcze ponad dwa
                  miesiące do porodu, a kadencja już minie smile Tylko muszę znaleść najlepsze
                  ubezpieczeńie. Dzięki smile
                  • joanna1982 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 14:01
                    Witam!
                    A mój mąż jest ubezpieczonmy w PZU i dowiadywał się (już byłam w ciąży) i
                    okres karencji owszem 6 miesięcy ale jeśli chodzi o ciąże to 9 pełnych miesiecy
                    musi minąć żeby dostac kase-tak mu powiedzieli i nie wiem teraz ile w tym
                    prawdy.
                    Asia, roczna Natalka i bąbelek 21 tc
                    • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 14:14
                      Dzwoniłam do PZU i nie wygląda rto za ciekawie, jest 6 miesiecy karencji ale
                      ubezpiecznie musi obejmoiwac co najmniej 3 osobty, aby było grupowym i przy
                      składkach 50 zł miesiecznie za poród wychodzi 700 zł, czyli różnica składki -
                      poród niewielka. Moze gdzie indziej jest lepiej i można naprawde indywidualnie
                      się ubezpieczyć, ale jeszcze ntam nie dotarłam sad
                      W Nazionale Niederlande wogóle nei mają opcji poród.
                      • marcyszka Re: ubezpieczenie 15.07.05, 14:47
                        Oczywiście, ze mają (wypłacili mi w ubiegłym roku i za chwilę wypłacą
                        znowu...), ale tylko w ubezpieczeniu grupowym - firmowym. Nie ma tej opcji,
                        jeżeli człowiek chce się sam ubezpieczyć sad(
                        • gabi67 Re: ubezpieczenie 15.07.05, 14:51
                          Zalezy to od tego jak zakład pracy ma z PZU umowe więc u nas nie ma czegos
                          takiego jak 6 miesiecy juz to sprawdziliśmy a co składki to kazdego jet to
                          idywidualna spraw i le bedzi płacićsmile
                        • xixx Re: ubezpieczenie 15.07.05, 15:44
                          No dokładnie, niedoprecyzowałam.
    • aga.roro Re: Czy na samym początku ciąży ubezpieczałyście 15.07.05, 15:20
      niedawno było o tym, poczytaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26044242&v=2&s=0
      • xixx Re: Czy na samym początku ciąży ubezpieczałyście 15.07.05, 15:46
        Czytałam ale tam nie ma odpowiezi na moje pytanie. Ja nie mam ubezpieczenia
        grupowego, o którymmowa przez cały poprzedni wątek, który przytoczyłas, mi
        chodzi o ubezpieczenie indywidualne. Polećcie jakieś.
    • beti1970 grupowe ubezpieczenie typu P w PZU pracownicze 15.07.05, 16:03
      można je zawrzeć jak się jest pracownikiem jakiejś firmy i conajmniej 3 osoby
      do niego przystąpią, i jak się ubezpieczy w ciągu 3 miesięcy od zatrudnienia to
      nie ma karencji, a jak po 3 miesiącach od daty zatrudnienia się przystąpi to
      jest 6 mcy karencji, czyli np. przystępujesz 16 stycznia to do 15 lipca jest
      karencja i jak urodzisz baby do 15 lipca to nie ma kasy, a jak po czyli od 16
      lipca włącznie to wypłacają, jak np wpłacasz po 40 zeta dostajesz 700 za poród.
      jak zwolnisz się z pracy możesz sobie sama opłacać składki i korzystać z
      ubezpieczenia , ale nie można samemu sobie do tego przystąpić bez pośrednictwa
      zakładu pracy. tak jest w PZU na życie - ubezpieczenie pracownicze typu P.
      • gabi67 Re: grupowe ubezpieczenie typu P w PZU pracownicz 15.07.05, 16:11
        Słuchaj nie w kazdym zakładzi jest ten okres karencji zalezy to od podpisanej
        umowy między zakłdem a PZU u nas na przykład nie ma zadnej karencji.
        • beti1970 tak ale: 15.07.05, 16:36
          jak zatrudniasz się np.1-go maja i przystępujesz do końca lipca to nie ma, a
          jak miedzy datą zatrudnienia a przystąpieniem jest powyżej 3 mcy - to jest
          karencja. aczkolwiek czasem pzu urzadza promocje i np.karencja jest 3 mce lub
          wcale. tak np. było rok temu, teraz jest tak jak piszę. wiem bo mam właśnie
          taką sytuację a sama obsługuję juz tego typu ubezp. od paru lat.
          • gabi67 Re: tak ale: 15.07.05, 16:47
            Mąz mój jest ubezpieczony od 10 lat,i dowiadywlismy sie w kadrach oraz w PZU
            żadnej karencji w tym zakłdzie nie masmile
    • pysiekp Do xixx 16.07.05, 10:30
      A nie mozesz namówić kilka osób z pracy,zeby sie razem z Tobą ubezpieczyły?
      U Nas były ostatnio panie z jednej "takiej firmy ubezpieczajacej" i tak jak
      zrozumiałam wystarczy ze znajdzie sie kilka osob, ktore będą chciały sie
      ubezpieczyć. Nie musi się na to zgadzać żaden dyrektor. Wy wychodzicie z
      incjatywą i koniec. Takie ubezpieczenie jest nie tylko dlatego,że dostaniesz za
      dziecko,ale takze za pobyt w szpitalu jeżeli coś jest nie tak z ciażą(pobyt
      powyzej chyba 5 dni), cesarskie cięcie itd.A dla ludzi nie oczekujących dzidzi
      też się opłaca, bo dostajesz za wszystkie trwałe uszczerbki na zdrowiu, a tak
      jak one nam tłumaczyły to wszystkie uszczerbki są trwałe.
      Ubezpieczenie w pracy obejmuje tylko podróż do pracy,z pracy no i oczywiście w
      pracy, a takie grupowe jest 24godziny na dobę.
      Moze ktos pomyśli,ze sama tam pracuje i dlatego tak "reklamuje", ale teraz mamy
      taką sytuację,ze grupowe bardzo sie przyda.
      Moje dziecko złamało rękę na podwórku już po odebraniu z przedszkola i okazało
      sie,ze na począku roku płaciliśmy składkę, chyba jakieś 25zł i dzięki temu
      dostanie jakieś pieniązki. Będzie miał jakieś zadośćuczynienie za te
      cierpienia, bo pójdzie sobie do sklepu i kupi co bedzie chciał. Bardzo się na
      to cieszy.
      Koleżanki synek tydzień wcześniej, też na rowerze(oj te chłopaki!) rozciął
      sobie pół policzka i będzie miał bliznę do końca życia. Teraz chodzi i
      wszystkim opowiada jaki to on był biedny,ale kupi sobie za to Batmobila.
      Spróbuj kogoś namówić i znajdzcie firmę w której na urodzenie dziecka nie ma
      karencji 9 miesięcy.
      Pozdrawiam

Już duuuży chłopak
      i
      smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka